Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > Troubleshooting - HOWTO - Mecanica - Electrica - Probleme auto

Troubleshooting - HOWTO - Mecanica - Electrica - Probleme auto Spuneti-va problemele si noi vom incerca sa le dam de cap. Avem oameni care se pricep si oameni care au nevoie de sfaturi. Asa ca postati. Avem oameni care au experienta si sunt dispusi sa ajute.

Reply
 
Thread Tools
Old 07-06-06, 15:11   #76
alcatel

Stage 4
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 218
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

nu cred ca e mai buna varianta cu ruloul pt ca nu iti permite sa-l folosesti peste tot (cloturi,forme curbe) si in plus de asta iti preseaza prea mult stratu si ia dupa el si rasina si astfel nu mai e destul de rezistent spoileru,deci cea mai buna varianta ramane pensula.
am observat ca tu nu prea folosesti matrite,nu e rau insa te chinui prea mult,cel putin am vazut cum ai facut spoilerul fata de tico si sincer nu prea e reusit,prea multe colturi.fiecare cu parerea lui.oricum spor la treaba,daca mai ai vreo nelamurire intreaba si in masura in care pot si eu te ajut
alcatel is offline   Reply With Quote
Old 07-06-06, 19:34   #77
johnjamesjohn

Stage 2
 
johnjamesjohn's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 54
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

din cate stiu eu , "ruloul" respectiv se foloseste pt a scoate eventualele bule de aer care raman...nicidecum ca un inlocuitor al pensulei...pensula ramane de baza...ruloul ala este bun atunci cand ai suprafete mai mari si care sunt destul de plane...dar kiar si in cazul asta se foloseste pensula la inceput.
johnjamesjohn is offline   Reply With Quote
Old 07-06-06, 23:24   #78
quick_5hifter

Stage 5
 
quick_5hifter's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 4,692
Member of:
[Moderators]
[Xtreme Club Emotion]
[DAEWOO]
[Toyota]
[Opel]
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

-alcatel, sunt de acord cu tine legat de rulou, la o portiune care nu e dreapta, nu te ajuta la nimic...in schimb, pensulele mele se duc naibii dupa cateva folosiri, la un moment dat degeaba le bag in nitrosolv...e vreo metoda anume sa le reconditionezi?
-legat de matrite...intr-adevar, nu am facut pana acum decat o matrita, care nu mi-a iesit bine....si oricum nu-mi place ideea...si nici nu am nevoie de matrite, ca nu am ce sa copiez de la altii (am incercat sa fac cate ceva singur, de la zero)
-bara de pe fata am facut-o cu prea multe colturi, dar fiind prima incercare, e bine ca mi-a iesit si asa; sa vedem daca o sa arate mai bine cand va fi gata masina (pe viitor o sa fac alta bara, mai aratoasa, dar mai e pana atunci) -> apropo, de bara de spate ce parere ai? e mai bine?
-nelamuriri am o multime, ca eu sunt la inceput; spre exemplu, daca poti, da mai multe idei legat de confectionarea unor pasaje aripi, folosind doar aripa originala si fara mulaj dupa altceva...sper ca nu exista doar metoda cu spuma poliuretanica, pentru ca asta cere prea mult timp...alta nelamurire ar fi confectionarea unui eleron tip subaru impreza wrx, nu neaparat forma aia...tu cum ai proceda, in lipsa unei matrite? de asemenea, da-mi un sfat te rog (daca vrei bineinteles) cum sa confectionez o bara de la zero, folosind doar bara originala ca suport, si fara matrita? (nu vreau sa pornesc vreo afacere, vreau doar sa stiu pentru mine si eventual sa mai ajut cate un prieten)
multumesc pentru sfaturi si pareri! e un lucru bun ca ne ajuta cineva
__________________
https://i1195.photobucket.com/albums/aa389/quick_5hifter/w191180452small-1.jpg
quick_5hifter is offline   Reply With Quote
Old 08-06-06, 01:21   #79
alcatel

Stage 4
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 218
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

pai nu stu cam ce sa-ti zic,chiar nu ai nici un prieten care are modelul cautat de tine?ca daca da trage o matrita rpd si iti usurezi considerabil munca si consumul de timp si materiale.

de priza si eleronul asta vorbesti ,nu? daca pt priza parca ai mai avea cat de cat o sansa pt eleron e mult prea dificil sa il faci fara matrita.singura varianta care imi vine acum in minte pt confectionarea prizei e sa iti faci din tabla sablon pentru partea exterioara a prizei(deci pana la urma tot la un fel de matrita se ajunge)oricum fara matrita sau fara niste elemente de sustinere stii foarte bine ca nu poti sa modelezi fibra(nu poti sa te joci cu ea cum faci cu lutul)ca veni vorba de lut,daca ai rabdarea si priceperea necesara poti sa faci modelul din lut il finisezi bine si apoi ii faci o matrita.
iar pt confectionarea pasajelor faci in felul urmator:tragi banda adeziva din hartie pe pasaje si incepi si modelezi lutul , ii faci matrita si te descurci mai departe
deci ca o concluzie finala,fa cat mai rpd rost de lut ca e singura varianta pt crearea unui model nou("creatie")
si sa-ti mai zic inca ceva : daca ai la dispozitie un model de spoiler care nu e de pe acelasi tip de masina ca a ta stai linistit ca flexul face minuni si se adapteaza orice(bara spate de golf 4 pusa pe astra g,rezultat final o sa-l vedeti in cateva zile ca tre sa duca masina la vopsit/ bara fata de golf 3 pusa pe supernova sau pe golf 1 exemplele pot continua la nesfarsit astea sunt ultimele adaptari facute azi si ieri)nu te gandi ca arata ca curu ca nu e deloc asa,carcotasii sa se abtina pana la postarea pozelor
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	subaru-wrx-sti.jpg
Views:	268
Size:	40.0 KB
ID:	111944  
alcatel is offline   Reply With Quote
Old 08-06-06, 08:38   #80
johnjamesjohn

Stage 2
 
johnjamesjohn's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 54
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

are cineva idee de unde se poate face rost de lut? eu am incercat si cu ipsos si cu rigips si cu pamant din spatele casei care nu era kiar galben....iar matrita a iesit de *** ..iar cel mai greu la o matrita din lut sau ceva asemanator e sa o modelezi pe suprafete plane fara sa i-ti iasa acele galme (nici denivelari) care apar....
johnjamesjohn is offline   Reply With Quote
Old 08-06-06, 17:18   #81
mmarian

Stock
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 2
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

Quote:
Originally Posted by johnjamesjohn
... finisajele pt fibra de sticla...
Poţi să foloseşti o maşină electrică de şlefuit cu vibraţii; firmele care vānd utilaje BOSH au astfel de maşini de mānă, undeva la vreo 100 Euro, dar sunt extraordinar de rezistente (folosesc zilnic una de vreo doi ani!). Ca material abraziv ai nevoie de coli de hātrie abrazivă, ca mai jos:

„Tehnologic“ vorbind, operaţiile de şlefuire decurg cam īn felul următor:
1. Īn funcţie de abrazivitatea iniţială, īncepi şlefuitul cu hārtie abrazivă pe bază de oxizi de aluminiu sau siliciu (cea cu stratul abraziv de culoare albă sau roz) cu granulaţia 90... 270;
2. Dupa ce ai uniformizat īntreaga suprafaţă, schimbi hārtia abrazivă cu una mai fină (īncepānd de la granulaţia imediat următoare (90, 120, 140, 160, 180, 210, 240, 270). Este recomandată o astfel de prelucrare pentru şlefuiri din ce īn ce mai fine;
3. Cānd ai terminat şlefuirea cu granulaţia 270, schimbi hārtia abrazivă cu una cu granulaţia de 320, pe bază de carbon (stratul abraziv de culoare neagră); continui īn felul acesta pāna la o granulaţie de 420.
4. După terminarea şlefuirii cu 420, treci la una cu 480; īncepānd cu granulaţia aceasta, īnainte de şlefuire umezeşti bina suprafaţa de prelucrat; periodic ştergi cu o cārpă udă reziduurile, avānd grijă ca suprafaţa să rămāna mereu umedă.
5. Continui īn felul acesta cu abrazive din ce īn ce mai fine pānă la ultima granulaţie (1800 sau chiar 2400).
6.După ultima şlefuire, stergi foarte bine īntreaga suprafaţă prelucrată; după uscare, aceasta va avea un aspect lucios;
7. Cānd suprafaţa prelucrată este complet uscată, o tamponezi cu pastă pentru lustruit fibră de sticlă cu granulaţia 50 şi īncepi lustruirea. Pentru operaţiunea aceasta şi următoarele este recomandat un polizor unghiular (flex) cu turaţie reglabilă sau o maşină electrică de găurit, tot cu turaţie reglabilă; pentru ambele utilaje ai nevoie de dispozitive de lustruit din pāslă (se găsesc la aceleaşi unităţi comerciale unde se vānd scule electrice). Turaţiile necesare sunt cuprinse īn domeniul 60... 300 rot/min.
8. Etapele următoare sunt identice, īn observaţia că pastele de lustruit folosite au granulaţia 100, rerpectiv 150.
9. Īn final, se obţine o suprafaţă perfect lucioasă.

OBSERVAŢII:
A. La folosirea maşinii de şlefuit, nu este necesară apăsarea ei pe suprafaţă, simpla greutate a sculei fiind suficientă. Viteza de deplasare pe suprafaţă este īn jur de 5... 10 cm/sec; recomand curse cāt mai lungi şi viteze relativ constante.
B. Dacă după şlefuire urmează vopsirea, nu mai este necesară depăşirea granulaţiei de 800 şi nici lustruirea suprafeţei, dar ca ultimă operaţie este necesară ştergerea bine a suprafeţei cu o cārpă īnmuiată īn nitrodiluant.

Pentru relaţii suplimentare -> PM

Mult succes!
mmarian is offline   Reply With Quote
Old 08-06-06, 21:34   #82
johnjamesjohn

Stage 2
 
johnjamesjohn's Avatar
 
Join Date: May 2006
Posts: 54
Default

merq mult mmarian e prima data cand aud de pasta pt lustruit ...ai idee cum se keama in "termeni de magazin" si cam de unde se cumpara? ...da , am de gand sa vopsesc suprafata respectiva dar daca tot exista minunea asta de pasta nu crezi ca pt un finisaj extrem este totusi necesara? in cazul asta as putea sa folosesc eventual un plastic primer si sa renunt la spritz chit...ce zici ? ....banuiesc ca acea pasla despre care vorbesti este cea care se foloseste la polish....

merq mult mmarian e prima data cand aud de pasta pt lustruit ...ai idee cum se keama in "termeni de magazin" si cam de unde se cumpara? ...da , am de gand sa vopsesc suprafata respectiva dar daca tot exista minunea asta de pasta nu crezi ca pt un finisaj extrem este totusi necesara? in cazul asta as putea sa folosesc eventual un plastic primer si sa renunt la spritz chit...ce zici ? ....banuiesc ca acea pasla despre care vorbesti este cea care se foloseste la polish....

Last edited by lascarica; 09-08-06 at 00:26. Reason: mai usor de urmarit posturile in cadrul topicului
johnjamesjohn is offline   Reply With Quote
Old 09-06-06, 17:29   #83
alcatel

Stage 4
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 218
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

mmarian stii cumva unde pot sa gasesc materiale 3m sau de la alta firma pt a face un polish de calitate?
alcatel is offline   Reply With Quote
Old 20-06-06, 16:15   #84
Swat-Cat

Stage 5
 
Swat-Cat's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 2,501
Member of:
[SEAT]
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

primele mele piese.... ... nu m-am apucat sa fac chesti mari... doar asa de teste ca sa vad ce imi iese... oul e pt pasti...sa vedeti voi ce va sparg ouole..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Dsc00239.jpg
Views:	787
Size:	48.6 KB
ID:	116611   Click image for larger version

Name:	Dsc00240.jpg
Views:	842
Size:	46.9 KB
ID:	116612   Click image for larger version

Name:	Dsc00241.jpg
Views:	882
Size:	45.2 KB
ID:	116613  

Swat-Cat is offline   Reply With Quote
Old 20-06-06, 16:19   #85
mihai88


Stage 5
 
mihai88's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,590
Member of:
[4Tuning International]
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..


ai avut matrita ptr ou...?!

alealalte 2 ce ar insemna.....sau au fost de proba?!
mihai88 is offline   Reply With Quote
Old 20-06-06, 16:31   #86
Swat-Cat

Stage 5
 
Swat-Cat's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 2,501
Member of:
[SEAT]
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

la ou am folosit matricata de ipsos...adica am copiat juma de ou pe lung si am dupa ce s-a uscat gipsul am scos uo si am pus fibra si am facut 2x.

triungiul ala e un col de la portiara mea de la masina...am copiat-o...nu aveam ce face...

farfuria aia am facuto din 2 cercuri de diametre diferite si departate....am pus niste material pe ele si le-am intins apoi am dat cu rasina pe materila ca sa-si pastreze forma...am scos cercurile din interior si am bagat bucatele de fibra +rasina..... ala suport o greutate >90kg (a mea )....de ajuns pt un suport de boxe sau tweeter......

momnentan nu am nevoi de nimic....din cauza asta fac tot feluri de ***-uri :P

ma gandeam sa fac aripile de la masina din fibra..ca sa fie mai usoara )))
Swat-Cat is offline   Reply With Quote
Old 21-06-06, 19:26   #87
mihai88


Stage 5
 
mihai88's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,590
Member of:
[4Tuning International]
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

da frate si io ma gandeam sa fac barile la masina(dacia 1310 din 97) da am o nelamurire sa zicem asa-pun staniol,etc pe bara si dupa aia incep cu fibra si alte alea da acu vine partea care ma intereseaza-cand termin bara nu o sa fie mai mare ca originalu?!ca pun fibra peste asta de plastic si are o grosime-la sfarsit nu o sa fie mai mare ca originalu?!o sa vina fix sa o montez?!sau cum sa fac???!


sper ca ati inteles ce am vrut sa spun,si poate ma lamureste careva ca ma streseaza chestia asta cu dimensiunea
mihai88 is offline   Reply With Quote
Old 21-06-06, 20:03   #88
frozzen
BMW Driver

Stage 5
 
frozzen's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 409
Thumbs up Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

Quote:
Originally Posted by mihai88
da frate si io ma gandeam sa fac barile la masina(dacia 1310 din 97) da am o nelamurire sa zicem asa-pun staniol,etc pe bara si dupa aia incep cu fibra si alte alea da acu vine partea care ma intereseaza-cand termin bara nu o sa fie mai mare ca originalu?!ca pun fibra peste asta de plastic si are o grosime-la sfarsit nu o sa fie mai mare ca originalu?!o sa vina fix sa o montez?!sau cum sa fac???!


sper ca ati inteles ce am vrut sa spun,si poate ma lamureste careva ca ma streseaza chestia asta cu dimensiunea
foloseste o bara normala adui modificarile(lut/tabla/etc-depinde de tine si de model) dupa ce faci modelu in sine simetric faci o matrita dupa el si scoti spoileru din fibra tot! succes

PS:eu am zis din perspectiva mea cam cum vreau eu sa fac!daca cineva mai experimentat stie o solutie mai usoara e rugat sa o spuna!
__________________
frozzen is offline   Reply With Quote
Old 21-06-06, 20:41   #89
quick_5hifter

Stage 5
 
quick_5hifter's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 4,692
Member of:
[Moderators]
[Xtreme Club Emotion]
[DAEWOO]
[Toyota]
[Opel]
Default Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

1.modelul/mulajul este o piesa care are rol de suport pentru confectionarea matritei, este o piesa provizorie, pana cand se ia matrita, iar dupa aceea se poate arunca. in principiu, acest suport are exact aceleasi dimensiuni si forme ca piesa finala, care se pune pe masina;
2.matrita este o piesa care rezulta prin aplicarea fibrei direct pe mulaj, dupa ce in prealabil s-a asigurat o suprafata (pe mulaj) care sa permita apoi desprinderea matritei de pe mulaj (pasta de lustruit, zice lumea, dar eu n-am gasit asa ceva - sau varianta mai ieftina, dar mai dificila si de durata -> ceara de parchet, urmata de un strat de gel-coat);
3.piesa finala: se ia matrita de pe mulaj, se repeta procedeul cu ceara de parchet si cu gel-coat, se bate iar fibra in interiorul matritei, cu grija ca sa nu depasiti suprafata data cu ceara ca altfel se lipeste de matrita, si cam asta e tot.
-unii folosesc termenul de "mulaj" cu intelesul de matrita, dar in fine, cred ca ati inteles ideea
-piesa finala va fi copie fidela a modelului initial creat, cum am zis si mai sus
-pentru a crea primul model, folositi o bara originala, iar ca sa o completati cu material pana ajungeti la forma finala, folositi lemn, pal, ipsos, LUT (de unde?), tabla, orice v-ar fi de folos pentru a-i da forma...sau cea mai scumpa metoda, spuma poliuretanica (in acest sens veti vedea ceva mai tarziu niste poze cu o bara facuta de mine&john, dar mai dureaza pana atunci, de-abia ne-am apucat)
-la o dacie, piesa finala se va aseza bine pe armatura aceea metalica, iar sistemul de prindere va fi usor de confectionat, dar la alte masini poate deveni mai complicat...nu imposibil, dar complicat. si nu vreti sa ramana spatiu intre aripa si bara, sau sa faca "valuri" bara...
quick_5hifter is offline   Reply With Quote
Old 21-06-06, 21:19   #90
frozzen
BMW Driver

Stage 5
 
frozzen's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 409
Thumbs up Re: tuning-ul in fibra de sticla.. idei si sfaturi..

lut cred ca poti sa te interesezi la un liceu de arta(sectie sculptura) acu cativa ani cu 200.000 asa luai un sac! quick_5hifter...am vazut munca ta si asta m-a determinat sa incep si eu ceva ptr masina mea!putina experienta in modelaj am (lic de arta)! si zic ca ar fi super daca ai posta aci cativa pasi mai detaliati ptr realizare cel putin pt elementu in sine+matrita! sper ca pe viitor sa fac si eu un costom made!
frozzen is offline   Reply With Quote
- Copyright 2024 4Tuning -