Tutorial - Îmbrăcarea scaunului unei machete în piele
Aseară am avut prima mea tentativă de tuning pe o machetă, n-am avut răbdare să o mochetez deoarece n-am făcut încă rost de material, şi cum am găsit la un magazin nişte înlocuitor de piele (piele naturală n-am găsit şi oricum ar fi fost prea groasă pentru scaun), mi-a venit o idee interesantă. Este primul meu tutorial şi a fost de asemenea prima dată când am făcut aşa ceva. După cusături vă puteţi da seama că nu am prea multa experienţă în aşa ceva.
Instrumente necesare:
1. Scaun(bineînţeles)
2. Piele sau înlocuitor de piele (recomand înlocuitorul deoarece e mai subţire şi probabil mai uşor de tăiat, mult mai ieftin şi arată aproape identic,etc..)
3. Un ac puţin mai gros + ceva cu care să-l ţineţi pentru a-l încinge şi a da găurile in scaus şi un ac mai subţire pentru a coase pielea de scaun.
4. Un bisturiu/ cutter + o foarfecă pentru tăierea pielii.
5. Aţă cât mai rezistenta pentru a evita orice rupere a acesteia în timpul cusutului pielii pe scaun (ar fi foarte neplacut..). Eu de exemplu am folosit aţă medicinală puţin mai subţire pentru că una groasă ar fi fost prea umflată (la mărimea scaunului), dar şi pentru că îmi place combinaţia cusătură albă plus piele neagră.
Mie mi-a luat foarte mult să fac această operaţiune (peste 5 ore doar la acest scaun), din care cauză macheta are doar un scaun finalizat, pentru că iniţial am vrut să cos doar un strat pe interiorul scaunului, unde plasticul avea textura mai aspră şi peste sa mai aplic un strat în exteriorul acestuia, dar am văzut că era foarte greu să tai pe conturul lui şi să aplic o singură bucata de piele pentru tot, erau prea multe lucruri de luat în calcul, m-a lăsat şi picătura la greu.... complicat

, şi am fost nevoit să rup de pe scaun primul strat şi să îl îmbrac din nou dar într-un singur strat, nu mai multe, lucru care m-a ajutat să păstrez forma iniţială a scaunului şi sa arate mai decent.
Paşii nu ar fi foarte mulţi, dar complexitatea fiecărui pas şi modul în care îi parcurgi depind mult de cum va arăta scaunul la sfârşit.
1. Se ia scaunul, şi încingând acul mai gros se dau găurile cu atenţie pe conturile scaunului sau pe orice linie care vă convine pentru a da puţină "formă" pielii. Nu are rost să dau detalii despre distanţa dintre găuri pentru că aici face fiecare cum doreşte.

2. Se ia o bucată de piele, sau mai multe şi îl faceţi din bucăţi, aici depinde foarte mult de scaun, de ce model vreţi să realizaţi, nu cred ca există o a doua etapă care să fie universală şi aplicabilă în acelaşi mod la scaunele oricărei machete...
Mai jos puteţi vedea ce mi-a ieşit mie prima dată când am aplicat două straturi (mare greşeală, noroc ca am putut s-o îndrept în proporţii destul de mari). A ieşit destul de urat pentru că pielea era foarte groasă pe scaun, al 2-lea strat avea marginile nefinisate şi aproape imposibil de finisat fără să afectezi primul strat, cusăturile erau ca naiba...
Următoarea dată mi-a ieşit mai bine zic eu, am păstrat volumele iniţiale ale scaunului şi pare un pic mai natural...

P.S.: După cum se vede, victima a fost un Chevrolet Corvette C1 1957 Bburago italy, la scară 1/18. Aştept păreri, critici, opinii şi sfaturi constructive, în cazul în care ştiţi o metodă mai eficientă pe care încă n-aţi expus-o pe topicul acesta (din cate am vazut cât l-am parcurs). Sper ca al doilea scaun să-mi iasă mai bine, şi îmi doresc acelaşi lucru pentru viitoarele machete care-mi vor ajunge pe mână.