Masina avea 160 000 km ca masina de firma de constructii, folosita si pe santier. Proprietarul mai are doua LOGAN-uri de raliu, si dorea una de recunoastere mai rapida, care sa arate posibilitatile de a modifica acest motor cu un cost rezonabil in varianta lui aspirata, in eventualitatea ca toti cei care merg la Cupa Logan si-ar propune si permite o astfel de modificare.
Prima modificare a fost evacuarea. Traseul de evacuare a fost marit de la 44 la 50 mm, s-a obtat pentru un catalizator metalic in locul celui de origine, si doua tobe free flow. Galeria a ramas cea originala, doar portata si lustruita. Doar traseul pus pe motorul acesta 100% stock hardware si software a dus la obtinerea a 10 Nm si 8 cp.
Noi apoi i-am desfacut motorul pentru ca ne-am propus o revizie generala a lui, nu pentru ca nu ar fi mers corect, el scotand 85 cp inainte de a fi desfacut. In afara de segmenti, garnituri si simeringuri de supape nu am gasit nimic de schimbat, blocul avand inca honuiala din fabrica iar pisoanele aveau rizurile de prelucrare intacte. Cuzinetii de asemenea aratau bec, ca sa mai zica cineva ceva de rau de motoarele Dacia.
Am decis sa prelucram inaltimea blocului pentru a creste raportul de compresie, si nu chiulasa. Asta pentru ca pistoanele nu urca pana sus in blocul de 1.6. Asta datorita faptului ca motorul acesta e la baza unul de 1.2 litri, din care s-a facut 1.4 si 1.6 ulterior pastrandu-se alezajul si chiulasa de la 1.2. Astfel ca sa creasca volumul camerei de ardere la varianta de 1.6 cu aceeasi chiulasa s-a facut in asa fel incat pistonul sa nu urce pana sus in bloc.
Prin prelucrarea cu 1 mm din bloc raportul a crescut la 11 de la 9.5. Pistonul urcand mai sus are si avantajul ca "squish area", adica aria de "contact" intre partea plana a chiulasei si pistonul, sa fie mai efectiva. La majoritatea motoarelor pistonul urca pana la sub 0,5 mm de chiulasa, evacuand rapid amestecul din aceasta zona spre bujie, astfel aparand turbioane in camera de ardere. Interesul nostru e ca turbionarea sa fie maxima asa incat frontul de flacara sa aiba viteza cat mai mare. Inginerii de la Renaul stiu mai bine ca noi asta, insa compromisul e facut pentru pret. Pentru aceeasi crestere de raport de compresie ar fi trebuit luat peste 1,5 mm din chiulasa, lucru periculos pentru ea si pentru apropierea supapelor de piston, mai ales in contextul axei sport. Noi a trebuit sa prelucram in pistoane niste buzunare pentru supape, asa incat sa nu intre in contact in tipul rularii. La 7 000 rpm+ e posibil ca evacuarea sa nu vina perfect dupa cama, asa incat pistonul sa o loveasca...
Apoi am portat chiulasa, rectificand toate asperitatile din tractul de admisie si evacuare din chiulasa. Din turnare exista niste praguri care pot fi eliminate si apoi prin racordarea formelor si lustruire se ajunge la o curgere mai laminara si mai usoara a gazelor prin chiulasa. Apoi am lustruit galeriile si zona de trecere intre ele si chiulasa, care la multe alte masini de asemenea nu e foarte precis concentrica, la Dacie fiind la fel.
Noi am ales o axa cu came sport cu durata mai mare decat cea originala si cu inredeschiderea mai mare a supapelor la punctul mort interior(numit si "superior"
http://ro.wikipedia.org/wiki/Motor_c...intern.C4.83_2)
Dupa ce am montat, rodat si reglat Unichipul pe dyno, motorul a fost masurat cu 115 cp la 6 800 rpm cu cuplul maxim la 5 000 rpm. Am fost foarte incantati, dar asta nu ne-a lasat fara curiozitatea de a afla ce altceva mai puteam imbunatati. Am logat pe dyno presiunea din admisie si am vazut ca dupa 5 500 rpm apare o usoara cadere de 0,05 bar. Am analizat clapeta de acceleratie si am vazut ca se impune o modificare, de 44 mm diametru la 50. Ceea ce am facut si am mai smuls 6 cp. Apoi am schimbat si filtru cu unul sport in carcasa originala si am reusit ceea ce se vede. Turatia de ralanti e de 1 000 rpm unde e destul de rotund, desi se cam simte ca ceva nu e curat acolo, iar limitatorul de turatie e de 7 200 rpm. Aveti mai jos primul test ever cu masina 100% STOCK hardware si sofware si ce a iesit in final.