![]() |
anvelope noi VS anvelope SH(de firma) -pt iarna
Cum a mai ramas relativ putin timp pana la 1 noiembrie 2011 cand toti soferii vor fi obligati sa isi echipeze autoturismele cu anvelope de iarna (4 bucati) m-am gandit sa creez acest subiect sa vedem care investitie merita mai mult.
Caz concret: 4bucati anvelope iarna costa minim 800RON in magazin, si nu vorbesc de marci celebre ci de Debica, Sava, Hankook, Matador. Deja de aici in sus ( Barum, BF Goodrich, Vredestein, Nokian) pretul urca spre si peste 1000RON ceea ce e o suma maricica pentru unii. Alt caz: un prieten si-a luat anul trecut 4bucati Dunlop cu 120Ron bucata dar dupa cum aratau atunci cand le-a montat deja cred ca iarna asta ii mai trebuie 4. Ce parere aveti? pana la 1noiembrie poate ajungem la o concluzie. Distribuitorii marcilor Michelin si Goodyear vor majora incepand cu 1 septembrie preturile la toate tipurile de anvelope, in medie cu 7-10%, au declarat surse din piata. Motivul consta in cresterea costurilor la materia prima, potrivit MONEY.ro. Oficialii Michelin Romania sustin insa ca "pe moment, nu s-a luat in discutie majorarea preturilor". Producatorul de anvelope, care detine trei fabrici in Romania, doua la Zalau si una la Floresti, comercializeaza exclusiv prin distribuitori. In ceea ce priveste preturile produselor Goodyear, oficialii Goodyear Tire & Rubber Co au declarat, odata cu prezentarea datelor financiare pentru al doilea trimestru al acestui an, ca anticipeaza o crestere a costurilor la materiile prime pentru perioada care a mai ramas din 2011 cu peste 30 de procente, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Anvelopele all-season sau cele de iarna vor fi obligatorii de la data de 1 noiembrie 2011 si doar in cazul circulatiei pe drumuri acoperite de zapada, gheata, polei, in cazul conditiilor uscate de rulare folosirea lor fiind optionala. Amenda aplicata celor ale caror vehicule nu sunt dotate cu astfel de anvelope variaza intre 2.500 si 4.000 de lei. In plus, soferii vor fi pasibili de o penalizare cuprinsa intre 9 si 20 de puncte si retinerea certificatului de inmatriculare. |
Re: anvelope noi VS anvelope SH(de firma) -pt iarna
Am avut un set de sh-uri Dunlop M3 Winter Sport, folosite 1 sezon inaintea mea, si le-am folosit inca 4 ani cu tractiune spate si tras de masina, gumele nu m-au tradat macar odata, pe franare sau pe schimbare de traiectorie.
Sunt relativ sigur ca la banii pe care i-am dat pe alea imi cumparam noi niste chestii care nu ma ajutau asa de bine, si sigur nu atat de mult. Ma rog, aici mai e o discutie legata de duritatea (si implicit greutatea) anvelopelor, care e un dezavantaj mare daca se depaseste o proportie de bun simt, dar e alta poveste deja. Concluzia: eu unul nu-mi cumpar noi pentru ca nu-mi permit ce-mi doresc, dar imi permit sh-uri fix din care vreau. |
Aici este cu dus si intors.
1. ca la orice cauciuc, conteaza foarte mult DOT-ul iar cumparatorii nu prea sunt atenti la el 2. 50% uzura la un cauciuc de iarna inseamna mult mai mult decat 50% la un cauciuc de vara, adica - lipsa aia de 50% a cauciucului de iarna se simte foarte mult in conditii de carosabil cu zapada si fata de un cauciuc nou, la cauciucurile de vara uzura de 50% poate fi insesizabila fata de un cauciuc nou, pe asfalt curat. Pe ploaie se mai face diferenta dar la viteze mari. |
Quote:
2. Corect, vara poti merge si cu sarmele scoase daca n-ai viteza, nu simti la fel, dar cand franezi iti blestemi zilele :) Iarna insa, e relativ complicat cu gume uzate, absolut deacord. |
Aleks, multumesc pentru ca ai vitalizat subiectul :-) altfel ramanea in subsolul paginii.
In cazul tau ai dreptate sa folosesti sh, nici nu imi imaginez cat de scump ar fi la BMW un set nou la talonul respectiv si sa mai fie si de firma. |
Second de firma.
Anul trecut mi-am luat 4 bucati cu 200 RON.195/65/15. Tinand cont ca unul nou aceeasi firma este 240/buc eu zic ca am facut o investitie buna.Si daca le schimb la an si tot m-am scos. Si o se le mai folosesc si iarna aceasta deoarece au 6mm.Deci deja ies in castig. |
eu unul mi-am luat exact ce mi-a făcut cu ochiul, adică bridgestone blizzak făcute īn Japonia. īntr-adevăr am făcut un compromis la dimensiune. eu īn talon am 185\60\15 și am luat 185\65 fiind mai ieftine pentru că este o dimensiune mai comună.
pe zăpadă am exact controlul pe care īl am cu gumele mele de vară (dunlop sport sp01) pe asfalt umed. pe asfalt ud sunt cam slabe...dar...asta e. pe zăpadă nu am rămas blocat nici măcat O DATĂ. toată iarna. Recomand, mai ales īn zone īn care e multă zăpadă iarna. ca să vă faceți o idee, eu am urcat la Rānca pe 27 decembrie 2010 fără lanțuri, fără nici o problemă, īn regim destul de sportiv (70-80). pe alocuri m-am și oprit după șmecherași cu gume de vară sau alte invenții, și unde alții se īmpotmoliseră, eu am oprit lāngă ei și din aceeași rampă am plecat de pe loc. 4 oameni īn mașină + bagaje, 1075 kg de mașină cu tracțiune față și motor 1.3 benzină 92cp, deci nu vreun supercar |
Nu am vazut in post, gumele tale le-ai luat noi, nu?
|
Quote:
noi, undeva la 300 ron bucata. |
Eu anul trecut mi-am gasit un set second de Fulda Montero 2 la 320 de lei. Nu m-au pus niciodata in dificultate. Cred ca au fost folosite un sezon inainte sa le cumpar, au multa carne pe ele.Sigur ma tin inca 2 sezoane. Tinand cont ca la dimensiunea de 185/55r15 care o am, la banii astia cumparam o singura anvelopa noua de buget no-name, sunt multumit.
|
Eu am luat anvelope sh Nokian cu tot cu jante de tabla la 700 de lei. Arata foarte bine si cred ca ma tin 3-4 sezoane. Au dimensiunea 185/60/R15 (de Logan dar le am pus pe Megane).
|
La logan dimensiunea este 186/65r15.:)
|
Sunt 2 taloane la logan: 185/65/15 si 165/80/14
|
cauciucuri noi si mai ieftine decat unele de firma cu o uzura mare !
|
N-am stat sa citesc tot dar daca circuli in zone unde se curata si o sa se curete zapada atunci sh, daca te duci la munte sau stai in locuri in care zapada nu prea se curata si e mare atunci noi. In orice caz daca iei sh trebuie sa ai si persoane de unde sa le iei, eu mi-am luat 4 sh la 90buc cu 7mm profil dar am si noi pe cealalta masina. Totul tine sa te ai bine cu vanzator si sa te duci atunci cand primeste transportul.
|
ce stiti despre eventualele asa-zis "galme" ? se pot vedea la o scurta inspectie? se pot mari in timp? dar uzura facuta dupa geometria rotilor masinii respective iti poate afecta tie tinuta de drum?
|
nu sunt de accord cu anvelopele de iarna sh. dc? pt ca iarna, mai ales pe zapada ai nevoie de grip ca sa traga masina bine, iar daca anvelopele tale de iarna au mai putin de jumatate(din cat erau noi) cred ca incep sa apara probleme.
cu cele sh de vara nu's atatea probleme, parerea mea. |
Eu am experimentat cateva cazuri pana acum :D
-anvelope de vara noi-, rezultat ok pe zapada, acceptabil pe portiuni de zapada intarita si execrabil pe polei sau gheata -anvelope de iarna noi, rezultate f bune pe zapada, satisfacatoare spre ok pe zapada intarita si slabe pe polei si gheata Am mai testat urmatoarele combinatii: noi de vara pe fata+ uzate M+S pe spate, noi de iarna pe fata+uzate M+S pe spate (rezultat catastrofal, masina fuge de spate la orice curba in loc fata fiind stabila iar spatele sanie), uzate de vara 4roti (distractie :) abia pleci de pe loc) , si alte combinatii M+S noi pe fata si de vara uzate pe spate etc |
atata timp cat ai cauciucuri de iarta e alta mancare de peste.cauciucul de iarna se comporta altfel decat cel de vara.cel de vara la caldura e moale iar la frig se intareste.dasta nu se poate merge iarna cu el pe zapada.cel de iarna are alta consistenta.e moale tot timpul si se muleaza pe zapada.chit k e cauciuc tocit dar de iarna tot te scoate din belele(asta daca nu ai pretentii prea mari de la ele,)k nu mergi cu 200.pe gheata orice cauciuc ai avea tot aluneca,poate doar cu alea cu tinte(nu am incercat).eu am mers cu masina de servici fara cauciucuri de iarna iar cu cea personala cu.diferenta e de la cer la pamant(cu geata cu tot)
|
cei drept alea de iarna sunt pirelli si fulda
|
100 % pentru s.h-uri de renume. Dar sa aiba dot recent si ceva adancime.
Caz concret : acum 2 ani aveam pe fata o pereche de Continental TS800 (super cauciucuri de iarna dupa parerea mea) pe care le-am schimbat cu un set de Debica sau Sava (nu mai stiu exact)...dezastru. Dupa cateva zile le-am schimbat intre ele si am trecut iarna cu cele noi pe spate. Oricum,s.h. sau noi,cele de iarna fac diferenta pe zapada. |
Quote:
Ai avut Continental TS800 cu ce uzura!? Daca nu aveau uzura mare de ce le-ai schimbat?? Le-ai schimbat cu Debica sau Sava si noi sau sh, daca sh cu ce uzura, etc.. |
Quote:
|
Au inceput sa apara in magazine anvelope de iarna la preturi nesimtite:D cam 50-70RON mai mult fata de anul trecut pentru aceeasi dimensiune la aceeasi marca. Astia char au vorbit serios cand au zis ca le scumpesc :shock:
|
Scorul este strans:D 48% la 51%
Mai e o saptamana pana la 1nov. Maine ma duc sa vad niste SH-uri la un depozit, insa mi-e sa nu fie resapate ca arata binisor, adica au "carne". Mai nou trebuie sa fie si inscriptionate MS si daca au DOT vechi nu prea au trecut pe ele decat fulgul de nea. |
Vad ca astia scumpesc cauciucurile in nesimtire.Cer intre 120 si 150 ron pe un cauciuc SH pe 15(verificati pe forum),cand asta iarna era 80 ron unul,iar unul nou in jur de 200 ron,se pare ca romanul e foarte profitor si stie sa jecmaneaca pe cat posibil,pt profit.
|
Quote:
romanu tot timpul a facut japca. am patit-o tot iarna trecuta cand am facut pana(mai mult explozie) la 2 anvelope noi(1000 km) de iarna. am cautat 2 anvelope pe ninsoare, vreo 2 ore si cand am venit la masina, intrase un natarau cu a6 de bg in mine. masina era pe cric, dar nu a cazut pe discuri. am gasit o vulcanizare cu anvelope sh, la 8 seara. i-am intrebat daca au ceva de iarna...am cautat ceva pe 18 si am gasit 2 dar de vara, tavalite la pretul promotional de 350 ron/bucata. i-am multumit pt japca. |
Nu v-ati gandit cumva niciunul ca sursele de anvelope sunt tot mai putine, mai rare, mai scumpe si cu marfa tot mai proasta, nu?
Ca toata Europa e in recesiune, oamenii nu mai schimba anvelopele la fel de usor, vesticii le folosesc si ei mai multe sezoane, cererea de sh-uri a explodat peste tot, din Portugalia si Spania pana in nordul Rusiei, si ca traditionala piata germana nu mai ofera nici ea prea multe? Ca acum 2-3 ani primeai bani sa le iei gumele din vulcanizare si ca acum aduna arabii si marochinii zilnic tot ce apare ca sa le vanda ei engross pe preturi de te doare mintea? E mai simplu sa zici ca vanzatorii romani sunt japcari fara sa te intrebi ce se intampla mai departe de poarta noua de la care cumperi tu gumele alea.... |
Aleks,ai si tu dreptatea ta,dar acum 2 luni era 80 ron un cauciuc cu uzura de 20-30% SH,pe 15.In 2 luni acel cauciuc a ajuns la 150 ron,cand acel cauciuc in magazin,nou,e 220-230 ron,pai si unde e afacerea?Daca nu poti aduce un lucru la un pret bun,atunci te retragi de pe piata,lasi locul altora mai competenti decat tine,dar la noi nu,profitam cat putem de slabiciunea si nevoile semenilor.
|
intr-un fel asa este, dar romanul(prin constructie) tot jepcar este, iar daca si tine este lux.
|
Rezolvarea e la cei care au cauciucuri de mai multa vreme pe stoc si nu fac pe samsarii sa le dea la scoruri ca sa-si faca de o super sampanie...
Efectiv la o aruncare cu privirea prin traditionalele targuri locale ramai blocat ce preturi cer la anvelope oamenii de rand... Poi cum frate sa vinzi anvelope aproape linse cu 60 lei bucata... daca stai sa faci balanta intre unul nou facand un calcul simplist plecand de la mm avuti de cauciuc de nou ... pretul se apropie dar vreau sa-mi aduc aminte de vremurile bune cu cauciucuri aproape gratis :D |
Am stat si-am citit, am analizat si ma gandesc si sa comentez.
Acum 2 saptamani ma plimbam prin selgros sa-mi caut ceva tastatura mai speciala...si zic hai sa vad si de niste gume pentru taicamio ca tot vine iarna. Are o dimensiune mai ciudata 195/55/15 si iarna la dimensiunea asta gasesti la preturi de te sperii. Eram in selgros si vad intr-un colt 4 gume singure si pret INTREBATI LA CASA! cand ma uit, 195/55/15 culmea, de iarna M+S fulg si munte dot 29 11 2 bucati si 27 11 alte 2 bucati. Erau debica frigo la 179.48 ron/bucata Mai erau sute de alte marci chiar si debica navigator dar la alea nu erau dimensiunea asta erau ceva echivalente dar pretul era de 240 ron/bucata. M-am dus la casa i-am lasat la doamna 200 ron avans, m-am dus pana la banca, am schimbat niste bani, am revenit, le-am platit si-am plecat. Garantie, echilibrare si montare. Au fost scumpe? secondurile erau 150 ron dimensiunea asta si si cu uzura. Ce alegem, noi sau second? Noi noi sau noi reesapate? Noi reesapate sau second? Second "de marca" sau noi? Sunt un milion de intrebari. Cum stie lumea ca au uzura de 10-20-30-40-50%? Un cauciuc nou trebuie sa aiba minim 7mm de la senzor "carne". Cate persoane merg cu sublerul si le masoara ca sa spuna exact gradul de uzura? A e ochiometric? mdea Deci, am dat mult 180 lei/bucata noua? |
Quote:
Sunt gume dure care tin ani de zile, si te bucuri de nu mai poti ca sunt groase in carne, dar simti ca te dai pe plastic, nu pe cauciuc, sunt altele (Avon are modele extrem de scumpe, de exemplu) care nu tin un sezon si le tocesti la sarme. Sunt anvelope care au 12 mm grosime de noi, altele care au in jur de 7, depinde de ratiunile fiecarui producator. Bonus: la gumele pe 13, 14, chiar nu e rational sa iei second, pretul difera prea putin iar ce gasest sh deobicei nu e chiar stralucit. La o guma pe 17, 18, deja se schimba treaba... |
Domnilor, atunci cand va luati anvelope second-hand de iarna uitati-va sa nu fie mai vechi de 5 ani, conform legii nu puteti sa le puneti pe masina...oricum cost / total Km parcursi iesiti in pierdere....asa ca mai bine luati-va noi...nu ce au aruncat altii...e totusi viata voastra in joc! :-)
|
| All times are GMT +2. The time now is 11:28. |
- Copyright 2026 4Tuning