![]() |
Aspirat vs Turbo vs Kompressor
Vorbim despre motoare cam la aceeasi putere fie ele aspirate, turbo sau compresor, de exemplu de ce preferi aspiratul de 200 cp in locul turboului de 200 cp sau in locul Kompressorului de 200 cp. Nu vorbim despre marci anume sau alte chesti.
|
Re: Aspirat vs Turbo vs Kompressor
Ha, este prea generala discutia si sa-ti spun de ce.
In primul rand trebuie sa conditionam posibilitatea sau nu a upgrade-ului, pentru ca in cazul posibilitatii upgrade-ului aspiratul pierde direct. Deasemenea depinde si capacitatea motorului. La motoare mici compresorul este de preferat, turbo-ul incarcand mai greu iar aspiratul teoretic este cel mai bun. Daca nu punem la socoteala tuningul si vorbim de variante la puteri fixe atunci parerile pot fi impartite in functie de capacitatiile motorului, dar mai mult ca sigur ca aspiratul este preferatul general. |
dar diferenta dintre kompressor si turbo ar fi ca kompressorul este angrenat de vibrochen ,iar turbo este angrenat de gazele de evacuare?intreb si eu.....
|
Quote:
Compresorul pe de alta parte are micul dezavantaj ca mananca din putere spre deosebire de turbina. |
poi turbina trebuie sa fie proportionala cu motorul..adica o turbina mica o sa ingina aer bine la turabii minci, o turbina mare la turatii mari,de aceea simti o `pauza` a turbinei,un turbo lagg cand motorul turatia necesara turbinei.
|
Quote:
|
mie imi place compresorul. livreaza puterea de la turatii mici. desigur, cel mai tare este un motor si cu turbo dar si cu compresor:D
|
Merg foarte bine si 2, 3 turbine de marimi diferite.
|
Quote:
ON. Aspiratul din pacate nu prea castiga decat la fiabilitate, in rest supra-alimentatele avand o curba de putere mai buna - o putere medie mai mare, cu atat mai buna cu cat puterea specifica e mai mare. Strict pentru performanta exista sisteme de mentinere a presiunii constante care elimina lagul turbinelor. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Problema e la schimbari rapide de sonditii de trafic sa zicem ca in cateva secunde se schimba de la mers "din ambreiaj" - la treapta 1/1200rpm si deodata se iveste posibilitatea sa pleci, atunci intr-adevar simti un lag - si un compresor ar fi bun (sau multi-turbo) , dar la asa zisul condus sportiv nu ma deranjaza pentru cu nu prea o scap sub 2000rpm din alte considerente. |
Turbo, pt ca se si mai recupereaza din energia gazelor de evacuare, astfel crescand randamentul motor...si in plus cel mai mare raport cp/cmc folosind combustibil relativ normal il are un motor de 1500cmc si 1500cp fiind supra-slimentat numai cu turbo-suflanta.
|
Turbo este f bun, normal, dar la motore mici daca vrei performanta mare trebuie si turbo mare (comparativ cu motorul) si atunci la mers normal lagul este mult mai mare pentru ca turbina intra mult mai tarziu.
La motoare mai mari nu prea se mai simte pentru ca au putere destula si pana intra turbina. Compresorul are un mic(mare) avantaj la mersul normal. |
Deci pana la urma pe mine ma macina o intrebare, la care inca nu am gasit raspunsul:
2.0 turbo -200cp(spre exemplu golf 5 GTI) vs.' 2.8 aspirat- 200 cp 290nm(spre exemplu M52TUB28 montat pe E36) Care ar fi in avantaj/castigator pe 400m, sau mai mult.. Plecare de pe loc, din mers,etc... |
de pe loc mizez pe tractiunea spate a lui e36. din mers insa, as paria pe GTI
|
Comparatia asta lasa loc de interpretari FWD vs RWD dar daca te uiti ca e9x 330i 272Cp (3000cc) si ia si pe 0-100km/h si 0-1000m de la f30 328i 2000cc/245cp, atunci ai raspunsul.
Mi se va sari in cap ca sunt generatii diferite dar daca va uitati la 320i/170cp veti vedea ca are acelasi timp pe 0-100 si e46 (2001) si e90(2010), chiar daca e90 are injectie directa si are anumite avantaje, curba de putere e tot la fel de buna (sau rea). |
Motoarele astea noi de BMW daca nu ar fii "motivate" de o turbina, ar cadea prada in fata generatiilor mai vechi.
|
Concluzia?
golf 5 GTI/skoda rs/ vs e36 M52TUB28....... |
Acela care are cuplul mai mare si greutate mai mica.
In curse nu conteaza caii.Caci oricum foarte greu ajungi sa rulezi cu viteza maxima. Mai important e cat de repede ajungi acolo.Si asta se deduce din cuplu. Iar daca vrem un motor rezistent as alege un aspirat. Dar daca vrem performanta atunci Kompresor.Toate drag`urile au compresor.Nu turbina , nici vorba aspirate. |
Quote:
|
Quote:
|
Un Monopost are 500 kilograme.Si motorul ruleaza la 18.000 rpm max.Motorul e aspirat.Si au un cuplu de 200 N·m.Viteza maxima:413 km/h.Iar timpul la 402m este de aproximativ 7 secunde.
Un Dragster cantareste cam 2000 kilograme.Si motorul ruleaza la 8250 RPM max.Toate motoarele sunt supercharged.Si au un cuplu de 8135 N·m.Viteza maxima:530km/h.Iar timpul la 402m este de aproximativ 4.5 secunde Dar o masina de Formula 1 va bate un dragster pe circuit.Deoarece este imposibil pentru un dragster sa circule pe circuit. Si pe o distanta mai mare de 400m cred ca tot Monopostul va castiga.Deoarece un Dragster nu rezista atat.Bujiile la un dragster se ard in 2 secunde. Sunt 2 vorbe pe care le stie orice pilot: 1: There is no replacement for displacement 2: Horse power sels cars.Torque wins races. Ar fi bine sa le tineti minte! |
si monopostul la cuplul lui ajunge greu la viteza maxima?!
vorbesti de 2 lucruri total diferite... |
Quote:
Nu vad ce varsta ai dar incearca sa introduci tu faimosul cuplu in formula acceleratiei sau a miscarii uniform accelerate. Nu ai unde, acceleratia depinde fix de 3 elemente - forta de tractiune, forta rezistenta si masa obiectului. Forta x viteza=puterea Cuplul maxim si turatia la care e dezvoltat ajuta (pe cine e capabil) sa-si fac o idee despre curba de putere, dar doar o idee. Cele doua clisee, ca majoritatea cliseelor, sunt niste imbecilitati cu un mic sambure de adevar, dar astea mai au particularitatea ca sunt emanate de un popor majoritar atehnic. |
Sper rusinea mea recunosc ca nu am condus deci putine motoare cu turbo pe benzina, si toate motoare mici. Dar am condus un motor benzinar cu compresor pe un Mercedes SLK si e fenomenal, te lipeste de scaun chiar si la turatii joase. Nu se poate compara cu motoarele aspirate ;), putere pe care ti-l da compresorul e senzationala ;) si senzatiile la fel.
|
@RVL 2000 lumea vorbea aici de cai putere.Si le-am explicat diferenta intre o masina cu multi cai si cuplu mic si una cu cai putini si cuplu enorm.
Bineinteles ca nu te ajuta la nimic sa ai n`pe mii N.m cuplu cand nu ai cum sa-i pui pe asfalt. Eu vroiam sa ii invat ca la o cursa nu conteaza caii.Ci doar cuplul.Si ei au luat in deradere ce am spus eu. Oricum sustin ideea ca daca vrei un motor fiabil mergi pe aspirat. Daca vrei performanta mergi pe in Kompresor(supercharger) Turbo e o solutie ieftina de mijloc. |
eu vad ca tu nu prea intelegi treaba cu cuplul...
te intrebasem daca monopostul cu un cuplu asa de mic, pe un motor doar de 2.4L aspirat, dar cu cai multi, atinge cu greu viteza maxima. sau de ce monopostul bate pe 400m de ex un dodge viper cu kompressor cu 2000 cuplu sa zicem (ca garantat nu coboara sub 8.5 pe 400). dragsterele sunt altceva. au ele si cuplu urias, dar si peste 3000 de cai! sa nu mai zic ce motoare de 7-8L au. cauta te rog raspunsurile la intrebari si o sa iti dai singur seama. RVL ti-a raspuns destul de corect :) |
Quote:
Da un cuplu mare mai de jos inseamna ocurba de PUTERE mai buna, adica puterea medie intre doua schimbari de treapta e mai mare => in principiu o acceleratie mai mare. Turbina nu e o solutie ieftina ci una eficienta, la presiuni mari compresorul manaca mult din puterea generata de exemplu porsche a folosit acum cateva zeci de ani un motor cu comprensor la lemans - compresorul consuma cca 150hp din cei 600 generati. Ti-am zis nu-ti stiu varsta , daca ai tecut de liceu, poti sa calculezi si singur cata energie e necesara pentru a comprima un volum de gaz. |
Pei si normal.
Motoarele de dragster sunt motoare Hemi.Si sunt dezvoltate dupa motoarele V8 Hemi de pe Dodge.Un motor V8 hemi stock nici macar nu are putere sa invarta compresorul de pe un dragster. Cuplul e una, puterea alta:) Puterea (kw) este egala cu cuplul motorului -N*m) inmultit cu viteza unghiulara (rad/sec) La masini ca unitate de măsură pentru putere se utilizează calul putere [CP] iar īn loc de viteză unghiulară se utilizează turația īn rotații pe minut [rot/min]. Utilizānd aceste unități de măsură calculul puterii se face astfel: Puterea [CP] = (1/7021.55) x Cuplu [Nm] x Turația [rot/min] Un cuplu mai mare la aceeasi turatie, inseamna o putere mai mare. Daca ai curba de turatie-cuplu, poti deduce curba de turatie-putere sau pentru o anumita treapta de viteza viteza-putere. Dupa care exista multi alti coeficienti care modifica performantele. Coeficientul de elasticitate,coeficientul de adaptabilitate,puterea litrică. Cuplu motor mare se poate traduce prin capacitatea unui automobil de a urcă o pantă foarte abruptă indiferent de timpul īn care se face acest lucru. Putere mare īnseamnă capacitatea unui automobil de a urca o pantă foarte abruptă repede. Cānd se compară două motoare din punct de vedere al performanțelor de tracțiune este de preferat să se utilizeze coeficienții specifici (elasticitate, adaptabilitate și puterea specifică) precum și variația cuplului și a puterii pe tot intervalul de turații, lucru care este foarte greu de facut. Cat despre turbina e buna ca e ieftin si nu trebuie forta mare sa fie activata.Dar cu cat e mai mare cu atat e lagul mai mare.Si de aceea apar motoare biturbo.Sau cu geometrie variabila.Si sunt greu de intretinut si menajat. Iar daspre cata energie e necesara pentru a comprima un volum de gaz.Si aici putem vorbi doar teoretic.Pentru ca are foarte multe variabile, temperatura,umiditate,presiune atmosferica,altitudine,e.t.c. De aceea intr-o lume reala preferat este aspirat ca nu ai prea multi factori de influenta.Fata de Kompresor sau chiar turbo. Dar cum nu poti sa mergi prea mult pe aspirat caci ai ajunge la un motor cat un vapor, recurgem la alte compromisuri,Kompresor sau Turbo. |
bi-turbo mi se pare cel mai ok la momentul actual!
|
Si cand se strica ambele turbine cum ti se pare?
|
Om prost mi se pare aluia care I se strica turbinele.
|
Quote:
|
cea mai tare senzatie este cand mergi cu un motor turbo, cand rupe "monotonia" acceleratiei liniare.
kompesorul nu are lag si..ce daca, tot nu are senzatie unui turbo, chiar daca se aseamana. |
aspirat cu turbo nu se poate ? :)))
|
Quote:
|
motor aspirat-motor aspirrant dupa turbo... :))))
|
Asta cica e un forum oarecum tehnic... cum sa te mai intrebi daca mai e aspirat motorul daca are instalat un compresor?!?!
|
Pai majoritatea care le-am vazut sunt niste hibride. Stiu care au pastrat corpul clapeta, de la aspirat si au pus turbo cu alt filtru de aer. Tipul asta de motor cum se numeste? In termeni tehnici? :lol:
|
| All times are GMT +2. The time now is 09:05. |
- Copyright 2026 4Tuning