Ce trebuie sa ai in vedere cand cumperi o masina second-hand
![](http://www.prioryautos.co.uk/img/homepage.jpg)
Functionarea motorului
----------------------
Dupa ce motorul s-a incalzit, accelereaza puternic timp de o secunda. Motorul ar trebui sa accelereze rapid, fara zgomote.
Trecutul masinii
----------------
Intereseaza-te ce tip de benzina folosea fostul proprietar. Afla ce reparatii a suferit masina!
Verificarea amortizoarelor
--------------------------
Apasa cu forta in cele patru colturi ale masinii. Daca observi un tangaj, inseamna ca amortizoarele trebuie ??nlocuite.
Documentul de vanzare
---------------------
Este necesar sa ceri un document de vanzare (factura sau chitanta fiscala, insotite de bon de casa) cu data cumpararii, denumirea agentului economic, denumirea produsului, valoarea, precum si garantia si conditiile de garantie conform legislatiei in vigoare.
Reparatii mascate
-----------------
Dupa ce masina a fost lovita, este dificil ca proprietarul sa o repare perfect si sa o vopseasca in aceeasi culoare. Asa ca, inainte de a te decide sa cumperi o masina, analizeaz-o cu atentie, din toate unghiurile si de la distante diferite.
Timp si atentie
---------------
Cele mai multe persoane vor incerca sa-ti spuna ca nu vei gasi maine aceasta masina la acelasi pret sau ca un alt cumparator o va cumpara. Cu cat cauti mai mult si cu atentie, cu atat ai mai mari sanse sa gasesti ce iti doresti.
Aerul conditionat
-----------------
Daca masina are aer conditionat, la cateva secunde de la pornire, aerul ar trebui sa devina foarte rece, nu doar mai rece. Nu ar trebui sa se auda zgomote puternice in timpul functionarii.
Nivelul uleiului
----------------
Daca nivelul uleiului este scazut, este posibil ca masina sa consume mult ulei.
Consumul motorului
------------------
Verifica gazul de esapament. Roaga pe cineva sa porneasca motorul si dupa cateva minute sa apese pe acceleratie (4000 - 45000 rpm), timp de 2-3 secunde. Daca fumul are culoarea neagra inseamna ca motorul consuma multa benzina.
Alte verificari
---------------
Verifica esapamentul, franele. Atentie la scurgerile de ulei, la starea bateriei de acumulatori.
Starea usilor
-------------
Usile care nu se aliniaza perfect pot indica faptul ca vehiculul a fost accidentat.
Pneurile
--------
Controleaza starea pneurilor si eroziunea lor!
Locul soferului
---------------
Daca locul soferului este prea deformat, masina are multi kilometri la bord.
Coroziunea caroseriei
---------------------
Refuza o masina prea ruginita!
Tertipuri de verificare
-----------------------
Cand cumperi o masina, trebuie sa ai grija, in special daca e vorba de o masina second hand, de anumite detalii specifice, care pot scoate in evidenta anumite defectiuni ale automobilului.
Certificat de garantie
----------------------
Solicita instructiuni de folosire si certificatul de garantie (in limba romana chiar daca este din import) si solicita vanzatorului sa efectueze demonstratii de functionare si utilizare a acestora. Verifica daca instructiunile sunt clare si daca certificatul de garantie este completat de vanzator la toate rubricile (numele si adresa cumparatorului, serii motor si caroserie, tipul si data fabricatiei acumulatorului, tipul si seriile anvelopelor, etc.) si nu in ultimul rand, daca a fost efectuata pregatirea de vanzare a automobilului. Termenul de garantie pentru autovehicule este de minim 18 luni, conform prevederilor Hotararii Guvernului Romaniei nr. 394/1995.
Pretul si calitatea
-------------------
Acestea pot varia mult, motiv pentru care trebuie sa alegi fara graba si sa soliciti sfatul vanzatorului (agentii economici sunt obligati sa demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, cu ocazia cumpararii modul de utilizare si intretinere a produselor).
Informarea
----------
Cauta sa obtii cat mai multe informatii, deoarece periodicitatea achizitiilor este mare, iar evolutia echipamentelor de inalta tehnologie este rapida, iar sursele personale de informare vor fi astfel, probabil, perimate.
Farurile si proiectoarele
-------------------------
Verifica ecranele farurilor sa functioneze bine, sa nu fie sparte. Nu uita sa testezi directia, modul de demarare, ambreajul, cutia de viteze.roziunea lor!
Interiorul masinii
------------------
Verifica starea interiorului pentru ca inlocuirea captuselii interioare, a covoarelor de sol sau centurilor de siguranta sunt operatiuni costisitoare.
Starea motorului
----------------
Deschide capota si inspecteaza motorul. Ar trebui sa fie uscat, dar nu uleios. Cu cat are mai multe scurgeri, cu atat calitatea motorului lasa de dorit...
De unde sa cumperi o masina second-hand:
----------------------------------------
Daca totul merge bine, o masina adusa din Occident are doua avantaje majore: pretul mai mic cu 10-20%, chiar si luand in calcul taxa de inmatriculare, si faptul ca nu a fost rulata pe strazile desfundate din Romania
Al doilea loc este un mic secret: forumuriile auto de pe internet. Acolo sunt sute de oameni care se simt ca intr-o mare familie, si de aceea preturile la anunturile de vanzare sunt mai mici, istoricul acelor masini este usor de vazut examinand ce a scris proprietarul pe forum de-a lungul timpului, cand nu se gandea sa-si vanda masina, si negocierea decurge mai usor.
Al treilea loc sunt targurile de masini, unde trebuie sa fii atent la cateva lucruri, detaliate mai jos.
Al patrulea loc sunt chiar stradutele vecine, unde uneori poti gasi oferte mai bune si ai si avantajul ca faci afaceri cu vecinul. Mai greu sa te insele pe fata.
Cum sa iti calculezi pretul pentru o masina second hand:
-----------------------------------------------------
Valoarea unei masini noi scade in primul an cu circa 10% - pana la 30%. Cu cat este mai scumpa, cu atat scade mai repede. Si in Romania cu cat este mai putin nemteasca, cu atat scade mai mult. Scaderea valorii unei masini continua in general cu 5-8% pe an, in functie de marca. La unele marci sau modele cunoscute pentru probelmele de fiabilitate dupa trei ani, cand masina iese de obicei din garantie, poti lua doar 50% din pretul de cumparare. O gaura destul de mare in buget. Sau dimpotriva, o afacere foarte buna, daca stii sa cauti.
Asadar, in principiu, la pretul initial de vanzare al masinii veti aplica o reducere medie de 20% pentru primul an, iar apoi de 7% din valoarea ramasa pentru fiecare dintre anii care s-au scurs. O masina de 16.000 de euro care are patru ani ar trebui sa valoreze, conform acestui calcul, circa 10.000 de euro. Acest pret depinde insa de marca si de model.
Daca in tari ca Anglia aceste preturi sunt fixate prin cataloage si variaza relativ putin, in Romania insa este mai usor sa afli pretul corect mergand, pe rand, pe site-urile auto de anunturi, pe forumurile marcii respective, si prin targuri.