![]() |
Culbutorii
Jocul culbutorilor
In carte (la rece) 0,15 / 0,20 . Intrebare, daca pun 0,10 / 0,15 (sau chiar 0,05 / 0,10) se va intampla : - Motorul va merge mai bine, sutimea/miimea de secunda care tine supapa deschisa mai mult va permite o admisie/evacuare mai buna - Motorul va merge mai prost - Varianta C si anume "insesizabil" nu este inclusa, orice modificare are un efect oricat de mic ar fi el si pe mine ma intereseaza. |
Re: Culbutorii
O sa mearga mai prost,poate chiar o sa intrerupa cand o sa se incalzeasca masina sau sa se opreasca motoru.
Mergi pe reglaju de fabrica. |
Quote:
daca da, poti sa le faci si cu 0.10 si 0.15, sau nivelezi acolo si ii faci ca la carte. sincer, nu am incercat niciodata joc mai mic, dar merita incercat, k nu bubuie motoru. |
Am incercat cu joc mai mic(0,10-0,15) si trepideaza rau motorul...
|
Quote:
|
Am uitat sa mentionez ca motorul este 810-99 (1289 cmc) cu raportul de compresie undeva in jur de 10,5:1 (adica 3 mm frezati + buji cu filet lung) si supape admisie 34,6 mm. (Ma gandesc ca asa cum axa cu came are legatura cu rap de compresie, posibil si jocul culbutorilor sa aiba). Dar daca ziceti ca ati incercat ...
Later Edit Toate motoarele 1.3, 1.4, 1.6 au aceasi axa cu came? 260 grade si ridicare de 43 mm? |
1.3,1.4 si 1.6 au aceeasi axa cu came.....ce am observat...daca reglez 0,25-0,20 motorul parca merge mai cursiv,trage mai liniar...cu toate ca bat culbutorii cam tare
|
Quote:
|
1 Attachment(s)
Quote:
Pagina 32 jos, valorile, Pagina 33, imaginea 2.11 notatiile Robert, 0,25 admisie, 0,20 evacuare? Sau viceversa? |
0,25 evacuare si 0,20 admisie....cum am zis cu valorile astea din ce am experimentat motorul merge o idee mai frumos dar sa de-a naiba in el de tacanit...datorita tacanitului de la culbutori am preferat evacuare 0,20 si admisie 0,15(cum este normal)
|
N-are rost sa fac mai multe topicuri, asa ca o sa intreb tot aici.
Kit-ul de ambreiaj de 200 mm are loc in carcasa de ambreiaj de 160 mm? Dar in cea de 180 mm? (ma refer la carcasa de aluminiu ce leaga motorul si cutia) Placa calda (scuzati cacofonia) de sub carb, teoretic are rolul de a vaporiza benzina, pentru un amestec mai omogen, dar in acelasi timp incalzeste si aerul de pe admisie deci aer mai sarac in oxigen. Intrebare, daca scot placa, motorul va merge mai bine sau mai prost? Teoretic benzina va curge sub forma de stropi si deci un consum mai mare si performante mai slabe. Cred ca aici singura imbunatatire ar fi o admisie cu aer "rece" de undeva din afara compartimentului motorului. Si ca tot suntem la capitolul carburator, era o regula dupa care se calculau dimensiunile jigloarelor, stie cineva? |
Quote:
|
Quote:
o sa caut si o sa iti zic si faza cu jigloarele asta daca nu iti zice cineva pana gasesc eu prin pc cum sta treaba cheluakame ai PM ;) |
Quote:
pata cald, iarna e buna. vara nu prea. iarna iti merge prost, se ineaca la accelerari bruste, si vara nu are nici o problema. |
Quote:
Am incercat eu mai demult si tragea mai bine. Teoretic insa, micsorarea/anularea (la limita) a jocului, implica: 1) neinchiderea supapelor -> pierderi de compresie -> pierderi de putere; 2) arderea supapelor prin neinchiderea lor. Dezvolt putin la p2: Supapele sunt supuse frontului de flacara din cilindru, deci, pe langa chiulasa, sunt cele mai "fripte" piese din motor. Chiulasa insa, are sistem de racire cu antigel, deci se scoate. Supapele insa n-au nimic de sine statator. Insa, la o functionare normala, simplul lor contact cu scaunul din chiulasa, deja racit, le ajuta sa mai disipe din caldura. In plus, o supapa inchisa pe timpul de destindere al motorului, e "atacata" de flacara doar pe partea inferioara a talerului, cea din camera de ardere. Ori dac-o lasi deschisa, ori deschisa mai mult timp (vezi micsorarea jocului), flacara o parleste peste tot si/sau mai mult timp. De aici arderea lor. In concluzie, iti recomand sa ramai cel mult la un 0.15 A si 0.2 E fortat (adica lera de reglaj sa treaca o idee mai greu). ____________________________________________ In ce priveste pata calda, poti incerca un by-pass vara. Adica scoti furtunele de intrare si iesire din pata calda, si le unesti cu un furtun/teava care trece pe langa carburator. Imaginatie sa ai. Iarna pui furtunele la loc pe pata calda. ______________________ La 21 de ani declarati in profil, ai o coerenta foarte buna in exprimare, si idei clare si gandite. Bravo tie! |
| All times are GMT +2. The time now is 22:22. |
- Copyright 2026 4Tuning