Revin si eu in discutie?
Inainte sa aruncati cu noroi in mine pentru ideea pe care o voi prezenta mai jos, va rog insistent sa cititi topicul inca din decembrie 2010, de cand exista el, cand am fost si eu implicat in ideea asta.
Acum nu mai poti face NIMIC. Sunt prea multe persoane care prefera sa dea 7 ron pe litrul de benzina si sa stea la coada la pompa, decat sa isi piarda orele in fata unei benzinarii blocand si scriind ca vrea preturi mai mici la carburanti. Petrolistii va vor da in cap mereu cu ceva si vor veni cu contraargumente, in baza unor rapoarte pe care si le fac ei, cu cheltuielile lor, cu taxele pe care (sanchi!) le platesc la stat, la rafinarii, la mamele lor (deh, daca le am la mine intr-o emisiune televizata, cine va veni sa faca si cercetarea acesui raport ca sa il combata cap-coada?! si daca protestatarul vine cu mana-n buzunar, cine da mai bine pe sticla? tot eu, ca am niste foi mincinoase pe care le pot pune in fata camerei de filmat, ca oricum nu ma verifica nimeni - si daca ma verifica, stai ca bag o spaguta sa ii inchid gura... in Romania inca se poate
).
O sa fiu realist: am fost la proteste cu speranta ca se va rezolva ceva... in momentul cand se anuntau mii de oameni, au venit 200. In momentul cand se anuntau 200 de oameni, au venit 20, iar din cei 20 erau doar 10 masini. Acum se vor anunta in Bucuresti 100 de oameni si vor veni 5 cu masinile lor.
Morala:
1. romanul nu stie sa fie unit si merge pe principiul: "sa faca tineretul, ca noi am facut tam-tam la revolutie" (chit ca a fost praf in ochi revolutia) / "unde dracului te duci tu, vrei sa ai probleme cu politia?! lasa-i sa faca altii, stai cuminte asa" (cam asa spun aia mari), iar tineretul merge pe principiul "sa faca altul" / "ma doare-n cot de ceilalti ca eu am masina si bani de la taticu', nu ma intereseaza cat e benzina ca nu platesc eu!". Vrem o viata decenta dar nu facem nimic.
2. la ora actuala, la cate proteste au fost in tara (LEGALE!), guvernul nu a facut nimic si nu a dat inapoi deloc... ce va face sa credeti ca o mana de oameni (in comparatiile cu protestele in care au fost mii de pensionari, etc) va schimba mentalitatea guvernantilor si a petrolistilor?
Si inca 2 lucruri pe care trebuie sa le tineti in vedere in cazul in care se trag toate masinile personale pe dreapta:
1. carburantii nostri se vand foarte bine pe piata externa (deci export, fara bariere tarifare de export pe care ar trebui sa le impuna guvernantii nostri = 100% profit!), incasarile petrolistilor curg in continuare in conturi si abia 1/4 din consumul de carburant este reprezentat de oamenii de rand, ca noi, care vrem sa lasam masinile acasa.
2. fitosi vor exista mereu, sau persoane care fac naveta sa ajunga la munca in afara Bucurestiului (sa nu puneti un semn de egal intre fitosi si oamenii muncitori). Petrolistii vor face niste rapoarte interne, vor vedea care sunt statiile la care incasarile sunt cele mai mici (pentru ca daca se va resimti o criza financiara la ei se vor interesa de asta) si vor inchide respectivele statii, lasand pretul carburantilor fix acelasi. Pentru cine nu a inteles inca principiul de functionare al afacerilor in Romania: "Reducem cheltuielile, dar preturile nu le scadem, pentru ca nu ne mai imbogatim rapid, ci lent... si nu am vrea ca progeniturile noastre sa mearga cu Loganul la liceu, ci cu GL-u' pe care sa i-l facem cadou de majorat. Lasa sa traiesc eu si familia mea bine, da-i in pielea mea pe restul!"
Sfatul meu: stati potoliti... cat timp nu exista unitate si parolism in tara asta, degeaba va strofocati (abia atunci cand se vor anunta 5-6 milioane de romani la un protest, abia atunci veti putea face ceva pentru ca vor veni sigur vreo 100.000). Uitati-va la englezi: aranjau ce aveau de aranjat pe facebook si chiar se prezentau, faceau ravagii in Londra si terminau (chit ca unele erau actiuni huligane)... la noi sunt numai tastaturile si mousii de noi. Iar in curand, chestia asta nu ne va face sa parem decat niste retardati in ochii altora - nu va mobiliza pe nimeni sa faca altceva, decat sa ne jigneasca incontinuu.
Am renuntat sa ma mai strofoc pentru binele tarii si a celor din jur, daca pe cel de langa mine nu reusesc de niciun fel sa il misc si sa il determin sa isi miste curul la un protest care s-ar dovedi a fi benefic pentru el. Ce rost are in a ma strofoca?
"Devin si eu un sclav al tarii si asta este..." inchei resemnat ideea.