![]() |
Ce e moda asta cu low ?
Vreau un ins capabil sa-mi explice, de ce unii aleg sa-si lase masina asa de jos pana strica de tot geometria rotii pe masinile cu strut McPherson.
Ce castiga inafara de o aerodinamica putin imbunatatita ? Camber pozitiv ? Amortizare ineficienta ? Chiar se merita ? |
Re: Ce e moda asta cu low ?
fiecare face din masina lui ce ii place..
eu chiar sustin "moda low" |
Cateva plusuri sa zicem.. stabilitate mai buna..nu se mai ridica de bot la plecarea de pe loc..nu se mai lasa de bot la franare..aspect mai placut..:D
|
Fiecare face ce vrea cu tractorul lui !
Pierzi la confort dar castigi la tinuta de drum, daca drumul este drept (cum ar trebui sa fie) fara denivelari majore . Pierzi la parcari : poti lovi barile in borduri , poti lovi pragurile daca dai in gropi/santuri (si sunt destule in Romania). Din cauza ca nu sunt facute cum trebuie , la trecerile prin viaducte, peste poduri la imbinare , la trecere in viteza risti sa dai cu burta de asfalt ! Eu personal, vara o las cat pos de jos , iar pe de alta parte iarna schimb suspensie+roti si o ridic la loc ! Deci , subscriu : Fiecare face ce vrea cu tractorul lui ! Este exact la fel si chiar identic , cum e moda asta acum cu masinile pe motorina si matul/colantarea ! Voie buna ! |
Eu zic ca nu e o moda...
|
moda low chiar face parte din tuning...pe langa aspectul pe care il da masinii ofera si o stabilitate foarte ridicata, insa in Romania noastra draga nu prea este indicat sa-ti lasi masina "pe burta" datorita drumurilor MIZERABILE
|
Unde castigi la tinuta de drum ? Nu inteleg. Ca e mai joasa ?
Cand ai cursa de amortizare de 1 cm doar ? Cand mergi cu amortizorul aproape decuplat, pe bumpstop ? La mai mult de 3cm coborati as revizui multe aspecte ale suspensiei (enumar scrub radius, roll centre) |
Quote:
In aceeasi ordine de idei,o masina joasa si rigida presupune toate avantajele mai putin comfort.Adica se conduce mai bine,este mai stabila pe viraje,franarea este mai buna,aerodinamica mai buna,consum mai mic,aspect mai placut,te urci pe asfalt in loc sa te dai jos din masina. Daca presupunem ca "injosirea" masinii se face cu piese(armortizoare+arcuri) aprobate de organele competente(si nu prin inlaturarea unor parti din arc) aspectele ebumerate de tine sunt acoperite.In cazuri extreme,in functie de model,producatorul suspensiei specifica noile valori pentru ajustarea geometriei. In aceeasi ordine de idei, "low ride" este bun daca esti dispus sa sacrifici comfortul in favoarea celorlalte aspecte insa fara sa fii cioban si sa faci asta cu flexul. |
castigi atat de multa stabilitate, si atat de multa aerodinamicitate incat la cei 40 km/h cu care mergi maxim si peste cap, simti asfaltul cum se lipeste practic de roti.
a ajuns moda asta atat de departe incat te scarbeste grav, sau cel putin pe mine, sau o fi din cauza aplaudacilor genului, inca nu imi dau seama. din fericire fiecare isi face masina cum vrea, si o lasa cat de mult vrea, eu la cat de mult folosesc masina nu imi permit sa fiu blaaaannaaaaa, lowwwww si alte dracii, dar o masina de weekend merita lasata pana iti sparge baia o moneda... |
Quote:
Poate ai fi surprins sa stii ca o astfel de suspensie tinea pe drum o masina din "93 care zbura pe A2 cu 280-300km/H ...intr-adevar iti deplasa toate organele interne dar cand era vorba de stabilitate si siguranta nu aveai ce sa comentezi. Insa suspensia era una profi,cu costuri pe masura,nu flex-made si ajustat amortizoare la Nea Vasile..... |
2 Attachment(s)
Nu stiu cum le zice in romana. Imi pare rau.
TUV/MUV/RAR si ce nume or mai avea nu o sa stea sa-ti calculeze tie centrul de greutate, centrul de rasturnare, prin proiectia bratelor. Deasemenea planetarele lucreaza intr-un regim non optim, ca si bratele de directie. Astea duc iar la acelelarea efectelor de bumpsteer si torque steer. O data cu coborarea, imbunatatesti punctul centrului de greutate, dar cel de roll se duce pe apa sambetei. |
Am sasiu sport si jante pe 17 de fabrica.Gumele sunt 225-45-17 ...masina fiind o astra h.Crede-ma ca nu mi-as dorii low..Sunt satul cat de atent tre sa fiu doar cu jantele astea.Ma gandesc ce chinul de pe lume ar devenii o plimbare prin oras doar de dragul de a da un look mai placut fiind lasata.
Oricum fiecare face ce vrea cu masina lui.Daca ne-am fi putut compara la infrastructura cu cei din Vest,cu siguranta as mai fi coborat masina 3-4 cm. |
Quote:
|
Cum se stabileste drop-ul ideal ?
|
Quote:
|
Si fara amortizoare pot sa merg. E bine ?
|
Quote:
din nou o dai in replici acide, prietene, e normal sa nu stii denumirile in romana cand tu dai cu copy paste de pe site-uri in engleza, si e normal sa te dai zeu cand nu te duce mintea suficient cat sa iti si motivezi comentariile |
Quote:
|
Ce sensibilosi sunteti. Mai sa-mi para rau.
Indiferent ca as copia, cita, sau reproduce din ce am invatat, eu fac ceva. Tu ? Iar mura-n gura nu o sa va dau niciodata. Nu sunt platit ca de voi ca sa o fac. Si nici bunul samaritean nu sunt. Nu stiu cati au bani de coilovere Tein, Moton etc. ca sa faca ceva mai cu cap. Multi apeleaza la niste amortizoare mai dure si arcuri de coborare. Nu e cea mai buna alegere. |
si banuiesc ca in urmatoarele post-uri tu ai sa te lauzi ca ai bani si iti permiti ce-i mai bun nu? Cam acolo vrei sa bati, sa stie lumea ca vrei sa faci treaba cu cap, tu asta desteptu care o dai in bumpsteer si torquesteer, ai uitat si limba romana chipurile!
|
Prosti, da` multi.
Esti chiar asa bovina sa intelegi ca numai de laudat n-am chef. Iar traduceri in romana nu o sa caut. Nici nu cred ca exista. Vorba aia, nu-ti place nu mananci. |
Ai grija cu limbaju, ca nu ma inrudesc cu neamurile tale de capsunari ca sa ma faci bovina!
|
Nu se merita sa mai dati apa la moara...sunt sigur ca stiti multi dintre voi ce trebuie facut si cum, dar daca Predator e asa mare si tare si le stie pe toate eu zic ca nu mai are rost sa dati reply pentru ca oricum stie tot ce misca de masini...imi cer scuze daca s-a simtit cineva jignit...dar mi se rupe
|
Am grija cu ce-mi doresc eu. Afla ca tu nu esti pe aceea lista.
|
Quote:
nu iti cer nici o explicatie, ma doare fix in **** de ce stii tu, cu ce te ocupi tu si toate cele, sunt suficienti oameni pe aici care te depasesc grav in cunostiinte, dar niciunul nu este atat de infatuat ca tine... |
Predatoare neica iar vrei ban aka concediu?:lol: Sincer exista pe forum-ul asta topic unde sa nu iasa tarania la suprafata?
|
Quote:
Quote:
|
Chiar as vrea sa vad unde ma contrazic. Fa pe detectivul si zi-mi.
Pentru fanii e-penis, am mai multi bani investiti in carti decat aveti voi in masini. Ca tot e de smenozeala. Pana acum nu s-a gasit unul capabil sa-mi explice, si nu la modul ca asa imi place mie. Restul, umplutura. |
Incerc eu o explicatie :
Coborarea garzii masinii se face din doua motive : 1. De expozitie pur si simplu , pentru ca o masina coborata din suspensie arata extrem de bine , mult mai bine in comparatie cu o masina ridicata , are aerul acela de "masina rea" ; 2. Pentru marirea stabilitatii pe viraje , cresterea aerodinamicitatii si o tinuta de drum mai buna decat in varianta standard a suspensiei . Problema masinilor cu suspensie standard a fost si va fi intotdeauna inclinarea puternica pe viraje datorata ruliului caroseriei la schimbarea centrului de greutate , totodata , pe drum drept o masina inalta va lua mai mult aer sub ea in comparatie cu o masina joasa , deoarece intervine fenomenul de portanta aerodinamica , care ridica masina in sus in urma frecarii cu aerul , practic "fundul" masinii se transforma intr-o aripa , al carei efect de portanta creste direct proportional cu viteza de deplasare iar de aici o serie de probleme din care enumar doar instabilitatea masinii la viteza ridicata si senzatia de "volan liber" . De aceea multi din cei ce dispun de sumele necesare pentru o modificare a suspensiei o fac fara sa stea pe ganduri , chiar daca in acest mod se sacrifica confortul dar asta numai in situatia in care se alege tot suspensia clasica cu amortizoare si arcuri . Cei ce vor o masina senzationala si confortabila in acelasi timp opteaza , in schimb , pentru varianta de suspensie hidraulica sau hidropneumatica ( lichid hidraulic simplu sau lichid hidraulic combinat ori cu azot , ori cu aer comprimat ) dar acest lucru presupune o investitie foarte mare - peste 2000 de euro , insa castiga din ambele parti : pastreaza confortul masinii , maresc stabilitatea si tinuta de drum si au posibilitatea de a lasa masina jos atat cat vor ei dar fara sa afecteze , repet , confortul masinii . Moda , daca se poate numi moda , a fost preluata de pe circuitele de viteza din campionatele de turisme si "grefata" pe masinile de strada , ce nu ia in calcul , din pacate , marea majoritate a celor ce fac aceasta modificare a suspensiei , este faptul ca daca o faci trebuie sa o faci cu cap si lucruri de calitate , nu cu ciocanul si flexul pentru ca , optand pentru varianta doi , faci masina praf si in scurt timp o sa ai probleme la coloana vertebrala din cauza zdruncinaturilor . Totodata , pe langa faptul ca afectezi sanatatea , mai distrugi si masina datorita vibratiilor puternice la care sunt supuse toate elementele masinii si implicit motorul.... Ca si concluzie generala : nu este nimic rau in a cobora masina pe suspensie dar daca vrei sa faci acest lucru , fara a afecta nici sanatatea ta si nici integritatea masinii , cea mai buna alegere este varianta hidraulica cu reglare pe mai multe trepte de inaltime , varianta la care castigi atat la imagine cat si la confort , tinuta de drum etc. Sper ca explicatia mea a servit la ceva bun , bafta tuturor si spor la modificari ! |
Buna explicatia data de THUNDER77. As vrea sa mai adaug faptul ca datorita faptului ca intra mai putin aer dedesubt, creste acel downforce (forta de apasare) si astfel se ajunge la o oarecare imbunatatire a coeficientului aerodinamic al masinii.
O zi buna ! |
2 Attachment(s)
vorba aia,low is a lifestyle :wink:
o masina lasata pe burta arata mult mai bine,eu cred ca cel mai bine arata un sedan mare,in special daca e japonez,cu camber negativ mare vezi Cima f50 din prima poza,si cima y33 din a doua ( sau infiniti q45 in USA) |
Quote:
|
Quote:
Daca n-ar fi fost stanceworks si alte site-uri din afara nimeni nu incerca sa-si coboare masina exagerat de mult si sa-si puna stikere care nu au nicio legatura. De aproximativ 2 ani a inceput moda asta.. |
Quote:
Zi-mi si mie ce inseamna "low is a lifestyle" mai detaliat ? Ce presupune etc. ca engleza stim si noi. Masinile alea n-o sa le vezi ducand propietarul zilnic la munca, la fel n-o sa vezi vreo masina in genul ala pe strazile din Romania. Omu' vorbea de o modificare mai finuta, pe care o tot vedem pe strazi nu exagerarile alea. Quote:
|
Ce vad in pozele alea doua mi se pare hidos, oribil... si 100% inutil si ineficient. Cred ca astia isi pot vinde anvelopele de pe masini la pret de anvelope noi, ca nu au cum sa le faca uzura PE suprafata de rulare, ci numai la imbinarea suprafetei de rulare cu sidewall-ul (si, in curand - daca o tin tot asa cu trend-ul asta idiot - uzura se va vedea doar pe sidewall-ul interior :rolleyes2 ca vor merge cu jantele aproape paralele cu solul).
Coborarea garzii la modul asta exagerat se face doar dintr-un orgoliu prostesc, eu unul nu inteleg care e scopul. Macar de ar arata bine... dar nu, cel putin eu unul nu suport sa vad asa ceva, desteptii astia au reinventat roata sau cum? Roata oblica? Chiar si low-uirea mai putin exagerata, dar peste maximul necesar, o consider inutila. Multi apreciaza simplul fapt ca roata sta inclinata spre interior, insa d.p.d.v. tehnic nu exista niciun avantaj. Fiind, insa, multi fanatici care fac asta doar de dragul de a avea rotile oblice, kit-urile de camber-adjustment sunt greu de gasit, pentru ca nu se cumpara, nimeni nu le vrea, toti vor oblic. Nu e rau sa fie masina cat mai joasa, dar roata trebuie sa ramana perpendiculara pe asfalt, altfel... ars amandi si atat. Back on topic: nu pot sa dau detalii tehnice pe masura cerintelor, insa o micsorare a garzii la sol facuta cu cap nu poate aduce decat avantaje, iar dezavantajul disconfortului poate fi mai mic atunci cand nu se exagereaza in parametri. O coborare de 3 cm, de exemplu, concomitent cu montarea unor amortizoare la care se modifica si plaja de actiune, adica se coboara punctul zero (sau macar se micsoreaza cursa utila a amortizorului), nu poate fi decat benefica pentru performante si nu afecteaza foarte mult uzura celorlalte componente ale suspensiei/trenului de rulare. De aceea majoritatea firmelor consacrate se invart in jurul valorii de 3 cm coborare - cand e vorba de arcuri, pentru ca stiu si ei ca in felul asta nu vor primi plangeri de la utilizatori. |
Quick te contrazic un pic cu camber-ul...Un camber negativ pe spate duce la o stabilizare mai buna a spatelui masinii pe viraje , dar trebuie facut atat cat sa tina totusi suprafata de rulare a rotii pe asfalt . Ce vad si eu in poze intr-adevar este extrem de exagerat si nu prea cred ca are legatura cu "daily use"-ul masinii pentru ca , practic e imposibil sa mergi cu masina asa , zi de zi sau sa strabati distante mari pentru ca o nenorocesti.....Ce e in imaginile alea este pur si simplu spectacol si atata tot , cel putin asta e parerea mea . Revenind la inclinarea negativa a rotilor , asa cu spuneam si mai sus , pe spate este - era cel putin - folosita in competitiile de circuit in asa fel incat spatele sa fie mai stabil , cu alte cuvinte sa mareasca ecartamentul spatelui fara a se interveni cu distantiere pentru roti sau punti marite , moda care s-a transmis si la masinile de strada si , mai nou , s-a inclus in moda "low rider" dar nu este o conditie sa ai camber negativ atunci cand cobori masina , este o optiune de a "spectacula" si a accentua coborarea garzii . Camber-ul negativ pe fata se foloseste in special la masinile cu tractiune ( adica la cele cu motor amplasat frontal ) deorece aceste sunt masini subviratoare datorita greutatii mari pe puntea fata . La cele cu propulsie ( motor spate , sau central spate ) camberul negativ este recomandat sa nu fie folosit intrucat amplifica supravirarea . Ca sa revin un pic , totusi , un camber negativ "uman" nu strica si nu afecteaza masina , in conditii de exploatare normale , dar trebuie facut cu cap si numai de catre oameni care stiu ce fac , nu la neica Gheorghe in fata portii sau in spatele blocului pentru ca altfel , la fel ca si in cazul suspensiilor "taiate" la bonfaier , rezultatul duce atat la distrugerea masinii cat si la targedii pe sosea . Stima si spor la modificat tuturor !
|
Low nu-i moda... e Lifestyle... si va mirati cand vedeti masini la japonezi cu ''gentile'' cracanate... si la americani masini efectiv prabusite... suntem copii la capitolul asta... avem de invatat mult, avem de iesit prin lume, apoi ne dam cu parerea... asa comentam aiurea pe langa...
Sunt cateva masini la noi in tara care sunt demne de treaba asta, felicitari propietarilor pt initiativa! Credeti ca intereseaza pe cineva ca se duc gumele in 5000km, ca sparge baia de ulei la o luna, ca masina nu mai e functionala, ca e rigida ca dracu... Vedeti zambetul de pe fetele propietarilor si intelegeti cum e treaba... Bafta! |
2 Attachment(s)
mda, cu o suspensie joasa distrugi tinuta de drum a masinii, masina nu mai e stabila, daca ii faci un pic de camber iar... de aia in competitii (pe asfalt) toate masinile au garda de min 30cm si camber pozitiv....
|
Quote:
In primul rand va multumesc tuturor care a-ti postat. Sunt putin surprins de ce imi zici tu aici. Vrei sa-mi explici mai amanuntit te-as ruga ? |
Quote:
p.s.: pt unii e lifestyle, pt altii e necesitate si cu siguranta exista si unii pt care e doar moda... |
| All times are GMT +2. The time now is 20:53. |
- Copyright 2026 4Tuning