Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > Discutii generale masini

Discutii generale masini Discutii generale despre masini : Colt Legislativ, Taxa Inmatriculare, Intrebari-Raspunsuri, Recomandari, Accidente

Reply
 
Thread Tools
Old 07-04-11, 15:56   #1
22VIN
Opel Driver

Stage 5
 
22VIN's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5,134
Member of:
[Opel]
[4Rally]
Default Taxa de prima inmatriculare - ILEGALA

Taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, arată Curtea de Justiţiei a Comunităţilor Europene, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti.

"Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre", se precizează într-un comunicat de presă al Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene (CEJ) dat publicităţii joi.Taxa de poluare care trebuie achitată la prima înmatriculare în România a autovehiculelor second-hand cumpărate din alte state membre are ca efect descurajarea importului în România de maşini second-hand cumpărate din alte state membre, potrivit deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea a constatat că "regimul de impozitare instituit prin reglementarea română nu face vreo deosebire nici între vehicule în funcţie de provenienţa lor, nici între proprietarii acestor vehicule, în funcţie de cetăţenia sau naţionalitatea lor".
Astfel, taxa este datorată independent de cetăţenia sau naţionalitatea proprietarului vehiculului, de statul membru în care acest vehicul a fost produs şi de faptul că vehiculul a fost cumpărat pe piaţa naţională sau importat. Cu toate acestea, chiar dacă nu sunt întrunite condiţiile unei discriminări directe, un impozit intern poate fi indirect discriminatoriu din cauza efectelor sale, potrivit CJUE.
Totodată, pentru a verifica dacă această taxă creează o discriminare indirectă între autovehiculele de ocazie importate şi autovehiculele de ocazie similare prezente deja pe teritoriul naţional, Curtea examinează în primul rând dacă această taxă este neutră faţă de concurenţa dintre vehiculele de ocazie importate şi vehiculele de ocazie similare, înmatriculate anterior pe teritoriul naţional şi supuse, cu ocazia acelei înmatriculări, taxei în cauză. În al doilea rând, Curtea examinează neutralitatea acestei taxe între vehiculele de ocazie importate şi vehiculele de ocazie similare care au fost deja înmatriculate pe teritoriul naţional înainte de intrarea în vigoare a taxei, respectiv la 1 iulie 2008.


În ceea ce priveşte primul aspect al neutralităţii taxei, Curtea aminteşte că există o încălcare a dreptului Uniunii atunci când valoarea taxei aplicate unui vehicul de ocazie importat depăşeşte valoarea reziduală a taxei încorporate în valoarea vehiculelor de ocazie similare deja înmatriculate pe teritoriul naţional. În această privinţă, Curtea a constatat că reglementarea română este conformă cu dreptul Uniunii întrucât ia în considerare, la calcularea taxei de înmatriculare, deprecierea vehiculului şi asigură astfel că această taxă nu depăşeşte valoarea reziduală încorporată în valoarea vehiculelor de ocazie similare care au fost înmatriculate anterior pe teritoriul naţional şi au fost supuse acestei taxe cu ocazia înmatriculării lor.


În schimb, în ceea ce priveşte al doilea aspect al neutralităţii taxei, Curtea constată că reglementarea română are ca efect faptul că "vehiculele de ocazie importate şi caracterizate printr-o vechime şi o uzură importante sunt supuse - în pofida aplicării unei reduceri substanţiale a valorii taxei care ţine seama de deprecierea lor - unei taxe care se poate apropia de 30 % din valoarea lor de piaţă, în timp ce vehiculele similare puse în vânzare pe piaţa naţională a vehiculelor de ocazie nu sunt în niciun fel grevate de o astfel de sarcină fiscală".
În aceste condiţii, reglementarea respectivă are ca efect descurajarea importului şi punerii în circulaţie în România a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre.


Or, chiar dacă dreptul Uniunii nu împiedică statele membre să introducă impozite noi, acesta obligă fiecare stat membru să aleagă taxele aplicate autovehiculelor şi să le stabilească regimul astfel încât acestea să nu aibă ca efect favorizarea vânzării vehiculelor de ocazie naţionale şi descurajarea, în acest mod, a importului de vehicule de ocazie similare.


În consecinţă, Curtea apreciază că dreptul Uniunii se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru, dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulaţie, în statul membru menţionat, a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională. Taxa pe poluare instituită prin reglementarea română este contrară dreptului Uniunii, iar efectul său este să descurajeze importul şi punerea în circulaţie a vehiculelor de ocazie cumpărate în alte state membre, a decis Curtea de Justiţie al Uniunii Europene.

Sursa
22VIN is offline   Reply With Quote
Old 07-04-11, 16:11   #2
Mustang
Daewoo Driver

Stage 5
 
Mustang's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 4,403
Member of:
[DAEWOO]
Default Re: Taxa de prima inmatriculare - ILEGALA

Acum am vazut si chestia asta... insa ca orice roman sceptic voi spune ca exista si aici un "leac" pentru hotararea asta, iar mai marii Rromaniei vor avea grija sa fenteze si hotararea asta judecatoreasca... asa cum o fac si cu salariile profesorilor.

Toate ca toate... da' macar ne face si nou un bine UE aici... ca pana la chestia asta, prea ne-au dat la .U.E.
Mustang is offline   Reply With Quote
Old 07-04-11, 18:40   #3
SilverLight

Stage 3
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 98
Default Re: Taxa de prima inmatriculare - ILEGALA

Cine viseaza bani inapoi poate sa viseze mult si bine .. din pacate !

Credeti ca o sa iasa statul in pierdere? Niciodata ! Gasesc ei o solutie sa scape.

Platesc la 2-3 persoane de ochii lumii si pe restul ii lasa sa viseze !

Inca nu v-at invatat cum merg treburile in tara asta in care traim ?

Chiar asa puneti botul la orice ?
SilverLight is offline   Reply With Quote
Old 07-04-11, 18:48   #4
22VIN
Opel Driver

Stage 5
 
22VIN's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 5,134
Member of:
[Opel]
[4Rally]
Default Re: Taxa de prima inmatriculare - ILEGALA

Quote:
Originally Posted by SilverLight View Post
Cine viseaza bani inapoi poate sa viseze mult si bine .. din pacate !

Credeti ca o sa iasa statul in pierdere? Niciodata ! Gasesc ei o solutie sa scape.

Platesc la 2-3 persoane de ochii lumii si pe restul ii lasa sa viseze !

Inca nu v-at invatat cum merg treburile in tara asta in care traim ?

Chiar asa puneti botul la orice ?
Cine unde pune botul? Am copiat un articol
22VIN is offline   Reply With Quote
Old 11-04-11, 15:51   #5
gladiator07

Stage 2
 
gladiator07's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 35
Default Re: Taxa de prima inmatriculare - ILEGALA

Si noi o sa stam cu mainile in san pana gasesc ei ceva solutie? Ce putem face sa profitam de decizia asta, proteste, procese? A discutat cineva cu un avocat despre decizia europeana?
gladiator07 is offline   Reply With Quote
- Copyright 2019 4Tuning -