uite ce am gasit pe net:
Quote:
Pe de alta parte, exista si o latura negativa: pernele gonflabile au cauzat si accidente, chiar fatale, prin declansarea accidentala, in special daca pe scaunul pasagerului din fata a fost un copil cu varsta sub 12 ani. Declansarea se face cu viteze de cca. 300 km/h, astfel ca efectul este echivalent cu al unei lovituri brutale de pumn in plina figura.
|
Deci la un impact mai putin violent si fara sa porti centura de siguranta nu cred ca ai vrea sa te trezesti cu airbag-ul in m--e
E foarte important de retinut ca fiind SRS (Supplemental Restraint System) este eficient numai daca este pusa si centura!
Daca nu e pusa centura, se pot intampla doua rele:
1. Nu se declanseaza nici airbagul, ceea ce inseamna mucificare pe volan/bord/cap in parbriz/zburat prin parbriz sau geamurile laterale etc, depinde de viteza si de tipul de impact.
2. Se declanseaza oricum si airbagul, ceea ce la impact frontal sau pe-aproape inseamna risc foarte ridicat de rupt gatul (la propriu!) in zona cervicala.
Astfel incat eu consider ca nici macar nu conteaza care e comportamentul airbagului, centura este obligatorie!