Go Back   Forum 4Tuning > MOTORSPORT > RALIURI - COASTA - RALLY SPRINT - CRR

Reply

Thread Tools
Old 17-08-11, 12:16   #1846
ROAD EMPIRE
Dacia Driver

Stage 5

ROAD EMPIRE's Avatar

Member of:
[DACIA]
Default Re: Când au început circuitele în România?

Maine plec in concediu, asa ca nu stiu cat voi mai onora cu prezenta. Oricum iau laptopul cu mine.
Insa nu pec pana nu va dau inca una exceptionala !!!!!!!!!
ROAD EMPIRE is offline   Reply With Quote
Old 18-08-11, 01:20   #1847
ROAD EMPIRE
Dacia Driver

Stage 5

ROAD EMPIRE's Avatar

Member of:
[DACIA]

Probabil una ( initial au fost doua, sasiul nr 7 si nr 15,) din cea mai valoroasa masina care a circulat pe teritoriul Romaniei vreodata, Mercedes W 154 .Sunt masinile ce au concurat in ultima cursa de la Belgrad in 1939, conduse de Manfred von Brauchitsch si Herman Lang.

Vestea ca Germania invadat Polonia a cazut ca un traznet la Marele Premiu al Belgradului. Organizatorii, pusi in fata unui dezastru financiar, au facut mari eforturi sa convinga echipele germane sa nu renunte la cursa. In dimineata cursei a sosit vestea ca Anglia a declarat razboi Germaniei. Intoarcerea in Germania s-a facut prin Slovenia si Austria, pe drumuri secundare de munte, existand zvonul ca in Ungaria se pregatea confiscarea combustibilului (in convoi exista o cisterna cu combustibil special de curse). Sosite la uzinele constructoare. Camioanele au fost rechizitionate de armata germana. Cortina avea sa cada peste cursele de automobile pana la sfarsitul razboiului.
Cele doua masini de curse au fost gasite in 1945 la sfarsitul razboiului la Marea Neagra, fiind luate prada de razboi de rusi..
Ea a supravieţuit în România, unde a fost preluata de către un roman Joska, împreună cu Wagen 15. În timpul anilor '70, a fost vândut prin intermediul Antoine Raffaelli şi în cele din urmă a ajuns în mâinile unui american Joel Finn.

Un articol din 1987, din Revista Classic & SportsCar:

"În a doua jumătate a anului 1945, un inginer român numit Joska Roman a găsit două W154 pe docuri într-un port la Marea Neagră, toate amestecate cu resturi de a fi transportate înapoi în Rusia. El le-a achiziţionat şi le-a luat acasă la Cluj. El a descoperit că unul a fos complet, cu excepţia unor anvelope, astfel el a montat anvelope de camion la masina şi a alergat într-o cursa de coasta, din păcate, sa prăbuşit în mare măsură din cauza lipsei de aderenţă corespunzătoare a pneurilor spate pe umed, iar masina a luat foc, el a fost grav rănit stand in spital peste un an. Roman era membru al clubului Locomotiva din Cj.

Deşi nu putea să lucreze din cauza rănilor sale, romanul a intrat în legătură cu Mercedes-Benz, iar această corespondenţă a continuat timp de peste 20 de ani. El a reconstruit o masina cu un motor de tip H readucando in stare de funcţionare, şi apoi a început la a doua masina, având în a doua anumite părţi a caroseriilor le înlocui pe cele deteriorate in accident.
La începutul anului 1964 un bărbat pe nume Gene Jackson din Wisconsin a auzit despre cele două maşini în România, prin intermediul contactelor în Stuttgart. În urma articol în luna martie Road & Track, Jackson a contactat Dick Merritt. Corespondenta, apoi a început cu România, dar Merritt obosit de negocieri guvernamentale aparent fără sfârşit şi a trecut dosarul de corespondenţă cu privire la dealeri diferiti. Rob Box a fost unul, şi a condus, de fapt, masina completa pe drum la Cluj, în 1968.

În cele din urmă, în 1971, Dr. Georg Ott din München, care acţionează în numele de Dieter Holterbosch din New York, a obţinut masina completa din România. Acesta a fost expediata la începutul anului Stuttgart. In 1972 s-au facut unele minore la motorul în funcţiune, dar nu până la turatii de cursa. Aceasta nu a avut roţi cand a plecat din România, dar Mercedes a comandat roti noi şi Borrani a construit jante noi de sârmă. Dunlop a furnizat pneuri, iar masina a fost expediata la New York, în toamna anului 1972. Apoi, masina a fost vânduta către Ioel Finn în 1980 , astfel că acum apare în cadrul unor evenimente ocazionale vintage în Statele Unite ale Americii.
Un număr de alte persoane au vizitat Clujul in speranta de a cumpăra piese care alcătuiau cealaltă maşină."

Astăzi bolidul face parte din cea mai mare colectie privata de Mercedes-Benz . Cel mai de succes dintre toate W154s este văzut aici, alături de Wagen 15, in 2009 Pebble Beach Concours d'Elegance cu ocazia 75 de ani de Silver Arrow si Lime Rock Vintage Fall Festival.

Al doilea Mercedes-Benz W154 / 9cel cu incendiul a fost dus in Marea Britanie de către Reg Parnell, înainte de a fi vândut în Statele Unite lui Don Lee în Indy 500. . Autoturismul a fost condus in Indy mai mulţi ani fără un succes notabil, interesant fiind echipat cu un motor Jaguar în acest timp.

Furnizorul oferind W154 motor , şasiu şi caroserie în 1969 ca o sursă de piese de schimb pentru Mercedes W125 (a se vedea lot 33, mai târziu fiind vândute, frâneleşi rezervorul de combustibil centrale, lui Bob Roberts de la Midland Motor Museum. Frânele au fost folosite pe W125, dar rezervorul ramanand la vanzator, nefind colectat de către noul proprietar! În timpul restaurarii W154 / 9 a avut un rezervor nou construit de Crosthwaite & Gardiner iar mai apoi pentru mai mulţi ani rezervorul fiind folosit ca cisternă pentru combustibil. Rezervorul are o gaura prin centrul pentru coloana de directie sa alunece prin, orificiile din spate, suporturi de montare şi unele fabricate la coroziune uzură / lumina, proporţional cu vârsta.Aproximativ 84cm x 86cm lăţime lung.

PS : in una din poze se zice ca e W163. E o denumire gresita pentru acest model, dupa 1939 aveau motorul tip 163, dar tot W154 se numeau. W163 e 4x4ul modern....
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	4.jpg
Views:	101
Size:	235.2 KB
ID:	2123193   Click image for larger version

Name:	8.jpg
Size:	340.6 KB
ID:	2123194   Click image for larger version

Name:	ergerg.JPG
Views:	91
Size:	395.4 KB
ID:	2123195  

Name:	yuyudf.JPG
Views:	87
Size:	286.3 KB
ID:	2123196  

Last edited by ROAD EMPIRE; 18-08-11 at 01:30.
ROAD EMPIRE is offline   Reply With Quote
Old 20-08-11, 00:25   #1848
valentin.nemtanu

Stage 5

valentin.nemtanu's Avatar

Member of:
[DACIA]
[MERCEDES]
[Opel]

Quote:
Originally Posted by cornel1955 View Post
ce imi place mie expresia "COMISIA DE SPECIALITATE"....ar trebui sa se consulte si pilotii la asa un eveniment ....ce gavaream mai devreme cu F1...o comisie de boshorogi ca mine nu pot stabili daca un circuit e bun sau nu, trebuie cel putin sa te dai real pe el si sa vezi unde are bube sau daca are...si parca stiu ca circuitul era mai lung...acum o taie mieii beheheeee prin padure ???? sau lau scurtat organizatorii ???

Din Comisia de specialitate care a avizat/omologat traseul pt etapele de coasta de la Gutai 2011 a facut parte si d-l Lucien Hora. asadar s-au consultat alergatori si inca unul de frunte !

Ca in zilele de 20 si 21 august2011 traseul concursului Gutai - Maramures a fost scimbat cu decalarea startului si a sosirii, asta e alta discutie si analiza, care se va face mai tarziu.
.
Old 20-08-11, 07:32   #1849
cornel1955

Stage 5

cornel1955's Avatar

Quote:
Originally Posted by valentin.nemtanu View Post
Din Comisia de specialitate care a avizat/omologat traseul pt etapele de coasta de la Gutai 2011 a facut parte si d-l Lucien Hora. asadar s-au consultat alergatori si inca unul de frunte !

Ca in zilele de 20 si 21 august2011 traseul concursului Gutai - Maramures a fost scimbat cu decalarea startului si a sosirii, asta e alta discutie si analiza, care se va face mai tarziu.
.
Vali esti penal...in sensul bun al cuvantului...am zis ca nu mai vin aici dar mai scos din papuci...pai ai vazut ca am avut dreptate cand am zis ca PILOTII trebuie sa aiba decizia ????....daca a fost Lucien acolo atunci am mare incredere ca va fi un spectacol pe cinste la Gutai !!! se pare ca mieii (behehehee) de la fras au bagat la cap chestia cu consultarea pilotilor in urma sezizarii mele....e de bine !
Old 22-08-11, 00:40   #1850
Azchemotor

Stage 2

1901 Romania , Mercedes
Imagini , povestiri, si aici:http://www.pro-bike.ro/forums/topic/...0/page__st__80

Printre altele si ceva despre circuitul Nurburg-Ring:
"1926
Pentru constructia circuitului Nurburg-Ring , Germania le-a solicitat romanilor parerea si sfaturile
"
Attached Thumbnails

Name:	Mercedes Romania 1901 Mures rek.jpg
Views:	67
Size:	385.2 KB
ID:	2126735  

Last edited by Azchemotor; 22-08-11 at 00:45.
Azchemotor is offline   Reply With Quote
Old 22-08-11, 17:57   #1851
Dacia-Motorsport

Stage 2

Nicu Grigoras pe circuitul de la Sfantu Gheorghe 1984.
Attached Thumbnails

Name:	nicu 1.JPG
Views:	174
Size:	96.2 KB
ID:	2127553  
Dacia-Motorsport is offline   Reply With Quote
Old 23-08-11, 00:16   #1852
Zakk

Stage 5

Zakk's Avatar

Salutare la toata lumea! un prieten de-al meu sustine ca a vazut la tv un reportaj sau ceva de genu,cum ca Aro ar fi castigat in anii '80 raliul Paris-Dakar,ceea ce ma indoiesc,sau macar o etapa sau o proba speciala.eu unul nu cred,i-am aratat si lista cu castigatorii din'79 si pana in prezent si tot nu crede.stie cineva ceva?
Zakk is offline   Reply With Quote
Old 23-08-11, 10:11   #1853
valentin.nemtanu

Stage 5

Member of:
[DACIA]
[MERCEDES]
[Opel]

Comentariile sunt un pic offtopic, dar au legatura cu lumea noastra a pasionatilor de automobilism.
Din cate stiu eu, un model de ARO a castigat Raliul Faraonilor desfasurat prin acei ani in Egipt.
Nu cred ca a luat startul la nici o editie a Paris-Dakar a unei masini ARO, ca sa nu mai spun clasare superioara. Poate vreun entuziast , o exceptie.......
Doar participari cu camioanele de la Brasov si cateva editii la moto.
valentin.nemtanu is offline   Reply With Quote
Old 23-08-11, 13:32   #1854
talash

Stage 2

talash's Avatar

S-a dat Jean Louis Schlesser in 86 cu Aro . La Paris Dakar.
talash is offline   Reply With Quote
Old 23-08-11, 14:45   #1855
john17

Stage 5

john17's Avatar

Quote:
Originally Posted by cornel1955 View Post
... ai vazut ca am avut dreptate cand am zis ca PILOTII trebuie sa aiba decizia ????....daca a fost Lucien acolo atunci am mare incredere ca va fi un spectacol pe cinste la Gutai !!! se pare ca mieii (behehehee) de la fras au bagat la cap chestia cu consultarea pilotilor in urma sezizarii mele....e de bine !
Dap, pilotii inteleg ca vineri nici nu prea voiau sa se dea avand in vedere starea traseului (denivelat), dar li s-a explicat ca a fost aprobat de "comitie". Initial au vrut sa faca macar o hartie catre federatie, dar, ca de obicei, a ramas "cum s-a stabilit"... Deci, ca sa-l parafrazez pe Cornel, mieii - behehe, caravana trece! Luuunga coada are politichia asta.
Sorry pt off topic.

Last edited by john17; 23-08-11 at 14:48.
john17 is offline   Reply With Quote
Old 23-08-11, 21:03   #1856
valentin.nemtanu

Stage 5

Member of:
[DACIA]
[MERCEDES]
[Opel]

Quote:
Originally Posted by john17 View Post
Dap, pilotii inteleg ca vineri nici nu prea voiau sa se dea avand in vedere starea traseului (denivelat), dar li s-a explicat ca a fost aprobat de "comitie". Initial au vrut sa faca macar o hartie catre federatie, dar, ca de obicei, a ramas "cum s-a stabilit"... Deci, ca sa-l parafrazez pe Cornel, mieii - behehe, caravana trece! Luuunga coada are politichia asta.
Sorry pt off topic.

Da asa este ! Una s-a stabilit, ..alta s-a intamplat !
Concurentii si organizatorii ( partial) s-au confruntat cu o situatie inedita si compromisul a fost acela de a schimba startul mai sus si sosirea mai sus.
A mai fost si surparea de acu 3 saptamani chiar in mijlocul traseului...etc...etc...
Ce este regretabil , e ca prin decizia luata, unii au spart cutiile sau ambreiajele, sau diferentialele de mii de euro !! vz Paul Andronic ( 2), vz Andrei Serban ( 83), vz Sorin Iliescu( 9)...s.a.m. d. ca sa nu va spun de biata Lola (1) si "fundul " ei pe toate denivelarile din soseaua neintretinuta, devenite la viteza creste .... Calculati ca Lucien a urcat sub 2 min cei 3,8 km cu destule viraje variate .
In spatele pozelor frumoase, a clasamentelor de etapa cu surprize, a vremii frumoase, a locatiei pitoresti , traseul ales, lipsa de preocupare atenta a cui trebuia!!! ( culmea fost mare alergator pana de curand !!) a facut sa curga mult " sange " in parc la toate boxele concurentilor
Alegerea traseului atat de nerecomandat a fost o alegere total neinspirata cu daune mari in bugetul majoritatii sportivilor din top ! Nu facem aici analiza etapelor, nu identificam a cui e cea mai mare eroare, dar e un adevar petrecut si nedorit.
Acum, a intrat totul in istorie, dar sa speram ca s-a invatat ceva !
Old 24-08-11, 18:03   #1857
valentin.nemtanu

Stage 5

Member of:
[DACIA]
[MERCEDES]
[Opel]

si cateva imagini Gutai 2011
Attached Thumbnails

Name:	IMG_0334.JPG
Views:	91
Size:	728.4 KB
ID:	2129294   Click image for larger version

Name:	IMG_0335.JPG
Views:	76
Size:	784.0 KB
ID:	2129295   Click image for larger version

Name:	IMG_0310.JPG
Views:	72
Size:	832.8 KB
ID:	2129296  

Name:	IMG_0341.JPG
Views:	78
Size:	1,012.5 KB
ID:	2129297  
Old 24-08-11, 21:15   #1858
valentin.nemtanu

Stage 5

Member of:
[DACIA]
[MERCEDES]
[Opel]

Si cateva momente surprinse pentru un zambet ! Gutai 2011 -
Attached Thumbnails

Name:	IMG_0303.JPG
Views:	90
Size:	777.9 KB
ID:	2129528   Click image for larger version

Name:	IMG_0311.JPG
Views:	99
Size:	860.8 KB
ID:	2129529   Click image for larger version

Name:	IMG_0315.JPG
Views:	103
Size:	798.9 KB
ID:	2129535  

Name:	IMG_0328.JPG
Size:	926.6 KB
ID:	2129536   Click image for larger version

Name:	IMG_0344.JPG
Views:	71
Size:	789.3 KB
ID:	2129537  
Old 25-08-11, 22:41   #1859
cornel1955

Stage 5

cornel1955's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zakk View Post
Salutare la toata lumea! un prieten de-al meu sustine ca a vazut la tv un reportaj sau ceva de genu,cum ca Aro ar fi castigat in anii '80 raliul Paris-Dakar,ceea ce ma indoiesc,sau macar o etapa sau o proba speciala.eu unul nu cred,i-am aratat si lista cu castigatorii din'79 si pana in prezent si tot nu crede.stie cineva ceva?
Da este vorba de M-461 fostul IMS importat de francezi si tuningat in Franta (urmat de ARO 10 dupa '80 la fel tuningat) si care in 1975 sau 76 a batut Land Rover si a iesit loc 1...nu stiu unde dar a iesit...cercetati si studiati!!! consultati revista SPORT SI TEHNICA din anii aceia...eu am avut colectia dar sa dus dracu"..
cornel1955 is offline   Reply With Quote
Old 25-08-11, 22:51   #1860
cornel1955

Stage 5

cornel1955's Avatar

Multumim Vali pt poze...a fost o incantare trista pt mine pt ca baietii aia care sau dat acolo au pierdut mii de euro din cauza drumului pe coasta de la Gutai una la mana ca ce dracu coasta e aia de 3.8 km ??? ce dracu' sa faci acolo ? cum a fost OMOLOGATA ??? cand Stana de Vale are peste 7 km ??? sau minim 5 km...a doua la mana la noi e puterea banului si a interesului...eu in locul lui Lucien facand recunoastere si fiind probabil singurul "invitat" ca PILOT nu dadeam acordul mai ales pt masinile de formula care "simt tot" pe drum prost..so ia dracu de politica de bani si interese

Last edited by cornel1955; 25-08-11 at 22:56.
cornel1955 is offline   Reply With Quote
- Copyright 2024 4Tuning -