Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   PRO si CONTRA masinilor electrice (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/269051-pro-contra-masinilor-electrice.html)

GTR 15-07-11 19:17

PRO si CONTRA masinilor electrice

Faptul ca masinile electrice sunt in toiul dezvoltarii si foarte curand va exista o oferta larga si probabil cu un pret bun, m-am gandit sa deschid un topic cu pareri pro si contra masinilor electrice.

cata_golf 15-07-11 21:20

Re: PRO si CONTRA masinilor electrice

Eu sunt pro acestei variante,dar nu mi-as cumpara asa ceva pt ca sunt adept al clasicului mai bine modific un motor diesel vechi (1.6 vw,2.0 mercedes)sa mearga pe combustibil alternativ cum ar fi uleiul vegetal :) sau etanol la masinile pe benzina.

aleks 15-07-11 23:02

O exagerare a laturii verzi, şi a celei economice:
Dacă nu plătesc 10 mill pe lună la benzinărie dar plătesc tot 10 la factura de curent, că o încarc zilnic, unde-i avantajul?
Iar partea cu poluarea... producerea curentului electric e un monopol puternic, şi oricine are minime cunoştinţe ştie ce piedici sunt în calea producerii la scară mare de curent electric prin soluţii nepoluante. Deocamdată, în Europa, şi pe următorii mulţi ani, producerea lui va fi la fel de scumpă şi poluatoare ca şi rafinarea uleiurilor minerale, nicio diferenţă, doar praf în ochi.

_anaconda_ 16-07-11 03:02

Cu fiabilitatea cum stau ? Ma gandesc ca ansamblul ala electric ar trebui sa fie mai putin problematic decat un motor de generatie noua cu 10 milioane de senzori care pot ceda oricand si nu mai exista problema cu carburant de calitate slaba, curent sa fie. Sau gresesc ?

GTR 16-07-11 04:28

Quote:

Originally Posted by aleks (Post 4467729)
Dacă nu plătesc 10 mill pe lună la benzinărie dar plătesc tot 10 la factura de curent, că o încarc zilnic, unde-i avantajul?
Iar partea cu poluarea... producerea curentului electric e un monopol puternic, şi oricine are minime cunoştinţe ştie ce piedici sunt în calea producerii la scară mare de curent electric prin soluţii nepoluante. Deocamdată, în Europa, şi pe următorii mulţi ani, producerea lui va fi la fel de scumpă şi poluatoare ca şi rafinarea uleiurilor minerale, nicio diferenţă, doar praf în ochi.

Pai inainte sa deschid topicul asta m-am documentat si eu putin. (ca sa te pot contrazice :))))

1. Pentru producerea curentului electric se polueaza cu mai putin de 50% decat producerea combustibilului.
2. Transferul de energie electrica nu polueaza si este mai ieftin, combustibilul lichid trebuie transportat ....
3. La ultilizarea vehiculului, cel electric nu polueaza, cel pe combustibil normal ca polueaza.
4. Din ce am citit pana acum si la pretul actual al KW-ului in Romania, se parcurg cam 100 km cu ~10 RON, benzina/motorina ~50 RON.

Alte parti bune ale automobilului electric sunt: contructia mult mai simpla si foarte probabil mai fiabila, intretinerea simpla, cuplu omniprezent, beneficiezi instant de dotari (aer vara, caldura iarna), etc.

De curand am auzit ca este in faza finala de cercetare un acumulator cu costuri de productie mai mici, capacitate de ~4 X mai mare, mai usor de fabricat si mai usor fizic.

Mai exista avantajul folosirii acasa (mai mult la cei cu casa nu la bloc) a panourilor electrice care ar acoperii o incarcare pentru aproximativ 20-30 km/zi.

Partile nasoale la automobilele electrice sunt doar acumulatrorii: scumpi, poluanti (nu stiu cat se recicleaza din ei), se incarca destul de greu.

Masina electrica o sa fie o alternativa buna si in scurt timp cand preturile sigur vor scadea, doar ca pentru majoritatea va fi la inceput o alternativa ca a 2-a masina din cauza autonomiei.

Eu zic ca alternativa este interesanta si ma mai bucur ca nu am mai depinde de un monopol infect al combustibilului lichid pentru care platim un pret exorbitant si clar nemotivat.
Variantele, posibilitatile de producere a energiei electrice sunt mult mai simple si mai la indemana ceea ce obstructioneaza destul de mult monopolul, mai ales ca nu se mai poate pune problema de epuizare a resurselor.

Mai studiez si mai comentez :)

O zi buna!

lord_wader 16-07-11 14:36

Quote:

Originally Posted by _anaconda_ (Post 4467948)
Cu fiabilitatea cum stau ? Ma gandesc ca ansamblul ala electric ar trebui sa fie mai putin problematic decat un motor de generatie noua cu 10 milioane de senzori care pot ceda oricand si nu mai exista problema cu carburant de calitate slaba, curent sa fie. Sau gresesc ?

Eu zic ca stau bine, si am in minte acum troleele comniste care circula si acum in unele orase, cred ca se aseamana tehnologiile.Nu stiu, doar cred.

Daca vorbim de masini 100% electrice, eu nu mi-as lua (daca as avea bani :D ) Din cate am vazut pe la tv vor fi mai multe tipuri de baterii ca la laptop, iti iei cu 3 celule te tine 2ore, asa si cu masinile iti iei acumulatori ieftini mergi putin. Ramai in pana prostului te urci pe stalp si tragi curent :lol::lol:

mecarm 16-07-11 16:00

Ne place sau nu...suntem contra sau pro...asta este viitorul !

aleks 16-07-11 22:01

Cu acumulatorii chiar e impas major deocamdată, litiul (singurul material viabil până acum pentru acumulatori) fiind extras din Bolivia, în majoritate covârşitoare.
Prima problemă: Bolivia e dictatură, are şi monopol planetar, deci preţurile sunt în funcţie de cerere. Ar creşte cererea, ar exploda preţurile, şi n-ar mai fi rentabil să cumperi o maşină care să coste cât o vilă în Bahamas.
A doua problemă: dacă de mâine toate maşinile ar trece pe electric, n-ar ajunge tot litiul de pe planetă nici pentru un procent infim din ele, deci trebuie totuşi găsită o soluţie alternativă înainte să luăm în calcul maşina electrică.
Încă o temă de gândire: ştiţi cât petrol consumăm pe planetă pentru carburanţi? (nu uitaţi că petrolul nu se foloseşte doar pentru maşini, se foloseşte pentru toată industria chimică, de la plastic, cauciuc, asfalt, absolut tot ce ne înconjoară şi considerăm evident că există n-ar fi apărut măcar în forma actuală fără petrol).
Consumăm cam 13.160.329.830 litri de petrol pe zi pe planetă!!!!
13 miliarde de litri! zilnic! [35 de milioane de litri zilnic doar în România]
Dacă doar 40% din ei se folosesc pentru carburanţi tot înseamnă 5-6 miliarde de litri de combustibil ce trebuie înlocuit de curentul electric.
Utopic! Ar ajunge curentul electric să coste atât de mult încât industria întreagă ar intra în colaps, fără să mai vorbim de lipsa completă a unei infrastructuri atât de puternice.
Uitaţi-vă numai când e caniculă, câte aglomerări urbane intră în colaps şi pene energetice majore pentru că reţelele sunt suprasolicitate de nişte rahaturi de ventilatoare şi aere condiţionate de cameră.
Ei, pe lângă alea adăugaţi multitudinea de maşini, camioane, utilaje, mă rog, cam tot ce merge pe benzină şi diesel acum, să consume curent.
Nu are niciun stat capacitatea financiară să facă swap-ul ăsta, mai ales că toţi îşi ţin respiraţia de la un semestru financiar la altul să nu se destrame din cauza datoriei publice.
Motorul electric pe auto este un vis încă. Vis frumos şi aparent ecologic, dar total utopic.

<table class="body sortable" border="0" cellpadding="3px" cellspacing="0"><tfoot><tr></tr><tr> <td align="left">
</td><td align="right">
</td><td>
</td></tr></tfoot></table>

roli 16-07-11 22:49

din cate am inteles un swap in state costa cam 5000$
si la cat e pretul carburantului scoti bani destul de repede

Eriksson 16-07-11 22:57

Quote:

Originally Posted by dony ddc (Post 4469253)
+1!!!

ce rost are postul tau ?

on : https://www.youtube.com/watch?v=7SqvayJdiWU

din cate am inteles masinile electrice au autonomia foarte mica
ideal mi s-ar parea un hibrid - un motor electric si un motor pe baza de petrol

Stage1 22-07-11 18:42

Quote:

Sa vedem dupa 2012, cand se anunta deschiderea reactoarelor pe fuziune nucleara, principiul energiei solare oferita de soare, pare sa fie viitorul. Eu unul, as fi fost de acord cu ideea lui Tesla, dar na...
In legatura cu folosirea energiei electrice pe masini, nu cred ca-i vorba neaparat daca renteaza sau nu, ci faptul ca ramanem fara petrol in viitorul apropiat :-)

lord_wader 23-07-11 17:42

Daca in urmatorii 50 sau 100 de ani ar urma un razboi mondial cred ca s-ar rezolva problema carburantilor :D O sa fie ca in Mad Max

Yackone 31-07-11 00:21

Mai punctez cu un argumet contra masinilor pe baterii....timpul de incarcare al acumulatorilor...
Parerea mea este ca viitorul masinilor ecologice sunt bio combustibilii... Etanol obtinut din porumb sau bio diesel obtinut din rapita... variante mult mai ecologice sunt, numai ca monopolul combustibilor pe baza de petrol este prea mare iar partea cu electricul, e chestie de moment sa zicem de trend.

GTR 31-07-11 00:43

In tarile dezvoltate nu prea este o problema sa ai 2 masini in familie si cum majoritatea oamenilor dorm noapte si se duc la servici ziua, dupa ceva cumparaturi, un film, etc. range-ul de peste 100 km este ultrasuficient si chiar si timpul de incarcare de 6 ore nu este o problema.

Si cum in ultimul test citit am vazut ca suta e km a costat 1,5 EUR, singura problema ramane timpul de achizitie care momentan este cam mare.

Yackone 31-07-11 11:18

Unde mai este placerea de a conduce...sa auzi sunetul motorului...sa simti anumite senzatii pe care numai un motor cu combustie internat ti le poate oferii... Nu o sa fie ciudat cand iti iei o masina mai exclusivista gen Ferrari (care deja dezvolta o prostie de genu) si o sa sune ca Opelul Ampera al vecinului?

Stage1 31-07-11 12:06

Quote:

Parerea mea este ca viitorul masinilor ecologice sunt bio combustibilii... Etanol obtinut din porumb sau bio diesel obtinut din rapita... variante mult mai ecologice sunt, numai ca monopolul combustibilor pe baza de petrol este prea mare iar partea cu electricul, e chestie de moment sa zicem de trend.
Pentru asta trebuie spatiu(teren agricol), trebuie mult spatiu si nu stiu cum sa-ti spun dar la nivel global, nu avem...:-)
Ar avea mai multe sanse hidrogenul.
Quote:

Unde mai este placerea de a conduce...sa auzi sunetul motorului...sa simti anumite senzatii pe care numai un motor cu combustie internat ti le poate oferii... Nu o sa fie ciudat cand iti iei o masina mai exclusivista gen Ferrari (care deja dezvolta o prostie de genu) si o sa sune ca Opelul Ampera al vecinului?
Fara grija, daca asta-i problema, se vor monta sisteme acustice care sa redea sunetele diferitelor motoare din trecut (un banal exemplu, cand te joci nfs sau ceva simulator cu masini, te deranjeaza inexistenta unui v8 montat dupa monitor?), solutiile se gasesc acolo unde-i nevoie. Vor fi audi/bmw/mercedes/seat/ferrari/a.martin/etc, deci modelele vor fi evident ,,fara numar", nu cred ca va fi problema confunziei masinii tale cu ale vecinului, referitor la viteza, nu cred ca va scadea, dimpotriva...

GTR 31-07-11 15:15

Quote:

Originally Posted by Yackone (Post 4498593)

Vorbim de masini de folosinta urbana zilnica, nu pentru pasionati sportivi, nu pentru concedii in afara, etc..

Cand te uiti pe strada intr-un oras o sa vezi ca 80% din masini nu sunt cumparate pentu sunetul motorului si nici pentru veleitatile sportive, nu parcurg mai mult de 100 km/zi, stau minim 6 ore in parcare, adica sunt fix targetul electicelor.

Yackone 31-07-11 19:30

Da ... argumente practice sunt...dar totusi prefer sa aud un motor sub capota nu bazaitul aperilor...este parerea mea.;)

GTR 31-07-11 20:57

Quote:

Originally Posted by Yackone (Post 4499419)
Da ... argumente practice sunt...dar totusi prefer sa aud un motor sub capota nu bazaitul aperilor...este parerea mea.;)

1.Nu tu esti targetul.
2.Prefer de 1000x sunetul electric vs cel de diesel.

Yackone 01-08-11 00:18

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 4499574)
1.Nu tu esti targetul.
2.Prefer de 1000x sunetul electric vs cel de diesel.

Daca nu sunt eu traget-ul atunci de ce se fac masini electrice/hibride cu valente sportive pentru tineri?? Ex: Honda CR-Z

GTR 01-08-11 00:49

Quote:

Originally Posted by Yackone (Post 4499969)
Daca nu sunt eu traget-ul atunci de ce se fac masini electrice/hibride cu valente sportive pentru tineri?? Ex: Honda CR-Z

Pai una este hibridul, alta este full electric. (cr-z-ul ala e foarte tare :D)

Sunetul pe benzina al unei masini sport este bestial ce-i drept, dar motorul electric in sine are avantaje majore, penalizarea venind deocamdata de la greutatea si capacitatea acumulatorilor.

mihaitarta 30-09-11 11:00

In ideea in care oricum am doua masini, nu m-ar deranja ca una sa-mi satisfaca pasiunea fata de masini, iar cealalta sa fie o ascutitoare din aia electrica, DAR:

1. In niciun caz hibrida. Hibridele mi se par cea mai prosteasca gaselnita posibila. In afara de faptul ca nu platesti taxa de inmatriculare eu nu vad altceva decat dezavantajept ca in general functioneaza mai mult pe benzina si mai ai inca o gramada de chestii in plus care sunt potentiale defectiuni la niste masini a caror calitate oricum s-a cam dus in cap in ultimii 5-10 ani.
2. Daca e sa fie electrica, primul si cel mai mare dezavantaj (deocamdata) peste care n-as putea sa trec este pretul. Mai bine imi tai o mana decat sa dau 42.000 pe un Ampera. Un simplu calcul iti arata ca ai nevoie de 8-10 ani ca sa economisesti din carburanti diferenta de pret fata de o masina cu motor diesel/benzina, asta nepunand la socoteala faptul ca bateria nu rezista 8-10 ani si e cam cea mai scumpa "piesa" de pe masina. E bine ca incearca, dar deocamdata mi se pare epic fail.
3. Un alt element care impinge constiinta colectiva spre masini electrice e protectia mediului.
Parerea mea e urmatoarea: Atata timp cat pe cosul CET-ului din Oradea (centrala electro termica sau cum naiba s-o fi numind) iese un fum negru gros de parca ar arde cauciucuri, nu ma intereseaza subiectul poluare provenita de la autoturisme personale, indiferent cat consuma.
Cand o sa se rezolve in primul rand problema poluarii industriale, putem sta de vorba si cu privire la poluarea autoturismelor personale. Pana atunci mi se pare absolut irelevant.

AlexandruHD 08-10-11 15:31

1. Da, e o chestie interesanta...dar nu inteleg ceva. Adica cu o masina normala ramai fara benzina/motorina, te opresti si alimentezi... eh acum e acum :D cu masina electrica ce faci? din cunostintele mele curentul nu ´´curge´´ asa repede ca benzina si dureaza ceva o incarcare :D
2. Cred ca daca am trece la productie de energie electrica in masa pe baza de elemente radioactive ( centrale nucleare ) atunci am putea sustine consumul enorm de energie.
3. Cat despre autonomia bateriilor... eu am alta idee desi e MULT PREA GREU de realizat : hai sa acoperim toate drumurile/autostrazile si toate cele, cu o plasa electrica ( cam la 5 metri inaltime ) si sa fim legati la ele cam ca si troleele dar nu la cabluri ca sa ne putem misca liberi de pe o banda pe alta si alte cele. Plasa sa fie similara cu cea de la masinutele alea din parcurile de distractii (au o plasa deasupra lor si is legate la ele...cred ca alai principiu de functionare). Plasa aceea sa fie legata direct la sistemul national... si asa s-ar rezolva toate problemele de autonomie. Cat despre cum ne taxeaza ... sa aibe fiecare cate un contor pe masina si la sfarsit de luna sa ne vina factura :D SIMPLU :X dar extrem de greu de realizat...

Iertati-ma daca v-am plictisit :D

aleks 08-10-11 20:32

Deobicei nu comentez la posturi utopice, dar acum vreau numai să te întreb două chestii: CFR-ul foloseşte genul ăsta de deplasare, doar că e pe un singur fir, în Z. Nu te'ai intrebat de ce, pentru a misca echivalentul a maximum 200 de masini foloseste cateva zeci de mii de volti? Si ai idee cam cât sunt de mari pierderile pe reţea din cauza vechimii medii a locomotivelor de pe trasee şi a reţelei electrice în sine(dealtfel bine întreţinute, pe cât posibil)? Plasă de maşinuţe....
Cât despre resursele de uraniu limitate care n-ar susţine consumul planetar de energie nici măcar un an, dacă ar fi sursă exclusivă, nici nu mai vorbesc.

TURBOSS 09-10-11 01:25

eu vad masinile electrice pe viitor. vor aparea masini excusive pt mersul prin orase, autonomie de 200 km si cand tehnica va progresa(se scoate de la fundul caietului) vor aparea si masini care pot acoperii 6-700 km, sau de ce nu 1000 km. benzinariile vor deveni ENEL, cu naspe mii de fire sa poata incarca simultan 10-15 masini pe putin, timpul de incarcare sa fie maxim 45 min.
atnci cafelele, sucurile, swandwchurile...eugeniile vor fii si mai scumpre la benzinarie. vrei nu vrei...tot trebuie sa stai ceva pana sa incarca masina.

Gixer 12-10-11 03:07

Sincer, eu sunt de parere ca, inca este prea devreme casa ne facem o parere pertinenta asupra motoarelor electrice, abea daca au aparut primele astfel de automobile.......in plus, "pompe" electrice mai ales la noi in tzara avem numai una, pe cand de ex in Elvetia la prima benzinarie de pe autostrada la care m-am uitat mai atent deja am vazut una da si acolo doar cateva am vazut efectiv pe strada...eventual daca am vb de hibride hai sa zicem cat de cat, da si acestea sunt rare si toate noi de inca nu ne putem pronunta in privinta fiabilitatii lor.

RVL 2000 13-10-11 03:05

Quote:

Originally Posted by aleks (Post 4632682)
Deobicei nu comentez la posturi utopice, dar acum vreau numai să te întreb două chestii: CFR-ul foloseşte genul ăsta de deplasare, doar că e pe un singur fir, în Z. Nu te'ai intrebat de ce, pentru a misca echivalentul a maximum 200 de masini foloseste cateva zeci de mii de volti? Si ai idee cam cât sunt de mari pierderile pe reţea din cauza vechimii medii a locomotivelor de pe trasee şi a reţelei electrice în sine(dealtfel bine întreţinute, pe cât posibil)? Plasă de maşinuţe....
Cât despre resursele de uraniu limitate care n-ar susţine consumul planetar de energie nici măcar un an, dacă ar fi sursă exclusivă, nici nu mai vorbesc.

CFR foloseste tensiuni inalte pentru a cobori curentul si a limita pierderile de transport a energiei si pierderile la contact. O locomotiva misca lejer cam 100 de tiruri printr-un singur contact, la masini puterea ar fi mult mai mica.
Nu sustin ca ar fi cea mai buna solutie mai ales ca in Ro s-ar fura prea mult si ar fi multe accidente din cauza furturilor dar TEHNIC n-ar fi imposibil.

Din ce citisem eu rezervele de materiale radioactive se apropie de cele mai optimiste estimari de rezerve de combustibili fosili (ceva cam 75%)

aleks 13-10-11 14:43

Quote:

Originally Posted by RVL 2000 (Post 4641998)
Din ce citisem eu rezervele de materiale radioactive se apropie de cele mai optimiste estimari de rezerve de combustibili fosili (ceva cam 75%)

Conteaza cum e facut calculul, 75% din cat s-ar consuma inlocuind total sursele de combustibili fosili cu uraniu? Ma indoiesc serios de buna intentie a celui care a facut calculul initial.

RVL 2000 15-10-11 19:31

Estimarile respective se refereau la cata energie mai avem disponibila in total.
Cifrele relative erau
- combustibil fosili 0.4 - 3 (3 daca se pune la punct tehnica de extragere)
- combustibili nucleari 2.5

@Gixer motorul electric e "matur" de foarte multi ani, e doar o chestie de alegere a tipului constructiv.
Dupa parerea mea motorul electric nu mai poate fi imbunatatit decat la raportul masa/putere in rest la capitolele fiabilitate si randament e la niveluri la care motoarele termice nu pot ajunge nici TEORETIC.
Randamentul ajunge la 98% la motoarele de puteri mari.
Again doar stocarea energiei e problema.

ApocalypseXL 17-10-11 08:39

Masinile electrice o sa aiba un viitor real abia dupa ce o sa avem reactoare pe fuziune care sa produca destul curent sau daca o sa avem peste 60% energie regenerabila .

Masinile cu acumulatori nu prea au mare viitor , mai degraba cele ce au celule electrice sunt viitorul . Astea cu acumulatori sunt doar o faza de tranzitie .

cincizeci 01-12-11 09:39

In viitor vor exista solutii de stocare a energiei mult mai ok decat exista in prezent.

Mi se pare realist scenariul in care in viitor ar scrie pe benzinarie "enel", asta daca omenirea trece pe masini electrice :).

OFFT.:
Cu toate astea, pana una alta... avem alta problema de care se pare ca oricine ar fi la putere uita. SE TERMINA TOTI COMBUSTIBILII, radioactivi sau fosili. Si nu vorbim de copiii nostri.

In ceva vreme, trebuie gasita o solutie alternativa; iar trecerea va fi brusca, cine se va adapta (ma refer la tari) va "supravietui", cine nu va ajunge la nivel de trib cu multi locuitori. [cred ca sunt putin cam apocaliptic...]

Gixer 01-12-11 10:19

Quote:

Originally Posted by RVL 2000 (Post 4647256)

@Gixer motorul electric e "matur" de foarte multi ani, e doar o chestie de alegere a tipului constructiv.
Dupa parerea mea motorul electric nu mai poate fi imbunatatit decat la raportul masa/putere in rest la capitolele fiabilitate si randament e la niveluri la care motoarele termice nu pot ajunge nici TEORETIC.
Randamentul ajunge la 98% la motoarele de puteri mari.
Again doar stocarea energiei e problema.

Nici stocarea nu e asa de problematica, daaaaar nu vrei sa stii cat costa o baterie care ar avea fiabilitate si autonomie mare din cauza materialelor din care e facuta si cu ce implica legarea ei la motor(Litiu, Sodiu, Cupru, Platina, Ag, Au)...am inteles ca ar fi si niste tehnologii mai accesibile, dar cica acestea ar fi tinute "la sertar" in secret tocmai din cauza petrolului cre tre sa se vanda tot garla...

RVL 2000 01-12-11 11:36

Nu contest ca solutiile exista, doar ca nu sunt pe piata.
Ma refeream ca la motorul electric nu mai e mai nimic de imbunatatit, se mai poate reduce masa dar asta nu cred ca se va face prin folosirea altor materiale pentru ca se face mult mai usor prin cresterea turatiei si micsorarea diametrului.
La fiabilitate stau excelent, mai ales cele fara perii (care se folosesc in propulsie) pot functiona ani de zile continuu fara defectiuni.

franz34sm 01-12-11 11:58

nu stiu ce sa zic de masinile electrice pt ca inca nu le cunoastem. eu zic ca tot aia e ca si cum ai avea o masina pe benzina sau alt combustibil. eu nu cred ca masinile electrice ar fi super bune, nu se strica si asa mai departe. pai atunci firma de constructii ar da faliment plus si mecanicii. si masinile electrice or avea probleme - ca tre sa mearga afacerea.

RVL 2000 01-12-11 17:47

Din punctul producatorilor de vedere tot cam asa e si acum: cat timp masina sta la primul propietar, motorul nu prea se strica, iar daca se strica posibil sa fie in garantie.
Si din punctul de vedere al celor ce cumpara masini noi e tot cam asa, lucrurile se schimba pentru cumparatorii sh care nu vor mai avea de furca cu motorul dar vor avea probabil cu stocare si electronica.
Cu toate ca nu avem masini electrice, avem motoare peste tot iar un motor electric, bine proiectat, fara perii, este nemuritor dpdv al unui autoturism care aduna foarte rar 20.000 de ore de functionare.
Am tot timpul de a face cu motoare electrice care in 100-150k de ore au zero probleme cu exceptia rulmentilor.
Singura problema ar fi ca la auto, rulmentii vor lucra la turatii mari dar, din nou, daca sunt alesi corect pot depasii 20-30.000 de ore fara probleme.

a3ds 11-12-11 16:09

O sa avem masini electrice pe strazi cand va incepe sa se termine petrolul. Ziua aceea este inca departe, teoria cu peak oil este doar o teorie. Pretul actual al petrolului este mega speculat, pretul real este de vreo 3-4 ori mai mic decat este acum si rezerve mai sunt cacalau. Doar ca se fac enorm de multi bani din speculatii cu o resursa esentiala si mai ales din industria auto, din motoare de 2 bani cu ardere interna si mai ales din service si piese. O masina electrica este mult mai fiabila si mai putin poluanta, chiar ma intreb daca o sa avem vreodata, in timpul vietii noastre. In industria auto, fiabil si cu costuri mici de intretinere= FALIMENT. :) In paradigma in care functioneaza economia la ora aceasta, sa scoti o masina electrica nu este viabil din punct de vedere comercial, nu ai nici un interes.

franz34sm 11-12-11 16:12

corect. asa ca eu prefer sa raman la benzina :)

RVL 2000 11-12-11 17:09

Quote:

Originally Posted by a3ds (Post 4772099)
O sa avem masini electrice pe strazi cand va incepe sa se termine petrolul. Ziua aceea este inca departe, teoria cu peak oil este doar o teorie. Pretul actual al petrolului este mega speculat, pretul real este de vreo 3-4 ori mai mic decat este acum si rezerve mai sunt cacalau. Doar ca se fac enorm de multi bani din speculatii cu o resursa esentiala si mai ales din industria auto, din motoare de 2 bani cu ardere interna si mai ales din service si piese. O masina electrica este mult mai fiabila si mai putin poluanta, chiar ma intreb daca o sa avem vreodata, in timpul vietii noastre. In industria auto, fiabil si cu costuri mici de intretinere= FALIMENT. :) In paradigma in care functioneaza economia la ora aceasta, sa scoti o masina electrica nu este viabil din punct de vedere comercial, nu ai nici un interes.

N-am stiu de "peak oil" , pur si simplu asa cred eu ca se va intampla.

Repet: cei ce cumpara masini noi le schimba relativ des, foarte putini tin o masina noua 10 ani asa ca din punctul asta de vedere masinile sunt fiabile . Motoarele propriu-zise nu necesita reparatie pe banii celui care a luat-o de noua, si chiar in putinele cazuri in care necesita, firma producatoare castiga doar bani de manopera.

Motoarele elctrice propriu-zise sunt larg raspandite in industrie si foarte fiabile, chiar si atunci cand infasurarile cedeaza sau arborii se uzeaza, aproape nimeni nu apeleaza la producator sa le rebobineze sau sa refaca arborii iar producatorii de lagare sunt altii decat cei de motoare si totusi nu dau faliment.

Motorul electric nu ar incurca cu nimic producatorul de masini pentru ca piesele care cedeaza mai des la masinile actuale sunt oricum fabricate de alte firme.

Chiar ma gandeam odata ca mare parte din masina mea nu are legatura cu emblema (sau in orice caz pot fi inlocuite cu piese ale altor firme)
Pistoane, cutie, turbina , sistem de injectie, senzori, o mare parte din trenul de rulare, frane etc etc nu sunt fabricate de BMW

Oricum omul e condus de goana dupa nou si/sau diferit chiar daca masina e in perfecta stare, tot isi doreste sa incerce altceva. Majoritatea cumparatorilor de msini noi le evalueaza dupa design performnta si pret, fiabilitatea nefiind o problema in general.

Singurul obstacol real in calea motorului electric este petrolul, daca nu ar fi petrol si toti am cumpara electrice, cel mai probabil si solutiile de stocare s-ar ieftinii foarte mult.

RVL 2000 11-12-11 18:06

Quote:

Originally Posted by aleks (Post 4467729)

Din punctul de vedere al utilizatorului este mult mai ieftin cu energie electrica de exemplu cu un scooter nu ajungi la 1.5kwh-2kwh/100km, consumul tipic e undeva la 400w la 40km/h la mers constant, pe plan drept. Sia asta nu cu cele mai eficiente motoare electrice din lume.

Piticele axiam ating 50km/h cu un motor de 5cp (poate gresesc dar nu cred ca mult) deci cu 8kwh poti acoperii 100km/h.

Faptul ca la viteze mici consumul pentru propulsia propriu zisa e mic se poate vedea si din consumul orar in gol si in sarcina - motorul meu consuma doar "pentru el" ~2l/h la 2000rpm, tot la 2000rpm si viteza de 50km/h consumul orar e de obicei sub 3l/h pe plan drept.

Cel putin la viteze de oras, la preturile actuale, masinile electrice ar consuma foarte putini bani daca bateriile n-ar fi asa scumpe si cu viata asa scurta.

Gixer 12-12-11 00:42

Quote:

Originally Posted by RVL 2000 (Post 4752086)
Nu contest ca solutiile exista, doar ca nu sunt pe piata.
Ma refeream ca la motorul electric nu mai e mai nimic de imbunatatit, se mai poate reduce masa dar asta nu cred ca se va face prin folosirea altor materiale pentru ca se face mult mai usor prin cresterea turatiei si micsorarea diametrului.
La fiabilitate stau excelent, mai ales cele fara perii (care se folosesc in propulsie) pot functiona ani de zile continuu fara defectiuni.

Bobinaj de Argint in loc de Cupru ;) ....da ia vezi cat costa de ex numai un dif Celestion sau Clarion care are asa ceva din ratiune de mega-bashi sa nu se incalzeasca bobina sau si sa nu fie supra-dimensionata :P

All times are GMT +2. The time now is 15:34.

- Copyright 2026 4Tuning