Go Back   Forum 4Tuning > Car-Audio, Multimedia & GPS > Car Audio > Difuzoare ( Coaxiale & Componente )

Reply

Thread Tools
Old 28-10-06, 12:32   #1
tico_rs
Speed Daemons Member

Stage 5

tico_rs's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Speed Daemons]
[DAEWOO]
Default Alegere tweeter

Am pe fata un sistem de componente pioneer accelerate ts a172c 2 way 60w rms si pentru ele am un jbl gto care pe boxe scoate 4x60w rms in 4 ohmi si 4x80 w rms in 2 ohmi si 2x160w rms in 4 ohmi bridge. Acum dilema: nu sunt multumit de tweetere si as vrea sa le schimb pentru a imbuinatati imaging-ul si as vrea si sa renunt la boxele spate si ori sa folosesc amplificare separat pt tweetere si mid bas ori sa leg in punte si sa folosesc 2x160w pentru ele, folosind tweetere si boxe legate pe acelasi canal.
M-am oprit la doua variante, dar sunt deschis si la altele noi, dar sa se incadreze intr-un buget de 2-2.5 milioane:
- GZNT 25S gama nuclear de la GZ 120w rms fs la 900hz 4 ohmi silkdome
- Infinity kappa 10.7 50w rms impedanta 2 ohmi...MMD dome edge-driven

Acum, eu vreau ca tweeterul sa coboare mai mult spre mid-bas, de aceea m-am orientat spre modele de 25 mm, cele mai mari pe care le-am gasit si singurele la un pret acceptabil. oare impedanta de 2 ohmi a tweeterului conteaza asa mult? adica as putea lega infinity in locul tweeterului de la pioneer cand o sa leg in bridge sau o sa necajeasca ampliful care nu e stabil in 2 ohmi in bridge?
Old 28-10-06, 22:30   #2
bulu

Stage 5

Default Re: Alegere tweeter

Daca au filtre cand pui aparatu nici nu iti arata impedanta unui tweeter .
Ideea cu 2 ohm e cat curent consuma boxa respectiva .... iar majoritatea puterii este consumata de mid bass.
O statie de 4 ohm de 60 W are U/I=4 si UI=60 => 4IxI=60 => I=3,87 amperi
Ea cu ceea ce faci tu nu se va dubla curentul ci doar v-a creste putin spre 4A poate 4 si un pic ... si nu va afecta prea mult.
Singura chestie e ca ala de 2 ohm va suna de 2 ori mai tare
bulu is offline   Reply With Quote
Old 29-10-06, 00:20   #3
tico_rs
Speed Daemons Member

Stage 5

tico_rs's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Speed Daemons]
[DAEWOO]

De asta ma miram si eu, pentru ca stiam ca un tweeter nu prea are impedanta, sau de fapt nu 4 sau 2 sau 8 ohmi, ci una mult mai mare... in fine, dilema ramane, pentru ca la aceeasi bani am varianta infinity kappa care are un nume prin forumurile car audio de afara si mai e GZ care e din gama nuclear, deja Hi-End... Ma repet: sunt interesat de abilitatea lor de a cobora spre medii pentru a imbunatati scena si banuiesc eu ca trebuie sa fie mai mari in diametru... Ambele au filtrele lor separate, chiar cel de infinity e destul de mare...
tico_rs is offline   Reply With Quote
Old 29-10-06, 03:45   #4
bulu

Stage 5

Banuiesc ca te referi la gzht28 de 1" si kappa 10.7T tot de 1".

Cat despre impedanta uitete la manual (4ohm la 1khz) unde o sa-l folosesti tu o sa creasca destul ed mult impedanta nominala si nu vei avea probleme.Oricum cand pui crossover/filtru ceva impedantele nu se compun ... ele se compun doar unde difurile puse raspund in aceeasi frecventa.
http://www.ground-zero-audio.com/13_...ual_gzht28.pdf

Dupa sepcificatii vad o sensibilitate mai mare pe kappa si ma face sa cred ca raspund mai jos.
Da nu crezi ca o sa sufere putin inaltele (vor suna ceva mai plat .. nu asa de sus)... daca tot vrei stage ai putea sa te gandesti si la miduri separat (unele de 7,5cm) am vazut ma cineva cu incinte mici puse pe bord ... bine o sa stai de o sa-ti sara dracii sa le reglezi dar pentru pasionati.

Cat despre midbasii tai ... nu-ti raspund suficient de sus sau nu sunt directionati spre tine ?
bulu is offline   Reply With Quote
Old 30-10-06, 08:37   #5
tico_rs
Speed Daemons Member

Stage 5

tico_rs's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Speed Daemons]
[DAEWOO]

Cred ca nu sunt directionati suficient de mult spre mine, desi sunt inclinati ceva-ceva, dar marea problema sunt tweeterele, urca f sus, dar uita sa si coboare eficient spre mid-bas, si in esenta, scena e data de tweetere, am ascultat un sistem (al lui swatcat) si are boxele, nu directionate spre tine, ci exact invers, din cauza fetei de usa care e facuta de asa maniera, si totusi scena este fix pe bord, cam pe unde sunt tweeterele de iridium
Cred ca o sa ma orientez spre GZ pentru ca sunt totusi gama nuclear si pentru ca am gasit un pret f atractiv pentru ele noi si cu filtrele aferente si sunt si silk dome.

cat despre un mid autentic, nu vad unde as putea sa il pun... eu am mari probleme si cu tweeterul pentru ca nu am prea multe variante de montaj, cel putin nu in pozitia in care as vrea eu...
Old 31-10-06, 17:09   #6
fuscobal

Stage 5

Cum ai dedus tu ca n-ai "imagine" din cauza tweeterului ? De unde stii ca nu se datoreaza reflexiilor sau unor probleme de faza ? Directionalitatea unui difuzor incepe la acea frecventa a carei jumatate de lungime de unda depaseste diametrul difuzorului. Pentru un difuzor de 16.5cm asta inseamna cam 1000Hz ( daca cauti convertoare pe net vezi sa nu confunzi undele audio cu alea electromagnetice ca o sa-ti dea sute de kilometri lungimea de unda ). De asemenea, un difuzor are si el limitarile lui oricat de zmeu ar fi. Ori urca, ori coboara. Un tweeter care ajunge liniar la 20Khz rar poate sa coboare sub 5-6Khz fara distorsiuni neliniare iar prin rar ma refer la tweetere scumpe ! Tweeterul de Iridium (sa-l poreclim la intamplare Morel MT-11/12) este foarte directional, canta decent de pe la 2000Hz, este cu adevarat fericit de pe la 3-4000Hz in sus si urca liniar numai pana la 12Khz !
fuscobal is offline   Reply With Quote
Old 31-10-06, 19:15   #7
tico_rs
Speed Daemons Member

Stage 5

tico_rs's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Speed Daemons]
[DAEWOO]

Prin comparatie... La Iridium, ma refeream la DLS Iridium pe care le are Swat Cat, si care am mai spus, are difuzoarele mult mai prost pozitionate decat mine si totusi tweeterele (modelul si amplasamentul) fac diferenta majora de imagine. Boxele fata le imping cu un 60w rms fiecare, sunt orientate cat de cat spre mine, deci reflexii mai putine, dar tweeterul e foarte mic in bobina, cred ca e de 15 mm si e deranjant chiar si pentru mine care prefer inaltele mai percutante...
In alta ordine de idei, am modificat amplasarea tweeterelor azi si s-a mai imbunatatit scena fata de amplasarea anterioara. acum le-am dus mai in spate vreo 10 cm si mai sus vreo 5 cm orientate ambele spre mine. Cred ca daca as gasi un tweeter mai mare o idee si poate un silk dome sau ceva mai moale ar cobora si el mai bine. eu folosesc Eq parametric pe inalte pe la 4000 pentru boost inalte, deci nu ma ajuta cele de acum...
Old 02-11-06, 08:45   #8
fuscobal

Stage 5

Hmm. In primul rand nu te mai compara cu Swat Cat pentru ca aveti masini diferite si crede-ma ca diferentele pot fi enorme intre masini la materialele folosite in interior ( coeficienti de absorptie acustica diferiti ) sau inclinarea parbrizului...In al doilea rand, daca difuzoarele sunt orientate mai spre tine sau nu influenteaza dispersia si nu reflexiile. In al treilea rand, reflexiile nu sunt neaparat daunatoare. Este totusi o arta a sti sa te folosesti de ele ! Joaca-te cu tweeterele putin pe bord si o sa vezi ca sunt mari diferente !
fuscobal is offline   Reply With Quote
Old 02-11-06, 09:44   #9
tico_rs
Speed Daemons Member

Stage 5

tico_rs's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Speed Daemons]
[DAEWOO]

intr-adevar, dupa ce le-am repozitionat s-a cunoscut o diferenta destul de mare. Cred ca o sa renunt la a cauta un tweeter separat, ci o sa ma orientez spre o alta pereche de compo mai potente, deoarece accelerate-urile astea si-au cam aratat potentialul pentru sq... dealtfel, cred ca voi renunta si la amp si la sub, daca stau sa adun, cred ca mai ramane HU )
Old 02-11-06, 15:06   #10
tico_rs
Speed Daemons Member

Stage 5

tico_rs's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Speed Daemons]
[DAEWOO]

Am o intrebare: as vrea sa trec componentele pe canale diferite, dar cum fac cu filtrarea? merg puse filtrele inainte de amplificator? sau sa renunt la filtrul de pe mid-bas? chiar, daca tot am adus aminte, la ce eutil filtrul de pe mid-bas? de-abia acum realizez ce smechere erau dls-urile, pt ca aveau filtre total separate pentru mid-bas si inalte. eu mai am filtre de mid-bas de la dls, or fi bune?
Old 02-11-06, 17:16   #11
pesteimputit

Stage 5

pesteimputit's Avatar

exista si filtre care folosesc bi-wiring.
exista amplifuri cu crosovere potente
exista hu cu fultre active interne potente.
vezi care din instante te avantajeaza si dezvoltam de acolo
pesteimputit is offline   Reply With Quote
Old 02-11-06, 21:23   #12
tico_rs
Speed Daemons Member

Stage 5

tico_rs's Avatar

Member of:
[PARTICIPANT CURSE]
[Speed Daemons]
[DAEWOO]

Pana la urma tot solutia clasica e mai buna, toate pe un canal capabil sa le tina... As vrea sa ma intorc la dls, de data asta la un ultimate A5 care sa imi tina boxele fata si un/doua suburi... iar ca boxe ma batea gandul infinity kappa 90w rms 2 ohmi si 95 db ma gandesc ca ar trebui sa fie mai fidele decat accelerate-urile de acum marele avantaj fiind si impedanta care stoarce mai mult din amplif......
Old 03-11-06, 14:02   #13
pesteimputit

Stage 5

pesteimputit's Avatar

daca impingi ampliful in 2 ohmi sunetul o sa aiba de suferit
pesteimputit is offline   Reply With Quote
- Copyright 2026 4Tuning -