![]() |
Jante originale vs. jante aftermarket
Votati si postati-va opinia daca considerati ca merita. Ar fi interesant de aflat ce preferinte au userii in ceea ce priveste jantele: daca prefera OEM, aftermarket, cromate, forjate, din material compozit, cu buza lata, etc, etc. Sper sa se gaseasca destule de spus pe tema asta. Votul este public si fara termen de valabilitate. Trebuie mentionat motivul optiunii voastre.
Eu am avut initial jante de otel pe masina (un singur set de 15"), cu capace ornamentale originale, si am optat pentru jante de 15" si 16" (de iarna, de vara) ambele originale, cu capacel VW si capace de plastic (tot ale masinii) pentru prezoane. Am ales jante OEM din mai multe motive: - pe 16" nu am trecute in talon si am zis macar sa se vada ca sunt ale masinii; - cele originale se gasesc destul de ieftin la mana a II-a; - jantele originale pot fi considerate ca o dotare originala, o optiune a masinii, in cazul unei revanzari; - sunt destul de bune calitativ atunci cand se iau second hand, la ocazie. - nu am vrut sa risc sa iau ceva total contrafacut, dintr-un material casant, sa se sparga in gropile din Romania. Normal, exista jante aftermarket mult peste cele originale dpdv. calitativ si estetic, dar eu am considerat ca cel mai bine iau unele originale. |
Re: Jante originale vs. jante aftermarket
pai stai putin... vad aici "Jante originale (indiferent daca sunt second hand, chiar si replica)"
pai ori originale ori replica?:| |
da sasha aici m-am incurcat si eu putin. dar se refera strict la aspect nu si la calitate banuiesc. am dreptate?
|
E putin cam "in ceata subiectul asta". Daca ar fi sa imi iau jante pentru un opel astra G de ex. as lua aftermarket pentru ca ar fi in primul rand mai frumoase si in al 2-lea rand mai usoaore sa zicem. insa daca ar fi sa alegi jante pentru un porsche sau un bmw fie ele cat de vechi sunt cateva jante oferite de fabricant destul de greu de trecut cu vederea.
|
Quote:
In fine, nu aveam cum sa fac un versus perfect la capitolul jante. Cele Replica bat mai mult spre originale decat spre aftermarket, pentru ca sunt dedicate anumitor marci de masini si chiar anumitor modele. Din acest motiv le-am trecut alaturi de originale. Era normal sa amintesc si de ele totusi intr-un fel. Am vizat acele Replica care corespund din punct de vedere al modelului cu cele originale (si nu doar capacelul jantei cu sigla marcii). Notiunea de jante Replica nu este sinonima in nici un caz cu notiunea de jante aftermarket, cum gresit s-a inteles la un topic anterior. Votati doar daca considerati ca pollul este relevant si merita. Sau exprimati-va parerea in scris. |
Majoritatea jantelor OEM sunt uratele si din punctu asta de vedere as prefera ceva afetermarket dar din punct de vedere al calitatii as prefera jantele OEM pentru ca sunt special proiectate pentru modelul respectiv de masina si pentru greutatea pe care o are
|
oem. mai multa garantie in prelucrare si in faptul ca nu dauneaza suspensiei. e deajuns ca avem drumuri praf, jante mari ne trebuie...
|
Quote:
|
Putine masini de serie mare vin echipate de fabrica cu jante frumoase. Desigur exista si masini retro sau rare sau de colectie care dupa parerea mea trebuie sa fie cat mai aproape ca aspect de felul cum au aratat cand au iesit din fabrica.Ca general votez aftermarket.
|
Multumesc celui care din proprie initiativa a modificat enuntul votului pentru jante originale. Am vrut sa trimit un mesaj unui administrator sa scrie "eventual si replica" in locul de "chiar si replica", dar am ezitat. Solutia este foarte buna.
|
Quote:
|
Mie imi place sa stiu ca jantele sunt cat mai usoare si de aceea as merge pe aftermarket (ma refer la firme serioase ca BBS, Advan, Volk, Compomotive etc care fac jante adevarate). Din pacate tre sa fii destul de grijuliu cu ele prin Ro...
|
Marea majoritate a jantelor OEM sunt facute de producatori de jante cu renume. Jantele ce le am acum pe masina sunt OEM BMW dar facute de BBS. Am ales aftermarket pentru ca visez la un set de BBS CH.
Pentru romania sunt ideale cele cu multe spite adica exact inversul replicilor M6 care mi se par cele mai slabe jante. |
Quote:
Cu plăcere. |
Asist la discutia voastra si as vrea sa-mi exprim si eu pct-ul de vedere.
1.Jante OEM sau aftermarket:cele originale dupa cum au spus si altii sunt produse de obicei de marii producatori de jante aftermarket deci asta nu inseamna ca cele OEM sunt mai bune.De obicei cele OEM sunt dintr-o singura bucata (monoblok) fabricarea lor constand in turnarea aliajului in matrita respectiva dupa care urmeaza finisarea;acelasi producator poate face jante monoblok folosind o alta metoda si anume aliajul este "supt" in matrita neaparand riscul ca janta sa aibe bule de aer ca in cazul fabricatiei prin turnare ;sau din 2 - 3 bucati fiecare piesa fiind presata la mii de tone rezultand astfel o janta foarte echilibrata si foarte rezistenta si bineinteles foarte scumpa. 2.Jante mai mici sai mai mari:Ideal ar fi sa se pastreze dimensiunea recomandata de producatorul auto sau dimensiunea rotilor din talon. Cu cat sunt mai mari cu atat sunt mai frumoase cu cat sunt mai mari cu atat masina va deveni mai rigida cu cat sunt mai mari cu atat sunt mai expuse riscului de indoire mai ales pe drumurile noastre cu cat sunt mai mari sunt mai scumpe. 3.Jante late, cromate, spitate,cu buza?:Jantele putin mai late decat cele OEM dau masinii ceva mai multa stabilitate si un comportament ceva mai bun la franare intrucat suprafata de frecare cu partea carosabila este ceva mai lata;jantele mai late solicita mai mult masina deci depinde pe ce masina le pui respectiv cati cai si ce cuplu are masinuta. Finisajul trebuie ales in functie de linia masinii de locul unde merge masina de sportivitate de eleganta etc. Daca se doreste sa se dea o linie mai sportiva masinii se recomanda o janta spitata daca se doreste o linie mai clasica se recomanda o janta in 5-6 brate. Nu recomand jantele chinezesti si nici pe cele replica wheels Eu unul le prefer pe cele nemtesti BBS (cel mai bun furnizor de jante de aliaj pt auto),Borbet (cel mai mare producator de jante de aliaj din lume ~ 10-12 mil de bucati anual) si poate si alte branduri ceva mai slabute decat cele mentionate.Foarte bune sunt si cele italienesti respectiv Oz Racing(traditie si experienta fiind unul dintre producatorii de jante pentru formula 1) si ATP (primi care au folosit placarea jantelor cu inox) |
| All times are GMT +2. The time now is 23:17. |
- Copyright 2026 4Tuning