![]() |
Trepte scurte vs Trepte lungi
Care e mai bun pt. performanta/consum?
|
Re: Trepte scurte vs Trepte lungi
bun threadul asta. am aceiasi dilema de f multa vreme, si pana acu nu am reusit sa mi-o elucidez. nu ma intereseaza neaparat consumul, mai mult pt performante pe 400m. majoritatea o sa zica "trepte scurte", snt sigur. totusi, rapoarte scurte inseamna inca o treapta in plus, care inseamna timp pierdut.
in afara de asta, cu rapoarte scurte, e mai greu sa iei startul bine, pt ca tind sa rupa aderenta mai repede. chiar snt curios de discutia asta. |
Ori alegi trepte lungi si putine, ori scurte si multe, dar plaja de demultiplicari trebuie sa ramana aceeasi. Eu as alege putine si lungi....nu prea imi place sa tot mestec in cutie. Masina tre sa aiba motor in primul rand si pe urma cutie!
Totusi daca e sa vb de un benzinar de capacitate medie, si anume 2-2.5, prefer trepte scurte. |
poi ptr 402m si ptr consum sunt bune treptele lungi :) .... ptr rally sunt bunele treptele scurte :P
|
Quote:
Iar cand este vorba de consum se face o optimizare a cutiei in functie de motor, adica nici prea lungi nici prea scurte. |
Exact cum zice GTR nici prea scurte nici prea lungi....intr-e e cel mai bine
|
din cate stiu... treptele scurte sunt mai bune pt 402 dar dc intre 2 ursi cu 2.5 aman doi unul cu grup 3.25 si unu cu 3.64 sau chiar mai scurt castiga cel cu 3.25 ?
|
Quote:
Pai primu lucru la care te gandesti e ce vrei de la masina ? vrei 0-100 repede e clar ca o sa ai un top speed destul de jos... e clar ca in ecuatia asta o sa intre mai multe lucruri cum ar fi puterea motorului.. dar la majoritatea masinilor treptele sunt medii nici prea scurte nici prea lungi. Numai bine. |
Quote:
Şi eu sunt de acord în mare parte cu ce s-a scris mai sus. Treptele prea lungi nu au ce căuta pe motoare slabe, dar nici treptele foarte scurte, deoarece la o plecare nu trebuie să fie atinsă forţa la care se rupe aderenţa. Dar cum s-a şi zis, depinde de la motor la motor, trebuie să existe mereu un echilibru între performanţă, consum şi fiabilitate. |
scurte si multe :!:
|
Quote:
|
Pentru masini mici 5 viteze lungi.
Pentru masini peste 2.5 neaparat 6 mai scurte(medii) Pentru raliu 6 sunt si cu 7 neaparat scurte. Pentru camion 16. |
Din experienta mea ,comparand logan 1.4 si corsaB 1.4 8v (cateva mii km ambele) sustin cutia scurta.:D
Are o acceleratie mai rapida,si in oras daca vrei sa te "infingi" cutia scurta te ajuta. --cel putin la masinile astea 2 cu care sunt familiarizat. ....P.S am ramas uimit cand am luam Logan la semafor......pun meritul pe seama cutiei chiar daca am doar 60cai:oops:. |
Quote:
|
Quote:
|
Daca stam sa ne gandim mai bine, asta e o intrebare de genul "Cine a fost primul oul sau gaina?"
In orice caz, atat numarul cat si raportul acestora e dat de foarte multi factori, principalii fiind: specificul autovehiculului, adica pt ce a fost creeat(drag, rallie, limo, offroad, consum, de familie, transport bunuri/persoane, utilaj in constructii, touring) si apoi in functie de motor/putere, gabarit, aerodinamica, fiabilitate, etc.... |
cred ca ar trebui sa se faca o mica precizare. pentru ce fel de masini, si ce motoare?
ma gandesc ca initiatorul topicului se gandea la liniute. ok, ramane acum problema puterii. ar fi bine sa se faca o delimitare. adica sub motoarele de 2.5 si peste sa zicem |
Daca conduci agresiv - ai nevoie de trepte scurte pentru a folosi la maxim puterea motorului.
Daca conduci mai linistit - atunci pot fi mai lungi treptele de viteza ! :-) |
Quote:
|
Quote:
|
Cutiile de drag sunt etajate ceva de genul 1 lunga pentru a putea pleca de pe loc si restul treptelor ... scurte.
|
masinile normale au nevoie de trepte lungi, pt consum mai un, celelalte scurte, mai ales la rally.
|
| All times are GMT +2. The time now is 23:10. |
- Copyright 2026 4Tuning