Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > Discutii generale masini

Discutii generale masini Discutii generale despre masini : Colt Legislativ, Taxa Inmatriculare, Intrebari-Raspunsuri, Recomandari, Accidente

Reply

Thread Tools
Old 02-10-07, 16:34   #1
INSAne

Stage 2

Question Lamurire: De unde vine argumentul...

CP/l? (cal putere / LITRU)? Adica de ce simt unii nevoia de a raporta puterea unui motor la capacitatea cilindrica? E pur si simplu o incercare nereusita de a justifica faptul ca in general, un motor mic nu prea scoate putere?

Daca vorbesti despre performantele unui motor, CP e ceea ce conteaza, nu? De fapt cati cai si cat cuplu un motor dezvolta si la ce turatii. Asta te ajuta sa mergi inainte, nu CP/l.

Lamuriti-ma.
INSAne is offline   Reply With Quote
Old 03-10-07, 13:39   #2
BogdanNZ
Toyota Driver

Stage 5

BogdanNZ's Avatar

Member of:
[4Tuning International]
[Honda]
[Toyota]
Default Re: Lamurire: De unde vine argumentul...

Observandu-ti locatia ar trebui sa stii mai bine...
exemplu: cam ce parere ai tu despre doua motoare:
1. un V8 de 7.0 litrii si sa zicem 300 de cp.
2. un I4 de 2.0 litrii si tot 300 cp.
Care e dupa parerea ta mai eficient?! In ceea ce ai spus in legatura cu puterea si cuplul e adevarat, dar cateodata doua motoare mai trebuie comparate si din punct de vedere al eficientei lor(consum, tehnologie folosita etc.)
Old 03-10-07, 15:36   #3
INSAne

Stage 2

Quote:
Originally Posted by BogdanNZ View Post
Observandu-ti locatia ar trebui sa stii mai bine...
exemplu: cam ce parere ai tu despre doua motoare:
1. un V8 de 7.0 litrii si sa zicem 300 de cp.
2. un I4 de 2.0 litrii si tot 300 cp.
Care e dupa parerea ta mai eficient?! In ceea ce ai spus in legatura cu puterea si cuplul e adevarat, dar cateodata doua motoare mai trebuie comparate si din punct de vedere al eficientei lor(consum, tehnologie folosita etc.)
Pai da, tocmai ca stiu mai bine

Exemplul tau e putin extrem, pt ca daca u iei un v8 de acu 40 de ani, nu o sa gasesti exemplu asta. 7.0l = 427CID, adica exact motorul LS7 care vine pe ultimul Corvette Z06. Si care are 500CP.
Pe de alta parte, nu cred ca am auzit de nici un I4 de 300 de cai (serie).

Dar hai sa zicem ca exemplul tau e adevarat... Numai CP nu arata imaginea completa. Daca V8-ul face 300CP la 5000 RPM cu un cuplu de 300 ft lbs la 1500 rpm care urca pana la 400 la 5000 RPM, iar I4 face 300 CP la 9000 rpm cu un cuplu max de 100 ft lbs, iau V8-ul!

Aici am luat in considerare numai performantele. Daca te intereseaza consumul, or sa existe intotdeauna I4 de <100CP care sa consume putin.
Old 03-10-07, 17:22   #4
shpeedy

Stage 4

shpeedy's Avatar

Cred ca acest argument (Cp/l) este destul de legat de un altul - CP/1000kg. Nu prea poti baga un motor de 7 litri pe o masina de 800 kg (decat daca-i dragster, dar asta e deja altceva)

Hai sa mai luam un exemplu, de data asta putin mai concret :
1. Hummer H2 2007 - V8 6.2 393cp 3.1tone
2. Honda Civic Type-R 2007 - I4 2.0 200cp 1.3tone

Oricum ai lua-o, as zice ca Honda e mai sportiva...parerea mea.
Stop nesimtirii !!!
shpeedy is offline   Reply With Quote
Old 03-10-07, 19:48   #5
di48lo

Stage 5

Quote:
Originally Posted by INSAne View Post
I4 face 300 CP la 9000 rpm cu un cuplu max de 100 ft lbs...
Nici motor din asta nu vei gasi. Daca au reusit sa scoata 300 CP, atuncea are si cuplu cel putin 250.

Ti-am facut o lista ca sa vezi, ce inseamna CP/L
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	cp-l.jpg
Views:	115
Size:	111.3 KB
ID:	359694  
di48lo is offline   Reply With Quote
Old 03-10-07, 22:01   #6
INSAne

Stage 2

Quote:
Originally Posted by shpeedy View Post
Cred ca acest argument (Cp/l) este destul de legat de un altul - CP/1000kg. Nu prea poti baga un motor de 7 litri pe o masina de 800 kg (decat daca-i dragster, dar asta e deja altceva)

Hai sa mai luam un exemplu, de data asta putin mai concret :
1. Hummer H2 2007 - V8 6.2 393cp 3.1tone
2. Honda Civic Type-R 2007 - I4 2.0 200cp 1.3tone

Oricum ai lua-o, as zice ca Honda e mai sportiva...parerea mea.
Sunt complet de accord cu tine, raportand CP la kg e un argument valabil, deoarece cu CP din dotare trebuie sa invingi inertia masinii ca sa accelerezi rapid. Perfect de acord, si exemplul tau ilustreaza perfect argumentul.

Unde nu sunt de acord cu tine e ca CP/kg si CP/l sunt legate... un motor cu mai putini CP pe litru nu te ajuta cu nimic, din punct de vedere al performantelor, mai mult, in general strica, deoarece cuplul e de celel mai multe ori, la putere echivalenta, mai mic la motorul mai mic.
Old 03-10-07, 22:11   #7
INSAne

Stage 2

Quote:
Originally Posted by di48lo View Post
Nici motor din asta nu vei gasi. Daca au reusit sa scoata 300 CP, atuncea are si cuplu cel putin 250.

Ti-am facut o lista ca sa vezi, ce inseamna CP/L
Ok, exemplul meu a fost extrem, pentru a arata ca de fapt si cuplul conteaza, nu numai puterea... Chiar si cu o diff. de cuplu de 50 ft lb, tot as alege v8-ul. E mai rapid!!

Evident, sunt motoare bune si motoare proaste (dpdv al performantelor) in toate categoriile. Din lista ta, sa alegem cateva exemple:

- Din categoria CP/l: Evo IX, Audi S1
- Din categoria CP: Corvette Z06, Viper

As alege un motor de Viper (care apropo modelul nou are 600CP) sau unul de Corvette Z06 inaintea unuia de pe Audi sau Evo oricand.

Si in continuare, as alege un motor de pe SLR sau Veyron inaintea unuia de pe Viper sau Z06, pentru ca pur si simplu sunt mai puternice/rapide. CP/l nu conteaza...
Old 03-10-07, 23:23   #8
di48lo

Stage 5

Pai... E clar ca CP/L nu te ajuta cu nimic. Dar nici nu pe tine trebuie sa te ajuta. Performantele masini depinde de 1000 de lucruri, nu numai de asta. Este o informatie care iti arata cat de eficient este motorul. Din tabel vezi, ca sunt multe motoare mai mici care sunt la fel de puternice, sau mai mult. Eu asa ma gandesc: de ce sa fie mai mare motorul, de ce sa arda atata benzina si sa faca poluare mai mare, daca tot acolo e? Bineinteles ca caracteristicile motoarelor sunt diferite, dar cu alt stil de conducere poti scoate maximul din fiecare motor.
Old 04-10-07, 01:51   #9
INSAne

Stage 2

Quote:
Pai... E clar ca CP/L nu te ajuta cu nimic. Dar nici nu pe tine trebuie sa te ajuta. Performantele masini depinde de 1000 de lucruri, nu numai de asta. Este o informatie care iti arata cat de eficient este motorul. Din tabel vezi, ca sunt multe motoare mai mici care sunt la fel de puternice, sau mai mult. Eu asa ma gandesc: de ce sa fie mai mare motorul, de ce sa arda atata benzina si sa faca poluare mai mare, daca tot acolo e? Bineinteles ca caracteristicile motoarelor sunt diferite, dar cu alt stil de conducere poti scoate maximul din fiecare motor.
OK, deci din tabelul tau, vezi ca cel mai bun motor ca si CP/l e mai 'slab' decat cel mai prost motor ca si CP/l. Ceea ce revine la argumentul meu, si anume CP/l
mu reprezinta nimic din punct de vedere al performantelor.

Acum daca te legi de 'eficient', am argument si la asta: cauta cifrele de la EPA (agentie americana care testeaza toate masinile la fel si iti spune cam la ce consum sa te astepti). Cifrele pe care o sa le gasesti sunt pentru condus normal, nu sportiv. In fine, 2 exemple:
- Mitsubishi Lancer Evo, 19 mpg in oras / 25 mpg pe autostrada
- Chevrolet Corvette Z06, 16 mpg in oras / 26 mpg pe autostrada

Deci o masina cu un motor de 500 CP, cu un "CP/l" oribil, e mai eficienta pe autostrada decat o masina cu un motor de 200 si ceva de cai, cu un "CP/l" mult mai bun.

Alte argumente in favoarea CP/l ?
Old 04-10-07, 07:38   #10
BogdanNZ
Toyota Driver

Stage 5

BogdanNZ's Avatar

Member of:
[4Tuning International]
[Honda]
[Toyota]

Pana la urma prevad ca discutia asta va degenera in USA vs. Jap sau Euro...s-a mai intamplat de multe ori si intotdeuna va iesi cu scandal ...
Ontopic: Cp/l asa cum se spunea mai sus masoara doar eficienta motorului...din care doar o mica parte e consumul...e vorba de tehnologia folosita in conceperea motorului respectiv...calitatea designului, a materialelor folosite, etc.De observat chiar din listele de mai sus ca majoritatea "americanelor" au CP/l slabe, dar au motoare de capacitati mari si puteri mari.Sa luam exemplul Z06 cu ai sai 500 de cai. Sunt absolut convins ca din motorul ala, sau altul cu aceeasi cilindree(daca s-ar folosi un design mai eficient, materiale mai de calitate) s-ar putea scoate lejer 1000 de cai ceea ce ar insemna un raport CP/l foarte bun. De ce nu se face(ma refer la producatori nu la tuneri)? Pt ca 500 de cai sunt arhisuficienti pt strada,iar costurile ar fi enorme(momentan Corvette e oricum f ieftina pt performantele ei) si nu s-ar merita.
In plus de asta trebuie sa realizezi ca nu la toti le place sa conduca masini de gabaritul celor din SUA (ma refer la dimensiuni exterioare)...deci nu se pot pune pe orice masina motoare de 400CID din lipsa spatiului...rezolvarea venind din tari precum Germania sau Japonia care produc motoare mult mai mici (dimensiuni ext) deci si cu cilindree mai mica, dar care se apropie de puterea mare a modelelor SUA.Acestea de obicei sunt motoarele care au CP/l foarte bune.
BogdanNZ is offline   Reply With Quote
Old 04-10-07, 15:41   #11
INSAne

Stage 2

Quote:
Originally Posted by BogdanNZ View Post
Pana la urma prevad ca discutia asta va degenera in USA vs. Jap sau Euro...s-a mai intamplat de multe ori si intotdeuna va iesi cu scandal ...
Ontopic: Cp/l asa cum se spunea mai sus masoara doar eficienta motorului...din care doar o mica parte e consumul...e vorba de tehnologia folosita in conceperea motorului respectiv...calitatea designului, a materialelor folosite, etc.De observat chiar din listele de mai sus ca majoritatea "americanelor" au CP/l slabe, dar au motoare de capacitati mari si puteri mari.Sa luam exemplul Z06 cu ai sai 500 de cai. Sunt absolut convins ca din motorul ala, sau altul cu aceeasi cilindree(daca s-ar folosi un design mai eficient, materiale mai de calitate) s-ar putea scoate lejer 1000 de cai ceea ce ar insemna un raport CP/l foarte bun. De ce nu se face(ma refer la producatori nu la tuneri)? Pt ca 500 de cai sunt arhisuficienti pt strada,iar costurile ar fi enorme(momentan Corvette e oricum f ieftina pt performantele ei) si nu s-ar merita.
In plus de asta trebuie sa realizezi ca nu la toti le place sa conduca masini de gabaritul celor din SUA (ma refer la dimensiuni exterioare)...deci nu se pot pune pe orice masina motoare de 400CID din lipsa spatiului...rezolvarea venind din tari precum Germania sau Japonia care produc motoare mult mai mici (dimensiuni ext) deci si cu cilindree mai mica, dar care se apropie de puterea mare a modelelor SUA.Acestea de obicei sunt motoarele care au CP/l foarte bune.
Pai da, e adevarat ca s-ar putea folosi un design diferit, dar ca si costurile sunt un factor... ai ajunge cu un motor de SLR sau Veyron, pentru care practic nu exista aftermarket si pretul e exorbitant. Din cate stiu, nici nu poti cumpara un motor de ala separat... GM vinde LS7 (500CP) pe la vreo 15k si LS2(400CP) pe la vre 7k, nou nout.

Ceea ce as vrea eu sa inteleaga lumea e ca in general, pentru putere mare (vorbind de motoare aspirate), TREBUIE sa cresti cilindreea, ceea ce iti ingreuneaza componentele interioare, ceea ce creste inertia si face ca motorul sa nu poata fi turat la aceeasi viteza cu motoarele mai mici, ceea ce scade CP/l. Deci e normal ca motoarele mari sa aiba un CP/l scazut, dar iti trebuie un motor mare ca sa faci putere mare. Daca adaugi un turbo sau supercharger, problema se schimba un pic, dar sa nu intram in detalii.

Si inca odata, vorbesti de 'eficienta', dar nu e vorba de consum? De ce e mai eficient un motor de 2l care consuma mai mult ca unul de 7l???
Vorbesti de calitatea designului, materialelor si a tehnologiei folosite... Te asigur ca un LS7 are folosite materiale de buna calitate, si in general motoarele americane dureaza foarte mult ca mile parcurse, pentru ca de aia sunt facute... oamenii aici parcurg distante uriase, aproape tot timpul. Daca te referi la pushrod vs. ohc (overhead cam), mie personal nu mi-e clar ca ohc e un design "mai bun"... pana una alta, recordurile de viteza, 1/4 de mila, sunt motoare pushrod. Arata-mi mie un ohc care face 400m in mai putin de 5s (si nu vorbesc in cadere libera ).

Si degeaba zici ca motoarele americane nu incap in alte masini. Uite aici doua linkuri cu 2 baieti care au "inteles":
- LS1 in 96 civic hatchback: http://www.ls1tech.com/forums/showthread.php?t=730443
- LS1 in Vauxhall (Opel) Astra Coupe: http://www.ls1tech.com/forums/showth...ra#post4924440
Old 04-10-07, 19:29   #12
di48lo

Stage 5

Mersi Bogdan pt. explicatii. Chiar avem nevoie pt. parerile tale, daca esti din afara EU-Asia-USA.

Quote:
...pentru putere mare (vorbind de motoare aspirate), TREBUIE sa cresti cilindreea, ceea ce iti ingreuneaza componentele interioare, ceea ce creste inertia si face ca motorul sa nu poata fi turat la aceeasi viteza cu motoarele mai mici, ceea ce scade CP/l. Deci e normal ca motoarele mari sa aiba un CP/l scazut, dar iti trebuie un motor mare ca sa faci putere mare...
Nu neaparat. Puterea depinde numai de calitatea/puterea exploziei. Este adevarat ca putere numai din benzina poti face, dar sunt smecherii cu care poti creste puterea exploziei. Injectie electronica, 2 bujii pe cilindru, geometrii variabile la admisie si la evacuare, distribuire auto-reglabila electronic, etc.

Quote:
...Si inca odata, vorbesti de 'eficienta', dar nu e vorba de consum? De ce e mai eficient un motor de 2l care consuma mai mult ca unul de 7l???
Daca Mutsubishi EVO consuma mai mult (dar numai pe autostrada) ca si Z06, nu inseamna ca toate motoarele mici cu CP/L mare consum mai mult. (Apropo... Hummer H2 cum sta cu reaba asta?)

Quote:
...Vorbesti de calitatea designului, materialelor si a tehnologiei folosite... Te asigur ca un LS7 are folosite materiale de buna calitate, si in general motoarele americane dureaza foarte mult ca mile parcurse, pentru ca de aia sunt facute...
Motoarele americane (si nu numai) sunt durabile pentru ca nu sunt fortate. Au mii si mii de cmc, nu depasesc 5-6000 rpm, si merg lejer zeci de ani. Un motor cu CP/L mare este mai fortata, de aceea are o viata mai scurta. Dar ce conteaza asta pentru un German? Daca nu are probleme pana-l vinde (2-3 ani), totul e OK.

Quote:
...Daca te referi la pushrod vs. ohc (overhead cam), mie personal nu mi-e clar ca ohc e un design "mai bun"... pana una alta, recordurile de viteza, 1/4 de mila, sunt motoare pushrod. Arata-mi mie un ohc care face 400m in mai putin de 5s (si nu vorbesc in cadere libera ).
OHC deja se foloseste numai in masinile cele mai slabe si ieftine. Au Aparut DOHC, sunt cel putin 5 metode pentru distributie auto-reglabila, zeci de variante pentru injectie si aprindere. In EU nu exista linii cu dragsteri, deci nu sunt motoare europene pentru curse. (In cadere libera nu se pate parcurge 400m in 5 sec. )
Old 04-10-07, 21:29   #13
INSAne

Stage 2

Quote:
Nu neaparat. Puterea depinde numai de calitatea/puterea exploziei. Este adevarat ca putere numai din benzina poti face, dar sunt smecherii cu care poti creste puterea exploziei. Injectie electronica, 2 bujii pe cilindru, geometrii variabile la admisie si la evacuare, distribuire auto-reglabila electronic, etc.
Da, exact, dar diferentele astea sunt mici, marea majoritate a motoarelor moderne sunt foarte apropiate in ceea ce priveste % util din puterea calorica a combustibilului. Cert e, daca vrei putere, tre sa bagi benzina.

Quote:
Daca Mutsubishi EVO consuma mai mult (dar numai pe autostrada) ca si Z06, nu inseamna ca toate motoarele mici cu CP/L mare consum mai mult. (Apropo... Hummer H2 cum sta cu reaba asta?)
Exact! H2 consuma din cauza CP/kg, CP/l nu joaca nici un rol aici. De fapt, ceea ce tot incerc eu sa spun e ca faptul de a raporta CP la litru nu are sens.
Si am luat Evo si Corvette tocmai pt ca sunt relativ apropiate ca greutate.

Quote:
Motoarele americane (si nu numai) sunt durabile pentru ca nu sunt fortate. Au mii si mii de cmc, nu depasesc 5-6000 rpm, si merg lejer zeci de ani. Un motor cu CP/L mare este mai fortata, de aceea are o viata mai scurta. Dar ce conteaza asta pentru un German? Daca nu are probleme pana-l vinde (2-3 ani), totul e OK.
Mda, nu vorbeam despre calitatile economice ale motoarelor pentru poporul german... e vorba de motor - putere, tehnologie, etc...

Quote:
OHC deja se foloseste numai in masinile cele mai slabe si ieftine. Au Aparut DOHC, sunt cel putin 5 metode pentru distributie auto-reglabila, zeci de variante pentru injectie si aprindere. In EU nu exista linii cu dragsteri, deci nu sunt motoare europene pentru curse. (In cadere libera nu se pate parcurge 400m in 5 sec. )
N-am zis nici unde ca OHC/DOHC e tehnologie slaba, ieftina, etc... Dimpotriva, are avantajele ei, e perfecta pentru motoarele la care e folosita. Sunt si V8-uri care folosesc DOHC, si sunt bune si alea, DOHC, pushrod, toate sunt in aceeasi "cursa".

Nu ma intelegeti gresit, n-am nimic impotriva motoarelor japoneze, europene, americane.... Dar inca nu vad nici un motiv valabil sa spui atunci cand vezi un motor de 7l si 500CP: "aaaaaaaa, numa' 500CP din 7l? xxxx scoate 250 din 2l, e mai bun ala de 2l!"
Old 04-10-07, 22:11   #14
di48lo

Stage 5

Cred ca te inteleg. Insa sunt multe date technice care nu sunt la nici un folos... cel putin pentru noi. CP/Kg conteaza mai mult.

Si ca sa dau un exemplu la motoare performante, avioanele acrobatice au un motor de cca 10.000 cmc, si scot "numai" in jur de 250-300 CP. Si ati vazut ce rapide is pot atinge si 400 km/h.
Old 05-10-07, 02:16   #15
BogdanNZ
Toyota Driver

Stage 5

BogdanNZ's Avatar

Member of:
[4Tuning International]
[Honda]
[Toyota]

Pana la urma trebuie sa se inteleaga ca puterea in motoare nu e direct proportionala cu marimea cilindreei. Sunt mult mai multi factori care dau puterea unui motor...si aproape niciodata nu va insemna ca daca un 2.0 litrii scoate 200 de cai atunci in mod sigur si un 7.0litrii trebuie sa scoata 700 de cai iar oamenii care spun altceva ori sunt ignoranti ori nu stiu nici cel mai de baza concept despre motoare.
Asta subliniaza faptul ca CP/l nu reprezinta nici un fel de evaluare in performantele unui motor.
Si apropo de linkurile date de Insane mai sus...personal mi-ar fi frica sa conduc un Civic care din fabrica vine cu o distributie a greutatii mai mult pe fata, daramite cand trantesti un LS1 care mai mult ca sigur e cu poate 100 sau 200 kg mai greu decat amaratul de 1.6 initial pus de Honda...cred ca iei curbele...NU!
BogdanNZ is offline   Reply With Quote
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -