Tutorial numere inmatriculare
Se intra pe site-ul
acesta. Se scrie numarul dorit si apoi se apasa "Customize".
Clic dreapta pe rezultat si apoi "Save image".
Se deschide Corel Draw->New->clic dreapta pe spatiul de lucru al documentului->Import. Se selecteaza imaginea salvata anterior si apoi clic stanga pe spatiul de lucru al documentului.
Din meniul Arrange (sus) se selecteaza Transformations->Size.
Cu imaginea selectata (trebuie sa aiba colturile marcate de niste patratele) se scriu noile dimensiuni in dreapta.
H = orizontala
V = verticala
Pentru numerele 1:24 eu folosesc 19mm*3mm (nu intotdeauna se potriveste perfect la scara machetei pentru ca unii producatori ignora micile detalii).
La 1:18 am folosit 26mm*5mm.
Dupa trecerea noilor dimensiuni clic pe Apply.
Repozitionati imaginea in pagina (in coltul stanga sus sa zicem). Atentie sa lasati margini suficiente pentru ca am mai avut surprize pe la centrele de copiere, imprimanta avand nevoie de margini mai mari decat ce lasasem eu. Cam 5mm ar trebui sa fie suficient.
Dupa repozitionare pastrati imaginea selectata si mergeti in meniul Edit (sus)->Step and repeat.
Caz particular numere 1:18: pe o coala format A4 incap ~6 numere. In submeniul nou aparut (Step and repeat) veti trece "Number of copies = 5". Sub Horizontal Settings selectati Spacing between objects, Distance = 5mm, Direction = Right.
Sub Vertical Settings selectati No offset.
Clic Apply.
In felul acesta aveti 6 copii ale aceluiasi numar pe orizontala (ca sa aveti de unde strica la decupat/lipit etc).
Pentru urmatorul numar repetati operatiunea pe aceeasi pagina, pe randul urmator.
Caz particular numere 1:24: pe o coala format A4 incap ~8 numere. Daca vreti sa aveti 8 copii ale aceluiasi numar repetati procedura de mai sus doar ca la Number of copies treceti 7.
Daca va sunt suficiente 4 copii ale aceluiasi numar procedati in felul urmator:
dupa redimensionarea numarului si pozitionarea lui in coltul stanga sus mergeti in submeniul "Step and repeat". Number of copies = 3; restul de setari raman aceleasi.
Importati noul numar in aceeasi pagina, redimensionati si pozitionati-l pe cat posibil pe aceeasi linie/rand cu precedentul. Number of copies = 3, restul de setari raman aceleasi.
In felul acesta aveti 2 numere cu cate 4 copii fiecare pe un rand.
Dupa ce ati terminat cu astea treceti la salvare.
Eu le salvez in 3 formate de obicei pentru ca centrele de printat nu recunosc toate formatele Corel.
Prima data File->Save as->treceti numele->sub nume sa fie selectat CDR - CorelDraw.
A doua varianta File->Publish to PDF.
La sfarsit salvez si File->Export->treceti numele->sub nume sa fie selectat JPG - JPEG Bitmaps->Export->Ok->Ok.
La printare prefer sa scot din varianta CDR (fiind cea mai calitativa).
Ca sa nu va lipiti degetele scoateti direct pe autocolant.
Cateva exemple in pozele atasate.