Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Discutii generale masini (https://forum.4tuning.ro/27-discutii-generale-masini.html)
-   -   Cum Schimbati Vitezele (https://forum.4tuning.ro/27-discutii-generale-masini/27709-schimbati-vitezele.html)

Doctorul 21-11-06 19:21

Cum Schimbati Vitezele

salut,in aceasta categorie vreau sa spuneti cum credeti ca este cel mai bene sa schombati vitezele la o cursa:
1.uni tin acceleratia la podea,cand schimba viteza ciupesc ambreiaju si schimba(in acest tip acceleratia fiind la podea)
2.cu luarea 10% a acceleratiei in timpul schimbari
3.cu luarea 90+% in timpul schimbari
4.alt tip

multumesc!

Eugen_TL 21-11-06 20:11

Re: Cum Schimbati Vitezele

doctore ce curse mama ca n-ai carnet... :) apropo:degeaba duci tu acceleratia la podea ca in orice treapta ai fi tu masina iti urca cum poate motoru nu cum e pedala...deci la max tot va urca treptat ,asa ca dc sa duci in podea ca taranu cand poti treptat tu din picior daca cunosti masina..in fine vino cu carnetu tu si apoi vorbim :)

Doctorul 21-11-06 20:13

este o intrabare pt. cunostinte,pt. aprofundare intelegi:)

DolusD 21-11-06 20:19

depinde si de sofer si d masina , yo unu cand fac liniutza si schimb viteza ridic pedala putzin peste jumate , depinde de fiecare !

lascarica 21-11-06 23:11

Doctore,nu stiu cum tie ti se pare ca topicul tau are legatura cu vreo problema(defect) macanica\electrica a masinii,dar mie mi se pare ca n-are,iar tehnici de pilotaj sunt discutate foarte pe larg in multe topicuri.Si foarte serios la cursurile de pilotaj.Asa ca tu mai intai invatza sa circuli civilizat pe drumurile publice si apoi umbla dupa chestii care au ca prima conditie in a fi puse-n aplicare ,niste testate-foarte bune instincte,viteza de reactie si de decizie si alte cateva chestii despre care iti poti face O Idee dupa minim 1 an de condus intensiv (cel putin 20km/zi/zilnic. Pana atunci,e mai bine sa nici nu te gandesti la asa ceva,poti face rau si tie si altora(asa cum s-a mai vazut) si ai putea fi obligat sa-ti satisfaci pasiunea pilotand pe sub paturi,intr-o camera...dintr-un loc pe care-i bine sa-l eviti sau macar daca vei face un popas acolo ,sa o faci pentru un viitor MULT mai bun,nu pentru ca te prostesti pe drumurile publice nenorocindu-i si pe altii...:(

danutSZY 22-11-06 07:55

Quote:

Originally Posted by lascarica (Post 631990)
Doctore,nu stiu cum tie ti se pare ca topicul tau are legatura cu vreo problema(defect) macanica\electrica a masinii,dar mie mi se pare ca n-are,iar tehnici de pilotaj sunt discutate foarte pe larg in multe topicuri.Si foarte serios la cursurile de pilotaj.Asa ca tu mai intai invatza sa circuli civilizat pe drumurile publice si apoi umbla dupa chestii care au ca prima conditie in a fi puse-n aplicare ,niste testate-foarte bune instincte,viteza de reactie si de decizie si alte cateva chestii despre care iti poti face O Idee dupa minim 1 an de condus intensiv (cel putin 20km/zi/zilnic. Pana atunci,e mai bine sa nici nu te gandesti la asa ceva,poti face rau si tie si altora(asa cum s-a mai vazut) si ai putea fi obligat sa-ti satisfaci pasiunea pilotand pe sub paturi,intr-o camera...dintr-un loc pe care-i bine sa-l eviti sau macar daca vei face un popas acolo ,sa o faci pentru un viitor MULT mai bun,nu pentru ca te prostesti pe drumurile publice nenorocindu-i si pe altii...:(

..........corect......dar marea greseala pe care o fac majoritatea care au permis de 1-2 zile e practicarea curselor pe drumuri publice.......experienta (zero)+teribilismu+prostia=PATUL DE SPITAL.......daca vreti sa va aratati talentul veniti la curse organizate legal sau la VTM......acolo se arata talentu si nu pe drumuri publice!!!!

beck 22-11-06 08:23

are si omu o curiozitate ..

daca e masina ta iei picioru din gaz, daca e inchiriata sau imprumutata poti sa schimbi cum vrei :)

br01tim 22-11-06 08:25

doctore frate unde vrei u sa aplici sfaturile pe care u le asteptai de la noi?pe calculator,la NFS Carbon?stai bai baiatule in banca ta si vorba lu LASCARICA,ca bine vorbeste,invata intai sa stapanesti bine de tot masina si apoi gandeste-te la curse!am vazut destui cu carnet de o saptamana care se credeau Alonso si care din pacate au sfarsit-o rau,asa k gandeste-te intai la viata ta si apoi la cat ti se umfla tie bilutele cand ai viteza prin oras........

danutSZY 22-11-06 09:53

ma.....nu vreau sa par nebun dar nu stiu cine le-a dat carnetu la kamicaze de soferi.......ca degeaba circuli tu frumos pe drumuri cu masina si respecti viteza legala ca vine unu ca asta si da in tine de te mai baga si la 2 metri sub pamant(doamne fereste ca bat in lemn acu).......si ca de fiecare data vinovatu scapa teafar si nevinovatu ajunge la morga......io ca politai le-as lua carnetu la nebuni ca astia si l-as rupe in fata lor.....!!!!!!.....ma kamicaze ce sunte-ti.....potoliti-va cu teribilismu ca nu ajunge-ti nicaieri!!!!!

mihai88 22-11-06 10:21

Quote:

Originally Posted by Doctorul (Post 631737)
salut,in aceasta categorie vreau sa spuneti cum credeti ca este cel mai bene sa schombati vitezele la o cursa:
1.uni tin acceleratia la podea,cand schimba viteza ciupesc ambreiaju si schimba(in acest tip acceleratia fiind la podea)
2.cu luarea 10% a acceleratiei in timpul schimbari
3.cu luarea 90+% in timpul schimbari
4.alt tip

multumesc!

la punctu 4. iti dau io alt tip

intai fa 18 ani
inscriete la cursuri
invata
SCHIMBA-TI MENTALITATEA de zmeu,ca dupa ce ai permisu esti cel mai tare de pe sosea si porcarii dastea
inscriete la examen,da examenu,IA examenu FARA SPAGA....adica pe spatele tau mai pe romaneste
fa poze si iati permisu
cum scrie si mai sus lasa figurile de zmeu(stii ce vreau sa spun),ca degeaba ai carnet de 2 sapt si familia iti arunca gogosi pe la gratii,si mai si si 1-2++++ persoane pe constiinta

treaba asta am facut-o io si sa stii ca imi merge f bine,am mai ascultat de un sfat,etc si uite ca nu imi arunca nimeni gogosi pe la gratii,asa ca lasa schimbatu vitezelor si teribilismu asta pe care il au toti de pe la varsta de 15 ani cand se urca intr-o masina merg 10 metri si gata schumacher scrie pe ei

poate ca o sa iasa discutiii pe ce am scris mai sus dar faza e ca cam am dreptate mai ales la partea cu mentalitatea

salut si bafta.....ca ai nevoie

Spot 22-11-06 10:50

-cel mai adecvat raspuns este cel oferit de lascarica dupa parerea mea,restul raspunsurilor sunt zise cu rautate si asa cu o mare...superioritate fatza de cel care a deschis topicul.Jalnice raspunsuri!
-majoritate ati dat raspunsuri de genu:"ba baiatule ia-ti carnetu intai"..sau"bai lasa cursele si teribilismul"...dar totusi de unde ati tras voi concluzia ca el de-abia asteapta sa ia carnetul si sa se "dea" pe strazile Romaniei?...el a pus o simpla intrebare pentru aprofundarea cunostiintelor pentru ca atunci cand probabil va simti nevoia sa incerce astfel de lucruri sa foloseasca diferite sfaturi,opinii etc....nicidecum sa incerce ca un dement astfel de lucruri pe strazi.Presimt ca e si el destul de sanatos mintal incat sa inteleaga astfel de lucru....no disrepsect!

Doctorul 22-11-06 11:57

1.pt. lascarica acest topic se incadreaza si la howto,2.pt. totii :nu ma luati in batjocora din cauza virstei mele,sunt alti mult mai mari ca mine care confunda sunetul bov-ului si zic ca e de la turbina sau nici macar timpurile motorului,...etc.3.dak intreb asta nu inseamna ca maine ma duc si fac liniute asa ca lasati-o mai moale cu faza de 18 ani ca sunt destul de constient,am sa ma pregatesc pe camp sau in alta parte,in nici un caz in loc public,iar faza cu teribilismul nu ma caracterizeaza,am vazut ce poate face o masina scapata de sub control

George_P. 22-11-06 15:09

Quote:

Originally Posted by mihai88 (Post 632306)
la punctu 4. iti dau io alt tip

intai fa 18 ani
inscriete la cursuri
invata
SCHIMBA-TI MENTALITATEA de zmeu,ca dupa ce ai permisu esti cel mai tare de pe sosea si porcarii dastea
inscriete la examen,da examenu,IA examenu FARA SPAGA....adica pe spatele tau mai pe romaneste
fa poze si iati permisu
cum scrie si mai sus lasa figurile de zmeu(stii ce vreau sa spun),ca degeaba ai carnet de 2 sapt si familia iti arunca gogosi pe la gratii,si mai si si 1-2++++ persoane pe constiinta

treaba asta am facut-o io si sa stii ca imi merge f bine,am mai ascultat de un sfat,etc si uite ca nu imi arunca nimeni gogosi pe la gratii,asa ca lasa schimbatu vitezelor si teribilismu asta pe care il au toti de pe la varsta de 15 ani cand se urca intr-o masina merg 10 metri si gata schumacher scrie pe ei

poate ca o sa iasa discutiii pe ce am scris mai sus dar faza e ca cam am dreptate mai ales la partea cu mentalitatea

salut si bafta.....ca ai nevoie

Tu ai o caruta de ani mai mult ca el??

Ce te vezi asa sus??

Asa te repezeau si pe tine altii cand aveai 16 ani??Si acum ce-ai zis... "hai sa ma razbun".

Mai intai corecteaza-ti "inscriete" si "iati" si dupa aia vino si da-te mare si tare la el...:roll:

Si voi ceilalti la fel,tot asa v-ati repezit,baiatu' a intrebat politicos si l-ati tratat ca pe ultimul om din lumea asta....

Dar asa este romanul nostru,se arunca cu capul inainte...:roll:

fuzzy 22-11-06 15:36

vezi poate mai intai apesi si tu pe pedala... vezi cum simti pedalele si apoi te hotarasti tu dupa cum simti masina... dar fazele cu "ia-ti permisul inainte de toate" chiar sunt pe bune... inainte sa incerci astfel de lucruri o sa trebuiasca mai intai sa ai permisu... mai multe o sa te lamureasca si instructoru... eu am avut norok de unu super jmeker care mi-a aratat si cum sa plec de pe loc cu a 3-a... cel mai bine ar fi sa ai putina rabdare si sa vezi cum te descurci cu masinile si apoi cand te obisnuiesti cu condusul poti sa incerci experimente...

numa' bine!

adibose 22-11-06 15:55

pe bune, daca intreba unul din admini sau cineva mai hmmmz cunoscuzt, sareati fiecare cu cate o idee mai nastrusnica despre cum se schimba vitezele in mod sportiv!
pe baza intrebarii lui (la categoria How to?) puteti dezvolta foarte simplu idei nu?!?

in fine, ar fi trebuit sa intre un adevarat sportiv cu motor si sa spuna, pt astia care n-au masina peste 300 d CP sa nu atinga acest topic! cum te-ai fi simtit? hmm nasol nu k esti marginalizat!

hai sa ii spunem omului (chiar si fara carnet cum el) cum se schimba vitezele sportiv)

Eu unul nu tin pedala (Acc) in fund, o ridic total dar nu dezlipesc piciorul d ea.
schimbarea se face in cateva fractiuni de secunda, si nu-mi dau seama de celelalte miscari :))
nu merg p ideea cu accel in fund si schimbat rapid k sa nu pierd ture...castigul nu e mare in schimb riscul da... (gandesste-te k ratezi treapta...ce faci ? )

bafta!

LE: credeti ca ii salvati viata tanarului dk ii sugerati mai intai sa-si ia permis? credeti k pe baza spuselor voastre el s va urca in masina tatalui si va face probe in cartier? poate k da :)))))))) e pielea lui in joc!

Doctorul 22-11-06 16:43

Multumesc lui George p si lui Adibose pt. sustinere,adibose ai enorma dreptate in legatura cu "dak intra cineva mai cunoscut",va multumesc inca o data

tarnafes 22-11-06 16:56

Da deci trecand peste treburile cu " iati bai permis golanule ce esti obraznicatura mica si paracioasa,criminal inconstient si pushtani cordit si :blahblah: " :lol:
Eu zic ca cea mai importanta este plecarea.De exemplula masina mea la 4000 de ture plecarea se face cel mai bine.Apoi skimb treptele cum sa mai zis si sus nu eliberez total acceleratia ca sa mai pastrez din turatie si ceva presiune in turbina (in cazul turbo).Si desigur skimbatorul de viteze trebuie brutalizat efectiv ca sa faci skimbarea in maxim o secunda.
Succes la ucis copii :lol:

fuzzy 22-11-06 20:21

Quote:

Originally Posted by Doctorul (Post 632791)
Multumesc lui George p si lui Adibose pt. sustinere,adibose ai enorma dreptate in legatura cu "dak intra cineva mai cunoscut",va multumesc inca o data

vad ca mai ai si niscai pretentii... vrei raspunsuri de la cei cunoscuti... atunci ia un raspuns primit si de mine pentru prima oara, la aceeasi intrebare, cand am intrat in masina cu instructorul: "cu mana!!"

bluey 22-11-06 20:38

Cred ca ar trebui sa spui si pe ce masina schimbi vitezele pentru ca o sa ai o mica problema daca inveti sa schimbi viteze la o japoneza si dupa aia te sui pe un diesel si il tii sus in ture ca pe aia mika si agitata.
Eu la a mea fac asa (aia mika) : pedala la fund si cand ajunge la 6000 apas clapeta cu mana dreapta in timp ce , cu mana stanga ii fac semn aluia din oglinda sa ma prinda :-P :) hmmm.... Cred ca difera un pik de aia cu "ciupitu`" ambreiajului si trasu de levier.
Ideea e ca iti devolti skilul in functie de masina pentru ca invers e mai greu si tu exact asta incerci sa faci aici.Mai mult, o faci in functie de masinile noastre.Intai sa "simti" masina si sa o cunosti mai bine decat mana dreapta cu care faci prostii si dupa aia inveti singur daca nu ti-e mila de ea :)

Cosmin255 22-11-06 20:58

eu consider ca fiecare are un stil in care simte masina , cel mai bine este sa-ti dai seama dar ... asta o poti face doar prectic parerea mea ... n-am sa te iau la misto sa-ti spun sa iti iei permis si apoi sa pui intrebari , dar consider ca de asta iti vei da tu seama cum iti place si cum le schimbi mai bine...
Mult succes

Doctorul 22-11-06 23:09

nu am pretentii ca sa intre nume mari,am pretentii sa nu ma mai luati peste picior,pt. ca daca facea un nume mult mai cunoscut topicul nu mai faceati asa,acum ai inteles??

lascarica 23-11-06 13:14

Adibose ,puteai sa-l consideri marginalizat daca i-as fi sters sau inchis topicul,insa nu am avut motive pentru asa ceva.NU considera marginalizare faptul ca-si da fiecare cu parerea referitor la solicitarea omului !
Multarea topicului este foarte logica...CUM ati vazut voi la sectiunea initiala ca e p-acolo si "how to.." insa nu ati observat "Troubleshooting.."????...DECI how to..se refera la felul cum se pot rezolva unele probleme tehnice, nicidecum la tehnici de pilotaj !!
PS: doctore,nu te mai grabi asa disperat sa faci repede numarul de posturi pentru titulatura "de-al casei:)",pentru ca nu se da vreun premiu si nici de mai multa consideratie pe forum nu vei avea parte doar in baza chestiei respective.Deci incearca sa eviti posturile de genul AstA;)

lascarica 23-11-06 13:29

Aproppos- nu varsta conteaza ,ci valoarea posturilor tale; Ia vezi tu,userul "einstein1984"(care-i tot pusti) are vreun post-ecou asemenea celor cu care ai "participat" tu in multe dintre topicurile active?!....NU cred !...Daca vrei sa fii "nume cunoscut"&shit, incearca sa dai un motiv pentru asta;).....nuuu..."-Da,asa e"...sau alte asemenea de la care te-ai putea abtine,postand numai in masura in care ai ceva de spus.
Succes!

PS: rog moderatorul sectiunii sa uneasca cele doua posturi consecutive...Multumesc,

Doctorul 23-11-06 13:29

stiu ca nu se da nici un premiu dar insa faza cu consideratia........ma cam indoiesc ca este asa,in general vreau sa postez cat mai mult si cat mai BINE,mai fac si eu greseli si recunosc asta

DjVictor 23-11-06 13:53

nu prea e buna pusa bine intrebarea dar fie .... dupa 2500rpm schimb io ... am inteles ca dupa 3000rpm e bine ca sa se curete turbina , mi-a spus un amik de-al meu . In oras la 2500rpm , iar in afara de la 3000rpm ca sa am demaraj bun ...:D ... limita la me e la 5000rpm si intra pe rosu park de la 4000 sau 4500rpm nush sigur ...

George_P. 23-11-06 20:42

Omu' nu v-a intrebat la cate ture tre sa schimbe vitezele,omu' v-a intrebat cum anume procedati cand schimbati mai "sportiv" sa zic asa...

Eu,de ex,cand dau in ea,ridic total pedala de acceleratie(nu si talpa de pe ea) si ambreiajul il apas in proportie de 80-90%,niciodata n-o sa apuci sa-l duci in podea cand schimbatul se face rapid.

Daca schimbi cum ai zis tu,sa tii acceleratie la podea si doar sa jonglezi din ambreiaj,nu stiu cat de bine e ca il patinezi.

Si-asa il patinam toti cand plecam de pe loc,dar sa mai facem si in mers asta,chiar n-avem suflet:lol: :lol:

teddy 24-11-06 18:52

eu ridic complet piciorul de pe acceleratie cand schimb, oricum dureaza putin dar primele zeci de ori o sa le mai ratezi. e treaba lui ce face, daca vrea s-o incerce din prima zi cu permis in buzunar, o s-o faca, indiferent de ce spun altii. ai grija oricum, in bucuresti sunt locuri pe unde poti merge cu adevarat tare fara sa ai griji de taximetristi care ies de pe stradute laterale, de pietoni.. constanta e mai capcana, plus ca mi se pare unul dintre orasele cu cei mai cretini soferi din romania.
ps. si cat despre plecare de pe loc, multi cretini pleaca cu turatie maxima scartaind toata viteza a 1-a si abia inaintand, vezi cam de la ce turatie dai rotile in gol si incearca sa pleci putin sub momentul ala.

Doctorul 24-11-06 19:02

de obicei nu se pleaca la blana(asta in cazul in care masina urca pana la zona rosie) se pleaca putin mai jos pt. ca dupa plecare ,cand masina pleaca trebuie sa mai poti sa tragi putin in a-1-a,si eu cred ca schimbul ideal este cand te sincronizezi perfect intre acceleratie si ambreiaj.....

Psycho 24-11-06 20:45

cred k punctu 4 ;)

George_P. 26-11-06 13:30

Quote:

Originally Posted by Doctorul (Post 635443)
si eu cred ca schimbul ideal este cand te sincronizezi perfect intre acceleratie si ambreiaj.....

Adica sa n-o mai smucesti nu??

Asta se rezolva ciupind unpic acceleratia inainte de a ambreia;)

Schimbul ideal,zic eu,e ala in care schimbi treapta cand vezi ca nu mai trage,aproape de rosu...

Doctorul 26-11-06 13:33

daca apuci sa vazi ca nu mai trage ca intra in rosu pierzi timp,trebuie exact inainte sa intre pe rosu,problema este ca trebuie sa sti unde e pe rosu masina ta,adik daca o modifici nu mai are aceleasi ture,poate urca mai mult poate mai putin....

arzoiu 20-12-06 16:40

george p unde ai invatzat u sa schinbi asa ??
q asa fac si eu cand ma dau la ea :D

DolusD 20-12-06 19:58

lasa tu pana intra pe rosu , mai bine fi atent cand incepe sa intrerupa motoru , la mine cand intrerupe motoru am schimbat repede (ridic pedala de acceleratie la jumatate si am schimbat ff repede viteza) , acu depinde de fiecare , yo am dacie , altu poate are bmw dar tot la fel se maniefesta , doar nu ma apuc sa stau cu ochii pe turometru k sa schimb la anumite turatii , mai bine fi atent la drumu si schimba dupa ureche si in functie de masina bineintzeles !

Doctorul 20-12-06 20:37

dar te gandesti ca la motoarele turbo mai au si lag...si ridicarea pedalei ar fi o idee proasta.si inca ceva poti sa faci cursa pedalei f scurta..si la fel si cea a ambreiajui ,ca sa fie brusc;) asta e parerea mea...eu am condus dar la varsta mea eu nu am experienta necesara ca sa vb....

Alexutzzz 23-12-06 05:51

la motor schimb:cand am 11000rpm( acolo intra linia rosie) iar la 10500 am cuplu max,cand ajung acolo las gazu de tot in acelasi timp strang ambreiaju actionez schimbatorul si dupa gazu la max ( trag gazu la max doar daca am dat a 3 a:D ca daca din a 1 a in a2 a daca schimb la 11000 ma zboara pe o roata) la mine totu dureaza m ai putin de 1 sec

George_P. 23-12-06 10:13

Quote:

Originally Posted by arzoiu (Post 668708)
george p unde ai invatzat u sa schinbi asa ??
q asa fac si eu cand ma dau la ea :D

Cum unde??

Pe strada normal...:lol:

Danwerty 23-12-06 16:44

io am saturn si e cam ciudat. Cand ma dau la ea, schimb vitezele foarte repede dar iau piciourulde pe acceleratie in secunda aia cand schimb viteza.
Iar daca nu ma intrec si doar merg normal, nu mai e nevoie sa o accelerez cand pleaca de pe loc...trebuie doar sa dau drumul la ambreiaj. 8)

DolusD 23-12-06 16:53

da sa nu facetzi k mine sa tragetzi tare de levier k acu 2 zile am ramas cu el in mana , sa rupt din nuca ( e vb de dacie) :evil: , nu am mai auzit pe nimeni sa rupa schimbatoru` de viteze dar la mine sa intamplat !

GTA 24-12-06 23:18

Pe rand......

arzoiu 25-12-06 12:44

dawerty poi u ai diesel ;;) ?? ,q altfel nu vad qm pleci u numai cu anbrajuu ;;)

All times are GMT +2. The time now is 02:30.

- Copyright 2026 4Tuning