Quote:
Originally Posted by aalex691
buna seara.
am si eu o intrebare...este legata de modul de circulatie in intersectia cu rond din podu' ros ( "sens giratoriu" ). eu consider ca am dreptate, dar avand in vedere ca sunt incepator, vreau sa intreb si pe altii, poate gresesc.
deci : vin pe strada palat, intru in intersectie pe banda din mijloc ( sunt 3 benzi acolo - vreau sa ies spre tesatura ), cu semnalizare stanga pana ce trec de iesirea pe bvd socola, apoi semnalizare dreapta si ies pe tesatura.
nu o data mi s-a intamplat ( azi noroc ca m-am uitat in oglinda si l-am vazut pe ... si am accelerat sa nu ma agate - tot el era cu ciocu mare si mai si vorbea la telefon ) ca omusteni de pe banda a 3-a ( de langa rond ) sa iasa direct de pe acea banda pe bvd socola fara sa dea prioritate si tot ei sa ma claxoneze.
sper ca s-a inteles ce am spus, atasez si o poza pentru a se intelege mai bine ce vreau sa zic.
in concluzie...eu am dreptate ? sau procedez gresit ? nu de alta, dar ca sa stiu, in caz ca gresesc, sa repar pe viitor.
va multumesc si va doresc o seara placuta.
|
Alex, intersectia aia e marcata in cel mai idiot mod posibil. Ma rog, atit cit se mai vad marcajele alea de acuarela. Ineficienta marcajelor se refera insa doar la manevrele de schimbare de banda pe care tre' sa le faci pentru a ajunge undeva:
- daca vii de pe palat pe banda 1 si nu schimbi banda nu ai incotro si tre' s-o iei inapoi pe splai;
- daca vii pe banda 2 (linia de tramvai) si nu schimbi banda te trezesti ca banda ta se duce pe sos. nationala.
Probabil tot din acest motiv in acea intersectie circulara foarte multi lasa bunul simt si codul rutier la o parte si folosesc prioritatea "de tot inainte". Cind mergi pe cimp "tot inainte" e acolo unde vezi cu ochii. Cind mergi pe strada tot inainte e acolo pe unde ti-e banda.
Acelasi lucru se intimpla in mai multe locuri, unul in care o poti pati relativ usor e in tg. cucu, cind te incadrezi pe banda 1 sa urci pe sararie si te trezesti cu tot felul de "cunoscatori" care se urca pe tine de pe banda 2 sau 3, fara semnalizare si cu tupeu maxim precum cel care voia sa iasa din intersectie de pe banda 3 (care cred ca mai avea putin si o scurta ocolind prin stinga sensul, bineinteles cu pretentia de prioritate fata de toti si toate).
Practic tot ce-ti spun acum e sa te pun in garda mai ales ca spui ca esti incepator, pentru ca de procedat ai procedat corect si conform regulilor de circulatie. Si-ti recomand sa ramii asa incepator ca acum cit mai mult, cu cunostintele proaspete si corecte si "apucaturi" de sofer decent.
Teoretic intr-o intersectie circulara trebuie sa semnalizezi in 2 situatii:
1. la intrare, intentia de intrare, inevitabil calci linii de separare a benzilor, desi la intrarea dinspre palat in cazul de fata nu e necesar, benzile alea par sa fie punctul din care se definesc restul marcajelor in intersectie (e singura intrare cu prioritate in acea intersectie, exceptind banda 1 dinspre bd. tutora spre sf. lazar).
2. la iesire, pentru ca iar calci benzi.
In intersectie in principiu mergi pe banda ta, insa la noi e bine sa tii semnalul ca sa inteleaga ceilalti unde te duci (din cauza traficului haotic de la noi foarte putini vor crede ca ai de gind sa schimbi banda in intersectie). Tot caz particular in aceata intersectie e iesirea spre str. palat unde nu mai calci benzi (sint ceva exceptii nefiind sens giratoriu pur, ci o intersectie circulara dirijata).
Offtopic:
Tot in minunata intersectie din podul ros, cum vii din directia sos. nicolina si faci stinga pe splai, ai 2 benzi pentru la stinga. Idiotii de la primarie s-au gindit sa fure ei niste bani europeni pentru o pista de biciclete (eu sint si biciclist, desi ar trebui sa fiu incintat de initiativa sint de-a dreptul scirbit) si in loc s-o faca asa cum trebuie au restrins una dintre benzile de circulatie de pe splai asfel incit 2 benzi de pe pod ajung intr-o banda jumate. Daca esti pe banda 2 (1 si 2 sint pentru la stinga, 3 de linga bordura/fostul refugiu) poti avea surpriza ca acelasi gen de soferi sa vina pe banda ta.
Oricum, cunoscind situatia tre' sa le faci putin loc sa incapa si ei fara a trece insa (prea mult) peste linia continua spre banda rezervata celor care fac dreapta de pe splai. insa chiar si asa sint multi care de pe banda aia vor sa sara linga bordura daca se poate.
Pina acum am semnalat atit celor de la rutiera cit si celor de la primarie problemele de pe pista aia de biciclete in vreo 2 rinduri (sint mai multe, acolo in podul ros e una, in tudor mai sint vreo 2 sau 3 nereguli), insa evident ca bunul simt nu va invinge niciodata manelismul, cel putin nu in patria manelismului cleptomanico-idiocratic.