28-11-09, 22:28
|
|
 Stage 5
Member of: [Moderators]
|
DEX-ul 4tuning
Eu unul am ajus de curand la concluzia ca nu stapanim termenii automobilistici, ma refer aici diversi termeni din mecanica.
Haideti sa ne "culturalizam"
1. Janta (singular) - Jante (plural) = Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. --> denumire populara dar gresita totusi - jenti, genti, geanta.
2. Chiulasa (singular) - Chiulase (plural) = Piesă care închide cilindrii unui motor cu ardere internă --> denumire populara dar gresita totusi - chiuloasa
3. Bara (singular) - Bare (plural) = aici nu am gasit exact definita in DEX, dar banuiesc ca aici nu sunt probleme de perceptie. --> denumire populara dar gresita totusi - bari
4. Ralanti = Mers încetinit al unui motor cu ardere internă --> denumire populara dar gresita totusi - relanti
Bineinteles eu nu am acoperit toata lista de termeni, dar fiecare poate veni cu anumite completari, pe masura ce depistati ca anumiti termeni sunt folositi gresit.
P.S. Completari, nu comentarii.
|
|
|
29-11-09, 22:21
|
|
 Stage 5
Member of: [Moderators] [Virtual Tuning]
|
Re: DEX-ul 4tuning
Pe mine mă irită cel mai rău când văd scris Olcit , denumirea corectă fiind OlTcit...
|
|
|
29-11-09, 22:22
|
|
|
Skoda Driver
 Stage 5
Member of: [SKODA]
|
sau Porche...
|
|
|
29-11-09, 23:07
|
|
|
Girl on Road
 Stage 5
Member of: [Moderators] [Observator 4tuning]
|
porche boxer
|
|
|
30-11-09, 08:56
|
|
 Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by andi_cimpean
Eu unul am ajus de curand la concluzia ca nu stapanim termenii automobilistici, ma refer aici diversi termeni din mecanica.
Haideti sa ne "culturalizam"
1. Janta (singular) - Jante (plural) = Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. --> denumire populara dar gresita totusi - jenti, genti, geanta
|
Am mai spus-o si o repet...
Quote:
|
JÁNTĂ, jante, s.f. Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. ♢ Expr. A rămâne (sau a fi) pe jantă = a) a avea cauciucul dezumflat; b) (fam.) a rămâne fără bani, a fi lefter. [Var.: geántă s.f.] – Din fr. jante.
|
Eu cel putin nu il folosesc dar www.dexonline.ro spune ce spune, asa ca nu va pripiti sa trageti concluzii.
|
|
|
01-12-09, 14:22
|
|
|
PARTICIPANT CURSE
 Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE]
|
Gresit: Axa cu came /// Corect: Arbore cu came [ Parte a Sistemului de Propulsie (Motor) cu rol de transmitere si transformare a miscarii de rotatie in miscare de translatie catre supapele de admisie si evacuare. Este pozitionat in chiulasa si este actionat de miscarea arborelelui cotit.]
Gresit: Semering /// Corect: Simering [ Inel de cauciuc (garnitura elastica), cu insertie metalica avand aplicat un arc pe exteriorul suprafetei de contact cu axul, ce serveste la impiedicarea trecerii lichidelor (etansare) dintr-o componenta mecanica in alta.]
Gresit: Jiglor /// Corect: Jiclor [Element al carburatorului sub forma unui tub cu unul sau mai multe orificii prin care se pulverizează în carburator debitul de combustibil necesar formării amestecului carburant la motoarele cu ardere internă alimentate cu benzina.]
Gresit: Delcou /// Corect: Delco [Este un ansamblu format din ruptor si distibuitor cu roluri distincte: ruptorul intrerupe si contacteaza circuitul primar al instalatiei de aprindere,iar distribuitorul repartizeaza curentul de inalta tensiune la bujiile montate la chiulasa, in ordinea de aprindere prestabilita.]
Gresit: Cauciuc,guma /// Corect: Anvelopa, Pneu
Last edited by dagosh88; 01-12-09 at 14:36.
|
|
|
01-12-09, 20:49
|
|
 Stage 5
|
Bine punctat dragosh88 dar la ultima parte cu gumele, nu neaparat este asa cum spui tu.
Bineinteles, este indicat sa spui pneu, anevolopa, dar este prea pompos, sa spun asa...
Este ca si cum ai spune mereu, ca tu nu ai o masina, ci ai un automobil sau autovehicul.
|
|
|
01-12-09, 21:06
|
|
|
KATANA TEAM Member
 Stage 5
Member of: [Opel] [KATANA TEAM]
|
Prezoane , nu Brezoane cum am vazut intr-un post.
|
|
|
01-12-09, 21:11
|
|
 Stage 5
Member of: [Moderators] [Hyundai] [Opel]
|
Un pic nu cum văd peste tot umpic!
|
|
|
02-12-09, 22:13
|
|
 Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE] [Style in Motion]
|
marsarier din frantuzescul "marche-a-rier , care inseamna a merge cu spatele
Din neatentie si eu am scris gresit odata .
|
|
|
03-12-09, 08:18
|
|
|
Daewoo Driver
 Stage 5
Member of: [DAEWOO]
|
Quote:
Originally Posted by DOHC16
marsarier din frantuzescul "marche-a-rier , care inseamna a merge cu spatele
Din neatentie si eu am scris gresit odata .
|
O sa te superi ca te corectez, dar corect frantuzeste e: marche-arriere.  
|
|
|
03-12-09, 08:59
|
|
 Stage 5
Member of: [PARTICIPANT CURSE] [Style in Motion]
|
Ai dreptate, m am grabit cand am scris copy/paste
|
|
|
03-12-09, 11:03
|
|
 Stage 5
|
Am vazut ca este des folosit termenul "suporti" referindu-se la acea parte tehnica, care sustine o placuta de inmatriculare sau un alt obiect.
Termenul corect este suport (singular) si suporturi (plural)
"Suporti" reprezinta o stare cu care te confrunti in momentul respectiv (ex: Suporti ca nu ai ce face) sau o indatorire (ex: Suporti cheltuielile)
|
|
|
08-12-09, 17:14
|
|
 Stage 5
Member of: [DACIA]
|
portbagaj (portbagaje)= dispozitiv (sau spatiu) intr-un vehicul de transport in (sau pe) care se tin bagajele
|
|
|
09-12-09, 19:38
|
|
|
Saab Pilot
  Stage 5
Member of: [Moderators] [Freehand Design Usergroup] [4Tuning International] [FOTO] [PEUGEOT]
|
Quote:
Originally Posted by Mustang
|
Fara liniuta si cu accent  "marche arričre"
Pe mine ma irita: Maseratti si Buggati.
Se scrie _ M A S E R A T I _ si _ B U G A T T I _ !
|
|
|
|