În momentul de faţă, situaţia stă cam aşa în ceea ce priveşte benzina (despre motorină nu m-am informat):
Lukoil - (95) - 5,24 lei/litru. În weekend sau în timpul săptămânii în unele staţii mai izolate, 5,19.
Lukoil - (98 ) - 5,64-5,69 lei/litru.
Petrom - (95) - 5,17-5,22 lei/litru. În staţiile cu trafic intens, spre exemplu Militari, 5,24 lei.
Petrom - (99) - 5,56-5,61 lei/litru. În staţiile cu trafic intens, spre exemplu Militari, 5,64 lei.
Până la ultima scumpire, Lukoil a fost cel mai ieftin jucător de pe piaţă, însă OMV-Petrom, mai de bunăvoie, mai cu sila, a decis să vândă cel mai ieftin.
Santos, în decembrie, şi Dany, în ianuarie, au prezis că boicotul va face ca unul dintre rafinători, cel care în acelaşi timp ştie că e evitat de public, dar şi că îşi permite, să vândă carburantul mai ieftin, sub presiunea concurenţei. De fapt, expresia exactă a fost
"daca cineva ar vinde benzina cu cateva mii de lei vechi mai jos decat concurenta ar avea coada non-stop". Asta era speranţa noastră şi a companiilor de transport care ne-au susţinut, acesta era scopul din spatele protestelor şi boicoturilor.
Ambele predicţii s-au îndeplinit. La fel cum guvernul (pe care toţi îl fac vinovat de orice, de la criza economică până la hemoroizi) a dovedit că are urechi de auzit, eliminând taxa de 3 bani/litru. La fel cum guvernul Bulgariei a îngheţat temporar preţul carburantului, demonstrând şi el că are urechi de auzit.
Cu un mic amendament, care schimbă tot: OMV-Petrom a decis să vândă mai ieftin... cu câţiva bani pe litru.
Cum ar fi spus un proverb american:
"gone horribly right."
Din punctul meu de vedere, benzina nu e "mai scumpă cu X bani/litru" sau "mai ieftină cu Y bani/litru". Benzina e scumpă. Şi atât.
Iar benzina de la OMV şi Petrom nu e scumpă fiindcă e 5,17, 5,22, 5,56 sau 5,61 lei. Chiar şi dacă ar fi 4 lei, sau 3 lei, sau 1 leu, ba chiar dacă ar fi gratis, din punctul meu de vedere e tot scumpă atâta vreme cât provine de la Petrom. Aşa cum spunea un banc cu evrei, unul dintre ei încercând să vândă o casă, iar rivalul său apărând pe post de cumpărător: "Preţul e prea mare pentru tine, şi indiferent cât de mult ai oferi, cât timp e vorba de tine preţul va fi mereu peste posibilităţile tale."
Cât timp e vorba de ei, litrul de benzină la >5,89 lei de la Rompetrol mi se pare mai ieftin. O chestiune de perspectivă.
De la Petrom, OMV sau staţii care se aprovizionează de la ei (MOL, Agip etc) nu am mai luat benzină de ceva timp, şi pe viitor nu voi mai cumpăra niciodată nimic dintr-o staţie Petrom sau OMV. Nici suc, nici ciocolată, nici lichid de parbriz, nici măcar un capăt de aţă. Niciodată.
Astfel încât cui ţine să se războiască împotriva accizelor lui Boc, petrolului lui Gaddafi şi leului lui Isărescu nu pot decât să-i doresc succes. Şi nu la plural, ca EBA
~Nautilus