Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Divertisment (https://forum.4tuning.ro/31-divertisment.html)
-   -   Metode de copiat... (https://forum.4tuning.ro/31-divertisment/32543-metode-copiat.html)

Bogdan_ozzy 05-02-07 11:13

Metode de copiat...

salut . asi vrea sa audi su eu pareri de la voi .. cum sa copiem la examene. teste .. in faclultati ,licee in generala.. nu conteaza.. spuneti si voi cum ati copiat sau ce metoda stiiti voi ..?? astept pareri !!! R3SpEcT

Bogdan_ozzy 05-02-07 11:15

Re: Metode de copiat...

am gasit ceva pe net: poate va ajuta.. sau poate... nu !!:)) R3Sp3ct!!
Cand sa nu se copiaza ...
La profii care stii ca nu te iarta si mai ales daca stai cam prost cu media... Daca esti pris cu mata in sac,AI PUS-O, ca e posibil sa te lase corijent, ca are draci pe tine dupa ce te-a vazut, stii cum zic ei ca esti nesimtit sau ca ai tupeu, deci mai bine un 4 decat un 1, ca te va trece daca vede ca ai invatat si tu o lectie, chiar il vei induiosa pana la lacrimi :) Daca esti expert in a copia si crezi ca poti, dar gandeste-te bine inainte de a comite asa ceva... sa nu iti para rau dupa aceea.
Eu zic ca ar fi bine sa nu mai copiezi, cand deja au fost prins cineva, condamnat si executat cu un 1 sau 2.
Nu copia degeaba daca stii ca nota de la lucrarea aceea nu va avea nici un efect asupra mediei...iti risti reputatia de elev "model" inutil si poate chiar te risti si la media la purtare... dracu mai stie ce gandeste porfu ala ? Sau poate semstru' viitor o sa ai viata grea cu el :( Ca o sa ste cu ochii pe tine, pentru ca acum stie ca si tu copiezi.
Important de stiu cand copiezi
Desi poate pare curios pentru voi unii profesori chiar va lasa sa copiati !!! Stiti voi proful ala pe care tot va laudati ca il copiati de il spargeti si ca e un prost, E CEL MAI DE TREABA PROF!!!
Credeti ca e intamplator ca el sta la catedra si corecteaza alta lucrari sau nu stiu ce mai face nefiind prea atent la ceea ce se intampla prin clasa? Isi dau seama ca materia lui nu va intereseaza prea mult si nu are rost sa va puna sa invatati toate panaramele care nu o sa va trebuiasca. Totusi nu vrea sa para ca va lasa sa copiati, pentru ca ce ar zice directorul sau unii parinti ? Si de accea zic si ei "toate cartiile si caietele in banca sau jos, sa nu mai vad nimic pe banca decat foaia si pixul". Dar de obicei acesti profi sunt super. Zic cand o sa va dea lucrare, va zic si din ce o sa fie, la lucrarea nu e bulangiu si la ascultat e f de tereaba, sfatul meu e sa va dati bine pe langa el, aveti grija sa nu se supere pe voi, fiti si voi atenti la zile de nastere, sarbatori si nu muriti si voi punteti bani si il rasplatiti asa cum trebuie, va fi foarte fericit si mandru, credeti-ma ! Ii va face placere sa vina la orele voastre :) Ideal ar fi sa va intelegeti bine cu cativa profi la care sa apelati cand face-ti cate o prostie si acestia se vor transforma in avocatii vostrii :)
Cum isi dau seama profii cand cineva copiaza
- te vede ca te uiti in jos (deci e bine sa te bagi dupa un coleg, sa nu ti se vada fatza, cand prestezi )
- te vede ca scrii o propozitie la 5 minute ( Mazglaeste :) si tu niste paparame pe ciorna sa creada ca scrii si cand se apropie dai si tu pagina ca sa nu vad cat ai scris in lucrare )
- vede un idiot ca se uita la tine pe copiuta (vezi ce faci cu idiotu' )
- isi da seama pentru ca data trecuta ai xeroxat lucrarea colegului tau atat de inteligent si te site ce panarama esti la materia lui nesuferita si in cel mai bun caz la lucrarea viitoare vei beneficia de o atentie deosebita din partea lui adica va sta cu ochii pe tine sa te "arda" sau mai rau vei fi mutat in prima banca (de aia e bine sa ai copitele pentru inceput in buzunare ) sau SI MAI RAU te va pune sa ii zici ceea ce ai scris pe lucrare si iti va zice ca ai copiat si iti va pune ce nota vrea pixu' lui, daca ti-e frica de asta, nu ar fi rau sa inveti dupa lucrare ceea ce ai scris.
Cand o sa avem lucrare ?
Incercati sa va dati si voi seama cand vor fi lucrari, nu e prea greu, pentru ca fiecare prof are metodele lui de predare si de ascultare. Astia care va zic cand dau lucrari e bine, dar sunt si din aia care fac SURPRIZE! SURPRIZE!
Unii profesori prefera sa dea lucrari dupa ce se termina capitolul (materiile reale!!! ca acolo sunt exercitii care se pot face doar daca s-a parcurs tot capitolul), altii dau lucrari cand intra in criza de timp si trebuie sa va mai puna note. Un sfat bun ar fi sa fiti atenti la faza asta: cand vi se dau mai multe lucrari intr-o perioada scurta de timp, e bine de stiut ca s-a deschis sezonul la lucrari :) de obicei cu 2-3 saptamani de a intra in vacanta ,e clar ca toti profii o sa va dea lucrari. (teorema lui Mazgalici, elev eminent, pardon repeten, intre 1990-2002, odihneasca-se in pace) pentru a va pune si ultima nota.
Va mai puteti interesa pe la alte clase care fac cu acelasi profesor, daca le-a dat lucrare si ce subiecte, poate nu or sa coincida toate, dar trebuie sa aiba ceva comun, dar de multe ori sunt ACELEASI SUBIECTE pentru ca voi aveti un prof lenes a facut doar un sigur tip de subiecte.
Ce subiecte o sa ne dea la lucrare ?
Cel mai importanta sursa de subiecte de lucrari e tema pe care ai avut-o! Gandirea e simpla ... in acest fel ii rasplateste pe cei care si-au facut tema (si au invatat)... si pe cei care nu si-au facut-o, spera ca ii va face pe viitor sa isi scrie, pentru ca va da din tema. Subiecte posibile de lucrare sunt si exercitii asemanatoare cu tema sau cu cele lucrate in clasa (de ce nu chiar lucrate in clasa, deci e bine sa mai scrii din cand in cand si de la tabla :P), depinde de prof, daca e putin (mai mult) sarit de pe fix si tot pune el accentul pe un lucru la predare, e posibil sa nu sa se poata abitina sa va dea exact acel ceva pe care tot insista ca un disperat de pricepusera si peretii :) La materiile umaniste e simplu... lectia de zi tata! Si in cel mai rau caz ceva in lectia trecuta, deci daca nu ai ce face pe acasa sau prin pauza, nu ti-ar strica sa ai o lucrare facuta de acasa mereu la tine cu lectia de zi(cand banuiesti ca urmeaza vreo lucrare) sau ceva si mai destept ar fi ori sa iti scrii lectile direct pe foi, dar sa nu te vada sau cel mai inteligent ar fi sa rupi paginile dupa ce ai scris, acum vezi si tu cum scrii sa para lucrare dupa ce rupi paginile, ce naiba ma faci de ras :P

Bogdan_ozzy 05-02-07 11:15

si inca ceva :
Metode de copiat
- metoda mea unica de copiat, era urmatorea pe care va o recomand :) Luam foaia pe care o sa scriu lucrarea o bagam sub alta foaie pe care incepeam sa scriu apasat niste copiute si astfel se imprima pe foaia viitoarei lucrari ditamai copiuta, care nu era prea evidenta si care oricum se acopera cu ceea ce scriam la lucrare!
- am auzit ca fetele baga sub fusta copiute,la tivul fustei ... :) Noi baietii preferam sa bagam in buzunare e bine asa, ca astfel daca esti mutat pleci cu tot cu copituze dar mai ales ca profii au obiceiul sa caute prin banci si ghiozdane copituele
- se rupe foaia din manual si se baga sub lucrare;
- rupeam lectia si o bagam in alt caiet , pe care il scoteam pe banca si puneam lucrarea pe el;
- scriam pe banca , pe maini, pe fata (glumeam) formule idioate sau ani care nu intra in cap
- puneam caietul/ cartea pe banca, indoiam pagina ca sa deschid unde trebuie si daca profu' se plimba prin clasa, cand se intorcea cu spatele era momentul potrivit sa mai copiez cateva propozitii. Sau colegu copia si eu stateam de 6, cand vedeam ca se apropie profu' ii atingeam usor cu piciorul.
- faceam o parte a lucrarii de acasa, partea care eram sigur ca ne o da, mai ales erau si niste profesori "destepti", care ziceau dinainte va dau aia sau ailalta, si normal ca faceam o lucrare cu "aia" si o lucrare cu "aialata" si vedeam eu pe care o folosesc, daaaahhhh domnule prof!
- schimbam numarul si copiam dupa colegul, asta cand lucrarile nu se luau pe numere
- copiam in timp de profu' scria subiectele la tabla
- cand e grila E SUPER , doar trebuie sa ridicati 1,2,3,4...etc degete, 1=A, 2 degete =B ... hai ca ati prins ideea;
-amplaseaza-te si tu "strategic" cu un coleg mai destept ca tine, daca exista asa ceva si xeroxare placuta!
- copiute mici se pot face pe pachetele de guma sau se pot baga in pixuri
R3Sp3Ct

Sl1V3R 05-02-07 11:46

La teza la romana daca da putine opere de facut le scrii pe o foaie si la teza bagi foaia si pe prima pg scrii ce ai la gramatica.
Faza cu scris pe tel cred ca o stie toata lumea etc...
Cel mai bune INVATA :lol:

Bogdan_ozzy 05-02-07 11:56

deci u (Sl1V3R)dai anul acesta dai examenul .. ca ai 14 ani .. :).. eu iti spun sa stai linistit ca in orice sala de examen o sa se copieze.. va lasa safaceti minim de 5 si apoi .. faci singur cea ce sti.. cand am dat sie u examenul tot asa am patit .. eu nu stiam nimik si la romana am luat 9:10 ,la mate 7.80 si la istorie 9:80 ;) asa ca o sa vezi u ca o sa fie simplu .. si examenul este mult mai usor decat crezi u .. ;)tre sa fi chiar batut in cap sa nu iei macar 5-6

orlando 05-02-07 12:09

daca ai telefon cu symbian e mai simplu sa bagi toata copiuta in note sau word si de fiecare data cand nu stii ce sa scrii deschizi telefonu,te uiti si el dupa 10 secunde se inchide,se pune ceasul sau mai stiu eu ce...si asa cand vine profesoara se uita si vede ceasu...si daca te intreaba ce te uiti la telefon ii spui politicos ca te uitai la ceas...eu am copiat enorm asa...si acum mai am copiute in telefon...
dar daca este vorba de capacitate-bac...mai bine lasi la latitudinea supraveghetorului...nu te avanta ca o sa copiezi ptr ca depinde foarte mult de cel de la catedra,daca vrea sa te lase,te lasa,daca nu...pa si pusi,si te mai scoate si din examen...

Mustang 05-02-07 17:07

pt bac - capacitate ... ia-ti cartile la tine ... lasa-le pe catedra ...
in functie de supraveghetor va scoateti de 5

sau daca aveti bulan mare ... puteti primi dupa prima ora rezolvarile de la profesori ... le gasiti pe la bai ;)

hai ... bafta la copiat ... ;)

Mihaitza_tdi 05-02-07 21:46

Ii un topic bun...makar stii cum sa copiezi!:);)

sebaaa 05-02-07 22:13

cu telu e cel mai misto
si poti copia si prin bluetooth ...dar trebuie sa fie telefoane cu bluetooth 2.0 si cel putin 2mp ca sa poti vedea ce scrie..eventual si cu autofocus sa poti citi clar
si trimiti prin bluetooth ce vrei sa primeasca ala .si invers
de asemenea ..merge sa faci poze la formule si altele..

Mustang 05-02-07 22:39

gasesc tampiti care isi fac copiute ... dar sunt asa fricosi sa le si foloseasca incat prefera sa pice examenul decat sa se uite ...

Bogdan_ozzy 06-02-07 19:14

ca bine zici .. am mai intalnit si u dinastia ...aveau copiute de cel putin 8-9 si ei nu stiau nimik... au luat note mic .. si apoi ziceau ca mai bine incercau sa copieze ca si dak ii prindea.. tot atat .. le iesa nota :P

Pieton 06-02-07 21:40

La mine e nasol cu chimia... N-ai sanse cu vechile metode... te controleaza si-n... Cu telefonu nu mai zic... cum te-ai miscat putin, gata!! Asa profa nu e d'aia a dreq... mai face caterinca alea alea da' e mai rau k la securitate! :sad: In ultimu timp am incercat cu pixu' cu pasta fluorescenta... ca doar suntem la chimie :lol: Si da rezultate!:twisted: N-au nici o treaba profii cu tne! :suspiciou Cel mai nasol e ca se termina cam repede bateriile... si mai ai surprize ca in timpul lucrarii sa nu mai mearga LED-u...:lol: Mi s-a intamplat chiar la chimie... :shock: si l-am desfacut si-au sarit bateriile p'acolo... :rolleyes2 Deja eram... :oops: Profa: "Ce-ai ma acolo!?" ... yo : "eee... mi s-a stricat pixu" :lol: S'atat... n-a mai comentat nimik ;)

leonard 06-02-07 21:48

o metoda care merge intotdeauna...daca stai cu cineva deshtept in banca shi daca sunt bancile lipite cate doua.......inainte de ora ..imbarligi colegul deshtept s-atzi zica shi tzie ca nu ai invatzat nimik....daca se lasa greu ..ii dai shi lui 10 mi sashi ia nishte gume turbo sau sashi scoata prietena la un sifon in centru:)) ...nu-i mare paguba.......iar dupa ce profu dicteaza subiectele...colegul deshtept incepe shi turuie din gura tot ce scrie....adica itzi dicteaza ce scrie el.....
sfaturi: nu te uita la colegul de banca ca sa intzelegi ce spune...incearca sa te uitzi in lucrarea ta...shi nu te apropia foarte mult de el....cand nu inztelegi ceva...ii afci un semn discret sa repete......shi fa-i un semn atunci cand se uita profa la el ...ca sigur ishi da seama daca il vede ca mishca din buze....
hai ..sport la copiat...cel putzin la mn a mers......multzumita colegelor mele bunevoitoare:PPP

Bobby boss 06-02-07 21:56

eu procedez altfel dak stiu k am de invatat definiti ceva le scriu pe foie le decupez asa micutz si le lipesc cu scoci pe interior la bluza si e perfect

///V8/// 07-02-07 04:51

cel mai misto copiam prin clasa a7a-a8a cand aveam bacnote de o mie de lei de hartie care erau de un verde albastrui. cu un pix care scria subtire imi faceam notite pe bani si puneam teancu de bani pe banca!

Cr1Sty_xxl 07-02-07 08:07

hai sa va zic ceva...poti copia doar daca vrea profesoru...daca nu patesti cum am patiti eu anu asta la biologie..:))) si acuma trebe sa invat pt semestru urmator

bafta

Bogdan_ozzy 07-02-07 10:20

o patanie de-a mea la o lucrare la biologie ca mi-a adus aminte (Cr1Sty_xxl)de biologie!! Se intampla prin clasa a-7 a a-8 a sa vina profesoara la ora si sa dam lucrare ,noi stiam deja cam ce ne da ,si eu nu eram pus la punct cu desenul osului in interior si exterior,asa ca am luat pixul si da-i si deseneaza osul pe tot antebratul.. da sa vezi ca nu ne-a dat exercitiul ala in care ne trebuia osul sa il desenam si eu scriam de zori si de plictiseala sprijin capul de mana stanga unde aveam osul desenat ,si s-a vazut putin desenul si m-a prins porfesoara si mi-a dat 1 in catalog si nu l-am mai modificat ,apoi m-a ascultat si am luat un 9 sau un 10 nu mai stiu exact .. ca a fost demult..!!! va dati seama sa desenezi osul pe toata mana.. copil .. ce sa fac ...:)))))))))

claudiu lucian 09-02-07 10:21

copiezi si proful care nu te lasa, dar subtire. tre sa ai habar de materie, sa nu te uiti mult p copiutze, te-ai uitat si ai prins ideea. cu copiatul d la coleg....dak nu vrea il disperi in timpul lucrarii da si mie, zi si mie, da la asta cum fac, da zi si mie odata, k pik:)) cam nasol dar e o solutie.
o alta metoda de copiat ar fi scrisul cu cerneala invizibila. Se gasesc pixuri cu cerneala invizibila, se vede ce ai scris doar la lumina violet(ultraviolet) in capatul celelalt are un beculetz si poti sa iti daci cate vrei, dar tre sa-l folosesti discret.
o alta meoda buna, care se aplica in liceu si generala, pui kietul p banca, in spatele colegului, cu cotorul spre el si u deschizi exact unde iti trebuie. e o metoda discretz, nu tre sa lasi capul in jos, nu tre sa deschizi caietulsau cartea la max.

bafta la copiat

Adytzu_JerrY 12-02-07 08:46

Cu telef e cam expirata dar merge cam intotdeauna...dar ce ma fac eu la stimata materie `Contracte` ...e profu ala zici k e la security...ne pune sa aducem caietele si cartile pe catedra shi apoi dupa ce ne dicteaza subiectele se plimba prin cls de zici k are baterii in fund ...nu poti misca nimik.....vreau sa incerc shi eu metoda cu pixurile acelea cu pasta fluorescenta...dar prin VL nu prea am gasit :sad: ....
Bafta copiatori (xeroxuri ) :lol:

CarGoVroom 13-02-07 17:34

Quote:

Originally Posted by leonard (Post 735282)
o metoda care merge intotdeauna...daca stai cu cineva deshtept in banca shi daca sunt bancile lipite cate doua.......inainte de ora ..imbarligi colegul deshtept s-atzi zica shi tzie ca nu ai invatzat nimik....daca se lasa greu ..ii dai shi lui 10 mi sashi ia nishte gume turbo sau sashi scoata prietena la un sifon in centru:))

imi pare rau sa te anunt dar nu merge intotdeauna. eu de ex am stat cu unu-n banca nu-ti dadea orice ai fi facut (liceu).
asta s-a transmis si la mine. dar mai tarziu. eram la un examen a venit unu habar n-avea pe ce lume era. si a inceput cu prostii ca "hai shefu ca-ti spal masina....zi tu ce vrei". cand l-am vazut cat de disperat era ma gandeam sa-l ajut. dar a facut greseala fatala "frate hai ca-ti dau 90.000 pe bune frate". nu i-am dat nimic pt ca a vrut sa ma cumpere. vezi ca nu toti se prostitueaza in halul asta.

leonard 13-02-07 17:53

hai frate ca nu-i mare drama sa iei o shpagutza de 100 de mi...mai ales ptr scopul asta....aici nu e vb ca te vinzi pe bani ....oricum ..vreau sa zic ca io cand am apelat la metoda asta nu am fost nevoit sa dau bani....

CarGoVroom 13-02-07 18:16

Quote:

Originally Posted by leonard (Post 747784)
hai frate ca nu-i mare drama sa iei o shpagutza de 100 de mi...mai ales ptr scopul asta....aici nu e vb ca te vinzi pe bani ....oricum ..vreau sa zic ca io cand am apelat la metoda asta nu am fost nevoit sa dau bani....

depinde si cat de mult te respecti ca persoana. daca dai de unu care n-are pret e mai greu zic eu. e mai sigur sa "te ai bine" cu ala destept (ca sa n-ai surprize).
dar totusi iti dau dreptate.....in cazul in care n-ai un prof obsedat de "colaborari" e o metoda chiar buna.

wlady 15-02-07 07:19

:lol: ! Am citit tot topicul dar inca imi e frica sa copiez ! Invat :wink: !

CRyS` 15-02-07 08:10

Sunt vreo 5 ani de cand fac o facultate.Nu a fost examen la care sa nu ma inspir din fatza,din spate,din dreapta si stanga.Nu a fost examen la care sa nu`mi fac fitzuici,copiutze.Nu a fost examen la care sa nu`mi scot ca un nesimtzit cursurile sau cartea pe banca!
Nu a fost examen la care sa nu incerc sa dau spaga!

Fratzilor daca ai ceva tupeu,ceva smecherie...!Nu exista sa nu poti copia prin orice metoda:
fitzuici bine facute,servite,telefon cu handsfree,carti pe masa,.....si bla bla!Sunt zeci de metode!Zeci!

In schimb la a doua facultate pe care`o platesc(urmez 2 in paralel) nu prea am avut tupeu sa copii...ca nu prea am ce!Totul e pe baza de teste grila!

leonard 15-02-07 10:37

ee...pei la teste grila se schimba treaba....e mult mult mai ushor zic io....pei majoritatea punctelor le faci cand profa imparte lucrarile...shi nu e atenta....atunci potzi incercuii multe raspunsuri corecte.....sau daca nu ai timp atunci.....in timpul orei se mai aud vorbe din clasa ..."la int 1 e c" la 2 e b...shia sha mai departe...

PYT 15-02-07 11:06

Quote:

Originally Posted by leonard (Post 750803)
ee...pei la teste grila se schimba treaba....e mult mult mai ushor zic io....pei majoritatea punctelor le faci cand profa imparte lucrarile...shi nu e atenta....atunci potzi incercuii multe raspunsuri corecte.....sau daca nu ai timp atunci.....in timpul orei se mai aud vorbe din clasa ..."la int 1 e c" la 2 e b...shia sha mai departe...

dar de grile la care, desi sunt aceleasi intrebari, variantele de raspuns sunt inversate de la o foaie de xamen la alta, ai auzit? sa nu mai zic k sunt profi care dau pe cate 6 numere si vin cu 2-3 supraveghetori dupa ei...

leonard 15-02-07 16:52

vorbeam de cazurile in care exista doar 1 supraveghetor respectiv profesorul shi aceeashi lucrare pentru totzi

Bogdan_ozzy 24-02-07 09:38

he he he am facut rost de noi metode :)) Ultimele metode de a insela vigilenta profesorilor: cerneala invizibila, ultraviolete, ochelarii cu vibratii.

Fituicile au fost inlocuite cu telefoane mobile si hands free. Lucrarile redactate noaptea cu picioarele in apa rece au devenit search-uri pe Google, iar moda copy-paste este la mare trecere printre studentimea autohtona. Desi blameaza fenomenul, profesorii trec cu vederea vinovatii.

Tehnica si imaginatie

Studentii romani si-au adaptat tehnicile de copiat in functie de metodele de evaluare. Daca in ultimii ani profesorii au mizat pe grile si referate, examinatii au gasit repede solutia. „Am observat ca 25% dintre studenti se folosesc de download si de multe ori sint atit de ignoranti, incit nu stiu cine este autorul materialului. O colega profesoara a descoperit referate copiate in intregime din cartea ei. Cind i-a intrebat pe acestia de unde s-au documentat, ei s-au fisticit; nu le-a permis mai apoi accesul in examen“, spune Liviu Papadima, decanul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. In afara copy-paste-ului, fenomenul a ajuns la standarde inalte. Romanii folosesc pixul cu cerneala invizibila, care se vede numai in ultra-violete, iar solutia este data de capatul instrumentului, unde se afla un beculet cu o astfel de lumina. Mai fac furori ochelarii cu vibratii, care functioneaza pe acelasi sistem ca si hands-free-ul, rama lor fiind astfel conceputa incit apasa pe spatele urechii si emite vibratii foarte bine interceptate de ascultator. Exista insa si adeptii metodelor rudimentare, cum ar fi cursurile micsorate la xerox chiar si de opt ori, servitele, care sint subiectele gata facute de acasa sau „zgiriatul“ foii cu o pasta goala.

De-a soarecele si pisica

Profesorii tin si ei pasul cu studentii, cautind metode inovative de a preveni fenomenul. Unii dintre ei refuza sa primeasca referate scrise la calculator, admitind faptul ca informatia, chiar si copiata, este macar citita prin scrierea de mina, iar altii, mai versati, in momentul in care citesc un referat si fragmente intregi nu se potrivesc cu „profilul“ studentului, introduc respectivul pasaj in „cautare Google“. Munca de detectiv in mediul universitar da cele mai multe roade in rindul profesorilor debutanti, care sint mai apropiati de mentalitatea studentilor, dar si mai dornici de afirmare. „Exista tentative de copiat in diferite grade, care sint descoperite cel mai des de asistentii universitari, mai vigilenti decit restul profesorilor. De curind, un student a fost prins cu o lucrare de laborator reprodusa si prezentata ca fiind compozitie proprie. A fost pus sa refaca laboratorul, nu numai lucrarea, iar nu de mult am propus exmatricularea unei studente care a fost prinsa cu fituici la examen“, afirma Dumitru Oancea, decanul Facultatii de Chimie.

Sanctiuni blinde

Profesorii romani sint blinzi in sanctiuni, preferind avertismente sau scaderea notei la examen. Netaxati scapa cel mai adesea studentii care se „inspira“ de pe Internet pentru a-si sustine lucrarile de seminar, gen de infractiune tolerata de profesori pentru ca este inofensiva sau greu de probat. In majoritatea cazurilor, dascalii inchid ochii la asemenea nereguli, pe motiv ca priveaza facultatea de bani, care provin in mare din taxele studentilor. „Nu putem exmatricula cu atita usurinta pentru ca, pe de-o parte, acesti copii trebuie sa invete ceva din pedeapsa, iar apoi am pierde multi studenti, si asta inseamna sa pierdem bani, ceea ce nu ne permitem“, opineaza Papadima. Una dintre putinele institutii de invatamint superior care au luat in serios Legea dreptului de autor este Facultatea de Stiinte Politice din Bucuresti. Aceasta a introdus in regulament un articol potrivit caruia orice forma de plagiat se sanctioneaza cu exmatricularea.

Cancer academic

Oficialii de la Ministerul Educatiei si Cercetarii dau si ei dovada de indulgenta. „E usor sa pedepsesti, dar mai important este sa informam, ca studentii si elevii sa stie ce au de facut. Majoritatea copiilor nu stiu cum se face o lucrare sau un referat, iar aceasta este vina profesorilor“, este de parere Ion Ciuca, directorul Directiei de Invatamint Superior. Cu toate acestea, el amendeaza trisorii: „Plagiatul este cancerul societatii academice“, mai spune Ciuca.

Hoti si idioti

O incercare recenta de furt intelectual este cazul profesorului de medicina legala, Liviu Beris, ex-director al Institutului „Mina Minovici“, al carui tratat a fost reprodus in parte de fosti doctoranzi, fara a fi mentionat in bibliografie. „Vinovatii au fost pedepsiti, pentru ca profesorul a sesizat infractiunea. In afara ca sint hoti, unii sint si idioti“, ii califica pe cei in cauza Eugen Vasiliu, director adjunct la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Sebastian Lazaroiu, sociolog si cadru didactic, considera ca plagiatul si copiatul in scoli sint probleme vechi de mentalitate a romanilor. „Nu este un fenomen nou, ci mai degraba o continuare a ceea ce se intimpla inainte de 1989. Nu s-a schimbat nimic in modul de gindire al concetatenilor nostri, cel mai mult conteaza sa intre la facultate, sa ia o diploma, oricare ar fi aceea, ca apoi sa gaseasca un loc de munca“, explica sociologul.

500 de milioane

Plagiatul se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la cinci ani sau cu amenda de la 25 de milioane la 500 de milioane de lei vechi. Cazuri finalizate cu dosare penale nu au existat din cauza ca „cei care au fost plagiati trebuie sa sesizeze furtul, or, asta se intimpla destul de rar, mai ales in cazul studentilor“, dupa cum spune Vasiliu.

Trucuri studentesti in Marea Britanie

Unu din trei studenti britanici plagiaza de pe Internet, in timp ce 10% dintre acestia copiaza de la colegi, arata un studiu publicat recent in cotidianul „The Guardian“. Peste o treime dintre studentii din Marea Britanie se „documenteaza“ din materialele virtuale, in timp ce 3% dintre ei se folosesc in totalitate de copy-paste, arata sondajul. Cercetarea, care a cuprins 119 universitati, releva faptul ca 45% dintre studentii de sex masculin se folosesc de siretlicuri pentru a promova, in timp ce numai 29% dintre fete triseaza. Potrivit ziarului, obiceiurile se ascut o data cu virsta, astfel ca peste jumatate dintre studentii din an final copiaza, 40% sint din anul trei si numai o treime sint boboci. „Societatea ar trebui sa priveasca plagiatul ca pe o problema foarte serioasa, asa cum este sofatul sub influenta alcoolului“, afirma Jean Underwood, specialista in plagiat, citata de ziarul englez. Tot ea mai sustine ca plagiatul tolerat de profesori si parinti incurajeaza malpraxisul pentru viitoarea cariera a actualilor studenti.

Bogdan_ozzy 24-02-07 09:39

sau mai bine zis .. nu prea este pt copiat .. mai bine pt cultura generala:)

Slim29 02-03-07 18:20

cu batistutele merge perfect eu fac asa de vreo 2 ani :D:D

topser 02-03-07 19:13

cu telefonu..n-am nici o treaba..

bag fisiere .txt pe el si merge brici...

CBY 11-03-07 23:48

pe lanaga metoda cu telefonul (.TXT) mai merge bine copiatul cu fitzuici / copiutze , dar tinute in palma dreapta/stanga cu care scrii , .... , e mai greu cand ai peste 200 de subiecte si trebuie sa faci o gramada de fitzuici , si partea mai grea e cautatu'l subiectelor .

Adytzu_JerrY 16-03-07 14:48

e ceva sa stai 1 zi intreaga sa faci fitzuici....si cand ai examen sa incurci fitzuicile... sau sa nu le gasesti la cat de multe sunt :rolleyes2 :lol: :lol:
eu tot cu telef:lol:

BH 07 MDF 17-03-07 23:04

Interesant topicul.
Eu ma bazez pe fitzuici tzinute in palma dreapta....sub lucrare etc.De acum incolo cred ca voi incerca metoda cu telefonul.:).Trebuie sa-mi iau un N70 ... e mai mic ... se manevreaza mai usor :D ...

vlad_VSV 17-03-07 23:39

cu telefonul e lux....n-am treaba :lol:

platon911 20-03-07 20:02

cu telefonu fotografiez lectiile am camera de 2MP....se vede de n-ai treaba ;)........sau metoda clasica cu tupeu, cand imi vin dracii scot cartea si caietu pe banca....cu tupeu.......

vio[s] 20-03-07 23:23

scot la imprimanta lectia cu cel mai mic scris si nu am treaba ....

si la orice lucrare las cartea,caiet pe banca daca nu imi zice sa bag in banca o las acolo sa ma mai inspir si eu de acolo :lol:

Trickz 21-03-07 11:13

hmm....eu sunt mai primitiv...ma asez langa un tocilar si copiez de rup...daca nu prind loc langa tocilari, ma mut langa vreo fata si o pun sa isi ascunda cartile si copiutele sub fund....la o teza semestrul trecut am pus'o sa isi ascunda copiutele in sutien :>:>:>:D:D

SHOGUN-A8 23-03-07 13:29

Bine zici trickz...cel mai bine se copiaza cu colegul :D

TheMagicPenguin 24-03-07 16:57

eu copiez in primu' rand de la colegi... stanga... dreapta... fata... spate... strang tot... la mine se centralizeaza rezolvarile din toata clasa! :lol: uneori iau note mai mari dect cei care au invatat! :twisted: trist pentru ei! daca se intampla asta nu strigati in gura mare prin clasa "am luat nota mai mare decat toclaru "X" l!!!"... nu de alta.. dar data viitoare nu mai vedeti nimic! :D
varianta asta nu merge mereu... evident sunt profi la care nu poti sa misti... acolo intervine telefonul... adica .TXT sau daca este grila rezolvam cu cateva SMS-uri...
astea sunt metodele pe care le folosesc momentan... inainte copiam din caiet mult dar anu asta nu prea mai caiete... am doar la materiile de baza (mate romana and stuff)... :lol: la mine a functionat mereu... daca nu copiam nu cred ca ajungeam in clasa a 12-a :lol: in 3 ani juma' de liceu nu am invatat decat de 10 ori maxim... si am copiat si atunci ca sa fiu sigur :lol:

din fericire nu am fost prins pana acum si nici nu imi doresc! :evil:

cam atat... in rest... bafta la copiat! :lol:
si... atentie maxima! nu e de gluma! daca esti prins... :headache: :twisted:

All times are GMT +2. The time now is 08:38.

- Copyright 2026 4Tuning