Go Back   Forum 4Tuning > Masini & Tuning > Discutii generale masini > Generalitati tuning

Generalitati tuning Tuning, Sfaturi utile, Trend-uri, Noutati, Discutii, Generalitati

Reply

Thread Tools
Old 24-02-07, 23:17   #1
quick_5hifter

Stage 5

quick_5hifter's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Xtreme Club Emotion]
[DAEWOO]
[Toyota]
[Opel]
Default Anti-Roll Bar - cum, unde, cat ?

Pozele de mai jos m-au facut sa-mi doresc in masina un sistem de siguranta care sa ma ajute sa...raman intreg macar, sau poate chiar sa supravietuiesc, in cazul in care ma dau peste cap cu cutia mea de chibrituri sau vine peste mine vreo alta masina.
As dori ca acest topic sa fie un mic tutorial pentru cei ce vor sa-si confectioneze o "cusca" din asta de siguranta.
Ce trebuie stiut, pentru inceput:
-bara din care se confectioneaza trebuie sa fie plina? sau e suficienta o teava mai groasa in carne?
-ce diametru ar trebui sa aiba o bara din asta, ca sa poata pastra habitaclul convex in caz de rostogolire?
-care sunt punctele cheie in care se sudeaza "cusca" de caroserie?
-care este geometria corecta pentru rezistenta maxima, pe fiecare plan?
-cum s-ar putea extinde "cusca" pentru a impiedica motorul sa vina peste mine, in caz de impact frontal? sau...exista vreun sistem sub capota care sa protejeze habitaclul de motor?
-din ce material trebuie sa fie teava/bara si ce fel de sudura se recomanda?
-cum se procedeaza pentru ca o "cusca" sa fie perfect legala? tot la RAR ajungem? e nevoie de asta?
Mai am multe neclaritati pe aceasta tema, printre care...cum trebuie sa fie structura in dreptul usilor, cum fac prinderea de podea...cum intregesc sistemul in dreptul podelei...cum procedez sa las trapa libera...s.a.m.d.
Orice fotografii cu sisteme realizate, orice schite, idei, raspunsuri, intrebari, sfaturi etc. sunt mai mult decat binevenite...
PS: masina din pozele de mai jos era parcata in momentul impactului, iar victime nu au existat in acel accident (din cate stiu eu). Pentru cine nu a dedus din poze, masina a fost un Tico.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	MVC-005F.JPG
Views:	937
Size:	125.1 KB
ID:	222057   Click image for larger version

Name:	MVC-006F.JPG
Views:	823
Size:	125.5 KB
ID:	222058   Click image for larger version

Name:	MVC-007F.JPG
Views:	774
Size:	124.2 KB
ID:	222059  

Name:	MVC-009F.JPG
Views:	703
Size:	125.8 KB
ID:	222060  
Old 25-02-07, 11:41   #2
turbojack

Stage 5

turbojack's Avatar

Member of:
[Moderators]
[4Tuning International]
[PEUGEOT]
Default Re: Anti-Roll Bar...(how to D.I.Y.)

Cu un polishat,se scot zgirieturile din TICO... Trebuie sa fi fost viteza de impact de peste 100 km/h.
Structura unui rollbar este din teava ,avind toate elementele in triunghi,cunoscut fiind ca triunghiul este figura geometrica cu cele mai mici deformari potentiale (structura folosita si in constructii pentru grinzi si alte structuri de rezistenta).
Daca montezi rollbar spui adio confortului.
Pe plafon va fi o structura in X ,in spatele scaunelor la fel ,iar in dreptul portierei mai este o bara cam la nivelul centurii soferului.
Sudurile se fac cu mig-mag (sudura cu fir in gaz inert argon/CO2)
Teava nu este una obisnuita ,ci una cu o anumita rezistenta ,poate fi din otel sau aluminiu.
Old 25-02-07, 11:44   #3
CJ-01-WOB
Observator 4tuning

Stage 5

CJ-01-WOB's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Observator 4tuning]
[REDACTOR 4TUNING]
[4Tuning International]
[VW]
[Nissan]
[Mitsubishi]
[Toyota]
[MERCEDES]

Discutati la subiect ! Nu comentati pozele cu accidentul ( foarte vechi/cunoscut de altfel)

Nu vreau sa te dezamagesc dar cred ca sunt extrem de putini cei care isi confectioneaza propriul rollBar , in sensul ca e mai sigur din toate punctele de vedere sa apelezi la o firma specializata !
Cauta un garaj cu vreo masina ce participa la raliuri si sunt sigur ca baietii te pot ajuta !

Topicul ramane poate poate se gasesc raspunsuri !

Fresh Touring Origination
CJ-01-WOB is offline   Reply With Quote
Old 04-03-07, 12:05   #4
street_advertising

Stage 1

street_advertising's Avatar

si in greutate cat creste masina?...nu consuma mai mult?
street_advertising is offline   Reply With Quote
Old 04-03-07, 12:44   #5
quick_5hifter

Stage 5

quick_5hifter's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Xtreme Club Emotion]
[DAEWOO]
[Toyota]
[Opel]

dupa ce am vazut pozele de mai sus, crezi ca ma mai gandesc la consum??
am avut ocazia sa vad azi un roll-bar...si am inteles cum trebuie sa fie amplasat. de asemenea, am aflat ca s-ar gasi la oarece furnizori niste roll-bar-uri universale (cum naiba??? merg si la X5, merg si la Smart??? ) in fine....
din punctul meu de vedere, daca nu mai sunt interesati de acest subiect, topicul se poate inchide...multumesc mult celor ce au contribuit!
quick_5hifter is offline   Reply With Quote
Old 09-03-07, 16:59   #6
BULLDOG

Stage 5

BULLDOG's Avatar

Member of:
[VW]
[Old School Cars]

tot de pe aici de pe forum is luate pozele ..sper sa te ajute
Attached Thumbnails

Name:	cage01.jpg
Views:	1114
Size:	48.9 KB
ID:	229136   Click image for larger version

Name:	cage02.jpg
Views:	850
Size:	37.1 KB
ID:	229137   Click image for larger version

Name:	cage03.jpg
Views:	638
Size:	32.8 KB
ID:	229138  

Name:	cage04.jpg
Views:	622
Size:	48.3 KB
ID:	229139   Click image for larger version

Name:	cage05.jpg
Views:	571
Size:	47.8 KB
ID:	229140   Click image for larger version

Name:	cage06.jpg
Views:	594
Size:	42.9 KB
ID:	229141  

BULLDOG is offline   Reply With Quote
Old 18-05-07, 11:48   #7
andy_x3m

Stage 5

andy_x3m's Avatar

sal
din cate shtiu eu ROLL-CAGE-ul se face din teava goala si se folosesc materiale dure, sau mai precis cu rezistente la deformarea plastica. tot din cate shtiu este foarte important ca structura sa fie sudata de sasiu si nu doar de caroserie.
In usi se pot folosi ramforsari similare celor intalnite la caroseriile din fibra de sticla/plastic.
dupa cum spunea cineva mai sus, odata instalat roll-cage-ul cam se duce confortul rau de tot
numai de bine
Old 18-05-07, 19:02   #8
quick_5hifter

Stage 5

quick_5hifter's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Xtreme Club Emotion]
[DAEWOO]
[Toyota]
[Opel]

@generalul:
-uita-te la pozele din primul post, nu e nevoie sa dai click pe ele;
-cu putin efort vei constata ca e...pardon, a fost un tico;
-masina din poze e masina de strada, si impactul s-a produs pe strada (e adevarat, in timpul unei curse ilegale, dar nu asta e relevant, accidente se intampla tot timpul, peste tot);
-eu (autorul topicului) am tot un Tico, si cand am vazut pozele astea, am realizat subit importanta unui roll-cage, oriunde as folosi masina;
-un lucru e clar: cu tico esti condamnat la moarte in caz de impact mai puternic, si totusi cu o asemenea "cusca" ai sanse sa scapi.

Concluzie: Eu unul chiar vad rostul unui roll-cage, si crede-ma ca nu e vorba de "fiecare cu placerile lui"
Old 19-05-07, 10:12   #9
einstein1984

Stage 5

einstein1984's Avatar

E bun bancul cu roll-cage din aluminiu! In afara de faptul ca nu-l poti suda de caroserie, se indoaie ca o cutie de bere!
Roll-cage-ul se face din teava de otel aliat (Crom-molibden, exista diverse marci). Pe undeva pe aici: http://www.fia.com/sport/Regulations/techlists.html gasesti niste standarde pentru roll-cage, insa cum s-a spus si mai sus, fara scaun, ham in 4 puncte si CASCA, tot degeaba.
Oricum, decat roll-cage pe Tico mai bine macar un Megane 1, cu 4 stele euroNcap.
einstein1984 is offline   Reply With Quote
Old 19-05-07, 12:41   #10
quick_5hifter

Stage 5

quick_5hifter's Avatar

Member of:
[Moderators]
[Xtreme Club Emotion]
[DAEWOO]
[Toyota]
[Opel]

Quote:
Originally Posted by einstein1984 View Post
......
Oricum, decat roll-cage pe Tico mai bine macar un Megane 1, cu 4 stele euroNcap.
hai ca ai zis-o....bine ca n-ai propus ca varianta un vapor, ca ala e mai greu de ciocnit...
Oricum mai am o masina cu 4 stele la NCAP, adica Hyundai Getz, dar totusi...crezi ca se compara o masina cu roll-cage cu una fara? fie ea si megane 1....
Old 19-05-07, 14:58   #11
beck

Stage 5

beck's Avatar

Quote:
Originally Posted by einstein1984 View Post
E bun bancul cu roll-cage din aluminiu! In afara de faptul ca nu-l poti suda de caroserie, se indoaie ca o cutie de bere!
Roll-cage-ul se face din teava de otel aliat (Crom-molibden, exista diverse marci). Pe undeva pe aici: http://www.fia.com/sport/Regulations/techlists.html .
la adresa data de tine nu gasesti nici un standard pt rollcage, gasesti doar firmele care sunt acceptate de fia pt testul rollcage-ului si pt buretele care se pune peste el.

rollcage de aluminiu este foarte posibil cu prinderi mecanice care uneori pot fi mai puternice decat sudura mig-mag.

otelul aliat cr-mo este un inox folosit la instrumente medicale si la sisteme de evacuare in functie de procentajul cr/mo... sa nu mai spun ca este atat de scump incat nu s-ar folosi decat la wrc sau alte competitii de genul .

480 hp/t
beck is offline   Reply With Quote
Old 20-05-07, 11:22   #12
einstein1984

Stage 5

einstein1984's Avatar

Nepoate, Inoxul e otel aliat cu nichel si crom, dar Crom-Moli nu e inoxidabil. Otelul din care se face arborele cotit de Dacia e aliat cu Crom-Molibden, la fel si cel folosit prin biele (41 Mo Cr 11, sau oteluri cu vanadiu)sau alte piese ce necesita rezistenta mecanica mare si greutate redusa.
Baietii astia: http://autoweldchassis.com/rbc.ivnu fac roll-cageuri pentru diverse masini din ceea ce se numeste 41 MoCr 30
Uite aici regulametul pentru roll-cage-uri flosite la masinile de Dakar: http://www.fia.com/resources/documen...pJ_Art_283.pdf
Se poate face rol-cage-ul din otel carbon (chiar teava OL45), insa va fi nevoie de material mai gros si deci mai greu.
Sa faci tu accident cu o masina cu roll cage de aluminiu (oare de ce nu permite FIA materialul asta in roll-cage-urile folosite in masinile din campionatele lor?)
Old 20-05-07, 12:41   #13
beck

Stage 5

beck's Avatar

nepoate sa ii spui cui iti permite si ai glume.

foloseste google mai cu cap

" Oţelurile inoxidabile se împart în 3 categorii, în funcţie de structura elementelor chimice:
- oţel inoxidabil martensitic (Fe-Cr-C-(Ni-Mo)) – magnetic, cu un conţinut specific de 12% crom şi un conţinut mediu de carbon;
- oţel inoxidabil feritic (Fe-Cr-(Mo)) – magnetic, cu un conţinut scăzut de carbon şi care are ca element principal – cromul (în general, în proporţie de 13% şi 17%);
- oţel inoxidabil austenitic (Fe-Cr-Ni-(Mo)) – non-magnetic, cu concentraţii tipice de crom de 18% şi cu un conţinut de nichel (8.0-10.5%) care măreşte rezistenţa la coroziune. Acestea sunt cele mai utilizate tipuri de oţel inoxidabil. "

oricum se gasesc tevi din otel cu rezistenta la rupere peste OL45 adica 495 N/mm2
beck is offline   Reply With Quote
Old 21-05-07, 00:24   #14
einstein1984

Stage 5

einstein1984's Avatar

Domnu, otelurile mentionate de mine o sa observi ca au ca principal element de aliere Molibdenul in proportie de 4,1 %. Iar bielele si arborii cotitii neprotejati RUGINESC! Eu astea le stiu ca le-am invatat la scoala, nu stand pe net.
Daca stiai ce e aia codificarea marcilor de otel, ai fi vazut ca asta insemna ca in otelul ala e crom in proportie mai mica de 4,1%. Iar otelurile inoxidabile au peste 10,5 % Cr, adica Cromul e principalul element de aliere (marci ca 18 CrNi14 sunt de INOX).
Asa ca lasa-ma cu INOX-ul la roll cage ca nu e cazul. Am zis OL45 ca minim accpetabil, evident ca exista si OL70 daca vrei sau multe marci de oteluri aliate.
Old 08-05-08, 00:52   #15
Dany.bilan628
VW Driver

Stage 5

Dany.bilan628's Avatar

Member of:
[4Rally]
[VW]
[Toyota]

nu stiti cine mi-ar face un cege pentru nissan 200 sx s13?
Dany.bilan628 is offline   Reply With Quote
Reply

- Copyright 2026 4Tuning -