![]() |
Problema cu basul
Se da un magnat Xecutor 1200 (220W RMS), o incinta custom made de 50 de litri (cum scrie pe specificatiile lui Xecutor ca ar trebui sa fie) si un amplif care da cu 200W in Xecutor.
Incinta e bass reflex si gaura de bass reflex are un canal in forma de L inauntru subwooferului, nu este cu tub din acela de reflex. Problema e ca la 1/2, 2/3 din volum se aude foarte bine, un bas clar si puternic dar la maxim nu suna cu mult mai bine decit la 2/3 din volum. Care ar putea sa fie problema? |
Pai inseamna ca acolo e limita cutiei. Pentru ca foarte rare sunt cutiile care scot din difuzor tot ce poate si unele chiar mai mult, cele band-pass, daca sunt facute ca la carte. Eu cred ca in specificatiile difuzorului erau date niste marimi pentru porturi gen teava si nu se specifica nimic de acea gura de aer folosita drept port pe care au inceput romanii nostri s-o faca. Deci eu cred ca atat poate cutia.
Din ce este facuta ? |
Oare daca scot \"L\"-ul acela de bass reflex se rezolva ceva?
|
Nu stiu, ca si porturile alea sunt pe marimi date de producator. Cica o cutie bine facuta se regleaza in masina, se iau porturi (tevile alea din plastic sau carton, ce-or fi) si se pun pe rand, se mai taie, se pun mai lungi, se asculta, pana se aude cum vrei tu. Deci este relativa treaba. Nu sunt multe cutiile ti-am zis care se aud bine de tot.
|
eu zic ca e de la statie .... masina ta nu da destul curent :P
|
psobil si statia si cutia
incearca sa refaci cutia din pal melaminat de 1.5 cm si captuseste=o vata minerala..( nu pentru constructii :lol: :lol: :lol: ..si mai incearca inca un filtru dupa statie..iar L-ul..pune tub drept..dar nu f scurt.. pune o poza cu wooferu |
Din pacate n-am poze cu cutia. E din pal. Statia nu cred ca e cu probleme, ca am pus-o si pe o statie mai puternica pe masina unui prieten si nu era diferenta.
Ramane in considerare doar L-ul.. |
Ramane cutia si faptul ca este din PAL. :wink: Schimba porturile.
|
prietene vezi cat de tare este data statia pt ca daca e data la maxim de aceea nu ai control total asupra volumului si de la 2/3 incepe si scade basul pt ca e mai mult distorsiune .da statia cam la 3/4 sa poti controla basul din cas.iar portul vezi daca e bine calculat atunci cand dechizi portbagajul si daca se aude aerul ''fluturand''pe la port inseamana ca nu e corect calculat lungime sau diametru.din lungimea lui se pote regla doar frecventa.si vezi ca distanta dintre sfarsitul portului si ultimul perete trebie sa fie minim diametrul portului.normal cand asculti un port trebuie sa se auda doar basul nu si aerul (cum se aude la incintele rotunde su tevi).bafta
|
Daca mai ai problema spune-mi si incerc sa-ti fac o simulare de incinta. Dar sa-mi spui in ce masina e pus ca sa imi fac o idee de litrajul portbagajului. Tine minte si ideea cu gain-ul din amplif. Poate fi si de acolo. Putine amplificatoare controleaza bine difuzorul la volum maxim sau, la excursia maxima a difuzorului. Da un semn si vedem ce se poate face.
|
PS: Fara suparare dar PAL-ul, cu atat mai mult melaminat, ar fi ultima solutie. MDF de minim 18 mm si fatada dubla. Sau daca faci din PAL fa-l de 22mm, cu fatada dubla si daca e necesar ranforsari interioare pe care daca le pui corespunzator le folosesti si pe post de canalizatoare care o sa-ti creasca putin randamentul si o sa-ti mai scada din undele stationare din incinta. Trebuie sa faci tot posibilul ca incinta si in special fatada sa preia cat mai putine vibratii. Reflexul in L e o solutie buna cand nu-ti permite altceva incinta. La 50 L se gasesc si solutii mai bune.
|
Update: mi-am schimbat HU-ul...si acum se aude cu totul altfel basul...s-a mai imbunatatit...e adevarat ca tot nu ajunge la nivelele la care speram eu dar e un pas inainte. Urmeaza sa-mi schimb si firele si sa-mi bag condensator si poate se mai rezolva. Daca nu schimb si incinta si gata...
|
cabluri destul de groase pt a asigura destul curent pt statie, un capacitor nu strica si legaturile de la baterie si masa cu caroseria. daca le ai pe astea dupa aia zic eu sa te apuci sa modifici cutia.
|
Eu as zice ca e de la statie..baga distorsiuni..dar e posibil sa fie si cutia... are 50 de litri in interiorul cutiei..... calculat sau cu tot cu exterior a iesit 50l?
|
| All times are GMT +2. The time now is 02:31. |
- Copyright 2026 4Tuning