Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Dacia tuning (https://forum.4tuning.ro/134-dacia-tuning.html)
-   -   DACIA DE RALIU -help info (https://forum.4tuning.ro/134-dacia-tuning/29229-dacia-raliu-help-info.html)

CRC'ul 16-12-06 09:04

DACIA DE RALIU -help info

Am nevoie de ajutor pt a scoate dintr-un motor de dacia 70-80 de cai si cat mai mult cuplu.

CRC'ul 16-12-06 09:18

Re: DACIA DE RALIU -help info

Masina va fi usurata la maxim (mai raman 2 scaune), taiat 2 spire din arcurile de fata si puntea spate legata de caroserie pt o garda la sol mica de tot, sper in felul asta sa fie si mai teapana masina. Va fi folosita pt raliuri tehnico-aplicative..probe speciale de indemanare.

1. Unde gasesc o axa cu came cu timpi mai mari de admisie respectiv evacuare? ( am auzit ca se potriveste una de fiat 850 ..care stiti ceva ? )
2. Cum intaresc arcurile de la supape..care aveti o solutie ?
3. Cum e mai bine.. 2 carb dublucorp (1 pe 2 pistoane) sau 4 carb simplucorp ( 1 pe piston..parerea mea e ca se regleaza mai usor asta simplucorp..) ??
4. Cu ce / cum pot sa lustruiesc gaurile de admisie respectiv evacuare pe chiulasa ?
5. Se merita sa montez un intercooler(eventual stropit cu ceva solutie de apa/alcool) pe admisie, si in plus vreau sa incerc un sistem gen electric supercharger..cat sa ajute un pic aerul sa ajunga mai usor in motor.. ?!?!?

Astept ajutor si pareri..

daniwmk 16-12-06 09:56

Quote:

Originally Posted by CRC'ul (Post 662869)
Masina va fi usurata la maxim (mai raman 2 scaune), taiat 2 spire din arcurile de fata si puntea spate legata de caroserie pt o garda la sol mica de tot, sper in felul asta sa fie si mai teapana masina. Va fi folosita pt raliuri tehnico-aplicative..probe speciale de indemanare.

1. Unde gasesc o axa cu came cu timpi mai mari de admisie respectiv evacuare? ( am auzit ca se potriveste una de fiat 850 ..care stiti ceva ? )
2. Cum intaresc arcurile de la supape..care aveti o solutie ?
3. Cum e mai bine.. 2 carb dublucorp (1 pe 2 pistoane) sau 4 carb simplucorp ( 1 pe piston..parerea mea e ca se regleaza mai usor asta simplucorp..) ??
4. Cu ce / cum pot sa lustruiesc gaurile de admisie respectiv evacuare pe chiulasa ?
5. Se merita sa montez un intercooler(eventual stropit cu ceva solutie de apa/alcool) pe admisie, si in plus vreau sa incerc un sistem gen electric supercharger..cat sa ajute un pic aerul sa ajunga mai usor in motor.. ?!?!?

Astept ajutor si pareri..

nu merita montarea unui intercooler ptr aspirat decat daca ai spatiu si nu ai cu ce sa il umpli
un filtru de aer hi flow e mai mult decat suficient :)

mikkai 17-12-06 20:35

tu vrei sa zici ca daca lasi 2 scaune ai usurat masina?Ma intreb de ce vrei sa pui 2 dublu sau 4 carburi?Nu ar fi mult mai usor sa iti faci un 1.6l si sa termini cu bataia de cap?Si cum vrei tu sa legi puntea spate de caroserie?Asta n-am inteles si sunt foarte curios.

tm8bnz 18-12-06 13:19

Interesant,am postat niste lucruri foarte valoroase referitor la cerintele omului,si a fost sters postul...
Bravo moderatorului,sau administratorului !

Ionutz maniacu 18-12-06 15:24

BNZ mai poateaza odata ce ai postat ieri ca u il potzi ajuta pe CRC bineinteles il mai pot ajuta si alti(SGM,etc)

CRC'ul 18-12-06 22:16

Quote:

Originally Posted by mikkai (Post 664887)
tu vrei sa zici ca daca lasi 2 scaune ai usurat masina?Ma intreb de ce vrei sa pui 2 dublu sau 4 carburi?Nu ar fi mult mai usor sa iti faci un 1.6l si sa termini cu bataia de cap?Si cum vrei tu sa legi puntea spate de caroserie?Asta n-am inteles si sunt foarte curios.

1. Da. E foarte clar ce am scris. In masina vor fi doar 2 scaune...facute din schelet de aluminiu dur cu intariri facute din centuri de siguranta...vor avea aprox 15 kg bucata cu tot cu huse :P (asta pt ca nu vreau sa dau ~200 e pe un scaun sport, nu se merita.. ). Si bineinteles ca in afara de clasica bancheta spate data jos vor mai fi si alte lucruri care vor zbura de pe masina :centuri, fete de usi, mecanisme inchidere si macarale geam, intariturile de la capota si portbagaj, bord, mocheta, rezerva :)), rezervorul (inlocuit cu unul de 15 l din plastic), excesele de metal de pe la incheieturi, contraaripi, scuturi, protectii....tot, sper sa dau jos de pe ea mai mult de 100 kg ceea ce ar fi super. Sper ca te-am scos din intunericul in care erai..
2. Asa vreau eu ...ambitie personala, sau ..vreau o putere mai mare din motorul de dacia.
3. Motorul va avea componente interne de 1.6
4. Cu sarma :)). Se poate face in mai multe feluri:
1. Se pune greutate pe masina pana cand ajunge garda la sol pe spate la nivelul dorit de tine si apoi se sudeaza de caroserie 2 suporti de prindere pt punte, si apoi prinzi puntea de suporti.
2. Se intareste suprafata dintre amortizoarele spate(deasupra puntii) si apoi se dau 2 gauri prin podea si prin punte urmand ca prin acele gauri sa treaca 2 tije suficient de groase sa reziste la "stresul" creat de punte in incercarile ei de a se lasa, in ciuda faptului ca a fost trasa spre podeaua masinii de cele 2 tije. cu un capat fix pe punte si un capat cu filet(in masina) pt reglarea inaltimii la sol.

Incearca data viitoare sa itrebi pe un ton ..mai altfel

mikkai 19-12-06 00:48

deci reglezi suspensia spate prin presare dar cu fata cum faci?Vad ca ti-ai facut planul cu usurarea masinii.Daca te-a deranjat tonul meu imi pare rau niciodata nu poti fi prea politicos nu ?

sorulete 19-12-06 02:11

potzi sa faci aripili,capota portbagajul din fibra de sticla sau carbon(nu cred k e cazul!si mai scazi din greutate

CRC'ul 19-12-06 09:28

Quote:

Originally Posted by mikkai (Post 666694)
deci reglezi suspensia spate prin presare dar cu fata cum faci?Vad ca ti-ai facut planul cu usurarea masinii.Daca te-a deranjat tonul meu imi pare rau niciodata nu poti fi prea politicos nu ?

ok np. Pt fata cred ca va fi de ajuns sa tai 2 spire din arcurile de fata si intarirea sau schimbarea (cu una mai groasa) barii antiruliu + bara stabilizatoare( nu stiu exact cum ii spune)

CRC'ul 19-12-06 09:30

Quote:

Originally Posted by sorulete (Post 666740)
potzi sa faci aripili,capota portbagajul din fibra de sticla sau carbon(nu cred k e cazul!si mai scazi din greutate

lol... cred ca m-ar costa muuuult prea mult :) ...nu se merita

CRC'ul 19-12-06 09:35

am mai vb cu niste oameni..care au zis ca se poate dubla arcul de la supape cu incau unul cu diametrul spirei mai mic astfel incat sa incapa in interiorul arcului clasic...dar cu riscul de a sari sigurantele de prindere a arcului pe supapa...:( ..ce ziceti care ati facut vreunul ceva de genu ...merge ? rezista in timp ? ..sau in 1000 km sar sigurantele ?!?!?!?

astept pareri...

Bryan 19-12-06 10:19

saibe nu poti sa pui?

CRC'ul 19-12-06 10:42

Quote:

Originally Posted by Bryan (Post 666952)
saibe nu poti sa pui?

am inteles ca cedeaza sigurantele alea de prindere din cauza fortei arcurilor...alea sunt problema ..

UniculSGM 19-12-06 18:39

ai auzit prost. nu cedeaza sigurantele. NU recomand intariarea arcurilor de la supape,fara a aumbla la celelalte componete aflate din distributie din urmatoarele motive :

- uzura prematura a axei cu came
- uzura prematura a lagarelor blocului motor, unde sta axa.
- uzura prematura a techetilor
- indoirea tijelor impingatoare
- smulgerea rampei cu culbutori din cele 4 suruburi
- indoirea culbutorilor
- uzura prematura a distributiei.

Exista si solutii la astea,

Cele spune mai sus sunt din experienta nu din citit pe net.

CRC'ul 20-12-06 08:13

Quote:

Originally Posted by B-34-SGM (Post 667642)
ai auzit prost. nu cedeaza sigurantele. NU recomand intariarea arcurilor de la supape,fara a aumbla la celelalte componete aflate din distributie din urmatoarele motive :

- uzura prematura a axei cu came
- uzura prematura a lagarelor blocului motor, unde sta axa.
- uzura prematura a techetilor
- indoirea tijelor impingatoare
- smulgerea rampei cu culbutori din cele 4 suruburi
- indoirea culbutorilor
- uzura prematura a distributiei.

Exista si solutii la astea,

Cele spune mai sus sunt din experienta nu din citit pe net.

ok. GOT IT ...acuma spune-mi te rog ce tre sa mai modific ca sa pot sa intaresc arcurile la supape. ce mai trebuie schimbat ..?
Astept raspuns. ti-am trimis si un pm.

Muttley 20-12-06 11:08

Ai un fix cu intaritul arcurilor de supape!!!! Pt ce sa faci asta?

Intaresti arcurile cand motorul va fi capabil de turatii mai mari de 5-6 mii de ture. Asta se-ntampla cand ai motiv sa te duci asa sus. Motiv vei avea cand vei avea cuplu sus, adica cand vei avea arbore cu came sport. Asta obliga la alte usurari prin motor pt ca piesele in miscare datorita inertiei sa nu-ti spuna pa pa...
Modificarea unui motor observ ca e treaba simpla dupa unii. Se aplica niste retete standard si gata creatia. Un intercooler ca sa gatuiesti admisia, inca vreo 3 carburatoare ca sa ineci motorul, un ventilator si mai stiu eu ce...

Ca o recomandare insa... Ai zis ca vrei sa te duci cu masina la indemanare.
Ma mir ca n-a observat nimeni inca treaba asta... Ce sa faci cu putere acolo?!? La indemanare ai nevoie de CUPLU! In concluzie-ti recomand un 1.6.

PS: BNZ, eu sunt de acord cu faptul ca ai fost cenzurat, cred ca prinzi ideea ;)

CRC'ul 20-12-06 16:03

@MUTTLEY_BTL

Prietene...exact asta am spus si eu in primul post ...vreau vreo 70-80 cai si cat mai mult cuplu...nu te mai ratzoi degeaba la mine..
1. Cu siguranta motorul va fi capabil de "5-6 mii de ture"..vreau sa ajung la 7500 fara sa-mi fie frica ca crapa ceva si mai mult vreau putere si la 7000(exista portiuni de raliu unde as fi nevoit sa schimb treapta a doua ca imediat dupa sa franez si sa bag din nou treapta 1 doar ca sa am putere in intoarcere...vreau sa elimin asta mergand numai in treapta 1..evident in ture mai mari..intelegi ?)
2. daca erai mai atent ...am intrebat si de o axa cu came ..si am si gasit una........
3. Nu vreau sa usurez piese din motor...prefer sa pastrez un raport fiabilitate putere 50-50.
4.Probabil traiesti cu impresia ca modificarile de care vb ...le-am citit si eu pe ici pe colo....si probabil crezi ca tu esti singurul om de pe planeta care poate sa regleze niste carburi...(mai sunt si altiii sshht). Am mai facut un mortor de dacia dupa "reteta proprie" si tragea beton ...dar dupa asta am vandut masina pt una mai puternica stock...acum vreau iar sa fac o dacie...mai buna de data asta ..din cauza asta cer si alte pareri. Intercooler-ul era completat de un sistem gen electric supercharger (mai citeste si tu ..pe net)...tocmai ca sa nu gatui admisia
5.In motor va fi arbore +biele+pistoane+camasi de 1.6 cu chiulasa de 1.4 (subtiata)....sper la un RK 11:1

CRC'ul 20-12-06 16:06

@MUTTLEY_BTL
Cred ca nu sunt singurul care stie ca orice motor 1.4 stock se tureaza lejer in 7000 daca e reglat bine

Muttley 21-12-06 06:36

Putin ma mai ratzoiesc si gata...

Nu le poti avea p-amandoua, si cuplu si putere... Alege una.

70-80 de cai pe care-i vrei tu ii scoti din 1.6 implicit. Fara enjpe carburatoare, axe, intercoolere, suflatoare electrice sau arculete pe la supape.

Cand vei supraalimenta un motor de dacie cu rc11 sa ne anunti si pe noi. Ma refer la ideea-n sine. Ca supraalimentarea electrica nu va da rezultate-n veci ai sa te convingi singur daca insisti.

Succes

CRC'ul 21-12-06 10:51

Quote:

Originally Posted by Muttley_BTL (Post 669587)
Putin ma mai ratzoiesc si gata...

Nu le poti avea p-amandoua, si cuplu si putere... Alege una.

70-80 de cai pe care-i vrei tu ii scoti din 1.6 implicit. Fara enjpe carburatoare, axe, intercoolere, suflatoare electrice sau arculete pe la supape.

Cand vei supraalimenta un motor de dacie cu rc11 sa ne anunti si pe noi. Ma refer la ideea-n sine. Ca supraalimentarea electrica nu va da rezultate-n veci ai sa te convingi singur daca insisti.

Succes

OK poate gresesc eu ceva...ajuta-ma te rog sa inteleg cum fac sa scot asa usor 70-80 de cai din motorul de 1.6 si poate nu ma mai chinui ca fraieru'...si in plus acesti cai care apar la roata mea aduc de la sine si un cuplu mai bun ..care sper sa fie de ajuns...
Si totusi nu cred ca e asa greu sa ajung la un raport de compresie de 11:1 cu toate modificarile de care am vb ..si in plus stiu sigur ca s-a mai facut ....
pt partea de supraalimentare electrica..intra aici www.electricsupercharger.com/ si mai citeste...

Muttley 21-12-06 12:19

Pretene, supraalimentare de orice fel (turbo, compresor, ventilatoare, pitici care sufla in admisie samd) obliga la raport de comprimare mic!
11 e mult si pentru un aspirat. Sufla un astfel de motor si-ti iese "aliaj" de fonta si aluminiu pe evacuare (segmenti + pistoane).
Rc 10 obtii numai din chiulasa de 1.4 pe motor de 1.6. Iti fac si demonstratie matematica daca vrei. La 11 il duci frezand cateva zecimi de mm din chiulasa, e simplu.
Si tinand cont de faptul ca 1.6-le std are 72 de cai, un 1.6 cum vrei tu cu rc marit va avea din capu' locului mai mult. Evident, cu aprindere si alimentare conforme.

CRC'ul 21-12-06 13:09

Daca citeai cu atentie ce am mai scris pe aici prin post-uri vedeai ca asa o sa si fie motorul, interne de 1.6 cu chiulasa de 1.4 frezata un pic 2-3 mm...si am zis ca sper la un raport 11:1 ca nu am stat sa calculez cat o sa iasa, in plus garniura de chiulasa o sa fie una mai subtire si mai dura......
....exact cum spuneai si tu ...mie imi trebuie mai mult cuplu....pe langa aia 70 si de cai...deci compresie mai mare....
acel sistem electric pt admisie ar avea rolul sa aduca aerul mai usor in capul pistonului prin ditamai traseul de la filtrul din bara...si in plus daca o sa fie si mai multe carburi..."sa le fie cat mai usor si sa aibe aer ca mai la indemana"..practic eu incerc sa ajut motorul sa aspire mai usor ..nu sa il supra alimentez... la un motor de calitatea asta orice ajutor este binevenit zic eu

..cam asta ar fi..
PS
ma astept la mai multe sfaturi si idei ..nu la post-uri in care sa fiu luat peste picior pt unele idei ......critica constructiva ..daca vrei sa-i zici

B-83-DAC 21-12-06 21:06

imi pare rau sa te anunt CRC dar pana acum toata critica a fost constructiva...tu in schimb ai senzatia ca esti luat peste picior...

CRC'ul 21-12-06 21:52

chiar si fazele de genu' pitici care sufla in admisie si arculetze la supape... :)

come on !!!

Astept in continuare alte sugestii pt viitoarea mea mare iubire ..:)

CRC'ul 29-12-06 12:03

In cazul in care eu chiar vreau ca masina sa fie numai cu piese dacia...care solutie e mai buna :
- 4 carburi simplucorp
- 2 carburi dublucorp

poate sa fie de ajuns si unu dublucorp ? adik daca are un traseu de aer klumea din bara si o pompa de benzina electrica ..reglat klumea o merge ?

Astept pareri ....

mikkai 30-12-06 21:52

te referi la 4 carfil?Cum le sincronizezi?

UniculSGM 31-12-06 12:03

Ce de aberartii!

Eagleee 01-01-07 23:36

vai....un sfat din partea mea, din tot ce am citit...lasate de asta, lasate de "tuning"
tuning pe bani putin nu exista!!! 70-80 de cai e "usor" sa scoti din motor de 1300 frantuzesc.
Magaria aia de compresor sa lasi, pe banii aia poti modifica alte la motor.
A, apropo de motor, restul masini cum ramane...sper ca sti ca motorul e...30% din total...restul de 70% vin din transmisie, frane si suspensie!!!

Inca ceva, nu cred ca nu sunt carti in romania despre "tuning", mai bine zis optimalizare, modificarea masinii, punete la citit, si iti dai seama ce si cum, dupa aia o sa vezi ca multi inainte de mine au incercat totul ca sa te ajuta, dar la ce p...i scri si vrei tu, sa nu iti fie cuda ca primesti replici...

Eagleee 01-01-07 23:37

ce a zis si Lenin: "Invata, invata, invata"

mikkai 02-01-07 16:09

eagleee nici o masina nu e identica cu alta asa cum nici proprietarul nu e cu altul.Tendintele sunt altele la fiecare in parte.Lasa-l sa faca ce crede ca omul din greseli invata.Si sfatul meu e sa nu mai vorbiti din auzite ci mai mult din incercate daca se poate.

Eagleee 02-01-07 17:54

Ai dreptate!
Si prin postul asta cer scuze!
Un ultim sfat, ceeace cred ca e ceea mai buna, sa citeasca cat mai mult despre ce vrea sa faca la masina si dupa aia sa puna idei in practica, eu il ajut daca pot cu staturi, dar sa vad ca are si rezultat, si nu de aia scriu jos sfaturile sa pierd vremea.
Cred ca la asta ne intelegem cu toti...

succes in continuare

UniculSGM 03-01-07 01:42

1 Attachment(s)
Clasicul tuning la dacia

CRC'ul 03-01-07 08:39

Bai voi credeti ca eu am facut thread-ul asta ca sa-mi fac reclama si sa arat eu la toata lumea ce smeker sunt eu? ....nop gresit. am incercat sa aflu cate ceva de la oameni care stiu dar se pare ca sunteti buni doar sa comentati aiurea.

cine p.m. a zis ca vreau cu bani putini ? sau am zis eu ca sunt beton in mecanica ? nu fratilor voiam ajutor...dar se pare ca voi nu puteti sa treceti de faza cu "lasa-te de tining" daca zice omu ceva gresit ....

viatza lunga va doresc...

CRC'ul 03-01-07 08:43

@ mikkai merci pt intelegere. O sa fac motorul asta cu ideile care au mers deja pe motorul pe care l-am facut acum un an si in plus o sa incerc si altele ...daca merg ..OK daca nu ..invatz din greseli.

CRC'ul 03-01-07 08:49

Spune-mi si mie Robert (SGM) te rog, de ce nu ar merge 4 carburi carfil ??!?!? ..ok poate nu obtin performantele a 2 webber dublucorp orizontale ...dar dupa cum spuneam nici nu intentionez sa ajung in extreme.

Spune-mi daca ai incercat sau spune-mi de ce sa nu mearga ?

ideea e ca nu are cine sa-mi regleze mie jetarile la webber in Braila? Pot face rost de 2 carburi klumea dar cea mai mare teama sunt reglajele...

UniculSGM 03-01-07 13:47

Pt ca nu le vei sincroniza niciodata, sunt niste carburatoare extrem de poaste, au difuzoare mici, nu se obitne performanta.

Pune niste carburi klumea, e un baiat care vinde o galerie pt ele la 100E, mai dau 100 pe carburi, si aia e.

Merge si cu ZIAR, dar e mult mai bine cu HARTIE IGIENICA !

UniculSGM 04-01-07 23:31

1 Attachment(s)
asta ne-ar trebuii

bemu 04-01-07 23:53

1 Attachment(s)
de vanzare

CaLiN_1 05-01-07 00:53

Nu vreau sa cumper galeriile pt duble dar sunt curios de pretul lor.Mersi

All times are GMT +2. The time now is 13:09.

- Copyright 2026 4Tuning