Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Discutii generale

Reply

Thread Tools
Old 21-06-05, 19:49   #1
Deathman

Stage 3

Default 2 (3) band parametric equalizer

La ce se refera exact ?
Deathman is offline   Reply With Quote
Old 22-06-05, 22:12   #2
blak
Banned

Stage 5

blak's Avatar

Nu stiu..sincer nu am auzit..probabil la un corector pe 2 sau 3 benzi....
blak is offline   Reply With Quote
Old 22-06-05, 22:33   #3
Deathman

Stage 3

Am vazut la Pioneer si la Clarion. Ma gandesc ca-i un equalizer, pe 2 sau 3 frecvente. La Pioneer stiu ca au toate modelele de la 4700 in sus. Dc ma poate lamuri cineva care are Pioneer i-as fii recunoscator.
Old 22-06-05, 22:35   #4
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

E ceva mai mult decit un EQ....
Pentru o idee cit de cit vezi http://forum.cakewalk.com/tm.asp?m=454493
Subiectul e destul de vast,asa ca apeleaza la prietenul Google si gasesti MULTE informatii interesante.
Ce vreau sa adaug totusi este ca un sistem audio auto corect este imposibil de facut fara un PEQ.
Old 22-06-05, 22:48   #5
Deathman

Stage 3

OK...acolo-i vorba din cate am inteles io despre un program pe PC-u. Am cam inteles ca paremetric EQ-u din Pineer/Clarion face cam acelasi lucru, adica taie, amplifica niste frecvente. Dar cele 2/3 benzi pe care actioneaza ce inseamna defapt ? Ca pe partea de bas se pot amplifica 2/3 benzi de frecventa, pe medii la fel si pe inalte la fel, sau ca la Pioneer am o banda pe bas, una pe medii si una pe inalte, iar la Clarion pot modifica doar bas-u si inaltele ?
Am vazut de curand la un prieten un DEH-7400 si HU-u avea EQ in el. Dar n-am dat prea mare importanta si n-am fost atent la setari.
Vreau sa-mi schimb si io HU si nu stiu dc o sa mai dau de ala si de aia ma intereseaza sa stiu exact ce-i treaba cu Parametric EQ.
Old 22-06-05, 23:00   #6
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Pe computer sa nu e vorba despre acelasi lucru.
Daca tot vrei PEQ ai 2 variante:
-HU cu PEQ incorporat,la un pret corespunzator
-HU cu 4 v pe iesiri si un PEQ extern. vezi de ex http://altomobile.com/html/processors.html. (disponibile si la noi )
Acum depinde si ce vrei de la sistem.Daca vrei SPL,uita de procesari ca-s frectii la picior de lemn.
Daca vrei SQ,procesorul e indispensabil DAR e ultimul pe care-l cumperi.
Vei avea MULT de lucru la masina pina la montarea procesorului...
saxo is offline   Reply With Quote
Old 22-06-05, 23:09   #7
Deathman

Stage 3

Saxo, n-ai inteles. E vorba ca respectivele modele sa zicem Pioneer DEH-4700MP si Clarion DXZ558RMP (ca de astea 2 ma intereseaza) au integrat in ele un parametric equalizer din asta. Despre facilitatea asta ma intereseaza.
Old 22-06-05, 23:15   #8
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

E vorba despre un eq simplu care ajuta destul de mult totusi la corectarea nivelului unor frecvente.
Old 23-06-05, 02:40   #9
ReLLaXX

Stage 5

ReLLaXX's Avatar

Member of:
[Registered Users]
[Moderators]
[REDACTOR 4TUNING]
[Competitor CNCA]

O definitie generalizata a egalizatorului parametric ar fi aceea de corector de ton pe un anumit numar de benzi, fiecare controland un numar stabilit de frecvente, cu filtre de 6 sau 12 db/ octava (cel mai des intalnit fiind 6), gandite in asa fel incat sa reduca la minim pierderile sau gaurile in grafic in momentul activarii acestora, la punctele comune de taiere dintre filtre.

Crossover-ele functioneaza pe aceeasi ideea, folosind un filtru de tip low-pass sau high-pass. Prin combinarea acestora se obtine un filtru de tip band-pass. Pe produsele audio auto, marea majoritate a acestor filtre taie la 6 db/octava, ceea ce inseamna ca daca filtrul vizeaza frecventa de 25 Hz, atenuarea sau amplificarea se face de la cel putin 25 de Hz mai sus (de ex in cazul unui filtru subsonic setat la 25 Hz, atenuarea se face de la cel putin 50-60 Hz cu 6 db/octava pentru a se obtine o atenuare semnificativa la 25 Hz). Amplificatoarele mai rasarite folosesc filtre cu 12 db/octava sau mai mult (extrem de rar).

PEQ sau Parametric EQ face acelasi lucru pe care il face orice corector de ton obisnuit. Marea problema este ca desi pare sa rezolve partial problema sunetului, lipseste aproape complet sistemul de liniaritate tocmai prin calitatea slaba a filtrelor, prin puterea mica de procesare a semnalului si prin imposibilitatea de a corecta (grafic) gaurile in banda de raspuns. Tocmai de aceea este recomandata folosirea EQ-urile grafice externe sau a procesoarelor dedicate care inglobeaza mult mai multa tehnologie. Exista si playere destul de destepte sa faca asta (vezi Pioneer 8600, 9600 si nu numai) dar nici acestea nu se ridica la nivelul unui procesor extern dedicat. Cand se trece la folosirea procesoarelor, a EQ-urilor parametrice si grafice este necesar lucrul cu ochii pe un RTA, fara de care sansele de a obtine un sistem liniar sunt imposibile. Urechea umana nu a fost, nu este si nu va fi niciodata liniara, fiind extrem de usor de influentat de orice fel de schimbare a conditiilor auditiei.

Deci in concluzie, fie mergi pe un corector clasic de ton (sau PEQ cum s-au hotarat baietii de la marketing sa-l numeasca) si pe urechi, fie pe procesoare dedicate si aparatura de masura si control.
Old 23-06-05, 07:20   #10
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

Frumoasa prezentare !.Nu mai ramine de adaugat decit partea de aliniere de timp,fara de care focalizarea Nu se poate realiza.Aici intervin procesoarele !
In concursuri,o parte foarte importanta in punctarea sistemelor se refera exact la focalizare si stage.
De mentionat ca la emma de ex. RTA-urile NU se folosesc in arbitraje pentru SQ !!! Arbitrajele se fac \"La ureche\".
In schimb un reglaj corect e aproape imposibil de realizat fara un RTA.
Old 23-06-05, 11:55   #11
ReLLaXX

Stage 5

ReLLaXX's Avatar

Member of:
[Registered Users]
[Moderators]
[REDACTOR 4TUNING]
[Competitor CNCA]

Aliniera de timp si group delay-ul sunt doua categorii unde multe sisteme realizate pe la noi cad lamentabil. Am avut ocazia sa ascult instalatii facute pe la noi, laudabile din punct de vedere a conceptiei si realizarii care aveau mari lipsuri la aceste categorii. O ureche mai putin educata o sa aprecieze SPL-ul si nivelul reprodus. Dar cand auzi clar ca bas-ul nu vine la linie cu mediile-inaltele (group delay mare pe sub) sau ca imaginea stereofonica nu se recompune corect in punctul de ascultare, atunci nu putem vb de un sistem realizat sau reglat corespunzator. Am spus-o de multe ori si ma repet. Reglarea unui sistem si prezentarea lui pe cd-uri de teste dedicate mi se pare putin riscanta. Sunt multe cazuri in care aceste teste extrem de bine gandite suna cu mult peste medie si pe sisteme mai slabe. Si sunt cazuri in care un sistem reglat dupa aceste teste care suna bine pe asa ceva nu suporta auditia pieselor comerciale tocmai prin lipsurile descrise mai sus.

Senzatia de oboseala, durere de cap sau disconfort nu apare NICIODATA in cazul unui sistem liniar, reglat corespunzator si aliniat in punctul de ascultare. Un group delay de peste 30 ms pe partea de sub la 130 db oboseste mai mult si mai repede urechea decat un sub care reproduce in masina 142 db (exemple la modul general). Mai ales la un sistem de SQ sursele de sunet trebuie sa fie aproape imposibil de detectat in pozitia de ascultare. La o setare de competitie sistemul are mici sanse sa sune pe gustul proprietarului, acesta incercand sa reproduca un raspuns cat mai liniar in toata gama de frecventa. O gaura de - 7-8 db la 6 db/octava in zona 3 Khz aduce sistemul la un raspuns liniar perceput de urcehea umana, acesta avand o sensibilitate mai mare in zona 1-4 Khz.

Pe tema asta ar fi foarte multe de spus. Dar atata timp cat pe la noi jurizarea sistemelor o fac ziaristi din domeniu, importatori de aparatura sau oameni \"implicati in acest lifestyle\" cum am mai vazut scris in unele cazuri, rezultatele jurizarii mi se pare cu marja mare de eroare. O ureche se educa in foarte multi ani de zile, in sali de concerte, la reprezentatii LIVE, in activitati unde inveti urechea cum trebuie sa sune pe viu instrumentul ascultat si nu cum crezi tu ca ti-ar placea mai mult sa sune. Mai avem mult pana acolo... traim cu speranta.
ReLLaXX is offline   Reply With Quote
Old 23-06-05, 13:14   #12
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

\"Senzatia de oboseala, durere de cap sau disconfort nu apare NICIODATA in cazul unui sistem liniar, reglat corespunzator si aliniat in punctul de ascultare. Un group delay de peste 30 ms pe partea de sub la 130 db oboseste mai mult si mai repede urechea decat un sub care reproduce in masina 142 db (exemple la modul general)\",La care daca adaugam si distorsiuni..... vedem sau mai bine zis auzim masini care creeaza o senzatie formidabila de putere si cind pui aparatul IN ele..... ...... Exemple sunt si la noi.Se stiu ei.....

\"Pe tema asta ar fi foarte multe de spus. Dar atata timp cat pe la noi jurizarea sistemelor o fac ziaristi din domeniu, importatori de aparatura sau oameni \"implicati in acest lifestyle\" cum am mai vazut scris in unele cazuri, rezultatele jurizarii mi se pare cu marja mare de eroare. O ureche se educa in foarte multi ani de zile, in sali de concerte, la reprezentatii LIVE, in activitati unde inveti urechea cum trebuie sa sune pe viu instrumentul ascultat si nu cum crezi tu ca ti-ar placea mai mult sa sune. Mai avem mult pana acolo... traim cu speranta.\"
Din pacate,e un mare adevar !!.....
Old 23-06-05, 13:38   #13
viperu

Stage 5

viperu's Avatar

Member of:
[Moderators]

Adica vrei sa zici ca la sistemele alea la care 99% din lume zic \"Mama cat de tare se aude!\" de fapt nu se aude bine ?!?!?!
Old 23-06-05, 13:41   #14
saxo

Stage 5

saxo's Avatar

Member of:
[Moderators]

EXACT !!!!
Old 23-06-05, 13:52   #15
viperu

Stage 5

viperu's Avatar

Member of:
[Moderators]

pt ca sa nu stricam discutia cu parametricul, am creat o noua discutie despre acest subiect...

si ca sa revin despre egalizatoare, o ureche antrenata de inginer de sunet simte diferente de 1dB, pentru restul, folositi cu incredere un analizor de spectru pentru a \"egaliza\" curba de raspuns...
viperu is offline   Reply With Quote
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -