Go Back   Forum 4Tuning > Curse > Curse de Accelerare - Liniute > Starea curselor auto

Starea curselor auto analiza 4tuning a momentului... starea de fapt si de drept...

Reply

Thread Tools
Old 08-12-05, 22:56   #16
RoSonic
4 Speed Squad Member

Stage 5

RoSonic's Avatar

Member of:
[Super Moderators]
[Moderators]
[4 Speed Squad]
[Observator 4tuning]
[REDACTOR 4TUNING]
[PARTICIPANT CURSE]
[VW]

Quote:
In ambele cazuri e vina participantului.
La exemplul cu pierdutul controlului in timpul cursei nu vad de ce consideri ca e absolut vina participantului... E oare cum zici tu si in Vtm, CNR, WRC sau oricare alta competitie auto/moto ???

Quote:
2.Participantul a fortat prea mult. Poate preferati ziduri de beton, care sa inconjoare pista
Pai intr-o competitie, ca participant nu e normal sa fortezi cat mai mult la limita extrema? In formula 1, motoGP etc. nu se forteaza \"prea mult\" si se iese de pe pista?
Oare nu organizatorul este cel care trebuie sa ia in calcul varianta cea mai rea posibila si sa se asigure ca nici atunci nu s-ar intampla nimic? ca un exemplu: limita pistei ar putea sa nu coincida cu limita publicului si sa existe un \"buffer\" astfel scazand intr-o anumita masura riscul.

Quote:
E ca si cand ai spune ca daca pe drumurile publice ai ramane fara frane, e vina politiei ca ti-a dat carnetul, sau ca te lasa sa mergi cu masina respectiva pe strada.
Pai si de ce daca ai ramas fara frane e neaparat vina ta?? poate e de vina cel care a facut revizia si a zis ca e totul in regula... sau fabricantul uneia din piesele componente ale sistemului de franare...

De ce dai verdicte la lucruri discutabile, pentru care daca te adancesti in detalii situatia se poate schimba?

Tocmai asta e ideea topicului... de a lasa superficialitatea la o parte si de a stabili ceea ce e clar in favoarea uneia dintre parti si preluarea acestor concluzii de catre organizatori si materializarea intr-un regulament/contract (ziceti-i cum vreti).
RoSonic is offline   Reply With Quote
Old 08-12-05, 22:56   #17
Al3xius

Stage 5

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]

SDrg te contrazic putin la punctul 1. !

La ultima cursa de la Craiova nici nu a fost cineva in parcul auto care sa verifice daca sunt modificari la motor....eu sincer sa fiu am probleme cu franele si m-am dat(oricum am iesit din prima) ...dar daca fortzam si in capatul pistei nu ma mai opream....

In primul rand eram eu de vine pentru ca am fost inconstient si am venit la cursa fara sa am niste frane pe care ma pot baza...si in al 2-lea rand organizatorul pentru ca a dat dovada de o mare durere-n fund...nu?

Problema e alta ! Ok, eu sunt inconstient si ma duc la cursa fara frane....sau lasand cazul meu(nu stiu daca pe cei 400 de metri am depasit 120 km...nici nu am fortat-o ca nu avea rost...oricum luam rusinica ) vine un nebun care nu are prezoanele stranse bine la masina..si dupa primii 100 de metri ii sare roata , a cui e vina ?

Parerea mea : a organizatorului ca l-a bagat in concurs si a participantului ca nu si-a asigurat normele minime de siguranta !

Nu vreau sa fiu carcotas la adresa organizatorilor de la ultima cursa, dar noi cand am organizat cele 2 curse gardurile au fost puse la limita pistei....spectatorii aproape ca stateau pe iarba ! Acum am observat ca prin spatele spectatorilor trecea o masina fara probleme ...trageti concluzia !
Nu cred ca are rost sa comentam acel accident, dar pe viitor sa incercam noi ca organizatori sa ne asumam normele maxime de securitate ! Totusi in mana noastra stau cateva mii de vieti omenesti...iar daca raspundem cu \"ce sa le fac eu frate?\" parerea mea e ca ar trebui sa stam acasa si sa ne uitam pe EuroSport !

Numai bine !
Old 08-12-05, 23:17   #18
Gratzian
Administrator

Stage 5

Gratzian's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]

alexius, pastreaza limita, nu e locul potrivit sa platesti polite.
de acord cu distanta gardurilor, buna observatie...
dar defectiunea la frane era in primul rand responsabilitatea ta
nici pe strada daca mergi, nu sunt de vina politistii ca nu te opresc sa iti ia talonul, desi asa prevede regulamentul.

sa punctam mai precis
hai sa luam problemele pe rand
Gratzian is offline   Reply With Quote
Old 08-12-05, 23:30   #19
Gratzian
Administrator

Stage 5

Gratzian's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]

problemele GENERATOARE DE INCIDENTE pot fi:
defectiuni, pierderea controlului, indisciplina

sa incepem cu defectiunile
avem 2 cazuri:

1. defectiune din neglijenta si neintretinere
2. defectiune datorata suprasolicitarii, accidentale, fatalism... de ex, face explozie un cauciuc, cedeaza ceva dfect din fabricatie, sau ce nu poate fi sesizat la orice revizie

in cazul 1 e de vina participantul, in cazul 2, nu cred ca sunt de vina nici participantul, nici organizatorul....

ce se intmpla in cazul unui accident?
Old 09-12-05, 00:07   #20
SDrg

Stage 2

Oameni buni, voi va auziti ce spuneti? Cum poate (omeneste vorbind) un organizator, sa verifice 150 de masini prezente la start, frane, conducte de benzina, aprindere, cauciucuri, etc? D'asta aveti inspectia tehnica periodica. O astfel de constatare la fata locului (daca s-ar face) v-ar duce la un pret al biletului de 200 RON, cel putin, venit cu o saptamana inainte, verificat masina, lasata in parcare si mai apari in ziua cursei.Sa nu fim absurzi. ORICE DEFECTIUNE TEHNICA a automobilului e STRICT vina proprietarului. Acum privitor la punctul 2 sunt doua solutii foarte simple: 1. fara spectatori.
2.oricat de mult spatiu ai face (intre pista si spectatori) la peste 100 km/h, riscul de accidente e foarte mare, dar si spectatorii si participantii stiu la ce se expun, primii cand stau pe garduri mai sa le darame, ignorand jandarmii si ceilalti cand se urca la volan.
O solutie cu nisip, cauciucuri e o solutie foarte costisitoare care nu e fezabila. Explica cum faci asta pe Baneasa, cum pui nisip acolo? Sau in fata casei poporului. Nu ai cum nici sa construiesti tribune. Deci vina e si a participantului si a spectatorului. Cred ca ati constatat ca in cazul accidentelor din WRC, spectatorii au fost de vina in ambele cazuri, si nu participantii. E optinea lor sa fie acolo, nu-i obliga nimeni. Nu intru aici sa fac polemici aiurea, chiar ma intereseaza subiectul pentru ca si eu vreau sa organizez curse, si ar fi bine sa stiu cam in ce ape ma invart . Sa auzim de bine.
Old 09-12-05, 01:45   #21
Gratzian
Administrator

Stage 5

Gratzian's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]

SDrg : AVERTISMENT PT TON.
este generator de polemici
apoi:
daca ai citi ce se scrie, ar fi mai usor
suntem deci la capitolul incidente tehnice, am expus cele 2 situatii.

in cazul 1: defectiuni din neglijenta sau neintretinere, vina este a participantului in primul rand.
Organizatorul poate fi sau nu vinovat in functie de propriul regulament.
El poate sa se degreveze prin hartia pe care o semneaza participantul sa ia pe propria raspundere buna functionare a masinii, sau sa instituie controale, care pot fi de diferite grade de rigurozitatete.

cazul 2: accident tehnic
in acest caz, participantul nu are direct nici o vina, nici organizatorul
cine e raspunzator in cazul unor picioare rupte?

astept pareri pe subiect, in ambele situatii, ca sa depasim capitolul 1, de tehnic
Old 09-12-05, 09:45   #22
JKV

Stage 5

JKV's Avatar

Default Re:

Quote:
Originally Posted by \"Gratzian\"
SDrg : AVERTISMENT PT TON.
este generator de polemici
apoi:
daca ai citi ce se scrie, ar fi mai usor
suntem deci la capitolul incidente tehnice, am expus cele 2 situatii.

in cazul 1: defectiuni din neglijenta sau neintretinere, vina este a participantului in primul rand.
Organizatorul poate fi sau nu vinovat in functie de propriul regulament.
El poate sa se degreveze prin hartia pe care o semneaza participantul sa ia pe propria raspundere buna functionare a masinii, sau sa instituie controale, care pot fi de diferite grade de rigurozitatete.

cazul 2: accident tehnic
in acest caz, participantul nu are direct nici o vina, nici organizatorul
cine e raspunzator in cazul unor picioare rupte?

astept pareri pe subiect, in ambele situatii, ca sa depasim capitolul 1, de tehnic
Parerea mea ar fi sa nu incercam noi sa reinventam roata. As propune sa \"tragem cu ochiul\" la vecinii din VTM si CNR. De ce? Pentru ca ei au sisteme de siguranta pentru public foarte putine. In sensul ca nu-si urca spectatorii in tribune sau nu le pun garduri in fata. Teoretic noua ne-ar trebui o pista cu tribune pe o parte cu distanta de cativa metri pana la pista si cu un parapet de beton inalt de 1m-1m si 20cm. Atunci in mod sigur nu s-ar intampla nimic cu spectatorii si toate defectiunile tehnice pot fi responsabilitatea si raspunderea participantilor.

Parerea mea este ca defectiunile tehnice sunt responsabilitatea pilotului atata timp cat nu sunt victime omenesti. Daca ti se rupe roata la capu' pistei si te rastorni cu masina, e cam vina ta.
Dar daca ti se rupe roata si o ia la goana prin public, poate fi vina organizatorului ca nu a asigurat publicul? Ca aici nici eu nu stiu ce sa zic...
JKV is offline   Reply With Quote
Old 09-12-05, 10:40   #23
criss
Old School Cars

Stage 5

criss's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Nissan]
[Old School Cars]
Default Re:

Quote:
Originally Posted by \"JKV\"
Dar daca ti se rupe roata si o ia la goana prin public, poate fi vina organizatorului ca nu a asigurat publicul? Ca aici nici eu nu stiu ce sa zic...
Asta e o problema delicata,care doar cu o pista anume se poate rezolva cum ai spus mai sus,nu vad cum ar putea organizatorul asigura publicul,si daca ii tii la 10m de pista riscul exista,daca nu lasi publicul sa stea de-a lungul pistei pleaca acasa.
Old 09-12-05, 11:49   #24
SDrg

Stage 2

In primul rand, vreau sa-mi cer public scuze, daca tonul meu a deranjat. N-a fost cu intentie.
In al doilea rand, in cazul fatalismului, cand Gratian aprecieaza ca nu e nici vina participantului nici a organizatorului, eu cred ca vina e impartita intre:
1. Participant ca a fortat, nu si-a asigurat masina cum trebuie, etc.
2. Organizator DACA SI NUMAI DACA A PERCEPUT TAXA SPECTATORILOR, pentru ca nu le-a asigurat conditiile de siguranta necesate.
3.A spectatorului ca nu a stiut sa pastreze distanta.Daca te amesteci in tarate te mananca porcii, spune un proverb. Ce a cautat acolo? Si el vine pentru adrenalina, se poate intampla sa aiba parte de mai multa decat si-a dorit. E un risc pe care trebuie sa si-l asume.
Problema e ridicata aici din punct de vedere etic, nu legal. Sunt curios ce se intampla din punct de vedere legal, ce spune legea in aceste conditii. Pentru ca, daca Doamne fereste moare cineva, vina trebuie sa apartina cuiva.Un avocat ne-ar lumina...Sa auzim de bine...
SDrg is offline   Reply With Quote
Old 09-12-05, 12:24   #25
Gratzian
Administrator

Stage 5

Gratzian's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]

chestia cu fortatul eu spun sa nu o mai pomenim, este ilogic
particip ca sa obtin o performanta, si e de asteptat ca participantii sa forteze cat de mult... altfel nu au ce cauta la start

daca particip la olimpiada si arunc cu discul, nu fortez sa nu zboare in tribune sa sparga un cap?
crede-ma ca daca pot, o fac, fortez cat de mult.

asa...
eu insist sa luati problema cat de serios.
oricare poate fi pus in aceasta situatie oricand, mai bine sa ne gandim la alternative, posibilitati, si sa le contracaram pe cele neplacute.
Old 09-12-05, 12:32   #26
criss
Old School Cars

Stage 5

criss's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Nissan]
[Old School Cars]

Exista ceva norme de siguranta standard pe care trebuie sa le respecte
organizatorul?ma refer la detalii tehnice,distanta minima fatza de pista a publicului,materiale de protectie etc. sau fiecare ia masurile de siguranta dupa cum considera el?
criss is offline   Reply With Quote
Old 09-12-05, 13:03   #27
Gratzian
Administrator

Stage 5

Gratzian's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]

fiind un sport nou, nu sunt reglementari oficiale in domeniu
singurele masuri obligatorii fiind prezenta salvarii, pompierilor, si probabil a masinii de descarcerare
Old 09-12-05, 13:10   #28
Al3xius

Stage 5

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]

Gratzian, nu platesc nici o politza pentru ca nu am de ce si chiar vreau ca acesta sa fie un topic pe care se discuta serios !

Dar ia zi`mi in poza de mai jos a cui e vina ?

Al3xius is offline   Reply With Quote
Old 09-12-05, 13:20   #29
JKV

Stage 5

JKV's Avatar

Default Re:

Quote:
Originally Posted by \"SDrg\"
Pentru ca, daca Doamne fereste moare cineva, vina trebuie sa apartina cuiva.Un avocat ne-ar lumina...Sa auzim de bine...
Tu nu stii vorba aia ca \"mortu' e de vina\"???

Quote:
Originally Posted by \"Gratzian\"
fiind un sport nou, nu sunt reglementari oficiale in domeniu
singurele masuri obligatorii fiind prezenta salvarii, pompierilor, si probabil a masinii de descarcerare
Asa este. Deocamdata legea nu prevede nici un fel de reglementare privind normele de siguranta activa. Din pacate si eu au mers pe principiul tratarii decat cel al prevenirii (ma refer la necesitatea prezentei a ambulantei si a pompierilor). Asta ne da destula libertate de miscare, noua, organizatorilor dar si a participantilor.

Rezultatele discutiilor noastre pot deveni baza unei noi legislatii referitor la particica noastra din ramura sporturilor cu motor.

Cred ca noi de fapt ar trebui sa gasim sursa eventualelor porbleme si sa incepem de-acolo ca prin simpla asignare a responsabilitatii fie organizatorilor, fie a spectatorilor, fie a concurentilor, nu vom rezolva nimic.

Cred ca o principala sursa de victime si evenimente neplacute ar fi o pista amenajata necorespunzator. Adica garduri prea aproape de masini, lipsa gardurilor, numarul gardurilor prea mic, spatiu prea putin intre masini si multe altele. Cred ca prin \"arhitectura\" pistei poti incerca sa eviti multe evenimente neplacute.
Spectatorii nu tre' sa stea KIAR asa aproape de masini, nu? Ce naiba, ganditi-va cat de departe se sta pe stadion de jucatori, iar la noi stau la 4-5 metri sau kiar mai putin...
Si cred ca probleme pot aparea intr-o probabilitate mai mare la show-urile de drift decat la liniutze. E mai putin solicitata si atentia si masina din punct de vedere directie, suspensie la liniutze decat la drift-uri.

Vi se pare pertinent punctul meu de vedere?
Old 09-12-05, 13:31   #30
JKV

Stage 5

JKV's Avatar

Default Re:

Quote:
Originally Posted by \"Al3xius\"
Gratzian, nu platesc nici o politza pentru ca nu am de ce si chiar vreau ca acesta sa fie un topic pe care se discuta serios !

Dar ia zi`mi in poza de mai jos a cui e vina ?

Dar din asta???

Sau din asta???

Al3xius, te rog si eu sa incerci sa incetezi razboiul tau cu cei de la Insane. Cel putin aici, pe topicul asta....puteai arata o multime de poze ori de la voi, ori de la ITS, dar se vede ca ai ceva vadit cu cei de la Insane...

Cel fara de pacat sa arunce primul piatra....

Ca sa nu mai spun ca la cursa de la Ghost, dupa burn, cand abia imi incalzisem cauciucurile si eram la jumatatea numarului meu, pista era deja plina si la o intoarcere cu frana de mana, m-am trezit cu 10 oameni in fata masinii la 2 metri. Atunci era vina mea? Va rog frumos, sa va uitati la filmuletz: https://www.4tuning.ro/gal/displayimage.php?p=35284

Uitati-va la 1min si 45sec si veti vedea ca a trebuit sa franez sa nu ma urc pe lume.
Reply

- Copyright 2024 4Tuning -