Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Sisteme turbo si NOS (https://forum.4tuning.ro/15-sisteme-turbo-nos.html)
-   -   Electrovalva ALS (https://forum.4tuning.ro/15-sisteme-turbo-nos/215096-electrovalva-als.html)

vcsomin 19-10-10 00:01

Electrovalva ALS

Ma intereseaza o electrovala (12v-14v) pt ALS, sa aibe diametru interior minim 25mm, pozitia initiala inchisa, sa reziste la 3bari, nu conteaza timpul de .. reactie. Am luat ceva de genul folosit pt lichide, cam scump - 100e, dar din pacate e prea mic, intrare / iesirea sunt de 1" dar in interior este mai mic. Poate cine a mai folosit asa ceva, ma poate ajuta. :D

Claudiumxg 26-10-10 10:57

Re: Electrovalva ALS

[QUOTE=vcsomin;3738944]Ma intereseaza o electrovala (12v-14v) pt ALS, sa aibe diametru interior minim 25mm, pozitia initiala inchisa, sa reziste la 3bari, nu conteaza timpul de .. reactie. Am luat ceva de genul folosit pt lichide, cam scump - 100e, dar din pacate e prea mic, intrare / iesirea sunt de 1" dar in interior este mai mic. Poate cine a mai folosit asa ceva, ma poate ajuta. :D[/QUOT

depinde de ce vrei:
1. vrei bypass la clapeta?- poti folosii o elecrovana de relanti cu 2 sau 3 fire Bosc de k sau l jetronic, o supapa egr pe care o controlezi simplu cu un N75 si un acumulator de vacuum
2. supapa de aer suplimentar de k, l sau le jetronic+ potentiometru si ai deschidere variabila in functie de tensiune
3. throttle kicker de pe o masina mai veche cu carburator sau un solenoid de la un demaror
3. air injection care ar fi cea mai buna solutie , dar ai nevoie de o supapa uinisens gen egr + solenoid N75 pt ca ai presiune si temperatura si dinspre galeria de evacuare
5 . poti folosii 2 wastegate-uri externe actionate atat pe baza de presiune a arcului cat si cu vacuum si solenoid ( atat pt bypas cat si pt injectie aer)
6. poti folosii un DBW pt ca oricum iti tre un piggyback sau standalone pt control
7.o supapa IAC + un cotroller siai mai multe poziiti cu reglaj f fin
8 . cea mai tare solutie ca timpi de reactie insa mai greu de setat ca amestec e sa foloseti 2 pompe de aer de 1.8t( cu una ai mild ALS, cu 2 ai hard Als- iti trebuie si aici un controller suplimetar)
6. orice solutie folosesti tre sa elimini blow-offul
............
.......

ar mai fii cateva solutii da depinde ce vrei sa faci, eu le-am experimentat cam pe toate , cea mai buna solutiie e air injection in galeria de evacuare

vcsomin 26-10-10 11:18

In mod normal se foloseste ISV (valva de relantiu), dar este mult prea mica pt un antilag OK, mi-ar trebuie 3 bucati :D

E bypass la clapeta, ecu este standalone DTA

Claudiumxg 26-10-10 11:28

Quote:

Originally Posted by vcsomin (Post 3758059)
In mod normal se foloseste ISV (valva de relantiu), dar este mult prea mica pt un antilag OK, mi-ar trebuie 3 bucati :D

E bypass la clapeta, ecu este standalone DTA

e mic varfu dar se desfileteaza si poti atasa un con mult mai mare din aluminu sau duramid si faci un housing cat de mare vrei tu/ su faci un piston care sa culiseze intr-o teava cu 2 oringuri/ sau foloseti un housing si un piston de diverter valve de aluminiu de la forge de 1.8t si ai flow cat vrei care poate fi actionat de orice solenoid de bendix sau de un isv.........
dta e cam subtire ca numari de outputuri PWM asa ca cel mai simplu ti-ar fi un egr de tdi, lasi clapeta inchisa si fara bypass ,doar relanti ceva mai mare si faci injectie direct in galerie si iti protejezi supapele, chiulasa si pistoanele pt ca ai temp mai mici dcat clasic cand arzi amestecu cu retrd la aprindere( cu injectiie folosesti mult mai putina benzina si retard mai mic) iti tre 2 harti si in mod fara als functioneaza pe post de blowoff in galerie
am uitat sa precizez cel mai imp lucru: ce turbo folosesti?
nu orice turbo duce als, pt ca se foarfeca axu,pe langa solocitarile termice , cu Kkk03 su 04 poti sa uiti de als

vcsomin 26-10-10 11:35

La ISV de pe S4 (AAN) , nu merge ce vrei tu, custom se poate, doar prefer o solutie gata facuta, pt ce folosesc eu (drag), e suficient sistemul asta , turbo este un Turbonetics GTK - 650 pt cele 0,5-1sec folosit nu o sa crape prea curand :D , o sa pun o poza cu e pus acum, e ok, ca intrare / iesire, dar in interior e flowul prea mic.

Claudiumxg 26-10-10 11:42

BOSCH 0280 140 512

simplu si la subiect, folosesti duty cycle pt control si are si flow destul si nu folosesti decat 2 fire, gasesti pe cimitir pe VW vechi su noua in jur de 100 eur calitate oem

vcsomin 26-10-10 11:54

1 Attachment(s)
Pai asta e cel de Audi AAN, si nu e suficient , chiar am masurat de curiozitate e cam 15mm - daca imi aduc aminte bine.
Ce se foloseste acum e pt lichid / aer / gaz, sau ceva de gen, dar membrana nu permite suficient flow, pe pozitia deschis.

Claudiumxg 26-10-10 12:12

Quote:

Originally Posted by vcsomin (Post 3758137)
Pai asta e cel de Audi AAN, si nu e suficient , chiar am masurat de curiozitate e cam 15mm - daca imi aduc aminte bine.
Ce se foloseste acum e pt lichid / aer / gaz, sau ceva de gen, dar membrana nu permite suficient flow, pe pozitia deschis.

daca pui bypass prea mare nu o sa mai poti sa coboiri turatia sub un anumit nivel si atunci poti pur si simplu sa folosesti un throttle kicker si te joci ca hartile de avans si benzina , eu zic ca 15 mm + iac de fabrica pe over ride si launch la 5000rpm+ o sa ai ceva presiune
sau pui 2 iac bosch si ai mild si hard
ps. am vazut cateva motoare de wrc live si pana la evo 7 de wrc , se folosea SAS ul de fabrica care are intrarea si iesirea f mica intarea e de 18mm si iesirea e de 10

vcsomin 26-10-10 12:24

Pt turbine mici e ok (cum probabil e la masinile de care zici tu), pt un turbo mai mare, iti trebuie flow suficient. Avand in vedere ca nu e cobor sub 5000-5500rpm, nu e o problema ca nu scade turatia suficient. Eu prefer o solutie simpla, in plus softul nu se face in RO, si trebuie sa pastrez layout-ul existent. Daca crezi ca poti manufactura, rapid - rezonabil ca pret cee am nevoie da-mi pe pm un contact, si vorbim. :D

Claudiumxg 26-10-10 17:36

daca vrei doar drag poti sa nu folosesti nici o supapa ci doar un surb lung la clapeta si o pui deschisa 25-30 % si folosesti cyclic idle si ai rez problema cel mai simplu

Hexer 26-10-10 20:36

De exemplu la M5 deschidem cam la 20 de grade clapeta de acceleratie petnru un als de 0.5 bari, ce e cam 30% flow din potentialul maxim...a lot.

In schimb ce folosim noi momentan la galeria ce are cosmin nu se paote pune fara modificari...dar se pare ca daca nu gaseste cosmin o cale civilizatat tot metoda noastra trebue sa adapteze...

La ocolirea chiualsei de aerul de edmisie facem o turbina...care chear e daunator. Asta sa folosit la S1 si era actionat de WG-ul original al 80-ului.

Chiar ar fi o varianta buna wg-ul...in schimb e foarte greu de reglat...adica cand si cat sa deschide...parca ar merge ca un bov inversat...hm...

Claudiumxg 27-10-10 08:49

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 3759858)
De exemplu la M5 deschidem cam la 20 de grade clapeta de acceleratie petnru un als de 0.5 bari, ce e cam 30% flow din potentialul maxim...a lot.

In schimb ce folosim noi momentan la galeria ce are cosmin nu se paote pune fara modificari...dar se pare ca daca nu gaseste cosmin o cale civilizatat tot metoda noastra trebue sa adapteze...

La ocolirea chiualsei de aerul de edmisie facem o turbina...care chear e daunator. Asta sa folosit la S1 si era actionat de WG-ul original al 80-ului.

Chiar ar fi o varianta buna wg-ul...in schimb e foarte greu de reglat...adica cand si cat sa deschide...parca ar merge ca un bov inversat...hm...

da 20% ajunge in cele mai multe cazuri insa la dimensiunea turbo-ului pe care il foloseste si pt drag cred ca poate folosii pt perioade scurte de timp 25-30% si are un flow sa scota pres mare.
ideea cu clapeta deschisa a aparut la veriunile europene de evo care nu aveau sas-ul de fabrica (jdm) ,chiar si pe subie versiunile de la prodrive aveau sas ilocuit mai apoi de rocket, pt ca injectia de aer e mult mai eficienta, pastreaza frana de motor si nu incalzeste supapele si turbo atat de mult. sa nu uitam de celica gt4 care a avut pregatit als cu injectie de aer din fabica acum 20 ani
da, fara un pic de adaptari nu se poate, sau foloseste doar surubul de deschidere al clapetei
air injection-ul intradevar transforma turbo-ul intr-o turbina cu gaze da asta vrem ,nu? :) si pe s1 se folosea 2 wg unu de 917 pt wastegate si un wg extern de 944 turbo inversat pt injectie
legat de wastegate( aprox un bow inversat) se poate face sa meraga da trebe unu cu 2 porturi sa il inchizi in sarcina si sa in deschizi pe overrun sau la launch-control simplu cu duty cycle sau 1 N75 + arc corespunzator in wg( EVO 5-6 grA-wrc) (trebuie si un acumulator de vacuum su pompa de vacuum)-sau cu 2 n75 ,
cel mai simplu si apropiat sistem de set up-ul asta il gaseti pe motoru de octavia wrc EVO1 , care are un sg solenoid , pe evo 2 are 2 si in ultima versiune are 4 ,de la 4 in sus vb de un Pectel sau un Magneti Marelli Marvel sau un Motec din seria Magnesium ca sa poti defini stategia de control sau 2 ecu in paralel ca sa ai destule pwm-uri si harti.

Hexer 29-10-10 00:28

Quote:

Originally Posted by Claudiumxg (Post 3760814)
da 20% ajunge in cele mai multe cazuri insa la dimensiunea turbo-ului pe care il foloseste si pt drag cred ca poate folosii pt perioade scurte de timp 25-30% si are un flow sa scota pres mare.
ideea cu clapeta deschisa a aparut la veriunile europene de evo care nu aveau sas-ul de fabrica (jdm) ,chiar si pe subie versiunile de la prodrive aveau sas ilocuit mai apoi de rocket, pt ca injectia de aer e mult mai eficienta, pastreaza frana de motor si nu incalzeste supapele si turbo atat de mult. sa nu uitam de celica gt4 care a avut pregatit als cu injectie de aer din fabica acum 20 ani
da, fara un pic de adaptari nu se poate, sau foloseste doar surubul de deschidere al clapetei
air injection-ul intradevar transforma turbo-ul intr-o turbina cu gaze da asta vrem ,nu? :) si pe s1 se folosea 2 wg unu de 917 pt wastegate si un wg extern de 944 turbo inversat pt injectie
legat de wastegate( aprox un bow inversat) se poate face sa meraga da trebe unu cu 2 porturi sa il inchizi in sarcina si sa in deschizi pe overrun sau la launch-control simplu cu duty cycle sau 1 N75 + arc corespunzator in wg( EVO 5-6 grA-wrc) (trebuie si un acumulator de vacuum su pompa de vacuum)-sau cu 2 n75 ,
cel mai simplu si apropiat sistem de set up-ul asta il gaseti pe motoru de octavia wrc EVO1 , care are un sg solenoid , pe evo 2 are 2 si in ultima versiune are 4 ,de la 4 in sus vb de un Pectel sau un Magneti Marelli Marvel sau un Motec din seria Magnesium ca sa poti defini stategia de control sau 2 ecu in paralel ca sa ai destule pwm-uri si harti.

Acum incepem sa ne complicam dar e bien sa primes raspuns de la cineva cine stie despre ce vorbeste...
Cred ca solutoa o sa fie un solenoid direct la clapeta care nu lasa sa inchide total clapeta la schimbari...ceea mai ieftina si usoara solutie si e gata intr-o zi.
La drag nu trebue un rafinament atat de mare ca la rally unde controlul masinii e mult mai important decat puterea.
Apropo, esti pasionat sau te ocupi cu masini de rally, prea mutle referiri la rally.

vlad_rally 23-12-10 20:41

Eu aveam als'u facut cu idle valve de renault...cu 2 fire...comandat de ecu (MS2) si mergea foarte bien pana in 6000 de ture...peste nu prea mai avea destul aer....dar oricum als-u trebe jos...[e la 2000-3000 sa faca boost....la mine mergea foarte bine.
https://www.youtube.com/watch?v=BjyjtchwGPk :D

bluey 02-01-11 23:13

1 Attachment(s)
Poti incerca sa folosesti o clapeta anti-shudder de diesel.
Doar ca e ceva mai mare :)
Cred ca cea mai mica are 56mm diametru si e cu actionare vacuumatica.
Exista si varianta de 76mm cu actionare electronica (motoras cu reductor si traductor rezistiv pentru determinarea pozitiei) dar e ceva mai lenta cred datorita reductorului.
In poza atasata e cea actionata electronic si are 3" daca nu ma insel in diametru iar linkul e cu cea actionata vacuumatic.
Capsula vacuumatica de sus este pentru EGR iar cea din laterala e pentru actionarea clapetei.
http://www.myturbodiesel.com/images/runawayengine.jpg
Sper sa iti fie de ajutor

lascarica 03-01-11 21:47

Vladut,Claudiumxg si nu numai..: cred ca nu ar strica sa avem si noi pe acest forum(asa cum se procedeaza de obicei pe comunitatile din uk, usa,australia,rusia sau germania) ,explicatia insotita de schema si eventual poza a solutiilor gasite/realizate de noi :)(daca intra vreun carcotas care sa faca misto de faptul ca nu scrie "greddy" pe nush'ce,promit ca-l banez eu in secunda 2)...
Postand nu ne adresam/ajutam numai persoana aflata in dialog direct ,ci si pe multi altii ce se rezuma a citi si baga la cap.
Geniul,inteligenta,istetimea nu sunt definite de egoism si elitism ,ci de intelegere si generozitate;)
Multumesc,

vlad_rally 09-01-11 01:28

Quote:

Originally Posted by bluey (Post 3948330)
Poti incerca sa folosesti o clapeta anti-shudder de diesel.
Doar ca e ceva mai mare :)
Cred ca cea mai mica are 56mm diametru si e cu actionare vacuumatica.
Exista si varianta de 76mm cu actionare electronica (motoras cu reductor si traductor rezistiv pentru determinarea pozitiei) dar e ceva mai lenta cred datorita reductorului.
In poza atasata e cea actionata electronic si are 3" daca nu ma insel in diametru iar linkul e cu cea actionata vacuumatic.
Capsula vacuumatica de sus este pentru EGR iar cea din laterala e pentru actionarea clapetei.
http://www.myturbodiesel.com/images/runawayengine.jpg
Sper sa iti fie de ajutor

Sincer, dupa parerea mea este mult prea mare acea clapeta....Dar, la masina mea de curse am facut un sistem (copiat de la wrc) cu care injectez pe decelerare aer in galeria de evacuare, asta ajuta mult pentru ca arderea pe decelerare se face direct in evac, si nu in camera de ardere, eliminand riscu sa arda scaunele si supapele la evacuare, si de suprainclzire a chiuloasei.
Nu voi posta inca schitza si schema:D...inca imi da bataie de cap cu dozarea cantitatii de aer....dar nu e ceva nerezolvabil;)

vlad_rally 09-01-11 01:41

3 Attachment(s)
Eventual niste poze de inspiratie ;)
Este vorba despre conducta de boost care intra intr-o valva (ca un wastegate) si din ea in evacuare...

Hexer 09-01-11 02:47

Quote:

Originally Posted by vlad_rally (Post 3967242)
Eventual niste poze de inspiratie ;)
Este vorba despre conducta de boost care intra intr-o valva (ca un wastegate) si din ea in evacuare...

Asa era facut si la group B, la audi se vede faorte bine, folosea WG de 924 pentur a baga in evacuare aer direct din compresor...asta fiind modul inca chinui turibna cel mia mult.
Daca nu mergi pe distanta mare e ok si varinata cend arderea in principiu e in camera de ardere. Trebue schimbat supapele si nu mai avem problema, oricum eu pana acum nu am vazut sa aiba cineva problema, cine a avut nu era reglat bine si tinea deschis. Asta pana ce nu treci peste 280 grade...ca de acolo in colo deja e deschis faorte mult supapa...

Claudiumxg 09-01-11 10:54

5 Attachment(s)
incepe sa prinda topicu asta si se pare ca incepe lumea si la noi sa intaleaga ca solutiile adevarate se regasec doar in motorsport si nu sunt cele oferite de firmele de tuning si ca si in Ro se poate face ceva serios doar ca necesita eforturi financiare mari.
eu ma documentez despre solutiile din WRC si F1 (turbo era ) de peste 10 ani si am avut norocul sa vada multe din aceste motoare live si pot sa spun ca unele solutii aparute in anii 80 inca nu se regasesc la marile case de tuning, exceptie cativa preparatori din Uk, baietii din sua inca sunt inca la pubertate din acest punct de vedere si din aceasta cauza ce gasesti pe majoritatea siteurilor ca info, sunt solutiile abordate de ei 99,9% CACA insa sunt ieftine si comerciale
in acest link: https://www.youtube.com/watch?v=LpBiZYVfTp8 la minutul 0.20, 1.06, 2.20 se poate vedea in actiune "rocket"-ul celor de la prodrive in actiune 2,7 bar boost la 1800rpm /3.7 absolut, (calc Pectel T10,Moog valve , 720 nm la turatia de launch si in jur de 850 nm la turatia de cuplu maxim/4bar boost 5 absolut!!-fenomen crossflow , raport compresie 13:1 !!!!, turbo Garret TR30R /modelele mai vechi IHI RX6) - a nu se confunda cu masinile de client/acest sistem exista dor pe cele de uzina cu numere de inmatriculare SRT/WRC/WRT putinele care au fost vandute colectionarilor nu au sistemul pe masina, cele care se inchiriaza si au sistemul pe masina sunt insotite la fiecare etapa de un inginer de la Prodrive care moteaza calcu Prodrive/Pi Research inaite de etapa( nimeni nu a pus mana pe un astfel de calc yet sa vedem strategiile de control) intre etape are un calc care lasa doar 2000rpm turatie maxima si treapta 1,2 si R cat sa o poti misca , se poate vedea diferenta fata de celelate masini Skoda, Ford care au versiuni mai simple de als
in pozele atasate se pot observa grupul de supape de control ,acumulatorul de presiune suplimentar pt overrun si evacuarea de la rocket:

ps. poate o sa mai pun pe parcurs si sitemele de la Mitsu si Citroen , cele utilizate in Indy/cart... rallycros

Hexer 09-01-11 16:32

Din pacate astea sunt frumoase, dar fittingurile si tevile costa mai mult decat marea majoritate cheltuie numai pe turbina...
Am vazut si eu astfel de sisteme dar majoritatea costa enorm, si atatea timp ce nu prea avem motaore facut cap coada si ii lipseste numai partea asta...e foarte mult de parcurs. Iara o alta treaba ca aproape nui nimeni care sa seteaza stand alone in romania, cel putin am vazut prea multe motoare topite si perea putine care merg cum trebue.

Turbina TR30R in sine costa peste 15.000e

Claudiumxg 09-01-11 17:22

da, dupa cum ziceam ,costurile sunt problema aici in Ro
+ setarea un standalone fara un engine Dyno in camera cu atmosfera(temp/pres controlata) e un alt impediment pt o astfel de configuratie

exista insa si solutii mai simple, mecanice foarte simple:D(nu implica injectie aer sau clapeta deschisa....aplicabile chiar si la dieseluri) si eficiente insa nu produc boost pt launch ci doar reduc lag-ul pe overrun si la schimbari de treapta de viteza( utile doar pe circuit)

lascarica 09-01-11 18:18

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 3968787)
.....
Turbina TR30R in sine costa peste 15.000e

Eh,nu cred ca a vrut claudiu sa recomende tr30r, ci doar asa a gasit imaginea,cu turbina respectiva pe galerie. Nici macar nu cred ca-i un must tr30r ,pentru nivelul actual al curselor din ro..si pentru nivelul sposorizarilor/al mediatizarii motorsportului la noi:(

PS: vezi ca era (cu vreo 3 sapt in urma) si una cu 9000 lire de vanzare..superoferta :lol:...oricum,de la garrett nu se poate cumpara ca orice turbina,sunt o gramada de conditii ce trebuie intrunite pentru a o putea comanda...:???:

PS2: Multumesc in numele userilor pentru poze,explicatii si constructiva discutie pe tema als ;)

Claudiumxg 09-01-11 19:00

Desigur ca nu e necesar un TR30R su un RX6D insa un turbo dedicat( iconel, mar 240) ar fi indicat ca sa nu il distrugi deoarece majortatea garetturilor nu sunt gandtite sa suporte astfel de regimuri termice si socuri datorate arderii de tip als, de aceea recomand turbo-uri de pe motoare omologate pt rally sau cele din noua gama borg warner motorsport EFR series
Iar ca valva cea mai simpla/ fezabila solutie e electrovalva Bosch de ralanti

Hexer 10-01-11 01:30

La garrett seria GT cu dual ball bearing are carcasa care rezista mai bine decat restul, la fel si turbina.
De la Trubonetics din start se da cu turbina F1 si din inconel la preturi de la 900$ in sus.
In prnicipiu problema e la rulmenti...ca oricum nu folosim turibnele la 3+ bari si cu benzina de curse...mia ales ca marea majoritate a masinilor nu trebue sa respecte nici o regulament in ce priveste turbo si marimea acesteia, sau de alt soi...compresie, deschidere de cama...

Si in vremuri erau motoare turbo cu journal bearing si au mers ok, reconditionare costa cam 150-200e, despre ce vorbim...si in ungaria in la sfarsitul anilir 90' majoritatea avea turbine cu JB si dupa fiecare weekend era la reconditionat...dupa un an de curse trebuia schibmat axa in rest nimic si erau turbine simple de garrett. Multi au folosit si dupa 2000 din cauze financiare si ca erau mai fiabile decat cele BB din categoria ce gasim pe raft...

De asta eu daca motorul permite recomand JB (evident pa un civic sau golf trebue BB daca e marime de T4-T6 dar asta e alta poveste).

Noua gama de billet ce se gaseste mai de la toti producatorii (BW cu EFR, Garrett cu GTX, Turbonetics, Precision, Comp, Bullseye si altii practic dau aceasi paleti de compresor, diferenta e pretul).

Un set de supape de inconel nu costa enorm...cam 50 €/buc ceea ce la un astfel de proiect is marunti. Oricum cele orig is din 2 bucati ceea ce nui favorabil la ture mari...si cu motoare mai noi limitate pe la 7000+ e o problema mare (tacheti hidraulici). Practic sa faci o chiualsa care sa transforme masina costa cat multi is dispusi sa plateasca pentru un full proiect de turbo...sa nu vorbim de cutia de viteza..care in 99% a cazurilor e incapabil sa functioneze cum trebue...adica intre trepte pica prea mult turatia.

Eh...e mult de scris...ALS-ul a departe ceea mai mica poroblema ce nu se face pe la noi...sau prea putin. Ceea mai mare problema e ca oameni dornici sa cheltuie banii pe prostii inca nici nu vad cum trebue sa arate ceva facut cu cunostine, si aici nu vorbesc de tuning din catalog...ci masini care seamana cat mai mult cu masinile de curse...si cu profizmul ce vine cu ele...cand le vezi is o arta de inginerie...

salfkm 10-01-11 09:39

Quote:

Originally Posted by Claudiumxg (Post 3968962)
exista insa si solutii mai simple, mecanice foarte simple:D(nu implica injectie aer sau clapeta deschisa....aplicabile chiar si la dieseluri) si eficiente insa nu produc boost pt launch ci doar reduc lag-ul pe overrun si la schimbari de treapta de viteza( utile doar pe circuit)

Poti sa detaliezi te rog putin despre ce sistem este vorba cel la care te-ai referit?Ziceai ca sunt solutii mecanici,deci ma gandesc ca nu necesita si modificarea electronicii......Eventual daca poti sa ne spui si despre ce piese ar fi vorba ca sa poti sa reduci lag-ul turbinei.....Mersi

Hexer 10-01-11 09:52

Cum ar fi clapeta in fata compresorului...se inchide, compresorul face vacum si astfel nu mai are aerodinamic drag...infine, roteste in gol.
DOV ar fi celalat...care la masinile din ultimul 10 ani e standard.

Claudiumxg 10-01-11 13:39

Quote:

Originally Posted by Hexer (Post 3970926)
Cum ar fi clapeta in fata compresorului...se inchide, compresorul face vacum si astfel nu mai are aerodinamic drag...infine, roteste in gol.
DOV ar fi celalat...care la masinile din ultimul 10 ani e standard.

hexer e documentat bine ca de obicei:tenisclap
este vorba de DPV (Dispositif Pre*rotation Variable) , o solutie veche de aprox 30 ani care a existat in 2 versiuni:
a) initial ca o simpla clapeta on/off pt a pastra inertia turbo-ului , cea mai simpla solutie pt antilag
b)DPV clapeta cu deschidere variabila , astfel incat sa poti sincroniza clapeta din inletului compresorului cu unghiul de atac al palelor - practic o geometrie variabila pe partea de compresor . aceasta solutie insa mai necesita un trick , astept sa vad ce zice hexer :D
sunt sigur ca dpv va revenii in F1 in 2013 cu ocazia motoarelor 1.6 turbo, mai ales ca acum exista motoare DBW extrem de rapide si exacte pt controlul acesteia

DOV ar fi divertervalve-ul de pe housingul compresorului(poate fi utilizat si pt antisurge), ceea ce ar fi bine sa dea de gandit celor care vor sa utilizeze bov fara recirculare(vent to atmosphere) si montate dupa intercooler(solutie extrem de comuna pe scena de tuning dar CACA pt motorsport), solutia corecta e fara fara nici un bov si cu dpv sau pt. durata de viata mai lunga a turboului diverter sau bov care injecteaza in evacuare si montat inainte de intercooler -solutii care reduc lagul
ps. ce se vede de mute ori pe motoarele de competitie intre intercooler si clapeta de accel si seamana cu bov vented to atm sunt restrictoare de presiune si nu au comanda vacuumatica ci doar taraj exact al presiunii prin arc si piston(reglementre presiune datorata regulamentului particula/supapa siguranta )

Hexer 10-01-11 15:08

E foarte frumos ce scri dar pe buger rezonabil e aproape imposibil de realizat...

Eu in general recomand 2 bov uri, inainte de clapeta si dupa compressor, astfel si presiune la inchiderea clapetei iese direct si compresorul pote sa evacueze care sa faca presiune.
reciclarea aerului prima oara a facut audi cu s1 iar turibinele erau ca gumele...dupa etapa urmatorul. Functioneaza ca turbinele de pe aeroplan si nu numai...compresorul baga cat mai multa aer, dupa e in compartimentul de ardere (acum e galeria de evacuare) o aprinde (benzina venind direct din motor) si valva de presiune (asta e faorte mare, nu e o ardeere atat de controlata) roteste turbina.

Probleam cu asta e presiunea imensa si controlul acesteia si evident sunetul de bang bang...pentru care in wrc nu mai folosesc, de asta folosesc aerul comprimat si o camera de ardere saparata pe evacuare cu aprinderea si tot ce ii trebue ca sa foloseasca.

Mitsu a avut un rezervor de aer in care colecta si la turatii unde nu merge inca turbina lasa in admisie, de asta avea putere mare la turatii mici.

Sunt foarte multe solutii, dar toate is atat de departe de bugetul nostu si cunostintele in domaniu (nu avem experinte si asta costa multe motaore...) ca nici nu merita sa vorbim de ele...se paote citi faorte multe chestii frumoase pe F1 forum...fostele pistoane cu berilium si latele jucarii....

Pana cat cu ce avem landemana si la pret rezonabil nu scoate maximul din motoarele noastre nu merita chiunuit cu astfel de componente. Sunt multi care cu piese relativ obisnuite scot lucruri bune din motoare de strada, marea majoritatea din masinilor la rallycross, practic unde nu e reclama mare dar multi dornici sa joaca.

Claudiumxg 11-01-11 08:37

dupa cum am zis si in postul nr.20 costurile ne blocheaza in Ro.
desigur ce zice hexer e adevarat, als-ul e ultima problema, BMEP-ul si viteza pistonului sunt problemele adevarte care dau toata dimensionarea motorului de accea nu merita sa prepari decat anumite motoare altfel aruncii banii pe geam. cea mai mare problema e interfata bloc/ chiulasa si apoi rigidizarea palierelor de vilbrochen la mot turbo, dupa aceea restu
exista in derulare un proiect pt un motor care sa dispuna de solutii de top din motorsport (wrc/ rallycros) insa e intr-un stadiu incipent, cand va fi mai avansat o sa pun niste specificatii, tot ce pot sa spun e ca o sa aiba ECU pectel SQ6 als cu air injection(hardware-ul e prezent deja, trebuie sa aleg doar strategia de functionare) si se bazeaza pe un 4g63

lascarica 11-01-11 17:37

Quote:

Originally Posted by Claudiumxg (Post 3974122)
...... se bazeaza pe un 4g63

Scuze interventia,insa am o curiozitate ..de uom din popor...:lol:...de ce ai ales motorul asta? In versiune stock (indiferent care) ,mie mi se pare cel mai cretin motor posibil:lol:.. spe' cote la cuzineti si alte tampenii,pe langa faptul ca nu mi se pare nici ichiar atat de fantastic (pe cat ii umbla faima) dpdv al randamentului si nicidecum al fiabilitatii...astea toate in versiune stock...Eu cred ca ai fi gasit destul de multe alternative mai sanatoase.
Avantajul(cred eu) lui 4g63 este faptul ca gasesti organe (uzuale) de performanta medie, pe "toate drumurile" (adica pe stock la f multi producatori/distribuitori) insa inteleg ca nicidecum nu va fi un motor facut exploatand acest "avantaj" ci va fi ceva custom in cea mai mare parte a modificarilor/optimizarilor...asadar..?:)
Seara placuta ,

Claudiumxg 11-01-11 19:39

ma intereseaza doar 4 cilindri
pt mine nu exista alternativa la mot asta(exceptie ar face 3s-gte 503, BDT-E H85) ,
o sa iti raspund simplu legat de fiabilitate si de potential: 4g63 LMS675 engine
intradevar exista multe piese pe piata pt 4g63, insa cele care ma intereseaza pe mine nu provin din solutiile comerciale care le gaseti pe toate gardurile

Hexer 11-01-11 20:06

Acum..te intinzi un pic...pistoane gasesti de la cossy sau ross racing la kg si pret rezonabil, biele de la pauter care momentan is cam printre cei ma buni, de la schrick supape fara treaba la 40e bucata, la fel axa de la catcams si solid lifters cu arcuri si retainers din titan. In rest mia trebue niste maruntisuri si e gata un motor din bani relativi putini care ca si structura tine 1-2 ani la rally cu o putere de 6-700Nm.
Prectic pe toate o gasesti la pret rezonabil, daca peste asta vrei sa cheltui mai multi bani nici o problema, dar nu o sa fie semnificativ mai bun...

Mult mai mult conteaza cum o arunci piesele in motor decat calitatea, peste un nivel...de geaba ai din totul cel mai scump si rar daca nu o poti testa ca consuma sume enorme... (3-4 seturi de axe din titan costa cat 30 din otel, 2-3 carcasa de turbo din inconel costa cat 20 din ceea normala si lista paote sa merga mai departe)

Un motor echilibrat si din piese good enough tine si merge mult mai bine decat unul care are din totul max dar nu ai cum sa o testezi.

plus ca degeaba pui taote piesele ce pune si cossy sau peodrive nu o sa ajungi la razultatele lor din cauza ca iti trebue 4-5 motoare pe care sa omori ca sa vezi finetea, locurile care nu vezi pe poze sau nu poti sa sti inainte sa pice ceva. Nici inginerii din F1 nu fac pe calc motorul si cand e gata intra in masina la montecarlo...si ei arunc cateva zeci in aer pana ca ajung la unul care e "good enough".

Claudiumxg 11-01-11 21:20

sa nu cadem in derizoriu, nimeni nu incearca sa se bata cu Prodrive, Pipo, Sodemo,MML, TTE,Snobeck, Lehlman...
ce ai enumerat tu desigur sunt piese de calitate si cel mai important e cum le pui pe olalta, eu ma referem la chinezariile(manley,k1, eagle....) care le gasesti enumerate pe majoritatea webshopurilor.
nu o sa fac un dyno queen sau drag engine care sare de la 200la 700hp pe o plaja de 1000rpm ci ceva la 400-450hp dar cu 600-700nm cu o plaja de utilizare de 4000-4500rpm( ma intereseaza doar reactia pe cat se poate sa ma apropiu de reactia unui NA cu itb, alaturi de un sasiu, transmisie, suspensie corespunzatoare)
sa zice ca o vizita la HKS europe si la MML a rezolvat multe din enigmele unui astfel de proiect:D

Hexer 11-01-11 21:37

Interesant faptul ca multi merg cu biele chinezesti si se tin bine...la peste 150 cai / cilindru...
Si eu is in dilema acum...
Pretul mare nu ineseamna de multe ori si calitate...si stiu firme care vand piese facute in china...sau mai rau in partea de est a europei sub o nume celebra si pret mare...macar de cele chinezesti stiu ca is de acolo.

Claudiumxg 11-01-11 23:13

ca in orice alt domeniu doar pretul nu e o garantie a calitatii
cu marcile la care blankurile vin din china risti sa dai mai des peste un defect de fabricatie decat la marcile consacrate decat caracteristici de rezistenta mai scazute
eu am preferat un H usor si echilibrat in schimbul unui I mai greu si mai rezistent (optiunile erau Carrillo, Arrow, Cosworth)

Hexer 11-01-11 23:25

La Carrillo si Arrow cele de serie is facute in china...numai cele custom si special order fac acasa.
Alfel testeaza cu ce pot cele importate si gata.

In mare partea ce este of the shaft este din china sau de un producator mare care nu face calitate mai buna.

Oricum sngura diferenta e materialul la biele, adica daca corespunde si daca e homogenizat correct, far atatea timp ce 60% din materialele cumparate de noi provin din regiunea respectiva...mai conteaza..tot pe CNC se fac si acolo, chiar pe unele mai bune in general decat la ce am acces pe aici, e mare dilema...un prieten acum a comandat cateva vibrochene din china, producatorul are aparate de 2 ani cu care lucreaza la o precizie mia buna decat crower.

lascarica 12-01-11 03:20

wow... chiar ma intrebam..daca fac bine cumparand biele china,asa cum mi-a recomandat si s-a oferit sa-mi aduca un om din domeniu,nu spun nume pt ca nu am acordul dansului. Tare bine ca a ajuns discutia aici..:D...gata,decizia luata : vegnolia sus si china jos dar cu ARP-uri :D

Hexer 12-01-11 09:17

eu dorm mai bine daca clientul are bani pentru cele mai bune piese...dar in general nu asa e.
si prefer sa facem un motor echilibrat decat sa fie gata pe jumate...
multi fac pe jumate...sa fie partea joasa ok si phase 2 vine chiulada...problema ca ntre cele 2 interventi trec 2 ani is deja poti sa schibi postoanele si refaci jumatate pe partea joasa desi nu ai folosit o treime din cat pot...

singura problema ce am cu astea chinezesti sunt apr urile ce se da...cumva nu cred ca is ce scriu ca sunt...

salfkm 12-01-11 14:28

Ca tot veni vorba de biele H si prezoane ARP,ce parere aveti de aceste biele si prezoane?Ma gandesc ca sunt tot in China facute dar oare materialele sunt cele din care scriu ei acolo ca sunt facute?Ca si sarcina rezista la ce au scris cei de acolo sau astea sunt povesti toate?
http://cgi.ebay.de/H-schaft-pleuel-O...item27b7b625ac

P.S:sper sa nu se considere off topic

All times are GMT +2. The time now is 09:57.

- Copyright 2026 4Tuning