![]() |
CHITUL
Chitul de uz auto are rolul lui in viata unora. Indiferent ca e vorba de chit armat cu fibra, chit de finisaj, chit de super-finisaj, sprit-chit, plastic-primer sau gel-coat. Sunt materiale destinate in special reparatiilor, dar sunt menite si sa asigure finisajul pieselor proaspat create en-detail (sau custom, cum ne place noua s-o spunem :D ).
|
re: FIBRA DE STICLA/CARBON, CHITUL, VOPSEAUA SI ALTELE
hai ca incep eu cu intrebarile stupide...
saptamana trecuta am pus ceva chit de fibra pe o masina (o reconditionez usor), am folosit la ochi intaritor , PROBLEMA este ca nu se mai intareste chitul (nu suficient) ce sa fac? o mai las 1-2 saptamani ? incerc sa il dau jos si sa pun altul cu mai mult intaritor? Cum se curata cel mai eficient (usor)??? |
re: FIBRA DE STICLA/CARBON, CHITUL, VOPSEAUA SI ALTELE
Ar fi trebuit sa se intareasca in cateva ore , max o zi daca e mai rece.Depinde si cat de mult ai aplicat,daca e strat gros e logic sa se usuce mai greu ,dar nici intr-o saptamana.Daca nu s-a intarit nici dupa o saptamana n-ai folosit proportiile care trebuie si degeaba o mai lasi . Foloseste intaritor dupa ce scrie pe prospect .
|
Re: FIBRA DE STICLA/CARBON, CHITUL, VOPSEAUA SI ALTELE
Quote:
Se da jos pana la ultimul gram si se pune altul.Grija mai mare la omogenizare.Cantitatea de intaritor este de 2% ,dar pe frig se poate mari procentul. Chiturile sunt catalogate dupa granulatie si dupa destinatie. De aceea intalnim : - chituri cu fibra de sticla cu fibra mica sau mare cu destinatii multiple pentru suprafete de metal,plastic,materiale compozite. - chituri cu pulberi metalice ,destinate in special acoperirii suprafetelor metalice care se preetaza la diferente de temperatura. - chituri poliesterice cu utilizare diversa pentru suprafete metalice ,de fibra sticla sau plastic - chituri cu polimer pentru uz preponderent pe suprafete de plastic. Ca regula generala,inaintea aplicarii oricarui chit se curata suprafata de acoperit pana la materialul de baza si se degreseaza/usuca constiincios.La aplicare,primul strat va fi apasat tare pe suprafata pentru o buna aderare,dupa care se niveleaza dupa dorinta.Indepartarea primelor straturi se face su smirghel de granulatii P 60-80 pe ud sau uscat. Chitul cu fibra de sticla se indeparteaza manual cel mai bine hidro cat inca este jilav,adica abia intarit. Omogenizati bine chitul in cutie,odata deschisa .Daca ramane o cantitate semnificativa intarita in cutie,se poate inmuia cu putin diluant nitro,insa a se folosi acest amestec doar pentru straturi succesive. |
Re: CHITUL
Cine ma ajuta si pe mine cu un sfat ? Am nevoie de un kit pentru plastic, pentru finisarea unei console. Ce fel de kit ar trebui sa cumpar ? Din cate am citit mai sus ar fi chituri cu polimer si chituri poliesterice.
|
Quote:
poate nu ma pricep eu dar asa am auzit.. pana la urma are ceva chitul daca are contact cu apa sau nu? |
Quote:
@ptr consola ta se gaseste chit de plastic ...e foarte bun ptr reparatii de genul ..este foarte elastic si se pupa bine cu materialul plastic ...nu stiu exact ce firma e ceea ce folosesc ,dar poti intreba la orice magazin specializat si sigur gasesti(e un pic mai scump cam vreo 80 90 cutia e 2 kg) |
Quote:
|
Quote:
peste chit obligator fuller |
Quote:
O sa ai surpriza a doua zii ca iese rugina pe sub sau langa el. |
Quote:
|
Quote:
|
Ms frumos Alex.
|
Salut!Am aplicat chit peste niste suduri la o bicicleta,am lasat o zi sa se usuce, iar apoi m-am apucat sa slefuiesc cu un smirghel gros, pentru ca era mai grosut chitul si imi era greu sa ajung la fata numai cu smirghel subtire, iar apoi am slefuit cu un smirghel subtire si cu apa.La cateva zile am aplicat grundul ,apoi 2-3 straturi de vopsea,iar apoi 2-3 straturi de lac...Am citit mai sus ca nu este bine sa slefuiesti chitul cu apa, dar asa mi-a zis meseriasul.Am vazut multi oameni care slefuiesc cu apa si am crezut ca asa se procedeaza,ca sa se slefuiasca mai bine.Risc sa imi apara rugina pe cadru ? Daca da,peste cat timp ca sa stiu cand sa imi vand bicicleta. :))
|
Quote:
|
Pfffffffff.Deci trebuie sa o vand urgent. Dar daca slefuiesc chitul fara apa risc sa imi cada?
PS:Inainte sa aplic chitul am dat toata vopseaua jos de pe cadru si lam degresat. |
Quote:
Cureti suprafata care vrei sa aplici chit de vopsea pana la metal. Tratezi metalul cu Evipass apoi degresezi cu degresant si lasi la uscat cam 3-4min. Aplici straturi subtiri de chit folosind o tablita de chituit. Apoi dupa uscare iei un smirghelt /glass paper de granulate 80 si slefuiesti pana uniformizezi straturile.Dupa aceea stergi de praf suprafata slefuita. Apoi iei un smirghelt mai fin si uniformizezi perfect stratul de chit. Daca este nevoie dupa toate acestea aplici un strat subtire de chit poliesteric alb.Mare atentie sa il aplici in stract subtire! Acesta il slefuiesti uscat pana este perfect finisat. Apoi degresezi cu degresant si aplici dupa cateva minute spritzchitul. Daca folosesti spritz la tub foloeste de preferabil de la Body. Te uiti daca mai ai ceva de reparat si daca este totul bine atunci slefuiesti cu apa pana simti la mana ca suprafata este dreapta si nu se simte spritzul. Urci de la granulatii de smirghelt 400-600-800daca este cazul. Spor la treaba si daca nu ai degresant folosit la vopsitorii poti folosi benzina sau diluant.;) |
Multumesc mult de tot pentru sfaturi Alex_19Mig
|
Apoi degresezi cu degresant si aplici dupa cateva minute spritzchitul.
Daca folosesti spritz la tub foloeste de preferabil de la Body. retusul cu spritzchit la tub se numeste carpeala...si cand aplici vopseaua face reactie daca minunea la tub nu e bicomponenta...... si 2 la mana fullerul(spritzvinu asta) se matuieste de la 800 pana la 1200...daca tu dai din prima cu 400 si ajungi pana la 800 s-ar putea sa ramai fara fuller totusi eu zic sa postezi o poza cu ce problema ai si atunci ramane de vazut daca poti sa iti faci tu retusul sau sa mergi la cineva specializat ...numa bine acum am vazut ca e ptr o bicicleta :) lasa-o mestere asa ;) plus cadru de la bicla e din aluminiu sau vreun aliaj ..... |
Nu mai retusez nimic o las asa ,am intrabat ca sa stiu ce sa fac pe viitor pentru ca mai vrea cineva sa ii astup sudurile si sa nu fac iar greseli.Multumesc mult ca vrei sa ma ajuti.
|
1 Attachment(s)
Quote:
|
Quote:
Ai mp legat de detalii ce vrei sa le stii pentru ca raspunsul nu are legatura cu topicul. |
Quote:
Chiar te rog sa detaliezi aici cum e cu plastic primerul, sunt multi interesati (printre care si eu). |
Quote:
Plasticul primerul il aplici cand vrei sa aplici vopsea pe un element de plastic. cs28katy vrea ca bucata incercuita din bord sa fie perfect dreapta fara denivelarile,zimti aceia. Raspunsul il pot da si aici,dar voi fii off topic deoarece postul acesta s-ar potrivi la topicul Lac auto. quick_5hifter daca vrei detaliez procesul pe acest topic,dar are legatura cu lacul procesul meu nu cu chitul.:D |
Alex_19Mig spune-mi te rog daca afecteaza cu ceva daca da si primul strat tot cu vopsea nu cu lac cum mi-ai spus tu, se poate ? O sa revin cu poze dupa ce le termin.
|
Pai daca dai vopsea-lac-matuit-lac-matuit-lac nu afecteaza cu nimic.
Vezi ca o sa iasa urat daca nu lasi lacul sa coaca cat este necesar! Coacerea totala este de 25zile. |
Pffffff. Asa mult ? :sad:
|
Quote:
Reactiile adverse vor fi de tot farmecul daca nu respecti indicatiile necesare. |
am si eu doua intrebari:
daca pun mai mult intaritor in chit,ce se intampla,crapa? daca vopseaua este cu intaritor(2k),spritz chitul trebuie sa fie tot 2k sau poate fi si 1k? |
Quote:
|
Quote:
Timpul de uscare ,functie de marca , proprietati si temperatura de uscare recomandata , poate fi de la cateva zeci de minute ,la cateva ore.La temperatura normala timpul de uscare mediu este de circa 24h,insa nu se recomanda asa ceva din motive de calitate a vopsirii. Cantitatea de intaritor in chit nu provoaca niciodata craparea lui mai mult decat cu o cantitate mai mica de intaritor.Singurul neajuns este faptul ca trebuie sa te misti mai repede sa-l pregatesti pe masina.Iarna ,vrand nevrand trebuie utilizat mai mult intaritor. Ca regula generala nu se amesteca produse 1K cu 2K.Cine o face ,este pe propria raspundere. Daca nu se provoaca instantaneu reactii adverse aceste amestecuri pot determina cojiri ulterioare. |
Quote:
|
Quote:
Eu o spun din proria experienta. Vopsiti&lacuiti o piese si faceti acelasi proces peste 5zile. Sa vedeti se surprize o sa aveti! Vopsita in garaj nu la cuptor.:-P |
tot n-am inteles,sau nam fost aent..daca vreau sami vopsesc si eu plasticurile din interior trebuie sa le dau cu chit prima data sau merg cu sprit chit sau doar vopsea?????
|
@D-I-U,vopsirea plasticului necesita anterior un strat de primerplast,de preferinta bicomponent ,scump dar merita banii.Nu folositi primerplast la spray,n-am intalnit pana acum nici o marca ce nu provoaca decojirea vopselei in timp;ieftin si comod,dar cu o fiabilitate extrem de redusa.
@Alex_19Mig,probabil ca te referi la un lac monocomponent la cele 25 de zile.Iti dau cu lac de minim 100 ron un litru pe zero grade si dupa 3 zile o revopsesc fara probleme. Cheia este sa stii ce materiale sa alegi si mai ales sa te obisnuiesc cu doar cateva ,carora le inveti toate metehnele.Materialele ieftine va vor da intotdeauna mai multa bataie de cap si calitate mai redusa ,ce se poate deteriora puternic in timp relativ scurt.Nu va imbatati de bucurie ca faceti cleintul fericit pe moment,daca el se intoarce peste o saptamana cu vopseau decojita sau chitul crapat. Atentie mare la pregatirea suprafetei inante de a trage chitul pe o suprafata.Nu il trageti gros decat in caz extrem,mai bine ciocaniti tabla 5 minute in plus. Pentru bari folositi chit pentru plastic.Garanteaza durabilitate.Daca bara este crapata ,faceti cleme de metal pe spatele fisurii apoi o imbracati cu plastic lichid sau cu stratimat si rasina.Atentie la barile de plastic cu microfisuri ,necesita o pregatire suplimentara,de regula o asemenea bara se inlocuieste.Atentionati clientul ca acolo vopseaua va fisura in timp si se va decoji la actiunea jetului de apa de la spalatorii. |
Quote:
|
ms de raspuns,o sa pun ceva poze la urma sa vedem ce a iesit:shock:
|
daca vrei sa vopsesti plastic faci in felul urmator : iei plasticul respectiv si il slefuiesti cu P600-P800 il stergi bine si il degresezi ( vezi sa fie degresant antistatic nu anti siliconic) si apoi ii dai cu plastic primer, (dar in nici un caz la spray are dreptate turbojack alea la spray sunt de 2 lei si se va exfolia vopseaua) eu unul folosesc de la KLAR si fac in felul urmator ii dau un strat nu foarte plin il las 10 minute si ii mai dau unul si apoi il lasi iar sa se usuce inca 10-15 minute si iapoi ii dai un strat de primer ( eu folosesc tot de la KLAR bicomponent ) il lasi sa se usuce bine, eu il las 4-5 ore pana sa il slefuiesc ( oricum depinde mult de temperatura ) apoi il slefuiesti cu P800 si apoi iar degresezi si ii dai vopsea si in final lacul. Am folosit sistemul asta la spoilere si nu sau exfoliat nici unul deci daca respecti tot ce am spus mai sus nu vei avea probleme.
@turbojack tu ai vopsit vreo masina la 0 grade ? eu unul am facut o masina pe frig, partea din fata, intr-un garaj la aprox 0-1 grade si desi i-am spus proprietarului ca nu va iesi bine el al insistat ( sincer sa fiu nu ma chinuiam sa o vopsesc dar fiind vorba de fratimiu care avea neaparat nevoie de masina, nu puteam sa-l refuz ) dar de iesit a iesit coaja portocala la greu desi am folosit diluant rapid, intaritor rapid tot degeaba frigul si-a spus cuvantul. Acum treaba cu 25 de zile sa o lasi sa se usuce e total aiurea, ca nici daca e emaur, duralchidica ce vreti voi, tot nu o lasi 25 de zile, sa nu mai vorbim de lacurile noi care daca el dai in cuptor le dai 1 ora coacere si dupa inca 1-2 ore le polisezi, asa ca bine ar fi ca cei care nu stiu despre ce vorbesc sa nu mai posteze aiurea. |
Ms mult de indicatii si o sa stept mai bine caldura sa nu am probleme dar la urma tot revin cu poze:-P
|
Quote:
La firma respectiva se faceau numai masini scumpe la vreme respectiva si se lucra ca la carte tinand cont de orice detaliu. Nu spun ca el este perfect sau unele din lucrurile care le-am scris sunt gresite,dar sa totusi....atunci sa se dea cu parerea doar cunoscatori..:x Asta a fost ultimul meu post pe acest topic. |
| All times are GMT +2. The time now is 02:12. |
- Copyright 2026 4Tuning