| VERSUS AUTO SUPRA vs SUBARU, Mercedes vs Bmw, pilotul x vs pilotul y. Aceasta rubrica este dedicata provocarilor,analizelor,pariurilor(virtuale bineinteles),comparatiilor. Rog moderatorii sa fie foarte duri pe acest subiect. Fara OFF-TOPIC |
10-01-11, 21:53
|
|
Stage 2
|
LINIE vs V vs BOXER vs etc
Am cautat peste tot discutii despre aceste motoare insa nu am gasit o "rezolvare"!
Astept niste raspunsuri cu argumentare!(adica de ce asa si nu invers, avantaje si dezavantaje)
MULTUMESC ANTICIPAT!
|
|
|
10-01-11, 23:11
|
|
 Stage 5
|
Re: LINIE vs V vs BOXER vs etc
Avantajele tin strict de dimensiuni si dificultate in realizare - motoarele in linie "lungi" au arborele supus unor torsiuni mai mari.
Cel mai echilibrat motor cu piston posibil este in stea, cum e V - ul compus din 2 linii, asa e steaua copusa din mai multe, de exemplu vedetele militare din marina romana si unele avioane aveau asa ceva cu pana la 72 de cilindri daca nu gresesc, unul cu 42 am vazut cu ochii mei.
|
|
|
11-01-11, 12:05
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by RVL 2000
Cel mai echilibrat motor cu piston posibil este in stea
|
Denumirea corecta este de motor radial, desi in romana se foloseste stea.
In acest caz cilindrii sunt stationari, se invarte arborele cotit;
Al doilea tip ce seamana izbitor cu cel radial este cel rotativ (exista polemici ca ar fi tot motor radial, dar cu alt mod de a pune in miscare elicea)
Aici ansamblul de cilindrii se rotesc, iar arborele cotit este stationar.
Last edited by Predator; 11-01-11 at 12:08.
|
|
|
11-01-11, 17:30
|
|
Stage 2
|
motorul in stea este ceva gen wenkel(sper sa am scirs bine)?am vazut cum este...dar ce masina foloseste asa ceva?
|
|
|
11-01-11, 18:53
|
|
 Stage 4
|
motor in stea am vazut doar la avioane...
ON-TOPIC:
-motorul in linie este cel mai comun si cel mai simplu dintre cele 3. este mai usor de realizat decat celelalte si intretinerea costa mai putin
-motorul boxer este motorul cu cel mai jos centru de greutate si cel mai rezistent in sarcina(lucru demonstrat de Ferdinand Porsche cu motorul de la vw broscuta). avand centrul de greutate mai jos decat celelalte motoare, vei observa diferente in stabilitatea masinii. dar acest motor este mai pretentios decat cel in linie si mai complicat in acelasi timp, de aceea nu prea vei vedea f multe masini cu motor boxer
-despre motorul in V nu am prea multe informatii, dar in tot cazul nu prea o sa vezi astfel de configuratii pe motoarele cu capacitate cilindrica prea mica. stiu ca majoritatea motoarelor V ofera cuplu mai mare decat celelalte tipuri de motoare.
acum depinde ce iti place tie si ce vrei de la un motor. eu unul, pt. o masina de zi cu zi, as alege-o pe cea cu motor in linie (costuri de intretinere mai mici).
cu motoarele boxer am o manie, la fel si cu cele in V( imi place la nebunie sunetul unui V  , iar majoritatea motoarelor boxer sunt motoare de turatie. aici m-am referit strict la motoarele pe benzina.
numai bine!
Last edited by jimmy_rph; 11-01-11 at 18:55.
|
|
|
11-01-11, 19:00
|
|
Stage 2
|
Quote:
Originally Posted by jimmy_rph
motor in stea am vazut doar la avioane...
ON-TOPIC:
-motorul in linie este cel mai comun si cel mai simplu dintre cele 3. este mai usor de realizat decat celelalte si intretinerea costa mai putin
-motorul boxer este motorul cu cel mai jos centru de greutate si cel mai rezistent in sarcina(lucru demonstrat de Ferdinand Porsche cu motorul de la vw broscuta). avand centrul de greutate mai jos decat celelalte motoare, vei observa diferente in stabilitatea masinii. dar acest motor este mai pretentios decat cel in linie si mai complicat in acelasi timp, de aceea nu prea vei vedea f multe masini cu motor boxer
-despre motorul in V nu am prea multe informatii, dar in tot cazul nu prea o sa vezi astfel de configuratii pe motoarele cu capacitate cilindrica prea mica. stiu ca majoritatea motoarelor V ofera cuplu mai mare decat celelalte tipuri de motoare.
acum depinde ce iti place tie si ce vrei de la un motor. eu unul, pt. o masina de zi cu zi, as alege-o pe cea cu motor in linie (costuri de intretinere mai mici).
cu motoarele boxer am o manie, la fel si cu cele in V( imi place la nebunie sunetul unui V  , iar majoritatea motoarelor boxer sunt motoare de turatie. aici m-am referit strict la motoarele pe benzina.
numai bine! 
|
cam asta stiam si eu...dar ce zici de o comparatie intre m3(3.2 linie) si m5(5.0 v  diferenta de putere de 40cp...eu zic ca e mai performant 3.2 putere/litru
|
|
|
11-01-11, 22:32
|
|
 Stage 4
|
depinde si de tehnologia folosita pe motor la vremea respectiva dar si de alte 'date' pe care unii le ignora (ex. raportul ce comprimare sau profilul axei cu came), unele dintre acestea chiar facand o diferenta f mare intre motoare.
oricum eu sunt de parere ca motoarele V si boxer sunt motoare ceva mai 'potente' si se poate scoate mai multa putere din ele, decat din clasicele motoare in linie, si nu de putine ori probabil ca multi dintre voi ati observat ca majoritatea marcilor auto, folosesc ca varf de gama la un anumit model, un motor V
Last edited by jimmy_rph; 11-01-11 at 22:41.
|
|
|
14-01-11, 07:02
|
|
 Stage 5
|
Pentru ca V-ul reprezinta compromisul cel mai la indemana intre dificultatea realizarii , capacitati mari si nr de cilindri.
Un L12 ar fi cam dezastru pe auto.
Puterea pe litru la un aspirat depinde de coeficientul de umplere a cilindrului la turtia maxima, fchestie care se poate optimiza in mai multe feluri.
M5 de 5.0 nu are multi cai pe litru dar are o curba a cuplului mult mai buna decat m3-ului, deci cu reprize mai bune.
@Predator Eu sunt roman, nu din ala nationalist, dar vorbesc cat de cat romaneste si am invatat in scoala despre "in linie", nu despre "straight"
Last edited by RVL 2000; 14-01-11 at 07:10.
|
|
|
14-01-11, 22:21
|
|
Stage 2
|
Quote:
Originally Posted by RVL 2000
Pentru ca V-ul reprezinta compromisul cel mai la indemana intre dificultatea realizarii , capacitati mari si nr de cilindri.
Un L12 ar fi cam dezastru pe auto.
Puterea pe litru la un aspirat depinde de coeficientul de umplere a cilindrului la turtia maxims, fchestie care se poate optimiza in mai multe feluri.
M5 de 5.0 nu are multi cai pe litru dar are o curba a cuplului mult mai buna decat m3-ului, deci cu reprize mai bune.
@Predator Eu sunt roman, nu din ala nationalist, dar vorbesc cat de cat romaneste si am invatat in scoala despre "in linie", nu despre "straight"
|
poti sa imi dai cateva detalii prin pm despre coeficientul de umplere te rog!multumesc anticipat!
|
|
|
14-01-11, 23:04
|
|
|
Opel Driver
 Stage 5
Member of: [Opel]
|
LINIE -usor de fabricat ,se poate face in diferite combinatii (1,2,3,4 cilindrii)
- este mai usor in greutate deoarece camerele de ardere se pot face din acelasi bloc cu camera axului
-poate avea dimensiuni mici
-poate fi amplasat in orice directie se vrea
V -mai greu de fabricat+mai multe piese
- un V6 care este cel mai intalni este mai scurt decat un 4 in linie
- ofera forta si putere la dimensiuni mici
- este perfect pentru masini cu tractiune fata de la care se vrea ceva performanta
- se pot pune cati cilindri vrei
BOXER - ofera un centru de greutate jos deoarece nu este inalt
-fac mai mult zgomot
- ofera mai putine vibratii
Si ai mai avea multe tipuri:
W- folosit pe Bugatti Veyron
X -care nu prea a avut popularitate
H -un motor spatios,un fel de motor in linie care permite mai multi cilindrii
U -fara popularitate 2 motoare in linie legate printr-o transmisie
VR- mai greu de fabricat decat un V6 dar injectoarele au pozitia optima
|
|
|
14-01-11, 23:24
|
|
Stage 2
|
Quote:
Originally Posted by cangri
LINIE -usor de fabricat ,se poate face in diferite combinatii (1,2,3,4 cilindrii)
- este mai usor in greutate deoarece camerele de ardere se pot face din acelasi bloc cu camera axului
-poate avea dimensiuni mici
-poate fi amplasat in orice directie se vrea
V -mai greu de fabricat+mai multe piese
- un V6 care este cel mai intalni este mai scurt decat un 4 in linie
- ofera forta si putere la dimensiuni mici
- este perfect pentru masini cu tractiune fata de la care se vrea ceva performanta
- se pot pune cati cilindri vrei
BOXER - ofera un centru de greutate jos deoarece nu este inalt
-fac mai mult zgomot
- ofera mai putine vibratii
Si ai mai avea multe tipuri:
W- folosit pe Bugatti Veyron
X -care nu prea a avut popularitate
H -un motor spatios,un fel de motor in linie care permite mai multi cilindrii
U -fara popularitate 2 motoare in linie legate printr-o transmisie
VR- mai greu de fabricat decat un V6 dar injectoarele au pozitia optima
|
nu prea am vazut v-uri pe tractiune fata...in rest sunt cateva la care inca ma gandesc...dar cred ca depinde de situatie(ex. motorul in linie esti mic doar daca este in 3 pistoane,in 6 nu e chiar mic...)oricum multumesc pentru post...de motor in U chiar nu auzisem
|
|
|
15-01-11, 18:17
|
|
|
Opel Driver
 Stage 5
Member of: [Opel] [4Rally]
|
Quote:
Originally Posted by elfs*Legolas
nu prea am vazut v-uri pe tractiune fata...in rest sunt cateva la care inca ma gandesc...
|
Cum nu... Numai acum imi trec prin minte Golf VR6, VR5, Vectra B V6, C OPC, VW Passat/Audi A6/A4 2.5TDI etc. Si cate mai sunt...
|
|
|
16-01-11, 06:49
|
|
 Stage 5
|
Nu conteaza tipul motorului, ca e in v ca e boxer ca e plm, conteaza calitatea implementarii. De ex. un 4 in linie cu turbo poate fi mai bun decat un v aspirat care poate fi mai slab decat un L6 si tot asa.
|
|
16-01-11, 09:04
|
|
 Stage 5
|
Sunt adeptul motoarelor in linie , daca vorbim de 6 cilindri. Peste acest numar, nu ai de ales decat V8. Comparand un V6 cu un L6, as merge pe durabilitatea si finetea unui L6.
|
|
|
16-01-11, 20:48
|
|
|
Opel Driver
 Stage 5
Member of: [Opel]
|
Quote:
Originally Posted by elfs*Legolas
nu prea am vazut v-uri pe tractiune fata...in rest sunt cateva la care inca ma gandesc...dar cred ca depinde de situatie(ex. motorul in linie esti mic doar daca este in 3 pistoane,in 6 nu e chiar mic...)oricum multumesc pentru post...de motor in U chiar nu auzisem
|
Uita-te la semnatura mea.Detin una
Quote:
Originally Posted by a3ds
Nu conteaza tipul motorului, ca e in v ca e boxer ca e plm, conteaza calitatea implementarii. De ex. un 4 in linie cu turbo poate fi mai bun decat un v aspirat care poate fi mai slab decat un L6 si tot asa.
|
conteaza ce vrei.Daca nu te intereseaza spatiul atunci poti sa mergi pe l6 dar o sa fie un motor al naibii de lung.
Quote:
Originally Posted by 300zxtt
Sunt adeptul motoarelor in linie , daca vorbim de 6 cilindri. Peste acest numar, nu ai de ales decat V8. Comparand un V6 cu un L6, as merge pe durabilitatea si finetea unui L6.
|
sau poate pui un V12 aspirat de pe McLaren F1 care da 600CP
fa asta cu un L12  care sa fie fiabil
cu V`ul poti sa ajungi si la V24
plus ca foarte rar am auzit de masini performante cu motor in linie
Last edited by cangri; 16-01-11 at 20:51.
|
|
|
|
|