PENTRU TOTI interesatii despre omologarea de jante , anvelope ( roti ) pot sa va spun ca eu am cerut la RAR intr-o adresa email detalii cu privire la ce pot face sa pun alte jante pe masina mea. Am un renault megane coupe coach DAOF din 97. Constuctorul a pus dimensiunile originale 175/70 R13, acum am pe masina 175/65 R14
Am intrebat daca pot sa pun 195/50 R15 sau altele mai mari R16, sau mai late dar pe R15.
Dupa o saptamana am primit raspuns de pe siteul RAR-ului astfel..:
- SE POT MONTA PE ASINA JANTE SI ANVELOPE PE CARE PRODUCATORUL , CONSTRUCTORUL MASINI LE-A PREVAZUT IN CARTEA TEHNICA A ACESTEIA.
Daca prin intamplare cele admise de producator in cartea masinii nu au fost trecute toate de RAR in CIV-UL emis la inmatriculare in Romania trebuie doar sa te prezinti la RAR sa ceri sa iti completeze in CIV si celelalte dimensiuni pe care constructorul le admite. COSTA 100 roni pt fiecare dimensiunie trecuta in CIV. - fara ca masina sa mai fie supuse la teste de laborator.
Daca constructorul masinii nu a echipato cu alte dimensiunui , nu e nimic trecut in actele originale ale masini si vrem noi jante pe 16 , 17 , 18 sau mai stiu eu ce ... RAR poate face omologari individuale insa aici discutia e ca costa de la 600 roni in sus in funcite de testele de laborator la care va fi supusa masina pe sistem de directie tractiune suspensie, siguranta la franare. etc... Au zis ca poate sa coste de la 600 roni la 1 000 si chiar mai mult o astfel de omologare. Ba mai mult daca la sfarsitul testului daca raspunsul lor e negativ se pierd niste bani. Nu stiu cat dar nimeni nu face teste moca!!!!
ASA CA.... eu am renuntat la idee mai ales ca anvelope si jante mai mari cosyta foarte mult si nu se merita investitia la masina mea de 2 500 euro costul masinii. si eu nu sunt adeptul cauciucurilor la mana a doua care sunt vechi uzate si fizic si moral.
IN PLUS cei ce spun ca in noile taloane nu mai e trecuta valoarea cauciucurilor si jentilor ii informez ca daca ai ghinionul sa te opreasca ARR-UL lor le trebuie doar certificatul in care e trecuta seria CIV-ului si din acea serie vor vedea automat cu ce e echipata omologat masiona respectiva. DECI DIN CERTIFICATUL DE INMATRICULARE AUTORITATEA RUTIERA stie totul despre masina respectiva. Asa ca daca va stiti cu musca pe caciula refuzati controlul RAR si loati doar amenda, asta pna cand or schimba legea si refuzul controlului ARR sa se pedepseasca prin ridicarea certificatului masini...
Cu noile certificate aveti scapare doar in fata militienilor de la comuna , sate orase...

dar poate incurand nici de ei nu mai avem scapare mai ales ca se infiinteaza o noua politie a strazilor impreuna cu ARR din ce am auzit eu!!!