22-08-11, 11:05
|
|
Stage 5
|
Deviz estimativ dauna e36
Salut,
Stiti cumva cat m-ar costa un deviz estimativ de reparatii la Filaret sau Mhs?
Recent mi-a lovit masina un cretin, era parcata, prostu a intrat pe contrasens, a intrat frontal in skoda paracata in fata mea, iar aia s-a suit cu spatele pe a mea.
Am fost la politie (era si baut si erau 3 masini), apoi a doua zi la Uniqa, mi-a facut constatarea (bara fata/bandou/suport numar, capota, masca/grile, far stanga, trager, traversa, difuzor radiator, masca trager), iar eu vreau sa o fac in regie proprie (sa-mi dea banii), inspectorul mi-a zis sa merg la orice service autorizat (nu neaparat al lor) sa mi faca deviz estimativ (de preferat bmw ca sa bage preturi de piese originale) iar ei/UNIQA imi dau 60% (se scade TVA si manopera).
Asadar, Filaret sau MHS?
Mersi
Last edited by maxmartinez; 22-08-11 at 11:08.
|
|
|
22-08-11, 15:20
|
|
Stage 5
|
Re: Deviz estimativ dauna e36
Quote:
Originally Posted by maxmartinez
Salut,
Stiti cumva cat m-ar costa un deviz estimativ de reparatii la Filaret sau Mhs?
Recent mi-a lovit masina un cretin, era parcata, prostu a intrat pe contrasens, a intrat frontal in skoda paracata in fata mea, iar aia s-a suit cu spatele pe a mea.
Am fost la politie (era si baut si erau 3 masini), apoi a doua zi la Uniqa, mi-a facut constatarea (bara fata/bandou/suport numar, capota, masca/grile, far stanga, trager, traversa, difuzor radiator, masca trager), iar eu vreau sa o fac in regie proprie (sa-mi dea banii), inspectorul mi-a zis sa merg la orice service autorizat (nu neaparat al lor) sa mi faca deviz estimativ (de preferat bmw ca sa bage preturi de piese originale) iar ei/UNIQA imi dau 60% (se scade TVA si manopera).
Asadar, Filaret sau MHS?
Mersi
|
La Bavaria devizul costa 220 Euro + TVA, daca masina nu se repara la ei, la MHS cam tot atat vine.
Tind sa cred ca masina va iesi dauna totala, adica valoarea reparatiei (piese+manopera) depaseste valoarea reala a masinii , in cazul asta tu vei primi 75% din valoarea de catalog a masinii.
Ai grija cum iti calculeaza valoarea masinii, avand in vedere ca masina are peste 10 ani valoarea de catalog reprezinta 15% din valoarea de masinii noi pentru stare satisfacatoare, 25% din valoarea de masinii noi pentru stare medie si 36% din valoarea de masinii noi pentru stare buna.
Valoarea masinii de decide CONFORM Ordinul CSA nr. 5/2010 ART. 58, 59, 60 PE CARE-L GASESTI AICI Ordinul CSA nr. 5/2010
CITESTE CU ATENTIE, SCRIE FOARTE CLAR CUM SE ACORDA DESPAGUBIRILE.
22-08-11, 15:32
|
|
Stage 5
|
Quote:
Originally Posted by moise
La Bavaria devizul costa 220 Euro + TVA, daca masina nu se repara la ei, la MHS cam tot atat vine.
Tind sa cred ca masina va iesi dauna totala, adica valoarea reparatiei (piese+manopera) depaseste valoarea reala a masinii , in cazul asta tu vei primi 75% din valoarea de catalog a masinii.
Ai grija cum iti calculeaza valoarea masinii, avand in vedere ca masina are peste 10 ani valoarea de catalog reprezinta 15% din valoarea de masinii noi pentru stare satisfacatoare, 25% din valoarea de masinii noi pentru stare medie si 36% din valoarea de masinii noi pentru stare buna.
Valoarea masinii de decide CONFORM Ordinul CSA nr. 5/2010 ART. 58, 59, 60 PE CARE-L GASESTI AICI Ordinul CSA nr. 5/2010
CITESTE CU ATENTIE, SCRIE FOARTE CLAR CUM SE ACORDA DESPAGUBIRILE.
|
mersi de reply, asa ai dreptate, mi au raspuns cei de la MHS pe mail, costa 220e +tva daca faci reconstatare cu demontare, daca faci doar deviz dupa nota de constatare de la politie si de la asigurari costa 1% din suma totala de pe deviz (piese oem + vopsea + manopera ).
Masina mi-a evaluat-o inspectorul la 2000e, suma despagubita nu poate depasi 2000e iar din deviz ei imi pot da 60% (se scade manopera si tva din deviz), daca devizul imi iese undeva la 1500e mie imi convine 60%.
O intrebare am insa:
Devizul il pot face la orice service autorizat, nu neaparat BMW, dar : un service non bmw imi poate face un deviz cu preturi de piese OEM, sau doar de producatori?
le: UNIQA isi vor scoate banii inapoi, dandu-l in judecata pe vinovat (era baut, 0.21 mg) deci nu ma astept sa am meciuri cu ei.
Last edited by maxmartinez; 22-08-11 at 15:40.
|
|
|
22-08-11, 16:16
|
|
Stage 5
|
Quote:
mersi de reply, asa ai dreptate, mi au raspuns cei de la MHS pe mail, costa 220e +tva daca faci reconstatare cu demontare, daca faci doar deviz dupa nota de constatare de la politie si de la asigurari costa 1% din suma totala de pe deviz (piese oem + vopsea + manopera ).
Masina mi-a evaluat-o inspectorul la 2000e, suma despagubita nu poate depasi 2000e iar din deviz ei imi pot da 60% (se scade manopera si tva din deviz), daca devizul imi iese undeva la 1500e mie imi convine 60%.
O intrebare am insa:
Devizul il pot face la orice service autorizat, nu neaparat BMW, dar : un service non bmw imi poate face un deviz cu preturi de piese OEM, sau doar de producatori?
le: UNIQA isi vor scoate banii inapoi, dandu-l in judecata pe vinovat (era baut, 0.21 mg) deci nu ma astept sa am meciuri cu ei.
|
Cum a ajuns el la concluzia ca masina ta valoareaza 2000 Euro?
Citeste atent articolele 58-60 din ordinul CSA nr. 5 si calculeaza-ti singur valoarea masinii, deobicei "inspectorii" nu iau in considerare optiuniile masinii.
De exemplu daca tu ai un 320i Coupe, cu AC, ABS, trapa, piele ei iti vor lua pretul din catalog al unui 320 Ci chel, asta in cazul in care ai noroc, mai exista varianta in care tu ai un 328 Ci full iar iei iau pretul de nou al unui 316i...
Sa zicem ca inspectorul ti-a calculat valoarea de 2000 euro corect, cu ce ai scris pe nota constatatoare depasesti sigur 2000 Euro, deci nu vad de ce ai accepta 60% din 1500 euro in loc de 75% din 2000 E (suma care ti se cuvine LEGAL).
Acesta este catalogul de unde se iau valorile masinii:
http://www.schwacke.de/index.php?lnk...ce8ucde&gclid=
In mod normal un service autorizat iti poate face devizul cu piese OEM, intreaba intai.
Eu zic sa faci in felul urmator:
1. Deviz complet
2. Daca devizul depaseste 75% din valoarea reala a masinii calculata de inspector, neaparat sa ceri detalii despre cum s-a calculat valoarea masinii, crede-ma aici "te fura" asiguratorii indiferent daca isi vor recupera sau nu banii.
3. Daca si dupa recalculare depaseste 75% din valoare masinii esti indreptatit la a primi daune echivalente cu 75% din valoarea masinii.
4. Daca nu depaseste cere reparatie in regie proprie dar cere explicatii asupra modului de calcul, din cate stiu eu se pune si manopera...
5. Indiferent cat de "de treaba" este inspectorul in 90% din cazuri vei fi pacalit.
Acesta este catalogul de unde se iau valorile masinii:
http://www.schwacke.de/index.php?lnk...ce8ucde&gclid=
|
|
|
22-08-11, 16:52
|
|
Stage 5
|
mersi mult de info, se pare ca trebuie sa pun altfel problema...
o sa ma consult si cu un prieten care lucreaza in asigurari si cam aceeasi chestie mi-a zis, ca si tine...
le:
masina nu e cine stie ce, astea-s dotarile de fabrica :
Vehicle information
VIN long WBABE11030JG41345
Type code BE11
Type 316I (EUR)
Dev. series E36 (2)
Line 3
Body type COUPE
Steering LL
Door count 2
Engine M43
Cubical capacity 1.60
Power 75
Transmision HECK
Gearbox MECH
Colour HELLROT (314)
Upholstery ANTHRAZIT (0506)
Prod. date 1993-10-01
Order options
No. Description
255 SPORTS LEATHER STEERING WHEEL
314 HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES
320 MODEL DESIGNATION, DELETION
354 GREEN STRIPE WINDSCREEN
428 WARNING TRIANGLE
473 ARMREST, FRONT
510 HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM
530 AIR CONDITIONING
556 EXTERIOR TEMPERATURE DISPLAY
650 BMW Bavaria C
690 CASSETTE HOLDER
704 M SPORT SUSPENSION
801 GERMANY VERSION
|
|
|
22-08-11, 18:29
|
|
Stage 5
|
sunt cam offtopic...cum ai aflat optiunile masinii?
|
|
|
22-08-11, 20:02
|
|
Stage 5
|
userul alexteile de pe bmwclub ti le da dupa VIN.
|
|
|
24-08-11, 10:57
|
|
Stage 5
|
am fost la MHS, personalul de acolo IMPECABIL, iar tipul de la service tinichigerie PARFUM...daca n-ar avea scoruri de te lesina numai acolo as merge in service...in fine
devizul a facut 7300 ron, cu TVA si manopera, fara schimbat bara fata si tragerul (asa a constatat inspectorul de asig )
piesele si vopsitoria sunt 5200 ron....o sa merg la asigurari si fara 5000 ron nu plec, daca nu vor, fac deviz ca lumea cu demontare si reconstatare si sare de 10000 ron, apoi depaseste valoarea masinii, imi dau 75% din 2000e (dauna totala) si raman si cu masina.
aa, si mi-a tiparit si dotarile masinii, ce inseamna "sasiu M power"?
|
|
|
30-08-11, 15:54
|
|
Stage 5
|
Quote:
am fost la MHS, personalul de acolo IMPECABIL, iar tipul de la service tinichigerie PARFUM...daca n-ar avea scoruri de te lesina numai acolo as merge in service...in fine
devizul a facut 7300 ron, cu TVA si manopera, fara schimbat bara fata si tragerul (asa a constatat inspectorul de asig )
piesele si vopsitoria sunt 5200 ron....o sa merg la asigurari si fara 5000 ron nu plec, daca nu vor, fac deviz ca lumea cu demontare si reconstatare si sare de 10000 ron, apoi depaseste valoarea masinii, imi dau 75% din 2000e (dauna totala) si raman si cu masina.
aa, si mi-a tiparit si dotarile masinii, ce inseamna "sasiu M power"?
|
Daca masina ta e 2000 E, adik 8600 ron s-ar putea sa ti-o declare dauna totala si cu devizul de 7300 ron, pt ca depaseste 75% din valoarea masinii.
Tine-ne la curent....
|
|
|
30-08-11, 16:20
|
|
Stage 5
|
Quote:
Daca masina ta e 2000 E, adik 8600 ron s-ar putea sa ti-o declare dauna totala si cu devizul de 7300 ron, pt ca depaseste 75% din valoarea masinii.
Tine-ne la curent....
|
Devizul a fost intocmit doar dupa nota de constatare de la asigurari, daca faceam totul cu reconstatare si demontare (era 220e) sigur sarea cu totul de 10000ron.
Inspectorul s-a cam invinetit la fata cand a vazut devizul, acum astept raspuns de la ei (mai au 10 zile din alea 15).Intre timp am trimis si un mail la CSA cu o mica descriere si devizul emis de MHS, sa imi zica si ei cam la ce suma sunt idreptatit sa primesc, inca nu am primit raspuns.
|
|
|
01-09-11, 11:34
|
|
Stage 5
|
Am primit raspuns de la CSA, din ce inteleg eu acolo, ar trebui sa imi dea totalul devizului, incluzand manopera si TVA, dar sa nu depaseasca valoarea masinii mele.
"Urmare adresei dumneavoastra inregistrata la CSA sub. nr. 25424/30.08.2011, privind modul de stabilire a despagubirilor in baza asigurarii RCA, va comunicam urmatoarele:
In toate cazurile in care solicitarea de despagubiri din partea persoanei pagubite isi gaseste temeiul in acoperirea data de o polita de asigurare RCA, prevederile legislative aplicabile sunt cele date de Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule ce sunt puse in aplicare la data prezentei prin Ordinul 5/2010 al CSA, care reglementeaza atat modul de incheiere al asigurarilor RCA cat si modul de avizare si constatare al daunelor si stabilire a despagubirilor.
In cazul de fata consideram necesar sa evidentiem urmatoarele prevederi ale normelor mai sus mentionate:
“Despăgubirile pentru vehicule nu pot depăşi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului şi nici limita de despăgubire prevăzută în poliţa de asigurare RCA. “
“Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparaţiilor părţilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de înlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum şi cele de demontare şi montare aferente reparaţiilor şi înlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preţurile practicate de unităţile de specialitate, la care se adaugă cheltuielile cu transportul vehiculului, precum şi cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, potrivit art. 55. Prin unităţi de specialitate se înţelege persoanele juridice legal autorizate, care au în obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, părţi componente, piese înlocuitoare şi de materiale pentru acestea, cu excepţia celor în regim de consignaţie, şi/sau executarea de lucrări de întreţinere şi reparaţie la vehicule.”
“În cazul în care pentru reparaţiile vehiculului se solicită plata despăgubirii înainte de efectuarea reparaţiilor, cuantumul pagubei se stabileşte luându-se în calcul preţurile practicate de către unităţile de specialitate sau prevăzute în sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto, pentru manopera aferentă reparaţiei/înlocuirii pieselor avariate, precum şi pentru părţi componente, piese înlocuitoare noi şi materiale.”
In conditiile in care oferta asiguratorului nu este acceptata, aveti posibilitate de a proceda la repararea autovehiculului intr-o unitate de specialitate, cuantumul prejudiciului urmand a fi evaluat dupa depunerea la dosarul de dauna a cererii de despagubire si respectiv a documentelor fiscale de reparatie, costurile de reparatie neputand insa depasii valoarea vehiculului la data accidentului calculata in conformitate cu prevederile Normei RCA pusa in aplicare prin Ordinul 5/2010 al CSA."
|
|
|
01-09-11, 20:30
|
|
Stage 5
|
Quote:
Am primit raspuns de la CSA, din ce inteleg eu acolo, ar trebui sa imi dea totalul devizului, incluzand manopera si TVA, dar sa nu depaseasca valoarea masinii mele.
“În cazul în care pentru reparaţiile vehiculului se solicită plata despăgubirii înainte de efectuarea reparaţiilor, cuantumul pagubei se stabileşte luându-se în calcul preţurile practicate de către unităţile de specialitate sau prevăzute în sistemele de specialitate pentru evaluarea daunelor auto, pentru manopera aferentă reparaţiei/înlocuirii pieselor avariate, precum şi pentru părţi componente, piese înlocuitoare noi şi materiale.”
|
Suma de pe deviz sau suma de pe devizul calculat de ei cu ajutorul unui "sistem de specialitate pentru evaluarea daunelor auto". Un astfel de program este AUDATEX,cu care, daca se face devizul CORECT, iesi "tot pe acolo", problema este ca acest program poate sa faca devizul cu "piese alternative" sau cu "piese OEM", din aceasta cauza trebuie sa fii atent sa fie folosit corect.
P.S.: Dupa ce termini cu "dauna" ar trebui sa sintetizam toate informatiile de aici intr-un topic separat.
|
|
|
01-09-11, 21:13
|
|
Stage 5
|
Quote:
Suma de pe deviz sau suma de pe devizul calculat de ei cu ajutorul unui "sistem de specialitate pentru evaluarea daunelor auto". Un astfel de program este AUDATEX,cu care, daca se face devizul CORECT, iesi "tot pe acolo", problema este ca acest program poate sa faca devizul cu "piese alternative" sau cu "piese OEM", din aceasta cauza trebuie sa fii atent sa fie folosit corect.
P.S.: Dupa ce termini cu "dauna" ar trebui sa sintetizam toate informatiile de aici intr-un topic separat.
|
in audatex mi-a facut si tipul de la MHS devizul, ca ii aratam eu ce piesa e (ala de la asigurari habar nu avea ca masca cu grile e masca radiator si nu masca far!!!).
e o idee buna sa facem un topic cu si despre despagubiri daune, ce poate fi de folos mai multor colegi.
|
|
|
16-09-11, 14:07
|
|
Stage 5
|
Ce rezultate ai obtinut?
|
|
|
16-09-11, 14:43
|
|
Stage 5
|
n-am rezolvat nimic, saptamana asta trebuiau sa imi dea un raspuns, am sunat luni la ei in centrala si cica in 2 zile ma suna sa imi zica ce suma s-a aprobat.
ieri si azi am tot sunat la ei in centrala, nu raspundea nimeni, le-am dat si mail pe adresa de reclamatii, si intr-un final am reusit sa iau legatura telefonic cu cineva.
un tip foarte scarbit de faptul ca am trimis eu mail pe reclamatii, imi spune ca imi vor raspunde la solicitarea scrisa in termen de 30 zile max, si cica solutionarea dosarului ptr despagubire are termen max 90 de zile!!!...cand putea foarte usor sa se uite in calculatorul ala si sa vada ce rezolutie are dosarul (in 15 zile cred ca se estimeaza o dauna), si sunt satul pana in gat de idioti d'astia, in mortii lor ca stau cu masina asa din cauza unui cretin pe care l-au asigurat ei.
Inca sunt in dubii daca sa trimit reclamatie oficiala la CSA.
iar in ordinul 5/2010 nu am gasit nimic despre limita de timp ptr despagubire/plata.
|
|
|
|
|