09-10-06, 15:57
|
|
Registered
Stage 5
|
Re: Omologarile RAR: o problema sau lege?
Quote:
Originally Posted by draculas
mai omule chestia e ca RAR asta are niste reguli prea exagerate ! sa o luam pe cea mai tampita si anume cauciucurile daca masina stock vine cu niste dimensiuni mici pentru ca producatorul nu o pune sau cumparatorul nu o cumpara cu roti mai late din pricina pretului prea ridicat impus de fabrica si posesorul pune de exemplu mai late sa inbunatatzeasca stabilitatea de ce trebe sa plateasca pentru asta ? nu ti se pare ca este exagerat ?
|
ma surprinde la varsta ta (parca am vazut 29 ani) atata indolenta si inconstienta...
o judecata de 2 cents, pe scurt: proiectarea unei masini de serie, testarea unei masini de serie - se fac de-a lungul unei multitudini de teste statice, dinamice, apoi in diverse conditii de drum, vreme, etc.
de aici pana la modificarea unghiului de bracare sau modificarea fortelor si a momentelor compuse pe directie, sau reglementarea internationala privind faptul ca extremitatea rotii in sectiune transversala nu trebuie sa depaseasca bosajul aripii (din considerente de siguranta pasiva), in urma schimbarii caracteristicilor trenului de rulare - e distanta mare.
in concluzie, trebuie facute incercari pentru noile caracteristici ale autovehiculului. mase, forte, momente, raze, dimensiuni. chiar si la o "banala pimp-uire" cu jante pe 17 in loc de 15. as intra in detalii dar mai incerc sa punctez ceva. stabilitatea nu se ridica, procentual, foarte mult DOAR prin montarea unor "roti mai late", cum ai zis tu... se pune mana pe suspensie, se pune mana pe bari de torsiune si bari de rigidizare, se pune mana pe un program gen Mathcad (inginerii "stie" de ce...) si se alcatuieste un proiect care se prezinta inginerilor de la RAR, in care sunt sti****te caracteristicile initiale ale automobilului si noile caracteristici ale automobilului modificat. se demonstreaza argumentat ce si cum, se ajunge la un compromis de testare intre partea teoretica si cea practica. nu cred ca te vei lovi de ziduri, costuri zdrobitoare, mite si spagi in cazul asta...
aaaaaa, e alta varianta "dom'le, mi-am pus roti mai late s-o fac mai stabila in curbe, ma-ntelegi ?!?" spusa unui inginer RAR (am exagerat voit, sa se vada mai bine diferenta de abordare. )
hai cu capu.
|
|
|
09-10-06, 16:10
|
|
Stage 5
|
TopArt, stii ce vb , dar nu stii alte mici chichite de la RAR, una ar fi o chestie de genul: luam de ex un VW Golf 4, care de fabrica a fost si cu jante de 15 si cu jante de 16 si unele chiar cu de 17, ei problema e in felul urmator: eu iau masina din germania, ca sa o iau mai ieftina renunt la jantele de pe ea si pun de tabla pe 15, masina a avut din fabrica jante pe 17, ma duc la RAR sa ii fac actele , iar ei din Brief-ul nemtesc nu imi trec toate cele 3 dimensiuni de jante si anvelope ci doar pe cele pe 15 care is pe masina, sincer tie ti se pare normal ca eu sa trebuiasca sa ma duc sa omologhez pe acea masina niste jante care au fost pe ea din fabrica???? ei bine mie nu mi se pare norma, iar o alta chestie e cea legata de cerificate TUV , cerificate care iti spun eu sigur sa obtin mult mai greu decat cele de RAR, de ce nu sunt recunoscute??adika sunt recunoscute aproape oriunde in lume dar in Ro nu is bune, ca noi suntem cu doua randuri de OO ....si din cate imi dau eu seama multi dintre baieti la aceste aspecte se refera....
ce am spus mai sus este doar un exemplu teoretic, dar destul de des intalnit...
|
09-10-06, 16:14
|
|
Stage 5
Member of: [4Tuning International]
|
toate cate le-ai afirmat aici sunt excelente din punct de vedere tehnic si tot atat de adevarate dar explica-mi o chestie de ce aceste masuri restrictive sunt si trebuie respectate cu "strictete" in europa ? de in america de nord nu se pune accentul pe asa ceva ? cu toate ca numarul de masini este considerabil mai mare vitezele sunt mai mari ?
aici era vorba doar de faptul ca trebuie sa platesti in nestire pentru niste chestii care nu ar trebui platite defel .
Mie unu personal mi se pare jaf !
Sunt de acord cu tot ceea ce ai spus aici dar hai sa fim realisti in romania acest lucru nu se intampla prea des adica tot pasi pe care i-ai enumerat ! spaga e un lucru firesc precum respiratia in asfel de cazuri ! si cred ca acei ingineri ar trebui iei sa faca aceste lucruri si anume teste si verificari cu marea majoritate a masinilor iar cand omu merge la iei pentru o omologare la o anumita componenta pentru o anumita masina iei sa aiba deja documentatia nu sa vina omu cu mormanu de dosare sau cu cd-urile garla sa stea sa le explice ca el vrea jante de 18 in loc de 17 .
Se cunosc majoritatea modelelor care se modifica in romania si cam ce se modifica la ele si pe aceste segmente ar trebui facute toate testele necesare pentru ca atunci cand vine Giga cu ursanu ca vrea sa-i puna jante mai mari aia sa-i poata spune "dom`le daca vrei jante de alea tre sa modifici si urmatoarele 1..,2.. si numa atunci sa-i acorde acea omologare de care vb toata lumea si da inteleg ca pentru aceasta trebuie o anumita taxa dar nu de 3 mil cum a afirmat cineva pe aici .
Dar acesti injineri conform obiceiului inpamantenit la functionari statului sunt de o nesimtitre crunta marea majoritate dintre iei pentru ca pur si simplu nu le pasa inca se mai merge pe chestia "ziua trece leafa vine no cu drag muncim" asa ca de ce sa faca iei niste chestii utile cand pot face o spagutza ?
|
|
|
09-10-06, 16:20
|
|
Stage 5
Member of: [4Tuning International]
|
wannadie aici ai foarte multa dreptate in ceea ce priveste acest aspect legat de jante pentru ca majoritatea producatorilor daca nu toti cand scot pe piata un model de autoturism nu il scot doar cu un singur tip de jante pe o anume dimensiune ci au o marja intre x si y la dimensiuni dar in romania INJINIERI nu stiu sa se documenteze LENEA SI GREATZA ii impiedica sa faca acest lucru si sunt ferm convins ca jantele de 17 de pe golf 3 puse de gigel sunt foarte legale daca iei sa verifici specificatiile producatorului dar asta este iarasi de competenta INJINIERILOR
|
|
|
09-10-06, 18:36
|
|
Stage 5
Member of: [Fiat]
|
ma de ex am fost la rar pt o omologare de motor si omul mi-a zis clar ca imi trebuie alte frane in primul rand si ceva hartii deci nici aia de la rar nu-s chiar asa in plop sa fim umpic realisti nu fiti asa revoltati ca multe se pot rezolva
|
|
|
09-10-06, 20:29
|
|
Registered
Stage 5
|
Quote:
toate cate le-ai afirmat aici sunt excelente din punct de vedere tehnic si tot atat de adevarate dar explica-mi o chestie de ce aceste masuri restrictive sunt si trebuie respectate cu "strictete" in europa ? de in america de nord nu se pune accentul pe asa ceva ? cu toate ca numarul de masini este considerabil mai mare vitezele sunt mai mari ?
aici era vorba doar de faptul ca trebuie sa platesti in nestire pentru niste chestii care nu ar trebui platite defel .
Mie unu personal mi se pare jaf !
Sunt de acord cu tot ceea ce ai spus aici dar hai sa fim realisti in romania acest lucru nu se intampla prea des adica tot pasi pe care i-ai enumerat ! spaga e un lucru firesc precum respiratia in asfel de cazuri ! si cred ca acei ingineri ar trebui iei sa faca aceste lucruri si anume teste si verificari cu marea majoritate a masinilor iar cand omu merge la iei pentru o omologare la o anumita componenta pentru o anumita masina iei sa aiba deja documentatia nu sa vina omu cu mormanu de dosare sau cu cd-urile garla sa stea sa le explice ca el vrea jante de 18 in loc de 17 .
Se cunosc majoritatea modelelor care se modifica in romania si cam ce se modifica la ele si pe aceste segmente ar trebui facute toate testele necesare pentru ca atunci cand vine Giga cu ursanu ca vrea sa-i puna jante mai mari aia sa-i poata spune "dom`le daca vrei jante de alea tre sa modifici si urmatoarele 1..,2.. si numa atunci sa-i acorde acea omologare de care vb toata lumea si da inteleg ca pentru aceasta trebuie o anumita taxa dar nu de 3 mil cum a afirmat cineva pe aici .
Dar acesti injineri conform obiceiului inpamantenit la functionari statului sunt de o nesimtitre crunta marea majoritate dintre iei pentru ca pur si simplu nu le pasa inca se mai merge pe chestia "ziua trece leafa vine no cu drag muncim" asa ca de ce sa faca iei niste chestii utile cand pot face o spagutza ?
|
necunoasterea unor aspecte din partea ta devine din ce in ce mai evidenta...
1. SUA nu are nici o legatura cu legislatia europeana. sunt doua cai diferite de reglementari pentru masinile destinate pietei europene si cele destinate pietei americane. TU STII DE EXEMPLU CA DEJA CELEBRUL BUGATTI VEYRON NU POATE FI OMOLOGAT IN SUA DEOARECE NU ARE (CULMEA CULMILOR !!!) AIRBAG-URI/CENTURI PENTRU COPII LA LOCURILE DIN SPATE ?!?!?
edit: si multe alte Ferarri-uri si alte masini exotice de miniserie produse in Europa sufera din cauza diferentelor dintre cele doua legislatii diferite - nu pot fi omologate in SUA - si aici vorbim deja de masini de serie, miniserie, nu unu'-doi romani care habar n-au care-i legea si se plang ca nu vrea nimeni sa le omologheze masina.
2. du-te macar de curiozitate in audienta la RAR, la departamentul de Omologari TIP, clarifica-ti niste probleme, nu mai vorbi pe langa subiect. Sigur va vorbi cineva cu tine, daca ai ce sa spui. Inginerii-s prosti, lenesi, etc. zici tu. Mai vrei sa si lucreze gratis pentru tine si sa se ocupe ei de omologabilitatea tuturor componentelor pe care vrei tu sa le pui pe masina. Nu se poate, tati. Si gratis, si bine. Hai sa nu mai asteptam sa ne pice totul din cer, noi doar sa primim.
3. Mai lasati-o dracu' de spaga, vedeti ca deja pute tzara de diverse numere telverde care denunta spaga si spagarii... Dati-o dreacu', aratati ca aveti voi 4 (nu 3) randuri de OO, ca sunteti pregatiti argumentat pentru schimbarile voastre si ca nu aveti de ce sa dati spaga. Spaga nu face decat sa ascunda unele ilegalitati. Daca vreti legalitate, adio mentalitatea spagara.
4. Contracarati spaima de ingineri RAR cu alti ingineri care va pot ajuta in ceea ce vreti voi. Transporturi, Autorutiere, Constructii Aerospatiale, numai 3 din facultatile de profil la care se pregatesc ingineri. Nu aia care fac facultati pe banii parintilor degeaba. Aia care vor sa realizeze ceva in viata si nu si-au ales specializarile la hoha
Inca o data, hai cu capu'.
Last edited by TopArt; 09-10-06 at 20:31.
|
|
|
09-10-06, 21:26
|
|
Observator 4tuning
Stage 5
Member of: [Moderators] [Observator 4tuning] [REDACTOR 4TUNING] [4Tuning International] [VW] [Nissan] [Mitsubishi] [Toyota] [MERCEDES]
|
interesente puncte de vedere topart si draculas!
adevarul e undeva la mijloc
acum catzi-va ani la intrebarea :''cum pot inmatricula o masina americana adusa din sua'' un inginer mi-a dat din umeri, altul a zis '' nu poti''
insa vremurile s-au mai schimbat!
sa vedem cum v-a fi legea incepand cu 2007 !
|
19-10-06, 02:49
|
|
Stage 5
Member of: [Colectionar Machete]
|
haha...va zic eu una buna...
Leonul la care lucram acum e cam asa....
In Brieful Nemtesc sunt trecute toate modificarile si nu oricum, este taiat in partea stanga si sunt trecute in partea dreapta...de ex
Puterea de la 204 CP la 395 CP
Nr locuri - 4 in loc de 5
Latime - x in loc de Y
Inaltime, etc
Apar trecute: jantele, suspensia, PEDALELE!!!!!, faptul ca nu mai are scaune cu Airbag....etc
Inca nu i-am facut Carte de Ident dar sunt f f f curios cum va fi...
In orice caz cand am facut constatarea de Vama la nenea de la RAR i-a picat fata....
Va tin la curent....haha...o sa fie distractie sau nervi ...vedem
Machetele mele
|
|
|
19-10-06, 13:17
|
|
PARTICIPANT CURSE
Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE]
|
nice!!! no asta va fi un exemplu interesant ONTOPIC ! )))
|
|
|
19-10-06, 13:43
|
|
Stage 5
Member of: [Opel]
|
Quote:
Originally Posted by aokimare
haha...va zic eu una buna...
Leonul la care lucram acum e cam asa....
In Brieful Nemtesc sunt trecute toate modificarile si nu oricum, este taiat in partea stanga si sunt trecute in partea dreapta...de ex
Puterea de la 204 CP la 395 CP
Nr locuri - 4 in loc de 5
Latime - x in loc de Y
Inaltime, etc
Apar trecute: jantele, suspensia, PEDALELE!!!!!, faptul ca nu mai are scaune cu Airbag....etc
Inca nu i-am facut Carte de Ident dar sunt f f f curios cum va fi...
In orice caz cand am facut constatarea de Vama la nenea de la RAR i-a picat fata....
Va tin la curent....haha...o sa fie distractie sau nervi ...vedem
|
da..cred ca si una si alta.
|
|
|
20-10-06, 02:21
|
|
Stage 5
Member of: [Moderators] [4Tuning International] [PEUGEOT]
|
Quote:
pe o anume dimensiune au o marja intre x si y la dimensiuni dar in romania INJINIERI nu stiu sa se documenteze LENEA SI GREATZA ii impiedica sa faca acest lucru si sunt ferm convins ca jantele de 17 de pe golf 3 puse de gigel sunt foarte legale daca iei sa verifici specificatiile producatorului dar asta este iarasi de competenta INJINIERILOR
|
Subscriu la aceasta idee.Orice marca si implicit model are niste date tehnice standard trecute de producator.Mi se pare absurd sa supun masina la teste (si implicit sa cheltuiesc inutil in plus) ,pt. ceva ce a facut deja fabrica demult.
Faptul ca nu este trecuta de ex. o dimensiune '17 pe talonul uni Golf nu ar trebui sa fie o asa mare problema.Un tzacanit scurt pe taste ( marele RAR ar trebui sa aiba datele tehnice ale tuturor masinilor ce ruleaza in Europa ,macar) si daca este data de producator ,o stampila ,o semnatura,o chitanta si gata bilciul.
Daca vrei insa '19 altfel sta problema si este chiar recomandat sa se faca cum s-a discutat mai sus.Mi se pare absurd sa treci de ex. de la 185 la 235 fara testari si modificari ale suspensiilor.
Din pacate la noi in Ro ,deocamdata tuningul se face haotic si fara norme minime legale.
01-11-07, 23:41
|
|
Stock
|
Re: Omologari RAR
Quote:
Originally Posted by CJ-01-WOB
referitor la jante /cauciucuri ! atata timp cat marimile de pe masina sunt trecute in talon .. politia nu are ce sa iti faca .. astea se omologheaza la RAR cu siguranta! dar trebuie schimbat dupa aceasta talonul !!!
|
Esti sigur ca RAR iti omologheaza jantele?... Eu m-am interesat la RAR si mi s-a spus ca nu pot sa modific dimensiunile la roti, daca nu-s trecute in cartea masinii.(de parca daca voiam sa modific cu cealalta dimensiune data de producator, ma mai complicam sa-i intreb daca se poate ?!!? )Le-am zis ca tocmai asta vreau sa fac, sa pun alte dimensiuni decat cele date de producator. Ma asteptam sa-mi spuna ca trebuie facute teste sa vada daca nu sunt afectati parametri masinii, dar mi-au spus ca pur si simplu nu se poate.Pai de ce ii mai zice omologare,daca RAR nu poate decat sa treaca datele de la producator in cartea masinii,iar politia din carte,in talon? Macar de-ar fii naibii de platit numai o taxa !
|
|
|
02-11-07, 02:50
|
|
Observator 4tuning
Stage 5
Member of: [Moderators] [Observator 4tuning] [REDACTOR 4TUNING] [4Tuning International] [VW] [Nissan] [Mitsubishi] [Toyota] [MERCEDES]
|
la mine pe masina , modificarile s-au facut la RAR si s-au trecut in carte , dupa care s-a schimbat talonul
asta era in 2003 parca. se poate sa se fii schimbat de atunci
dar , daca nu iti omologheaza RAR-ul .. atunci cine? politia comunitara?
|
|
|
04-11-07, 16:48
|
|
Stock
|
Merci, CJ-01-WOB, ca mi-ai raspuns! N-am vrut sa spun ca nu ai dreptate, sau ca nu esti informat, pentru ca si eu asa stiam, ca R.A.R. se ocupa de omologarea modificarilor pe care le faci la masina-de aceea i-am intrebat pe ei de modificarea rotiilor-. Cred ca nu am pus bine "accentul" la intrebare... Ideea era daca R.A.R. "vrea" sa-ti omologheze noile dimensiuni? ...Oricum o sa mai incerc sa-i mai "deranjez"; poate am dat peste vreun inginer neinformat sau prea comod ... Thanks'n'Keep on rollin...
|
|
|
04-11-07, 16:57
|
|
Stage 5
|
Pe pagina anterioara WannaDie ne-a clarificat unele lucruri. Spunea ca "toate piesele vandute in magazine.........." Cum sta treaba, daca ma apuc eu intr-o dimineata frumoasa, si modific totul cu mana mea?
|
|
|
|
|