In primul rand salutare la toata lumea. E primul meu topic asa ca... sigur nu ma cunoasteti.
Am citit cu mare atentie topicul vostru si pot spune ce senzatie mi-a creat. Bucurestiul e in mare pericol fratilor. Habar nu aveti cu ce va jucati. Cateva lamuriri care sper ca va vor fi de folos.
a) fibrele de sticla :
Ceea ce se foloseste la fibrele de sticla se numeste in mod general PAFS adica poliesteri armati cu fibre de sticla. Sunt materiale compozite care se obtin din armarea fibrelor de sticla cu rasini poliesterice. Am citit mai devreme de celebra rasina netstrapol. Nu e unica rasina poliesterica. De ex mai exista aeropol care e mult mai cooperanta si mai maleabila.... depinde de ce vrei de la materialul pe care il obtineti.In functie de calitatile pe care le vreti de la material veti folosi o anume rasina cu o anume cantitate de accelerator (asta e cobaltul) si de asemenea cu o anume viteza de intarire (asta depinde de cat intaritor puneti). WARNING !!!! Intaritorul e f exploxiv si gazele care se emana in urma reactiei sunt gaze de STIREN. FAC BUM !!!! RAU !!!!!
Un alt material intrat in discutie a fost gelcoat-ul. E un material cu calitati excentionale, dar.... ,daca nu aveti experienta, eu v-as sfatui sa renuntati la idee. Din ce motiv ? Pai... stratul de gelcoat trebuie sa fie subtire pt a nu crapa. Daca matrita voastra nu e bine finisata veti avea bavuri pe care le veti curata si acolo.... cam dispare gelcoat-ul. Sa nu mai luam in considerare faptul de e vre-o 25 de euro fara tva kg. Aruncati banii degeaba.
Inca un \"mit\" daca vreti e treaba cu ceara. Uniii vorbesc de ceara lichida altii de ceara solida.....Fratilor sunt 2 chestii total diferite. Ceara solida este de fapt ceara, iar cea lichida este alcool polivinilic. Una peste alta daca vreti piese de calitate ar trebui sa aflati ca se folosesc amandoua. Intai ceara ... dupa ce se usuca ceara se aplica alcoolul si dupa aia va apucati de treaba. Dar cu grija pt ca daca veti zgaria folia de alcool in acel loc piesa se va prinde de matrita. Daca se intampla beleaua in mijlocul piesei, cei care au lucrat va pot confirma ce distractia drq e sa scoti piesa din matrita.
In mare...cam atat despre erorile care au aparut aici si lucruri care nu sunt bine intelese. O singura chetie. Iubesc orasul asta asa ca va rog nu-l aruncati in aer

. Aveti mare grija cand lucrati cu intaritor sau cand se produce reactia efectiva. Sa nu sfarseasca mare lucrare cu un bum si un drum la spital.
Apropo de solventi.....
1 nu va chinuiti sa curatati pensula. NU MERGE ! Daca vreti sa o mai refolositi lasati-o intr-un borcan cu diluant (va recomand acetat de etil) si inainte de folosire indepartati surplusul de diluant
2 alcoolul polivinilic nu se curata cu solventi pt ca veti obtine o pensula imbibata in branza

. Incercati cu apa. Merge garantat.
Cam atat despre fibrele de sticla. Daca ati lucrat corect ar trebui ca in urma reactiei piesa (prin dilatarea creata de formarea polimerului) sa sara singura din matrita.
b fibrele de carbon
Cu astea... e mare filozofie. Long story short sunt niste fibre care se prezinta la fel ca si cele de sticla doar ca se impregneaza cu rasini epoxidice. Fata de fibrele de sticla reactia se petrece la cald. Adica aveti nevoie de cuptor. In functie de calitatea fibrelor (exista 3 categorii) se obtin diversi polimeri. A-ti fi uimiti sa aflati ca cele de calitate inferioara la anumiti parametrii (elasticitare duritate....) pot fi inferioare celor de sticla. Avand in vedere costurile astronomice... daca vreti s-a lucrati ceva mai bine va indreptati spre cele de sticla. Sunt mai ieftine si daca sunt bine lucrate pot fi niste chestii f rentabile.
Apropo de ...ar trebui sa le reprosam sau nu celor care lucreaza in domeniu ca bara a fost prost lucrata.... sa avem pardon dar cam orice cedeaza sub o anume presiune. Daca voi vreti praguri care sa reziste greutatii masinii cand le tarati de bordura.... va recomand sa va schimbati masina cu un tanc

. Daca cedeaza la spalatorie in schimb... cautati bata pe sub scaun si puneti-va pe treaba

.
Legat de matrite....e o treaba pe care eu unul nu ma gasit-o inca la nici un mic producator.Totusi trebuie realizate profile 3D care culmea sa mai arate si bine. Nu zic ca nu exista metode, dar....

that's my bussines.
Cam atat ar fi. Sper ca nu v-am plictisit cu lectia de chimie si ca v-am fost de ajutor. Daca aveti intrebari sau reprosuri ma puteti gasi pe YM.
PS:...puneti-va pe treaba.
Legat de matrite… e o treba pe care nu am gasit-o la nici un producator din Romania. Totusi trebuie realizate profile 3D care culmea sa mai arate si bine. Nu spun ca nu se poate dar

that’s my bussines. Nu vreau sa imi fac reclama asa ca ma opresc aici cu subiectul :P
Cam atat ar fi despre acest topic si sper ca nu v-am plictisit prea tare cu lectia mea de chimie si ca v-am fost cat de cat de ajutor.
Pentru reclamatii sau lamuriri suplimentare ne mai vedem pe forum sau ma gasiti pe YM.
Va urez multa bafta si spor la treaba !