IX
Azi îmi voi face timp să vă prezint
Mercedes-Benz 190E 2.3-16 (smoke silver) fabricat de
AUTOart™ Millennium, al treilea Aa din colecţie şi primul Mercedes de la acest producător. Macheta mi-am luat-o de Crăciun, dar am aşteptat ultima întâlnire pentru nişte fotografii mai reuşite afară. Am ales-o pentru că îmi place foarte mult şi modelul, fiind primul Mercedes în care am avut ocazia să merg şi un model care a făcut istorie la vremea lui.
Detalii despre maşină:
Caroseria W201 a reprezentat o maşină sedan sport din clasa compactă fabricată de Mercedes-Benz între 1982 şi 1993, poziţionată sub Mercedes-Benz clasa E şi clasa S (precursorul clasei C) şi vândută sub numele de "190". Suspensia spate
independentă multibraţ, dezvoltată cu multă atenţie, asigura un nivel exemplar de siguranţă şi confort.
Modelul s-a bucurat de un număr mare de vânzări în Europa dar redus în S.U.A.. Producţia s-a încheiat pe 13 aprilie 1993 după ce s-au fabricat aproximativ 1.8 milioane de exemplare. 190 şi toate variantele sale au fost redenumite în clasa C, un nume ce se încadra în segmentul compact executiv.
Motoarele de 2.3 litri şi 2.5 litri au fost concepute de compania engleză Cosworth.
Versiunea 2.3-16v dispunea de 185 cai putere la 6200RPM, 240 Nm şi era diferită de celelalte 190-uri. Era capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în 7.5 secunde şi ajungea la o viteză maximă de 235 km/h. Pe puntea din spate dispunea de suspensie autoreglabilă ca şi dotare standard. Caroseriile de pe 2.3-16 şi 2.5-16 aveau coeficientul de rezistenţă redus la 0.32, unul din cele mai mici pe un sedan în 4 uşi în acea perioadă. Volanul era mai mic decât pe celelalte 190-uri, direcţia era mai agilă şi rezervorul avea capacitatea mărită de la 55 la 70 litri. Cutia manuală în 5 trepte era instalată doar pe această motorizare şi era structurată special pentru mers sportiv, cu treapta întâi în partea stângă jos şi treptele a 2-a, a 3-a, a 4-a şi a 5-a în formă de H, lucru ce permitea un transfer mai rapid şi mai uşor.
190E 2.3-16 a fost disponibil doar în două culori,
negru metalizat şi
argintiu fumuriu şi se distingea faţă de versiunea normală şi printr-un body kit mai agresiv şi un eleron mic pe portbagaj pentru mărirea forţei de apăsare.
Mercedes a prezentat noul lor sedan sportiv 190E 2.3-16 W201 poreclit şi "Baby Benz" în 1983 la Frankfurt Motor Show.
Cu intenţia de a aduce la cunoştinţă întregii lumi, lansarea modelului a fost sărbătorită la deschiderea noului circuit Nürburgring în mai 1984, unde s-au întrecut douăzeci de 190 2.3-16 identice conduse de unii din cei mai buni şoferi.
Pentru a le demonstra fiabilitatea, Mercedes a pregătit trei maşini de test cu motorizarea de 2.3 litri uşor modificate, numite "
190E 2.3-16 Nardo". Caroseria a fost lăsată mai jos cu 15 milimteri, bara din faţă a fost extinsă în jos cu 20 milimetri, ventilatorul a fost scos iar servodirecţia a fost înlocuită cu direcţie mecanică. În dimineaţa zilei de 13 August 1983 pe circuitul de la Nardo din sudul Italiei, au început cursa de mare viteză de 50,000km, cursă care a solicitat la maxim rezistenţa maşinilor, şoferilor şi a personalului departamentului de testare. Maşinile dispuneau de asemenea de suspensie autoreglabilă pe partea din faţă pentru a menţine distanţa faţă de sol la un nivel constant şi convenabil. La fiecare două ore şi jumătate, maşinile se retrăgeau pentru a realimenta şi
pentru schimbarea şoferului, lucru care dura 20 secunde. Anvelopele din spate erau înlocuite la fiecare 8,500 km, deoarece erau foarte solicitate, iar cele din faţă la fiecare 17,000 km. În aceste pauze de schimbare a anvelopelor de 5 minute, uleiul şi filtrele de ulei erau de asemenea înlocuite şi supapele erau verificate. Pentru protecţia farurilor pe timp de zi, ele erau acoperite de nişte
capace de plastic iar pe masca radiatorului era curăţată pentru a evita înfundarea acestuia cu insecte.
Toate aceste modificări şi pregătiri au fost răsplătite cu trei recorduri mondiale şi nouă recorduri internaţionale în clasa sa.
După 201 ore, 39 minute şi 43 secunde, două dintre maşini au trecut de pragul celor
50,000 km, viteza medie fiind una impresionantă de 247.094 km/h. Piesele de schimb luate la bord pentru îndeplinirea regulilor nu au fost necesare, maşinile au mers perfect în ciuda solicitării extreme. A treia maşină a ajuns cu trei ore mai târziu cu un braţ rotor stricat, piesă care costa câţiva cenţi dar pe care
echipajul nu a avut voie să o înlocuiască şi a trebuit să o repare.
Noul Mercedes-Benz 190E 2.3-16 a depăşit aşteptările mulţimii, după atâtea teste prin care a demonstrat de ce este capabil şi un aspect adecvat, a devenit un succes în vânzări şi în cursele DTM.
Detalii despre machetă:
Macheta este foarte frumoasă şi foarte detaliată. În primul rând, se află într-o cutie albă pe care sunt inserate câteva fotografii cu macheta şi un scurt istoric al maşinii, din care m-am inspirat şi in prezentare. În cutie se află şi macheta protejată de un înveliş de polistiren pe forma ei. Vopseaua o prinde extrem de bine, această nuanţă, smoke silver, fiind ceva între nisipiu şi argintiu, iar vopseaua perlată cu granulaţia foarte măruntă împinge macheta cu un pas mai aproape de maşină. Farurile şi stopurile sunt foarte bine realizate, la fel ca şi grila perforată, compartimentul motor, care cuprinde blocul motor cu inscripţia "MERCEDES-BENZ 2.3-16", furtune, cabluri, tot ce trebuie. Macheta deschide tot iar sistemul pe pârghii metalice pe care se deschide capota este foarte realist şi mi se pare genial. În portbagaj macheta prezintă şi un triunghi reflectorizant. Dacă emblema de pe capotă n-ar fi fost plată şi ar fi fost şi ea reliefată ca cea din spate dintre stopuri iar inscripţiile din spate 190E şi 2.3-16 ar fi fost tot reliefate şi cromate chiar nu aveam ce minus să-i găsesc

. Interiorul este mochetat, la fel şi portbagajul frumos realizat, scaunele au toate formele bine definite, centurile de siguranţă sunt textile, bordul şi consola centrală sunt imprimate cu tot ce trebuie, ceasuri de bord, scris, simboluri, etc.
Per total este o machetă excelentă pe care mi-am dorit-o foarte mult şi care îşi merită fiecare leu.
Am scris foarte mult despre maşină deoarece consider că au fost informaţii utile, cel puţin mie mi s-au părut interesante cât m-am documentat despre model.