![]() |
Intercooler mai mare - putere mai multa?
Am un fiat brava 1.9 jtd din 2000 putin modificat. Am discutat cu cineva de la o firma de tuning si mi-a zis ca am toate alea degeaba pe ea si ca daca i-as schimba intercoolerul nu mi-ar mai trebui chip si alte chestii. Stie cineva ceva despre treba asta?
|
Re: intercooler mai mare putere mai multa?
intercoolerul din cate stiu eu este un radiator care ajuta la o racire mai buna a turbinei . un intercooler mai mare pus pe o turbina standard nu ajuta cu nimic , eventual cu o racire mai buna la o exploatare intensa . intercooler mai mare se pune cand se pune o turbina mai mare (cand se mareste presiunea) . bafta
|
1 Attachment(s)
Intercoolerul nu ajuta nicidecum la racirea turbinei; turbinele sunt racite cu ulei si au un radiator separat
Atasez o schema ca sa se inteleaga mai bine. Nu mai dati sfaturi cand nu sunteti documentati! |
Quote:
asa este ? |
Nu chiar
Hai sa o luam pe etape ca sa fie si mai usor de inteles: 1. Turbina este pusa in miscare de gazele de evacuare 2. Elicea compresorului este aceeasi cu cea a turbinei deci se misca odata cu aceasta 3. Compresorul genereaza cantitatea suplimentara de aer 4. Aerul din compresor ajunge in intercooler 5. Aerul din intercooler ajunge in motor unde se produce scanteia, face benzina POC generand putere si gaze :lol: Se repeta procesul ->->-> Unde scrie Ambient air inlet s-ar pune filtrul de aer si unde scrie Exhaust gas discharge continua traseul de evacuare Asta ar fi cea mai scurta explicatie; exista multe locuri unde va puteti documenta, chiar si aici pe 4tuning. |
5
Asta ar fi cea mai scurta explicatie; exista multe locuri unde va puteti documenta, chiar si aici pe 4tuning.[/QUOTE] ma , da' inteligent mai esti :lol: . bine ca ai explicat cum functioneaza motorul , dar nu ai zis ce era de zis : adica ce face intercoolerul . intercoolerul dupa cum ii zice numele "cooler"="racitor" . raceste aerul care trece prin turbina (compresor sau cum vrei tu sa-i zici) (admisie) chiar inainte de a intra in motor pt a-l readuce la temperatura ideala de combustie ( sa faca "poc" mai tare ) . o scadere a temperaturii aerului duce la o mai densa "admisie" si permite ca mai mult aer si combustibil sa fie folosit pe ciclu motor , lucru care duce la o crestere a puterii generate . |
fratica uite`te in poza aia si o sa vezi care e turbina si care e compresoru, nu ca asa vreau eu sa ii zic
|
Bine am inteles principiul dar pana la urma se merita sa schimb doar intercoolerul sau trebuie schimbata si turbina si evacuare si ambreiaj, etc?
|
si cum raceste aerul.. presupunand ca afara e vara si 40 de grade... sau altfel.. il incalzeste daca e iarna si sunt -20 ????
pasta tre sa o vad.. sincer care se risca sami explice si mie ca din schema care a fost postata am vazz doar un sistem de intercooler.... stitzi care e dif dintre un intercooler si o turbina.... ca principiile sunt aceleasi - forteaza aerul in admisie pentru ca in camera de ardere sa intre aer sub presiune. poate sa auzit faza aia cu... am turbina de 2 bari.... aia ce-o face??? sunt tareeeeeeee curios |
An intercooler, or charge air cooler, is an air-to-air or air-to-liquid heat exchange device used on turbocharged and supercharged internal combustion engines to improve their volumetric efficiency by increasing intake air charge density through isochoric cooling. A decrease in air intake temperature provides a denser intake charge to the engine and allows more air and fuel to be combusted per engine cycle, increasing the output of the engine.
The inter prefix in the device name originates from historic compressor designs. In the past, aircraft engines were built with charge air coolers that were installed between multiple stages of supercharging, thus the designation of inter. Modern automobile designs are technically designated aftercoolers because of their placement at the end of supercharging chain. This term is now considered archaic in modern automobile terminology since almost all production vehicles have single-stage superchargers. Intercoolers can vary dramatically in size, shape, and design, depending on the performance and space requirements of the entire supercharger system. Common spatial designs are front mounted intercoolers (FMIC), top mounted intercoolers (TMIC), hybrid mount intercoolers (HMIC). Each type can be cooled with an air-to-air system, air-to-liquid system, or a combination of both. sper sa te ajute asta mh85mrf ai bani si vrei sa scoti ceva din masina schimba mai multe nu cum fac unii pun filtre de aer sport si se asteapta la rachete , iar voi restu ... cearta placuta in continuare , pentru cei ce nu stiu turbina este montata pe evacuare , turbina nu are legatura cu admisia , un compressor are legatura cu admisia el forteaza gazele in motor ;) numai bine :) |
Si cu asta i-ai lamurit pe totzi :D Bv man :D
|
r4mp si oricine altcineva...daca SUNTETI in masura sa explicati,faceti-o...daca nu,pe net poate cauta oricine o schema.Si mai ales nu te da rotund si nu lua la misto pe altii cand nici tu poate nu esti deloc departe:(
Cu cat aerul este mai rece ,cu atat el arde mai bine.Orice motor este functioneaza pe baza arderii aerului(Oxigenului din aer in fapt) cu ajutorul combustibilului. Arde mai bine cu cat este mai rece pentru ca este mai bogat in oxigen. Se stie (pentru cei ce au fost si pe la scoala..din pacate putini ,majoritatea sunt studenti fara sa aiba notiuni de clasa a 5-a:() ca aerul fiind comprimat,temperatura lui creste iar cantitatea de oxigen scade odata cu aceasta crestere. Deci arderea va fi mai proasta.In scopul asta se monteaza intercoolerele pe motoare turbo,gazul destinzandu-se si fiind racit de curentul de aer generat la miscarea vehiculului.Daca ai spatiu, pui intercooler cat mai mare,chiar daca va creste putin lag-ul turbo,insa motorul per general va functiona mult mai bine,in mod special pe plaja superioara de turatie. Traseul e bine sa-l faci cat mai scurt si sa incerci a evita unghiurile foarte inchise or trecerea traseului foarte aproape de zone fierbinti (unde este inevitabil,folosesti izolatie termica ). Daca momentan nu ai deloc intercooler,vei observa ca dupa 1h de mers continuu,nu mai este atat de evidenta pierderea de putere si "martogirea" reprizelor,iar daca ai si este mic,vei observa ca merge mai bine in ture. Dimensiunea unui intercooler nu consta numai in suprafata frontala ci in volulmul lui total (cu toate ca e bine ca suprafata in care loveste aerul venit din fata,sa fie ,evident cat mai mare). Daca vrei o racire buna si la mers cu viteza mica sau in zone cu temperaturi extreme,folosesti diversele metode de racire fortata,incepand cu duzele de apa cu unitate de control sau comandate manual. Succes;) ! |
Quote:
numai bine :) |
concluzia==>> cel mai bine sa ai intercoolerul cel mai mic din cerintzele necesare a turboului micsorand lagul acestuia, idealul fiind cu suprafatza cat mai mare si volum cat mai mic = big and slim
|
Va multumesc tuturor pentru sfaturile date, chiar mi-au fost de ajutor. Acum ramane sa gasesc intercoolerul si sa-l pun pe masina sa vedem ce o sa iese.
|
Re: Intercooler mai mare-putere mai multa?
Eu mi am montat intercooler la al meu Stilo JTD, 70 18 cm.Se simte in ture,urca mai repede,are un sound provocator,se simte nu zic nu,dar ca sa ai performanta mai trebuiesc schimbate si altele,cum ar fi,evacuare,(downpipe)turbina,injectoare, s.a.
|
ce conteaza ca paranteza aia e acolo inutil si ca downpipe-ul e inclus in evacuare.... romanu e tot un inginer.
|
Imi pare rau sa te informez.Cand am spus evacuare m am referit la cat-back,care nu include si downpipe.Cat-back inseamna,catalizator sport,teava de legatura sau o toba detenta,toba finala sport,toate din inox.Nu sunt inginer doar mi-am expus parerea fiind in cunostinta de cauza.Daca vrei sa adaugi ceva aduga cu placere,dar nu posta de dragul de a ma contrazice,de a ma lua peste picior sau mai stiu eu ce.Vin o cu argumente ce privesc postul.Am pus in paranteza downpipe ptr ca e cel mai aprope de turbina,este urmatoarea piesa.Sau poate la tine toba finala e acelasi lucru cu toba intermediara.Nu te cunosc asa ca nu ma pot pronunta cu privire la cunostintele tale,dar atitudinea ta nu te ajuta si nu ajuta cu nimic acest post.Si nu,nu sunt inginer, sunt un pasionat de masini,asta nu inseamna ca noi toti de pe forum ar trebui sa fim ingineri.Cu stima Geti
|
legat de intercooler....uneori temperatura pe evacuare ajunge si la 900 d grade, si undeva pe evacuare e si turbina......asa ca turbina care e racita d altfel cu ulei sau apa sau cu ambele, se cam incalzeste undeva peste 40 d grade cu mult......deci ideea e ca intercooler.ul are rolul de a raci aerul incalzit de compresor pt ca aerul mai rece contine mai mult oxigen adik o explozie mai puternica adik +cp... nu o sa ai mai multa putere daca ai intercooler mai mare o sa.ti creasca lag.ul turbinei si asta nu e bine. poate cu un soft ai putea sa schimbi si intercooler.ul dar nu intotdeauna mai mare inseamna mai bun... aveti mare grija d la cine primiti sfaturi...:))...eu m.am cam lamurit de ceva timp...
|
Eu am castigat 5 cp prin schimbarea intercoolerului si un lag de 50 de ture.
|
nu prea cred eu asta...singurul avantaj in cazul tau e ca in momentul in care incalzesti bine turbina intercoolerul e mai eficient. in rest :| ....ca si cu toba...daca ar fi fost asa simplu o faceau din fabrica ;).....dar cine stie poate au pus intercooler prea mic si nu face fata.
|
Ok.Nu vrei sa intelegi.E o chestiune de marketing.De ce ARL ul adica 150 cp de pe VAG are intercooler FMIC din fabrica,spre deosebire de .ALH(90 CP),ASV(110),AUY(115CP),ASZ(131CP),iar lista poate continua.Toate cele mentionate mai sus au SMIC.Orice montare din fabrica a unui FMIC aduce de la sine si costuri mai mari,si performante mai mari.Ca sa iti dau o tema de gandire.De ce :Octavia,Leonul si Golful 5 de 105 au pe dyno 120 cai?Iti raspund tot eu ca sa nu ne lansam in polemici.E aceeasi notiune de marketing,daca s ar sti puterea reala nu ar mai fi vandut cel de 2.0 de 140 cp,motor ce va echipa pe viitor toate vagurile diesel in detrimentul celui de 1900 cmc.Cu cat e mai mare intercoolerul cu atat e mai mare volumul de aer si dupa cum bine stim aerul contine oxigen,foarte benefic motorului,important mai e si materialul din care este confectionat ptr un transfer termic cat mai bun.Sa se inteleaga, intercoolerul nu este un radiator care raceste turbina,turbina trimite aer in admisie trecandu l prin intercooler.Pentru racirea turbinei este utilizat in deosebi uleiul,poate un radiator de ulei raceste indirect turbina dar in nici un caz interoolerul.
|
bun..bun si eu ce am zis??....doar ca spre deosebire de unii eu o spun din proprie experienta. si crede.ma ca stiu care e rolul intercooler.ului si nu prea ai dreptate....Spui de oxigen, ce treaba are oxigenul cu marimea intercoolerului knd practic volumul de aer e pus in miscare de catre turbo!!!! Marimea intercooler.ului determina eficienta lui in racirea aerului deja trecut prin compresorul turbinei care se incalzeste fff tare(nush o temp exacta depinde de la caz la caz)de unde rezulta ceea ce am spus ca aerul mai rece contine mai mult oxigen!! de ex. la masina mea, care e turbo benzina, un -3 grade imi da 1% din putere in comparatie cu cel stock, masina fiind folosita in acelasi regim ...un intercooler mai mare il pui cand ai motive, un soft schimbat sau un boost mai mare in turbo.. atata timp cat ea vine din fabrica cu un intercooler ala e ce trebuie pt masina stock!!! da, la esapament putem vb d ceva putere. Procesul de racire al aerului e asemanator cu cel d racire al apei care trece prin radiator, cu cat suprafata e mai mare cu atat e mai eficient, doar pompa face diferenta de debit nu si volumul radiatorului, cat intra atat iese, asta face si turbina, nu o sa ai nici presiune mai mare nici debit daca schimbi intercooler.ul doar o racire mai buna a aerului daca consideri ca cel montat deja nu e suficient..ceea ce nu prea cred sa se intample..dar dak tu asa zici :)....
|
Scuza ma,acum m am luminat.Eu credeam ca vb de masini cu soft schimbat,adica si presiune marita in turbo.De exemplu eu aveam overboost de 1.3,acum de 1.7-1.8.Bineinteles ca pentru a simti o diferenta e nevoie de presiune mai mare,dar eu credeam ca vb de o masina cu presiune mai mare decat stock.A fost vorba asadar de o confuzie,imi cer scuze daca am fost acid in exprimare.P.S eu am obtinut ceo 5 cai dupa soft(ceea ce include boost mai mare)
|
deci in cazul in care ai soft merita sa pui intercooler, eu chiar am nevoie :) pai si cum d numa 5 cp?
|
In cel mai bun caz.Maxim 5 cp,dar se simt.
|
cu soft :O...eu stiam ceva de 140 cp...??
|
Ce anume 140?
|
daca ai 1.9 jtd 105 cp cu soft il poti duce la 130 sau asa ceva...
|
Soft Safe inseamna 20% din puterea masinii,asadar custigul va fi de vreo 21 cp.Eu la mine aveam soft de 136 cp cand am inceput celelalte modificari.
|
aha..inteleg acum..deci ar trebui sa pui un intercooler in cazul asta ;)..
|
are cineva pus intercooler mai mare pe masina ? rog sa posteze aici cateva poze cu traseul intercoolerului si eventual cu intercoolerul montat pe masina . mersi
|
Quote:
|
| All times are GMT +2. The time now is 05:02. |
- Copyright 2026 4Tuning