Salut.
As mai adauga si eu cate ceva in afara de cele spuse de colegii de forum mai inainte.
Sunt foarte bune indiciile lor, dar va spun din proprie experienta ca, mai ales la achizitionarea primei masini,ve-ti uita de aceste indicatii sau ne le veti observa, multe din ele fiind greu de observat, mai ales de un incepator(gen: accelerezi puternic si motorul tre sa se infinga fara zgomot prea mare-> eu facusem scoala pe un fiat albea de 66 CP si mi-am luat un golf 4 2.0 115 CP, deci va dati seama ce senzatii erau..mi se parea ca daca trag un vant o sa accelereze masina
).
Sfatul meu e urmatorul(consider ca ve-ti lua masina din Romania si vreti sa fie inamatriculata deja sa nu iti mai bati capu la inceput si cu asta..la mine acum n-ar mai conta asa mult lucrul asta):
1. Ai o suma de bani. Te uiti pe cateva site-uri dedicate. gen mobile.de sau *********** sa-ti faci o idee cam la ce te incadrezi(marca VW, bmw, Fiat, Dacia).
2. Dupa ce ti-ai dat seama de asta te hotarasti ce putere sa aiba motorul.. preturile difera destul de mult+ anul din care sa fie masina(sunt diferente uneori importante de doatari la acelasi model maisna si acelasi motor dar fabricate in ani diferiti).
3. Intri pe forum-uri speciale(google search marca masina + forum), cat si pe
www.4tuning.ro, bineinteles
si vezi ce probleme specifice are acea masina(gen pica des incuitoarea portbagaj, macara geamuri, etc), la cilindreea aleasa, eventual si tip motor(daca ai cateva variante de acelasi tip).
4. Pe forum sigur vei gasi un coleg sa te ajute cu o diagnoza(cel putin asa e pt Audi, VW, Seat, Skoda , VAG com e softul cu care se testeaza masinile astea ) bineinteles contra unei sume de bani ca nu-si pierde nimeni timpul pt tine(dar mai bine dai putin la inceput , decat sa iei ceva si sa bagi mult mai mult dupa).
5.Te programezi la un test la
http://www.autotest2000.ro/, mie personal mi-au dat o impresie buna, care iti vor spune cum stai cu directie, frana , si alte chestii de care un incepator sigur nu prea are cum sa-si dea seama.
5. Daca e posibil ar fi excelent sa ceri si cartea de service..daca exista..si ai o idee mai buna de nr de km ai masini reali+ cele 2 teste de la punctele 4 si 5 sa iasa OK(adica la 5 masina fiind SH sigur nu va scoate 10 dar daca scoate un 9 este excelent, iar la 4 daca vezi ca e busit de exemplu doar un senzor de temp care costa sa zicem 200 RON este iarasi bine...important sa nu aiba buseli la sistemul de siguranta(airbagul si centurile se gasesc f greu la dezmembrari..ca doar de aia au ajuns acolo...si de obicei luate noi au niste preturi de te ia ameteala)..sau alte chestii care costa cat jumate de masina ,gen catalizator. ) atunci cred ca sansele ca sa te bucuri efectiv de acea masina sunt destul de mari si este o idee buna sa o cumperi.
Sper sa va fie de ajutor sfaturile mele. Cu regret spun ca sunt extrem de multi tzepari in Romania, si de aceea mai e bine sa va duceti cu cineva care are o masina ca aia pe care vreti sa o luati si va vedea mult mai repede anumite defecte specifice decat voi.
Spor la cumaparturi..ca sa inchei intr-o nota mai vesela