Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Difuzoare ( Coaxiale & Componente ) (https://forum.4tuning.ro/389-difuzoare-coaxiale-and-componente.html)
-   -   Difuri pe 2 cai / 3 cai (https://forum.4tuning.ro/389-difuzoare-coaxiale-and-componente/6003-difuri-2-cai-3-cai.html)

NILS_BUCURESTI 16-06-05 00:22

Difuri pe 2 cai / 3 cai

O intrebare probabil retorica da eu sunt putin in ceata si o sa \"ma risc\" :) :Avem doua perechi de boxe de aceeasi marime,aceeasi putere,aceeasi marca,acelasi material etc...diferenta...: unele pe 2 cai celelalte pe 3 cai.Intrebare: cei 50rms sa zicem se impart la 2 respectiv 3 si deci de pe diful cu 3 cai o sa vina mai multe inalte decat de pe cel cu doua??? (deci:mai multe juase=2 cai , mai multe inale=3 cai ???)

DaciaMustang 16-06-05 03:50

-nu ma pricep, dar pot sa-ti dau un exemplu: JBL a scos (pe langa multe altele) doua modele de difuzoare foarte asemanatoare (aproape identice), unul pe 2 cai si unul pe 3 cai; arata la fel, numai ca modelul pe 3 cai are un \"difuzor\" de medii in plus; puterea mentionata este aceeasi la ambele modele (60w rms), ambele au diametrul 16,5 cm, aceeasi adancime, acelasi con etc; am intrebat un tip care lucra la un magazin de scule audio si mi-a zis ca singura diferenta e ca modelul pe 3 cai se aude mai \"complet\", nu mai tare...diferenta de pret e cam 100 mii. eu mi-am luat modelul cu 2 cai (nu ca m-as zgarci la 100 mii, dar aratau mai bine). probabil la modelul pe 2 cai, mediile se impart intre difuzorul de bass si cel de inalte, suportand astfel un volum mai mic decat celelalte;
-astept si o explicatie \"stiintifica\" de la un cunoscator!

Deathman 16-06-05 11:49

Din cate stiu eu, puterea unei boxe este data de puterea difuzorului de bas. Deci dc sunt 2 boxe, una pe 3 cai si una pe 2 cai si au acelasi difuzor de bas ar trebui sa aiba aceeasi putere.

LEXUS 01-07-05 23:27

vei avea o gama mai larga de frecvente..si de sunete..dar nu este chiar asa relevant..
de aceea si nakamichi are difuri pe 2, si totusi sunt cam lideri la SQL

viperu 02-07-05 22:09

Considerand ca ipotetic ambele difuzoare sunt identice dpdv al calitatii constructiei si ai paramterilor tehnici, si ca exista un filtru ( cross-over ) facut cu simt de raspundere, boxa pe 3 cai este mai buna.

De ce ?

Ia incercati sa scoateti trei sunete deodata... destul de dificil...

incercati sa scoateti trei sunet la rand... mai usor...

la boxa pe doua cai, difuzorul mare \"canta\" cam pana la 2 kHz - 3 kHz iar tweeter-ul de acolo in sus... deci daca exista in acelasi timp un sunet pe la 100Hz si un sunet la 1,5kHz difuzorul mare trebuie sa se chinuie...

la 3 cai al treilea difuzor mai canta si el, si degreveaza atat difuzorul mare cat si tweeter-ul in functie de ce gama de frecvente reda...

drept urmare o boxa pe 3 cai ar trebui sa fie mai liniara in spectru.

ACUMA, realitatea este urmatoarea... boxele pe 3 cai care sunt cu 100K lei vechi mai scumpe cu siguranta ca n-au nici cross-over decent, si nici difuzoarele nu sunt identice, drept urmare cred ca un test paralel cu amandoua este cel mai relevant pentru toata lumea... ;)

spor la ascultat...

All times are GMT +2. The time now is 01:50.

- Copyright 2026 4Tuning