Stage 5
Join Date: Jan 2010
Posts: 739
|
Re: Boicot Benzinărie
Petrom isi face preturile in functie de cotatiile internationale ale titeiului si nu-si permite sa le reduca sub nivelul concurentilor din piata romaneasca deoarece ar incalca astfel principiile de competitie loiala ale Uniunii Europene, a explicat ieri presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer (foto).
„Sunt povesti ceea ce spun ei. UE nu are treaba cu stabilirea preturilor. Pe ei ii intereseaza nivelul accizelor de la noi la combustibili“ ne spune analistul economic Ilie Serbanescu.
„In Romania, 60% din cererea de titei este acoperita din importuri, pana in 2010 acestea urmand sa creasca in medie cu sase la suta pe an. Petrom importa 20% din necesarul de petrol din tari precum Rusia sau Irak. In stabilirea preturilor, Petrom nu poate ignora preturile internationale si nici nu poate vinde titei la preturi sub cele ale pietei, nici macar propriilor sale unitati operationale, fiindca acest lucru ar pune compania sub incidenta concurentei neloiale. Am practica o politica de dumping daca am folosi preturi scazute pentru titeiul intern, deoarece am face concurenta neloiala celorlaltor companii de pe piata, care ar putea astfel sa dea faliment sau sa nu isi achite taxele catre stat“, a explicat Ruttenstorfer. El a exclus ipoteza potrivit careia Petrom ar fi redus preturile benzinei ca reactie la declaratiile presedintelui Traian Basescu sau la investigatia Consiliului Concurentei. (A.N.)Oficialul OMV al tuturor companiilor petroliere europene a reactionat, in conditiile in care unii ministrii au facut declaratii publice in favoarea unor preturi mai mici ale petrolului.
Oficialul Petrom a afirmat ca preturile practicate de Petrom sunt sub cele ale tarilor din jur si ca vor fi mentinute modeste. Cu toate acestea, graficele puse la dispozitie de Petrom arata ca pe 29 august pretul brut la pompa a titeiului era in Romania de 0,989 euro/litrul, iar in Bulgaria (tara fara productie de petrol) erau de 0,965 euro/litrul. Si la motorina, bulgarii erau sub noi: 0,860 euro/litrul fata de 0,932 euro/litriul
Petrom exporta circa 45% din productie, a adaugat seful OMV. „Aceasta deoarece titeiul romanesc este unul bun, iar rafinarea lui nu costa mult. Importam titei cu sulf la care pretul de rafinare creste mult“, spune analistul economic, Ilie Serbanescu.
In Romania preturile de productie se ridica undeva la 20 dolari pe baril. Ruttenstorfer a sustinut ca profitul obtinut din diferenta fata de cotatiile internationale va fi investit in modernizarea rafinariilor, a segmentului de productie si in distributie.
In urmatorii patru-cinci ani, un miliard de euro va fi investit in rafinarii, un miliard de euro in modernizarea capacitatilor de exploatare si productie si un miliard de euro pentru modernizarea statiilor de benzina.
Petrom are grija de celelalte companii din Romania. Scaderea preturilor la pompa ar avea consecinte importante asupra celorlate rafinarii din Romania, care nu au rezerve de petrol si importa toata cantitatea de titei de procesat, punandu-le in situatia de a nu-si mai putea plati taxele catre stat sau aducandu-le la faliment, a explicat Ruttenstorfer. Astfel, neputand suporta concurenta Petrom, competitorii ar putea sa considere mult mai profitabila desfacerea produselor la export, ceea ce poate determina dificultati in aprovizionarea pietei interne, apreciaza oficialii Petrom. „Sunt povesti. Ne cam desconsidera. Adevarul este ca acest contract de privatizare este unul perfect colonial. Austriecii pot face ce vor“, spune Serbanescu. Referitor la redevente si clauza din contractul de privatizare care prevede plafonarea acestora pe o perioada de timp, presedintele OMV a spus ca nivelul acestor taxe creste in functie de pretul international al titeiului. „Ele nu sunt aceleasi. Deja au crescut de la 80 de milioane de dolari la 130 de milioane de dolari, si vor continua aceasta tendinta. Nivelul redeventelor in Romania este comparabil cu cel din alte state ale Uniunii Europene.
Ele nu sunt fixe, dar au o anumita stabilitate“, a continuat presedintele grupului austriac. Ruttenstorfer a mai spus ca OMV si Petrom vor acorda tot sprijinul necesar Presedintiei in analiza contractului de privatizare, subliniind ca documentul si intregul proces de trecere in proprietate privata a companiei a fost unul transparent, profesionist si derulat sub atenta supraveghere a Fondului Monetar International sau a Uniunii Europene. (A.N.)
Ungaria scade TVA la carburanti
Incepand cu data de 1 octombrie, Ungaria va reduce taxa pe valoare adaugata aplicata combustibililor, pentru a diminua preturile carburantilor, in pofida obiectiilor Comisiei Europene, transmite Reuters. Oficialii de la Budapesta au informat ca reducerea TVA pentru combustibili reprezinta doar o parte dintr-un program mai amplu de scadere a acestei taxe aplicate bunurilor si serviciilor, de la 25% la 20%, reglementarea urmand sa intre in vigoare incepand cu anul viitor. Comisia Europeana si-a exprimat miercuri speranta ca statele membre UE nu vor reduce taxele pentru a contracara efectele cresterii pretului petrolului si a nominalizat Ungaria. Grupurile OMV, BP si Shell au anuntat ca reduc preturile practicate la combustibili in Austria, dupa ce ministrul de Finante, Karl-Heinz Grasser, a avertizat ca ar putea introduce o taxa speciala pentru firmele petroliere, transmite Reuters. Franta a decis acordarea de reduceri fiscale si de compensatii in valoare de 30 de milioane de euro (36,83 de milioane de dolari) destinate fermierilor si a anuntat masuri de incurajare a productiei de combustibili ecologici, transmite Reuters.
|