| Sisteme turbo si NOS Totul despre Turbo si NOS |
06-11-08, 01:21
|
|
 Stage 5
Member of: [DAEWOO]
|
Tico...turbo?
Salutare,
Am si eu un set de intrebari si rog persoanele care detin informatii sau au o idee in legatura cu acestea sa nu ma lase in ceata.
In primul rand as vrea sa stiu daca poate fi pusa o turbina pe un motor de Tico, ce implica aceasta operatiune, cam care ar fi necesitatile primordiale in aceasta ordine de idei.
Exista service-uri care pot face astfel de operatiuni in Bucuresti?Cam pe unde s-ar ridica costurile?
Ma rog o idee mai nebuneasca dar probabil daca voi dispune la un momentdat de suficiente resurse financiare va deveni realitate.Totusi rog oamenii care se pricep totusi sa imi dea niste idei/sugestii/sfaturi .Este vorba de aceeasi masinuta,Tico, dar de data aceasta m-am gandit la o tractiune spate,cu un motor de motocicleta(nu sunt hotarat in aceasta privinta) totusi unul de peste 1000 cc,care poate primi cel putin o turbina.
Pe langa acestea, sunt constient de implicatiile unui asemenea proiect, si anume ranforsarea sasiului, roll cage, ranforsari pentru amplasarea motorului in locul banchetei din spate, in imediata apropiere a diferentialului, suspensia trebuie de asemenea regandita,intarita,consolidata,si desigur franele care vor fi oricum upgradate(inca nu stiu cum).De asemenea nu stiu daca exista posibilitatea montarii unei punti de damas pe tico,impreuna cu diferentialul si de asemenea va trebui customizat un cardan.
Acestea ar fi in mare, bine desigur principala problema in privinta motorului de motocicleta(care va fi transplantat cu tot cu cutie) nu are MARSARIER.  problema care probabil m-ar face sa renunt la un motor de motocicleta...totusi sunt destul de multe atuuri, cum ar fi greutatea, turatiile, nu e foarte voluminos si sunt destul de potente avand in vedere ca tico are doar 650 kg, iar un motor in medie 400-500.
Mersi anticiat!
|
|
|
06-11-08, 09:42
|
|
 Stage 5
|
Re: Tico...turbo?
1. Nu incerca sa montezi central motorul daca nu ai la dispozitie o mica uzina
2. Modificarile radicale ale suspensiei sunt foarte greu de facut fara teste, si in nici un caz de un atelier privat. Nu e imposibil, dar rezultatul nu va fi la nivelul unei suspensii proiectate de fabrica sau de un tuner cu ceva resurse
3. Turbo poate fi montat pe Tico, dar trebuie ales un turbo potrivit cu caracteristicile motorului, preferabil unul de mici dimensiuni asa cum exista pe Daihatsu sau Smart. Este imperios necesar ca turbina sa aiba racire cu apa, asa cum multe turbine pentru TDIuri nu au, deoarece un motor pe benzina ruleaza la temperaturi mult mai mari comparativ cu un Diesel; de asemenea trebuie montat un radiator mai mare si pompa de ulei cu debit marit, din ratiuni de siguranta.
4. Ai nevoie de:
- galerie de evacuare + evacuare completa custom;
- circuite de apa si ulei pentru turbina;
- alt carburator, preferabil de la un motor cu cilindree ceva mai mare
~Nautilus
|
|
|
06-11-08, 11:52
|
|
 Stage 5
|
Da, la asa ma gandeam si eu nu vor fi efectuate de mine sau la cineva probabil tot la oameni care se pricep, totusi nu e o chestie de care ma apuc maine, poate la anu poate mai mult si vreau totusi sa ma informez.Poate treaba cu turbinna o voi face cat de curand, totusi vreau sa ma documentez bine si sa stiu exact ce implica o asemenea modificare.
Mersi mult de sfat.Noroc!
|
|
|
07-11-08, 13:55
|
|
 Stage 5
|
fa-ti rost de un carburator de turbo, apoi te gandesti la restul. asta e pe primul loc.
|
|
|
07-11-08, 15:54
|
|
 Stage 5
Member of: [DACIA] [DAEWOO] [VW]
|
Plus de asta Tico are compresia foarte mare si nu cred ca ar mai rezista pistoanele la o presiune mai mare,in cel mai bun caz trebuie decomprimat.
|
|
|
07-11-08, 16:35
|
|
|
CITROEN Driver
 Stage 5
Member of: [Nissan] [CITROEN]
|
Tu vrei sa faci ceva de genul asta?
Smart cu motor Hayabusa:
https://www.youtube.com/watch?v=oPQIizRp9ck
Golf 1 cu motor Hayabusa:
https://www.youtube.com/watch?v=ZMqnGkqyfa8
Sau vezi asta, Mini Cooper, motor 1000cc turbo:
https://www.youtube.com/watch?v=cULLG...eature=related
Oricum ar fi, iti dai seama ca montarea unui turbo pe motorul de Tico sau chiar achizitionarea unui motor mic si puternic pentru Tico, plus omologari pt a fi street legal ar fi o cheltuiala destul de mare pentru bani. Eu nu zic sa nu o faci, dar nu o face decat daca esti chiar super pasionat de Tico, pentru ca eu altfel nu inteleg prea bine rostul.
|
|
07-11-08, 17:22
|
|
 Stage 5
Member of: [2 Roti]
|
si de ce ai face asta (motor de motocicleta pe tico) ?
puterea este mai mare intradevar...dar de ce nu iti iei o motocicleta pentru cand vrei sa te dai si masina sa o tii pentru cand ai nevoie sa nu te ploua? eu fac scoala de soferi pe Tico si mi se pare super tare ca si masina de oras...o parchezi pe unde nu te-astepti...
eu zic ca nu merita sa faci transplant...mai bine un carburator mai mare si evacuare...filtru...si ceva supercharger electric...ajungi undeva in jur de 50 cp...la 600 kg inseamna destul
|
|
|
07-11-08, 18:50
|
|
 Stage 5
Member of: [DACIA] [DAEWOO] [VW]
|
Supapa Jr, Tico in 5 trepte are deja 48cp si are 655kg. Iar acel supercharger electric de care vorbesti mai mult consuma decat da putere.
Yus m-am gandit si eu la puntea de Damas cand am vazut ca are tractiune spate, dar e pe foi suspensia nu e pe arcuri elicoidale, oare merge adaptata alta suspensie pe ea?si in plus trebuie sa decupezi f mult din Tico sa o poti pune. Ce-a mai buna metoda din punctul meu de vedere ar fi chilasa de Charade cea de 800cmc care am auzit ca se potriveste perfect pe blocul de Tico si are 2axe cu came dar e f greu de gasit.
Last edited by sorin_sorin95; 07-11-08 at 18:57.
|
|
|
07-11-08, 18:56
|
|
 Stage 5
Member of: [BMW]
|
Sau poate gasesti un motor de Daihatsu Charade Gtti... 1.0 turbo.
|
|
|
07-11-08, 21:58
|
|
 Stage 5
|
Cosmin: crezi ca nu rezista actualul carb?oricum nu am de gand sa bag o presiune mai mare de 1.5 bar tocmai pt a nu suprasolicita motorul.
Sorin: al meu are compresia foarte mica...am trecut de 200 de mii de km.ma rog si sunt totusi solutii pt a rezolva prbl cu compresia cum ar fi o flanse pt chiulasa care sa o inalte cam 2-3 cm zic eu, si s-ar rezolva si prbl cu pistoanele punand de matiz forjate din kitul acela turbo de matiz sau unele custom in cel mai rau caz.
venox: treaba cu motorul de motocicleta nu e de moment...as vrea totusi sa am in vedere si sa stiu ce implica, dar cu turbina deja ma documentez si vreau sa o pun cat de repede.Nu am zis ca vreau sa o omologhez si nu cred ca voi circula pe drumuri publice decat inmatriculata ca masina de curse.
Supapa jr: hai sa iti spun de ce nu vreau motocicleta...acum vreo 4 luni am trecut pe langa moarte as zice ca am fost aproape la un pas de ea din cauza vitezei...treaba cu motorul de motocicleta pe tico tine de o atractie de a mea pentru ...drift.o pasiune destul de mare...si nu vreau ursulet, de supra nam bani si sa mai si bag in ea...tico il am deja .imi trbuie doar destula forta pt a face drift si tractiune soate de asemenea.Nu sunt pasionat de viteza foarte mult.
Pai nu as vrea motorul de charade pt ca nu am tractiune spate.si probabil as fi putut sa il achizitionez de la Quick Shifter(Alex) dar nu ar fi hranit in niciun fel pasiunea mea pentru drift.
Multumesc de sfaturi.Va mai astept sa discutam.Noroc!
|
|
|
08-11-08, 07:49
|
|
 Stage 5
Member of: [Moderators] [Observator 4tuning] [PARTICIPANT CURSE]
|
La noi in romania nu prea merita sa schimbi motorul masini pentru ca risti sa criculi cu masina doar pana la itp sau pana te prinde un filtru RAR pe strada
de omologat cam greu...
Singura soltie valabila si road legal ar fii sa ii pui turbo
Nu stiu daca pistoanele stock rezista la o presiune macar de 0.4-0.5bar... ca sa ajungi la 1.5bari iti trebuie o turbina mai maricica si multe alte modificari la motor
hai sa zicem ca mergi cu 1bar safe, dar pt asta iti trebuie pistoane, bieie, etc + turbina + intercooler + carburator+ multe altele
sa zicem ca cele din urma le gasesti sh la un pret decent
dar internele motorului nu cred ca le iei SH, si cu bani care ii dai pe ele poate iti mai iei inca o masina
uite aici cateva exemple
motorul de smart fortwo 700cc la 0.5bar are 51cp
la 0.8bar are 61cp
la 1bar are 7xcp 
sa zic si de unul impins la maxim la 1.5bar are ~110cp
deci in concluzie chiar daca iti pui turbo si mergi cu 1bar nu o sa fie vreo mare racheta ( 70cp pe 600kg )
adica nu stiu cat renteaza aceasta investitie... ca nah... bagi niste bani si vrei sa ai rezultate
eu as alege varianta achizitonari uni e36 320i 24v vanos sau macar un 318is
ps: sunt si eu posesor de de buburuza si cam asta este viziunea mea
|
|
|
08-11-08, 11:06
|
|
 Stage 5
|
Asa este ai foarte mare dreptate.Nu inteleg treaba cu carburatorul...de ce trebuie inlocuit?stiu ca au mai incercat baieti cu 3 carburatoare de motocicleta si nu au reusit mare lucru.Eu credeam ca se schimba pistoane, admisie+evacuare sport fara catalizator fara tobe, turbina, intercooler...Bielele sunt acelea care transmit puterea de la pistoane la chestia aia care transmite la planetare nu? :P Mda... as fi multumit daca as scoate min 22-25 cp, mai multa oricum imi e frica sa scoata ca nu ma pot abtine si depasesc 200 cu ea :P tin sa zic ca am mers maxim 145, dar am prieteni care au depasit 160 cu motorul stock.Dar nu vreau viteza, e doar pentru placerea mea, nu vreau sa alerg cu ea la viteze mari.Prin urmare merge turbina de smart?cum e cu racirea e pe apa?cu ungerea?intercooler-ul merge sau e treaba cu lag-ul si trebuie unul custom sa zicem ca nu trec de 1 bar..iar in cazul asta cred ca nici pistoanele nu le-as mai schimba...unde gasesc toate piesele acestea de pe smart si unde se pot monta?
Mersi,noroc!
|
|
|
08-11-08, 15:33
|
|
 Stage 5
|
mai mult de 0.5 bar nu o sa poti baga pe pistoanele stock de tico.
nu stiu de unde ai scos tu 1.5 bar ...care inseamna destul de mult si pentru motoarele care vin turbo din fabrica.
ca sa faci o diferenta ...pe mot de e36 2.5 de exemplu ..presiunea safe la care poti merge este de aprox 0.7 bari dar asta cu f multe componente care ajuta la buna funtionare a ansamblului. adica nu doar turbina galerie si atat. eu nu pot sa cred ca pistoanele unui matiz vor rezista la presiuni mai mari decat pistoanele unui bmw. nici pe departe.
alt aspect...la electronica te-ai gandit? indicat ar fi un stand alone penru un proiect care se vrea "perfect"...dar ma apuca rasul...cand ma gandesc ca poti sa iei 2 tico cu banii de pe stand alone plus reglaje. asa ca varianta asta cade din start.
nu vreau sa te dezamagesc..ai tot respectul ca vrei sa faci ceva cu masina ta...dar din punctul meu de vedere nu prea se merita investitia...costa mult prea mult ptr nimic.
galerii de evacuare plus restul evacuarii , turbina , fitting-uri adica tubulaturi etc ,ungerea , racirea , intercooler , electronica etc costa o gramada de bani , peste 2 mi de euro ca popa . sa nu mai zic de manopera la montarea kitului ..sau de componentele care intra in schimbarea puntii motoare daca vrei sa ai tract spate , asta in cazul in care gasesti asha ceva...plus manopera ...care va fi foarte scumpa avand in vedere cate modificari tre sa faci.
deci mai gandestete de 2 ori ce vrei sa faci ...ca cu banii care o sa-i investesti iti iei o pisica sau un urs 2.0 sau mai mare si iti mai raman bani si de o suspensie  s-o dai de-a latu
sau daca vrei tot o buburuza...aruncate la un r5 gtt dar in cazul asta renunti la drift..
|
|
|
10-11-08, 17:16
|
|
|
Opel Driver
 Stage 5
Member of: [Opel]
|
Daca doresti sa iti pui turbo sfatul meu este sa nu te apuci pana nu ai absolut toate piesele necesare,adica turbina,intercooler,tevi,galerie de evacuare pt turbo sau daca nu dispui de foarte multi bani si iti permite galeria poti sa faci o flansa adaptoare pt a-ti putea monta turbina pe galeria pe care o ai,ramanand ca sa ii refaci evacuarea de la turbina pana in capat.In alta ordine de idei,mai ai nevoie de furtunele pt circuitul de ulei,acestea urmand sa fie adaptate la motorul tau,furtune pt sistemul de racire cu apa de la turbo,radiator suplimentar pt apa din sistemul de turbo,un vas de expansiune in plus + o pompa de apa electrica,indicat ar fi si un radiator de racire a uleiului,apoi vine partea de alimentare cu benzina,BOV si in mare cam atat.Turbina sa fie neaparat racita si cu apa pt ca altfel vei avea probleme cu temperaturile foarte mari la ulei.Legat de presiunea cu care sa mergi in turbina,mai mare de 0,5 bari nici sa nu te gandesti pt ca vei distruge pistoanele,aici depinde bineinteles si de raportul de compresie pe care il are motorul tau.Iti dau un sfat,pe cat posibil sa ii dai benzina putin mai multa decat ar fi necesar pt ca in acest fel eviti aparitia detonatiilor si protejezi intr-un fel pistoanele.Eu am trecut prin aceste chestii cand mi-am montat si eu turbo pe un motor aspirat si mi-a luat ceva timp pana am reusit sa il fac sa mearga cum trebuie,iar eu in momentul de fata ma duc cu 0,3 bari presiune si maxim 0,5bari.Daca ai nevoie de ceva sfaturi sau ai anumite nelamuriri ma poti intreba si daca pot te ajut.Bafta
P.S:ceea ce ai spus tu cu decomprimatul motorului,cu o placa intre chiuloasa si bloc de 2-3cm,nu se va putea niciodata,ca sa iti faci o idee,chiar daca ai pune o placa cum ai zis tu de decomprimare fie ea si de 3,4mm deja fortezi distributia si risti ca supapele sa nu ti se mai inchida respectiv deschida cum trebuie si nu va fi bine absolut deloc
|
|
|
10-11-08, 20:37
|
|
 Stage 5
|
Asa este..am de gand foarte curand sa ma apuc de acest proiect turbo..singura chestie care ma mai tine pe loc fiind banii  sa zicem ca se va rezolva si in masura in care voi dispune de acestia am sa incep sa cumpar piesele principale.Vroiam deocamdata sa stiu cam ce presupune o asemenea modificare, daca s-a mai facut si eventual costurile desi aveam o mica banuiala:P
Mersi de sfaturi.Noroc!
|
|
|
|
|