Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > VERSUS AUTO

VERSUS AUTO SUPRA vs SUBARU, Mercedes vs Bmw, pilotul x vs pilotul y. Aceasta rubrica este dedicata provocarilor,analizelor,pariurilor(virtuale bineinteles),comparatiilor. Rog moderatorii sa fie foarte duri pe acest subiect. Fara OFF-TOPIC

Reply
 
Thread Tools
Old 30-04-14, 16:36   #1
JDV
VW Driver

Stage 5
 
JDV's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 794
Member of:
[VW]
Default Diesel vs Ulei Vegetal

Vad ca de cand cu clipul in care 2 baieti puneau ulei intr-un audi diesel, tot facebook-ul roieste pe acest subiect.
Sincer nu stiu ce sa cred despre aceasta alternativa la motorina.
Oare in timp nu dauneaza injectoarelor?
Eu ca orice om folosesc ulei la mancare, insa am observat ca atunci cand e putin mai rece devine destul de vascos, si unde mai pui ca are si termen de valabilitate, deci se altereaza.
Daca uiti ulei in rezervor, si acesta se strica...atunci ce facem?
Daca cineva foloseste sau are prieteni ce foloseste, poate doreste sa impartaseasca cu restul experienta.
Stiu ca un litru de ulei e cam cat unul de gpl, dar totusi...se merita?
JDV is offline   Reply With Quote
Old 30-04-14, 17:39   #2
khrysty@n

Stage 5
 
khrysty@n's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 668
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Cristi de pe TutorialeLogan, pune si el intr-un 1.5 dCi ulei de floarea soarelui dar in combinatie cu 1L de benzina in care s-a dizolvat naftalina. Momentan masina ii merge bine, si face economie serioasa.
__________________
P E U G E O T 206 R C
khrysty@n is offline   Reply With Quote
Old 30-04-14, 20:50   #3
steffan
Ford Driver

Stage 5
 
steffan's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 1,206
Member of:
[FORD]
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

opel astra g 1.7 dti, merge integral pe ulei de floarea soarelui. omul cumpara un baz de ulei cel mai ieftin si il foloseste. nu este combinat cu nimic, are facut rezervor separat pt el in compartimentul motor. doar pornirea este mai greoaie, dar dupa ce se incalzeste nu mai are deloc probleme si lasa un miros de gogosi in urma ) masina are si soft, motorul a devenit mai silentios si merge fara probleme de ceva timp. mai are si 286000 km. acum daca ma intrebi pe mine eu nu as face asta, as pune doar motorina si talpa, dar poate ca este si o idee preconceputa de a mea peste care nu pot sa trec
__________________
Ford Focus ST170
steffan is offline   Reply With Quote
Old 02-05-14, 16:37   #4
300zxtt

Stage 5
 
300zxtt's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,952
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Au folosit mai multe persoane si acum...aleluia injectoare, aleluia supape..etc de le-a iesit economia pe nas...inclusiv mie....

Dupa ce am desfacut chiulasa, era infundata cu reziduri in urma arderii incomplete a uleiului alimentar.

Succes celor ce folosesc asa ceva si mai au si catalizator sau filtru de particule...
300zxtt is offline   Reply With Quote
Old 02-05-14, 18:11   #5
Robert Coca
Peugeot Driver

Stage 5
 
Robert Coca's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 2,062
Member of:
[4Rally]
[PEUGEOT]
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Despre ce masini este vorba in care ati folosit ulei vegetal?
Robert Coca is offline   Reply With Quote
Old 02-05-14, 19:44   #6
JDV
VW Driver

Stage 5
 
JDV's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 794
Member of:
[VW]
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Quote:
Originally Posted by 300zxtt View Post
Au folosit mai multe persoane si acum...aleluia injectoare, aleluia supape..etc de le-a iesit economia pe nas...inclusiv mie....

Dupa ce am desfacut chiulasa, era infundata cu reziduri in urma arderii incomplete a uleiului alimentar.

Succes celor ce folosesc asa ceva si mai au si catalizator sau filtru de particule...
Pai la asta ma gandeam si eu, ca habar nu am cum arde uleiul ala, ce cifra are, cate reziduri ramane.
Numai la treaba ca are vascozitate foarte mare la temperaturi relativ mari, gen 10 grade, ma inspaimanta.
JDV is offline   Reply With Quote
Old 06-05-14, 09:18   #7
TSC-Us

Stage 5
 
TSC-Us's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 1,697
Member of:
[RENAULT]
[Opel]
[VW]
[SUBARU]
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Ulei de transformator, trage mai bine ca motorina.
Cred ca merge la generatiile mai vechi, de la pd in jos.
La astea noi ar merge un ulei 2t 2l/100l pt ungere mai buna si atat! eu folosesc si nu am probleme! Mot euro 5 are lipsa de parafina iar ungerea componentelor este sub standard.
__________________

Last edited by TSC-Us; 06-05-14 at 09:26.
TSC-Us is offline   Reply With Quote
Old 27-09-14, 18:11   #8
Alin25

Stage 2
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 27
Thumbs up Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Tot ce pot spune e ca motorina dupa cum stiti e lichida(curge) pe cand uleiul e semilichid chiar vascos. In momentul de fata ca sa vorbim de cifra octanica e irelevant. In primul rand uleiul vegetal are temperatura de aprindere mult diferita fata de motorina. In al doilea rand te expui unui fenomen numit detonatie. Acest fenomen apare in momentul in care de exemplu pistonul urca pentru a produce aprinderea,uleiul intra in camera de ardere dar se aprinde in momentul in care cursa pistonului este sa zicem la jumatate. In acel moment pistonul este obligat sa coboare neducandu-si astfel cursa la sfarsit. In urma detonatiei componentele interioare ale motorului au de suferit din plin. Pot ceda pistoanele,arborii chiar si distributia sa iti sara de la punct. In urma arderii uleiului raman foarte multe reziduri care nu se pot elimina la fel ca cele de la motorina. Piesele vor deveni unsuroase,se vor face blocaje pe conducte,filtrele se imbacsesc si masina moare. Alta problema e ca pompa de motorina e o pompa electronica cu o presiune foarte mare. Ce se intampla in momentul in care pompa trage uleiul care e vascos si il forteaza sa treaca prin niste orificii foarte mici la o presiune foarte mare? Pompa lucreaza din greu si sigur va ceda dupa un timp. Nu vad o solutie viabila in inlocuirea uleiului cu motorina decat daca folosesti o masina mai veche(Golf 1,2 Audi 100.80) care nu au senzori pe evacuare,nu au pompa de inalta presiune si pe care vrei sa le folosesti o vara. Daca uleiul ar fi fost benefic pentru motor sigur noile modele ar fi venit din fabrica cu suport pentru acest combstibil. Deocamdata folositi motorina sau combustibili BIO proveniti din fermentarea fructelor sau legumelor(Alchool) . Ai masina iti permiti sa dai 6 lei pe 1 litru de motorina. Si nici macar motorina de la rusi nu e mai breaza,care e lichida si tot am avut probleme cu ea. Injectoare si filtre schimbate lunar aproape. Nu se merita!
Alin25 is offline   Reply With Quote
Old 29-09-14, 14:09   #9
crywolf

Stage 5
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,080
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

De aia se recomanda folosirea uleiului in amestec cu motorina si numai vara. Iarna sau la temp scazute, folosirea uleiului este conditionata de o instalatie de preincalzire.
Motorul Diesel, asa cum o stiu multi, a fost initial gandit sa functioneze cu ulei de alune si cuvantul 'detonatie' este sinonim cu dieselul.
__________________
Manni for life !!!
crywolf is offline   Reply With Quote
Old 29-09-14, 15:03   #10
florin_cars
Old School Cars

Stage 5
 
florin_cars's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 10,674
Member of:
[FORD]
[Old School Cars]
[BMW]
[MERCEDES]
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Motorina are cifra cetanica, nu octanica

Iar strainii folosesc la greu uleiul, si transformat in biodiesel cu ajutorul unor minirafinarii, cat si in stare cruda(la masinile vechi e OK, dar preferabil fiert inainte).

Am folosit si eu la Fiat Croma 2.5TD ulei vegetal folosit(decantat, filtrat) combinat cu diesel(nu am avut destul ulei ars) dar si ulei din magazin combinat cu diesel. Cand am folosit doar ulei dupa cateva zile s-a infundat tot si n-a mai mers. Am desfacut toate furtunele si tevile injectoarelor, am tot dat la cheie, am golit si rezervorul, schimbat filtrul combustibil, am bagat cam 10L diesel, mi-a dat curent un prieten si atata am dat la cheie pana a pornit. Ulterior aflasem ca trebuie fiert inainte uleiul vegetal nou.

Mi-am luat recent in UK un Isuzu 3.1 TDI, imi voi achizitiona si o mini rafinarie, multa lume vinde ulei vegetal crud sau folosit, pot colecta si eu iar in final voi folosi doar biodiesel facut de mine, mult mai ieftin.
florin_cars is offline   Reply With Quote
Old 03-10-14, 11:02   #11
RVL 2000

Stage 5
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 862
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Quote:
Originally Posted by Alin25 View Post
Tot ce pot spune e ca motorina dupa cum stiti e lichida(curge) pe cand uleiul e semilichid chiar vascos. In momentul de fata ca sa vorbim de cifra octanica e irelevant. In primul rand uleiul vegetal are temperatura de aprindere mult diferita fata de motorina. In al doilea rand te expui unui fenomen numit detonatie. Acest fenomen apare in momentul in care de exemplu pistonul urca pentru a produce aprinderea,uleiul intra in camera de ardere dar se aprinde in momentul in care cursa pistonului este sa zicem la jumatate. In acel moment pistonul este obligat sa coboare neducandu-si astfel cursa la sfarsit. In urma detonatiei componentele interioare ale motorului au de suferit din plin. Pot ceda pistoanele,arborii chiar si distributia sa iti sara de la punct. In urma arderii uleiului raman foarte multe reziduri care nu se pot elimina la fel ca cele de la motorina. Piesele vor deveni unsuroase,se vor face blocaje pe conducte,filtrele se imbacsesc si masina moare. Alta problema e ca pompa de motorina e o pompa electronica cu o presiune foarte mare. Ce se intampla in momentul in care pompa trage uleiul care e vascos si il forteaza sa treaca prin niste orificii foarte mici la o presiune foarte mare? Pompa lucreaza din greu si sigur va ceda dupa un timp. Nu vad o solutie viabila in inlocuirea uleiului cu motorina decat daca folosesti o masina mai veche(Golf 1,2 Audi 100.80) care nu au senzori pe evacuare,nu au pompa de inalta presiune si pe care vrei sa le folosesti o vara. Daca uleiul ar fi fost benefic pentru motor sigur noile modele ar fi venit din fabrica cu suport pentru acest combstibil. Deocamdata folositi motorina sau combustibili BIO proveniti din fermentarea fructelor sau legumelor(Alchool) . Ai masina iti permiti sa dai 6 lei pe 1 litru de motorina. Si nici macar motorina de la rusi nu e mai breaza,care e lichida si tot am avut probleme cu ea. Injectoare si filtre schimbate lunar aproape. Nu se merita!
Combustibilul diesel are C cetanica nu octanica
Nu este injectat decat cu putin inainte de pmi deci nare cum sa se aprinda la jumatate, chiar ddaca arcfi injectat la jumate, nici un combustibil nu s-ar aprinde acolo. Daca totusi s-ar aprinde cum zici si nu si-ar termina cursa, motorul ar luao invers...
Garantat nu e asa pentru ca orice motor care incepe sa traga ulei excesiv pe la axul compresorului (functionand practic ca un mot cu carburator) se tureaza nu se opreste.
Dieselul functioneaza cu orice fel de ulei atata timp cat il aduci la vascozitatea corecta si daca are aer sificient, dar aici nu e nici o problema.
Cu toate astea nu fac experimente pe masina mea.

Last edited by RVL 2000; 03-10-14 at 11:05.
RVL 2000 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-14, 12:00   #12
Alin25

Stage 2
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 27
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Quote:
Originally Posted by Alin25 View Post
Tot ce pot spune e ca motorina dupa cum stiti e lichida(curge) pe cand uleiul e semilichid chiar vascos. In momentul de fata ca sa vorbim de cifra cetanica e irelevant. In primul rand uleiul vegetal are temperatura de aprindere mult diferita fata de motorina. In al doilea rand te expui unui fenomen numit detonatie. Acest fenomen apare in momentul in care de exemplu pistonul urca pentru a produce aprinderea,uleiul intra in camera de ardere dar se aprinde in momentul in care cursa pistonului este sa zicem la jumatate. In acel moment pistonul este obligat sa coboare neducandu-si astfel cursa la sfarsit. In urma detonatiei componentele interioare ale motorului au de suferit din plin. Pot ceda pistoanele,arborii chiar si distributia sa iti sara de la punct. In urma arderii uleiului raman foarte multe reziduri care nu se pot elimina la fel ca cele de la motorina. Piesele vor deveni unsuroase,se vor face blocaje pe conducte,filtrele se imbacsesc si masina moare. Alta problema e ca pompa de motorina e o pompa electronica cu o presiune foarte mare. Ce se intampla in momentul in care pompa trage uleiul care e vascos si il forteaza sa treaca prin niste orificii foarte mici la o presiune foarte mare? Pompa lucreaza din greu si sigur va ceda dupa un timp. Nu vad o solutie viabila in inlocuirea uleiului cu motorina decat daca folosesti o masina mai veche(Golf 1,2 Audi 100.80) care nu au senzori pe evacuare,nu au pompa de inalta presiune si pe care vrei sa le folosesti o vara. Daca uleiul ar fi fost benefic pentru motor sigur noile modele ar fi venit din fabrica cu suport pentru acest combstibil. Deocamdata folositi motorina sau combustibili BIO proveniti din fermentarea fructelor sau legumelor(Alchool) . Ai masina iti permiti sa dai 6 lei pe 1 litru de motorina. Si nici macar motorina de la rusi nu e mai breaza,care e lichida si tot am avut probleme cu ea. Injectoare si filtre schimbate lunar aproape. Nu se merita!
Mi-am revizuit greseala.
Alin25 is offline   Reply With Quote
Old 12-10-14, 21:17   #13
bbchip44

Stage 2
 
Join Date: May 2010
Posts: 65
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Ideea e veche, tin minte ca cei de la Top Gear au facut experimentul prin primele editii prin 2003 parca. Am gasit totusi clipul pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=1lqCwNReU1Y
bbchip44 is offline   Reply With Quote
Old 13-10-14, 00:13   #14
florin_cars
Old School Cars

Stage 5
 
florin_cars's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 10,674
Member of:
[FORD]
[Old School Cars]
[BMW]
[MERCEDES]
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Da, e chiar prima emisiune, cu Volvo seria 7 2.4D
florin_cars is offline   Reply With Quote
Old 08-02-15, 17:36   #15
mihai_8230

Stage 1
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 23
Default Re: Diesel vs Ulei Vegetal

Quote:
Originally Posted by Alin25 View Post
Mi-am revizuit greseala.
Salutare,am avut primul model de a6 fab 1994,am folosit un an de zile ulei din market,nu am avut nici o pb,din contra ,motorul era mult mai silentios,acest tip de combustibil tb folosit numai la motoarele clasice ,fara prea multi senzori pe ele gen w124,audi 80-100 ,am gasit pe net o lista cu masinile care pot folosii acest tip de combustibil.Si acum actualul proprietar tot pe ulei merge ,iarna amestec cu motorina 50-50,numai bn.
mihai_8230 is offline   Reply With Quote
- Copyright 2024 4Tuning -