Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   VERSUS AUTO (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto.html)
-   -   Pumpe Düse versus Common rail (https://forum.4tuning.ro/55-versus-auto/177874-pumpe-duese-versus-common-rail.html)

iulian2476 21-03-10 18:45

Pumpe Düse versus Common rail

Threadul are ca tema de discutie plusurile si minusurile acestor tehnologii diesel si parerile voastre.

Am optat pentru PD, pentru ca am acest motor si stiu de ce e in stare: consum si toleranta.

MihaiCsl 21-03-10 19:12

Re: Pumpe Düse versus Common rail

Eu tot pe PD am votat,cu toate ca am benzina,sper ca vara asta sa intru in posesia unui 1.9 tdi pd 131 sau 150 de cai :)

22VIN 21-03-10 21:41

Votez commonrail.
De ce?
Pentru ca motorul commonrail este mai putin poluant si mai putin zgomotos. Acesta este si motorul diesel de actualitate, pompe duse nu se mai foloseste, sau se foloseste foarte rar.

Pompe duse e bun pentru ca are un randament si un cuplu foarte bun. Dar este mai dezavantajos din punct de vedere financiar. De asemenea, sincronizarea cu axul cu came este destul de complexa, si cele cu transmisie pe curea sunt foarte sensibile. Mai pe romaneste, e mai bun din punct de vedere al consumului si al mersului de zi cu zi motorul pompe duse, dar la o defectiune poti s-o incurci rau.

The_Mask 21-03-10 22:00

Quote:

Originally Posted by amphetamine (Post 3207144)
Votez commonrail.
De ce?
Pentru ca motorul commonrail este mai putin poluant si mai putin zgomotos. Acesta este si motorul diesel de actualitate, pompe duse nu se mai foloseste, sau se foloseste foarte rar.

Pompe duse e bun pentru ca are un randament si un cuplu foarte bun. Dar este mai dezavantajos din punct de vedere financiar. De asemenea, sincronizarea cu axul cu came este destul de complexa, si cele cu transmisie pe curea sunt foarte sensibile. Mai pe romaneste, e mai bun din punct de vedere al consumului si al mersului de zi cu zi motorul pompe duse, dar la o defectiune poti s-o incurci rau.

Acelasi lucru ti se poate intampla si la common rail, iar la cum este carburantul in Romania PD-ul este alegerea mai buna, chiar daca este zgomotos si poluant, are un raspuns mai bun la acceleratie si un consum decent.

_anaconda_ 21-03-10 22:05

S-a renuntat la PD in favoarea CR mai mult din motive financiare nu neaparat ca ar fi mai bun, e mai ieftin de construit un CR.

Nu prea m-a interesat subiectul asta, tot ce pot sa spun este ca am avut ocazia sa merg de mai multe ori cu 2.0 TDI PD dar si cu 2.0 TDI CR ambele 140 si mi se pare ca trage mai bine PD-ul, daca este efect placebo sau o falsa impresie nu stiu.

22VIN 21-03-10 22:05

Lasa motorina din Romania, ca daca e s-o luam in considerare, toti cei care aleg motoare diesel isi asuma riscuri mari.
La commonrail e ok ca e o singura "teava" care distribuie combustibil injectoarelor, la pompe-duse din cate stiu fiecare cilindru are sistemul lui, lucru care din nou te poate "arde" la buzunar.
Dar considerand ca alimentezi cu motorina de calitate, un commonrail ar fi mult mai placut.

Herbas 21-03-10 22:53

Quote:

Originally Posted by _anaconda_ (Post 3207222)
S-a renuntat la PD in favoarea CR mai mult din motive financiare nu neaparat ca ar fi mai bun, e mai ieftin de construit un CR.

Pe langa asta adaugam faptul ca PD a cam atins varful dezvoltarii, pe cand CR este abia la inceput si deja se descurca cel putin la fel de bine ca si PD. Pe langa asta mai punem si eficienta (cel putin in laborator) crescuta a CR.

iulian2476 22-03-10 00:22

M-ar interesa sa stiu ce marci mai folosesc motoare PD. Din cate stiu eu si Ford Mondeo foloseste acest motor diesel. Poate mai siti si alte marci, ca ma intereseaza.

DarkJEDI 22-03-10 08:06

mitsubishi lancer inca foloseste motoare pd de 2.0 l 143 si skoda are in gama tot pduri de mai multe puteri 105 -170 cp.
eu as alege pd pentru ca imi place felul cum merge. pare mai fortos si cred ca si este. pe cand common rail mi se pare bleg , nu raspunde la acceleratie, nu se aude , nu vibreaza (asta pt majoritatea e un lucru bun). poate daca mai incolo o sa depaseasca pd la performante ar putea sa imi placa. deocamdata nu.

sponsoru 22-03-10 08:09

Ford Mondeo are motoare CR de provenienta PSA. De prin 2003 Ford nu mai utilizeaza decat commonrail. In ultima vreme chiar nu stiu cine mai foloseste tdi clasic. .Poate sa mai fie pe marci gen Tata ceva tdi.

GTR 22-03-10 10:39

Quote:

Originally Posted by DarkJEDI (Post 3207811)
mitsubishi lancer inca foloseste motoare pd de 2.0 l

Pai ala este tot motorul VAG.

PD nu mai are ce cauta in tehnologia actuala, nici macar nu este mai economic in comaparatie cu ultimile motoare CR.
Cele mai dezvoltate si mai performante PD au fost VAG care au prelungit fabricatia pana nu au mai facut fata iar motoarele PD nu trebuie sa le comparam numai cu motoare CR de la VAG pentru ca este o comparatie generala iar motoarele actuale CR de la BMW, Mercedes, PSA si VAG sunt net superioare oracarui motor PD.

CR este actual net superior din orice punct de vedere lui PD.

sponsoru 22-03-10 13:48

"Net superior" cam improbabil sa fie :lol: .Dar cu siguranta este superior .Vag s-a incapatanat sa le tina pana in ultimul ceas .

GTR 22-03-10 19:14

Quote:

Originally Posted by sponsoru (Post 3208672)
"Net superior" cam improbabil sa fie :lol: .Dar cu siguranta este superior .Vag s-a incapatanat sa le tina pana in ultimul ceas .

Cinand cont de motorul diesel BMW 2.0d 204 CP care nu para a avea slabiciuni de fiabilitate, polueaza si consuma putin putem spune ca sunt net superioare.

MihaiCsl 22-03-10 19:46

Quote:

Originally Posted by iulian2476 (Post 3207577)
M-ar interesa sa stiu ce marci mai folosesc motoare PD. Din cate stiu eu si Ford Mondeo foloseste acest motor diesel. Poate mai siti si alte marci, ca ma intereseaza.

Masinile din grupul VAG,sper sa nu ti se para absurd raspunsul ca am vazut ca ai un golf in avatar.

22VIN 22-03-10 20:13

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3208206)
motoarele PD nu trebuie sa le comparam numai cu motoare CR de la VAG pentru ca este o comparatie generala iar motoarele actuale CR de la BMW, Mercedes, PSA si VAG

Nu uita si diesel-ul Fiat-GM (multijet, cdti etc). Este un motor destul de reusit, mai ales cel de 1.3 care a castigat si Engine of the Year.

_anaconda_ 22-03-10 20:29

Din cate stiu GTR a avut experiente neplacute cu asemenea motoare, s-ar putea sa nu fie de acord. Poate confund.

22VIN 22-03-10 20:46

Vorbim la modul general.
Fiecare are parerile lui pe care si le formeaza din patanii sau pur si simplu.
Multi oameni au avut probleme cu TDI-urile VAG, multi zic ca-s extrem de bune. Asta se aplica la majoritatea producatorilor auto, e imposibil ca fiecare exemplar produs sa fie la fel ca restul, totul e o loterie.

Alex_pitesti 22-03-10 21:24

aleg CR pt ca este mai putin zgomotos si poluant..bine sincer faza cu poluare nu prea ma intereseaza pe mine..la skoda superb motoru de 2.0 tdi PD zici ca este tractor fata de cel 2.0 tdi CR
um pic dezavantaj al CR fata de PD este faptul ca PD zvagneste mult mai rapid dekt CR,am observat asta si pe octavia si pe superb,dar dupaia CR trage frumos

Bogdan.IS 22-03-10 21:31

taicamiu are la vw caddy 1.9 TDI CR din 2009 , si nu mi se pare deloc mai silentios motorul , posibil si pentru ca nu are scut . Un prieten de-al meu are 1.9 TDI la octavia 2 , PD si mi se pare ca-i mai silentios ca vw-u . Si mi se pare ca vw are ci consum mai mare inafara , si amandoua au 105 cp .

LE : consum afara mers agresiv : 7-8 Vw Caddy , 6 Skoda O2 .

Alex_pitesti 22-03-10 21:33

scuza-ma dar nu ti se pare normal sa aiba consum mai mare caddy-ul?:|

Bogdan.IS 22-03-10 21:34

au aceleasi greutate masinile ...

GTR 22-03-10 21:37

1.9 multijet 120CP am avut de la Fiat si are si parti bune si rele, dar consuma enorm, cat o benzina si foarte slab pana la 2500 rot/min.
1.3 multijet am un prieten care a avut 3, 2 mergeau bine si unul intra in service tot timpul (nu era vina de sofer ca i-a rotit.

Alex_pitesti 22-03-10 21:38

bine,conteaza mai multi factori,oricum asta cu zgomotu clar CR este mai silent dekt PD

iulian2476 22-03-10 23:17

Quote:

Originally Posted by MihaiCsl (Post 3209739)
Masinile din grupul VAG,sper sa nu ti se para absurd raspunsul ca am vazut ca ai un golf in avatar.

Despre masinile VW-Audi stiu cam care sunt, insa ma gandeam ca or fi si alte marci de masini, nu doar VAG.

Dar care haleste mai mult ulei de motor dintre aceste doua motoare diesel?

MihaiCsl 22-03-10 23:35

Quote:

Originally Posted by iulian2476 (Post 3210532)
Despre masinile VW-Audi stiu cam care sunt, insa ma gandeam ca or fi si alte marci de masini, nu doar VAG.

Dar care haleste mai mult ulei de motor dintre aceste doua motoare diesel?

vw,seat,audi,skoda si mai sunt bentley,bugatti,lamborghini,dar nu cred ca pe ultimile 3 vor aparea motoare de 1.9 tdi pd :loL:

iulian2476 23-03-10 00:09

Nici eu nu cred ca se vor pune vreodata pe acele masini asemenea motoare vreodata, mai ales ca sunt si sport, sau delux, in fine.

Dar care haleste mai mult ulei de motor, pentru ca Pumpe Düse din cate stiu sunt prevazute si pentru longlife, dar nu stiu cum e cu cele common rail.

bobovis 23-03-10 00:53

Am votat CR.

Motivul: Merg cu amandoua aproape zi de zi si vad diferentele.

sponsoru 23-03-10 07:53

@Gtr m-am referit la "net superior" prin prisma faptului ca nu are cum sa fie asa dpdv etimologic. Nu contest opinia ta insa, si eu cred ca CR este in fata TDI din orice punct de vedere. In schimb la partea cu consumul.. depinde foarte mult si de exploatare. Cand vorbim de orase ca Bucuresti e greu sa ii faci consumul unei masini. La fel, cei care dau exemplu ca extraurban consuma de ex 7-8, ei bine eu nu cred ca daca mergi cu 100 km/h fara sa bruschezi pedala de acceleratie iti poate consuma atat.;)

iulian2476 23-03-10 08:35

@sponsoru

"...si eu cred ca CR este in fata TDI din orice punct de vedere."

TDI nu inseamna PD. TDI este un brevet Volkswagen. Si common rail poate sa aibe turbo si injectie directa. Deci nu pune semnul = intre PD si TDI. TDI este si Golful IV de 90 CP (sau cel de 110 CP) care nu este PD. Despre afirmatia ta absolutista nu are rost sa fac comentarii. S-au spus cateva lucruri foarte corecte pe prima pagina, dar poate nu ai citit, sau nu cunosti cele doua motoare bine. Nu ai fi singurul. Sunt multi care nu cunosc aceste motoare, dar se arunca la afirmatii partinitoare.

sponsoru 23-03-10 09:22

Probabil tu nu ai citit tot ce se scrie pe aici in ultimii 5 ani .:)) Nu e nici primul si nici ultimul thread pe tema tdi vs nuconteazace .Cunosc foarte bine motoarele si chiar nu arunc afirmatii partinitoare. Cel subiectiv tind sa cred ca esti tu , intrucat ai un Golf la avatar. "TDI" este un brevet ca si logo insa ca si semnificatie.. ei bine principiul TDI a fost folosit de mai toate marcile. Insa da , te inteleg si pe tine avand Vag , golf , probabil 1.9 tdi ( ca a fost cel mai popular pe vag-uri ) , este normal sa fii partinitor.
Insa la modul cel mai serios afirm ca CR este PESTE Tdi Pd din orice punct de vedere.

iulian2476 23-03-10 09:28

Asta e al 4-lea post al tau aici in care spui acelas lucru. Spune punctele acelea de vedere net superioare, sau esti secretos si le tii doar pentru tine si nu vrei sa le afle si altii?! Macar ziceai si tu despre norma de ulei la PD ca e mai pretentioasa, dar nu ai spus nimic pana acuma.

GTR 23-03-10 09:35

Quote:

Originally Posted by iulian2476 (Post 3211118)
Asta e al 4-lea post al tau aici in care spui acelas lucru. Spune punctele acelea de vedere net superioare, sau esti secretos si le tii doar pentru tine si nu vrei sa le afle si altii?!

Pai au fost expuse de mine si el a fost de acord.

Uite, le repet:

performante, zgomot, rafinament(vibratii), consum, fiabilitate, plaja de cuplu si putere, adica tot.

lord_wader 23-03-10 10:04

Eu, sincer, cred ca f. multi si-au vazut capacul de la motor scos numai la service cand schimbau aia uleiu dar se dau mari cunoscatori in sisteme de injectie, injectoare si alte treburi :D

sponsoru 23-03-10 10:09

Acum sincer avand in vedere ca sunt foarte multi care nici permis nu au .. Din restul partii care au.. cati crezi ca au minime cunostinte de mecanica?In general pe forumul asta parerile se dau din auzite si gusturi nu din experiente personale .;)

iulian2476 23-03-10 11:08

Quote:

Originally Posted by GTR (Post 3211134)
Pai au fost expuse de mine si el a fost de acord.

Uite, le repet:

performante, zgomot, rafinament(vibratii), consum, fiabilitate, plaja de cuplu si putere, adica tot.

Nu la replay-ul tau m-am referit cand vorbeam de prima pagina. Eu stiu dimpotriva ca la consum PD-ul e mai bun, adica consuma mai putin. La forta de asemenea. Daca un CR creeaza 1100 bar in medie pe piston, la PD se obtin pana la 2050 bar pe piston, deci o atomizare mai mare de combustibil, prin urmare consum mai mic.
De exemplu: Golf IV 1.9 TDI 90 PS are acelas consum aproximativ (putin de tot mai mare chiar) decat tot un 1.9 TDI-PD de 101 PS. Deci la consum nu ai nimerit-o. Daca ar fi cum spui tu atunci de ce Dacia de 1.5 (volum mai mic) cu 85 PS consuma la fel cat un Golf de 1.9 (volum mai mare) si cai mai multi. Iti spun eu: diferenta o face motorul PD.
Iar la putere cu PD s-a scos la 1.9 150 PS. Iar la chiptuning, daca dintr-un 1.9 TDI 90 PS se scot ~120-125 PS, la 1.9 TDI-PD 101 PS se scot ceva mai mult (~130-135). Motorul la masina mea de 101 PS scoate 75 de db, deci cat un aparat electrocasnic de mici dimensiuni, deci putin zgomotos.

In ceea ce priveste fiabilitatea: am masina asta de 4 ani (ea are 6 ani si 8 luni) si nu am pus un furtun pe ea, absolut nici o problema pana acuma, fiind luata la mana a II-a. Motoarele PD s-au pus initial pe ambarcatiuni si vapoare, pentru a reduce consumul. Deci sunt tolerante si eu personal deduc ca sunt si fiabile.

sponsoru 23-03-10 11:56

74 de Db la relanti sau cum? Si cu ce ai masurat tu ? In ceea ce priveste consumul pe ce te bazezi cand spui ca motorul tau consuma mai putin decat 1.5 dci de pe logan?
Una peste alta din cele spuse de tine rezulta ca este culmea si mai silentios si mai performant si mai putin gurmand decat un CR. Asadar ajungem la dilema:de ce oare s-a renuntat la el daca este asa de "avansat" fata de CR??

VENOX 23-03-10 12:17

Anul trecut mi-am luat prima masina diesel (an fabr. 2006) echipata cu un motor 1.6 HDI 92CP. Deci e posibil ca ce urmeaza sa zic, sa fie prostii, daca asa e, nu ma luati in seama. Totusi in urma experientei mele pot sa zic ca motorul nu e prea silentios, sa fie din cauza km (110.000), sa fie din cauza antifonarii, sa fie din cauza ca nu sunt eu obisnuit cu dieselul... cine stie. Eu am votat Common Rail din cauza unor motive simple: consum redus (4.5 - 5 extern, max. 7.5 - 8 in Bucuresti - iarna si 6.5 - 7 in Bucuresti - vara), poluare redusa (stiu ca pe multi nu-i intereseaza asta, dar pe mine m-a interesat), costuri de exploatare mai reduse, tehnologie mai noua care urmeaza sa mai fie disponibila multi ani de acum incolo. Cat despre motorina proasta din Romania... e posibil ca PD sa "haleasca" si motorina de la soferi de pe fundul cisternei, eu unul bag Alto de la Rompetrol, EVO de la Mol sau Alpin Diesel de la OMV. Am incercat sa bag motorina mai scumpa in speranta ca e mai buna, pana acum nu am avut probleme. O singura data am bagat motorina mai ieftina de la Rompetrol si am avut Pollution Fault in aceeasi zi.

GTR 23-03-10 12:40

Quote:

Originally Posted by iulian2476 (Post 3211365)
Nu la replay-ul tau m-am referit cand vorbeam de prima pagina. Eu stiu dimpotriva ca la consum PD-ul e mai bun, adica consuma mai putin. La forta de asemenea. Daca un CR creeaza 1100 bar in medie pe piston, la PD se obtin pana la 2050 bar pe piston, deci o atomizare mai mare de combustibil, prin urmare consum mai mic.
De exemplu: Golf IV 1.9 TDI 90 PS are acelas consum aproximativ (putin de tot mai mare chiar) decat tot un 1.9 TDI-PD de 101 PS. Deci la consum nu ai nimerit-o. Daca ar fi cum spui tu atunci de ce Dacia de 1.5 (volum mai mic) cu 85 PS consuma la fel cat un Golf de 1.9 (volum mai mare) si cai mai multi. Iti spun eu: diferenta o face motorul PD.
Iar la putere cu PD s-a scos la 1.9 150 PS. Iar la chiptuning, daca dintr-un 1.9 TDI 90 PS se scot ~120-125 PS, la 1.9 TDI-PD 101 PS se scot ceva mai mult (~130-135). Motorul la masina mea de 101 PS scoate 75 de db, deci cat un aparat electrocasnic de mici dimensiuni, deci putin zgomotos.

In ceea ce priveste fiabilitatea: am masina asta de 4 ani (ea are 6 ani si 8 luni) si nu am pus un furtun pe ea, absolut nici o problema pana acuma, fiind luata la mana a II-a. Motoarele PD s-au pus initial pe ambarcatiuni si vapoare, pentru a reduce consumul. Deci sunt tolerante si eu personal deduc ca sunt si fiabile.

1. cm A AJUNS DEJA LA 1800 bar

2. la PD VAG era de referinta, la CR mai putin deci nu are rost sa compari motor VAG PD cu motor VAG CR
Poti sa compari cu dieselu-rile de la PSA, Toyota si BMW, Honda si nu o sa-ti mai iasa ecuatia.

3. Motorul ala al tau este bun dar este un tractor renumit care-l auzi de la 30 m unul BMW nu prea il auzi si asta vb de exterior deci nu intra in calcul insonorizarea habitaclului unde ai tu 75 db.

Fiabilitatea unui motor nu inseamna ani ci KM.

Gaseste-mi PD sa se bata cu 120d, NU PUN 123 d.

Silentiozitate exceprionala pt. un diesel.

2000 cmc
1450 KG
177 CP / 4000 rot/min
350 NM / 1750 – 3000 rot/min
0-100 km/h - 7.6 sec
Consum urban declarat : 6.1
Consum extraurban declarat: 4.1

deci uite un raport performanta/consum si sa nu uitam ca respecta norme euro5.

si exemplele pot continua.

Herbas 23-03-10 12:47

Uite consum la CR.

John şi Helen Taylor sunt cuplul ce vor intra în Cartea Recordurilor 2009 cu două noi performanţe de consum, realizate anul acesta, în aprilie, într-un Peugeot 308 1,6 HDi de 110 CP. În timpul călătoriei de 25 de zile şi 9000 de mile în jurul Australiei, cei doi nu numai că au reuşit să parcurgă 1917 km cu doar 60 de litri de motorină, dar au atins şi un consum mediu de 3,1 litri la fiecare 100 de km

_anaconda_ 23-03-10 13:09

2000 km cu un singur plin de motorina...mi-ar ajunge minim 1 luna :lol:.

Iulian are dreptate la capitolul denumiri.

TDI este denumirea motoarelor diesel la Audi-VW si implicit Skoda-Seat asa cum la Peugeot/Citroen sunt HDI, Renault - dCi, la BMW sunt "d", la Mercedes CDI si asa mai departe. Nu are treaba asta cu modul de functionare al motorului, PD sau CR. Exista TDI si CR si PD, nu au treaba una cu cealalta. La fel si la motoarele pe benzina, TFSI/TSI este "brandul lor".

Problema la noi in tara vine de la popularitatea motoarelor TDI, in special 1.9. De aia e plin autovit-ul de BMW-uri "TDI" si tot soiul de generalizari gen diesel = tdi / turbo diesel = tdi sau diesel aspirat = "d" gen Dacia Papuc/SLZ cu al sau 1.9d.

All times are GMT +2. The time now is 23:14.

- Copyright 2026 4Tuning