intrebarea a fost:
Quote:
Originally Posted by lucian190
...este sau nu permisa utilizarea statiilor CB pe teritoriul Turciei si al Bulgariei ?
|
raspunsul meu la aceasta intrebare a fost:
Quote:
Originally Posted by meghitz
da, desigur, sunt legale.
|
Ceea ce a urmat a fost doar completare la acest raspuns cat si un detaliu legat de experienta mea in Bulgaria.
Deci ele sunt legale in ambele tari.
Ca sa fiu 100% explicit,
banda de frecventa permisa in toata Europa este 40 CH FM 4Wati. Pe statie acest standard este marcat "EC" - consultati manualul de utilizare.
FM=Modulatie in Frecventa
In plus, se pot folosi statiile si in modul de lucru AM (Modulatie in Amplitudine).. acest tip de modulatie fiind diferit de la o tara la alta in functie de legislatia fiecareia, dupa cum urmeaza:
- Este interzis lucrul in AM in: Bulgaria, Danemarca, Lituania, Malta, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Luxemburg, Marea Britanie;
- Este permis lucrul in AM cu putere de 1W in: Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Olanda, Portugalia, Romania, Belgia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Elvetia, Suedia;
- Este permis lucrul in AM cu putere de 4W in: Grecia, Irlanda, Spania.
Singura tara a carei legislatie se pare ca nu permite folosirea statiilor CB decat cu licenta de radioamator este Austria. In schimb, este tolerata folosirea statiilor CB respectand cei 4Wati FM si 1Watt AM.