![]() |
Discutii generale despre dyno
Am facut acest topic pentru a nu se mai face (a nu face) offtopic pe topicurile cu diverse masini.
Eu as avea o intrebare, s-au facut teste de putere (sa se observe puterea la motor si la roti) la o masina in toate sau mai multe trepte de viteza? (am vazut un dyno la o masina unde a taiat alimentarea in a 5a si a fost facut dyno intr-a patra) intreb asta pentru ca in cazul in care pregatesti o masina exclusiv pentru liniute, eu cel putin schimb treptele 1 2 3 si putin din 4, practic nu te interseaza ce se intampla pe treapta 5 6 (si dynourile prezentate aicea banuiesc ca sunt facute in ultima treapta de viteza) nu stiu sigur daia am si pus intrebarea de mai sus, dar banuiesc ca este o diferentza intre treptele de viteza, de la pierderile din transmisie pana la \"sarcina\" in care se afla motorul. |
Treapta de viteza mai mare= viteza mai mare= timp de masurare mai mare. Daca e turbo si o masuram intr-a doua nu are timp turbina sa dezvolte presiune. Imagineaza-ti ca atunci cand accelerezi motorul in gol pui toata puterea(nu la a ta ca e turbo si nu ai presiune :D ) doar ca sa accelerezi motorul in gol, deci puterea la volanta = 0. Deci pentru o citire corect trebuie ca testul sa aiba peste 10 s. Asta inseamna nu inseamna sa pui neaparat LOGANUL intr-a cincea ca vom sta 30 de secunde...La MUSTANG intr-a cincea intra limitatorul de viteza. Testul ala e totusi ff interesant pt ca desi masina avea peste 250 de cp nu era nici o diferenta e putere intre a 4-a si a 5-a. Semn ca rolele noastre de 230 kg una sant destul de grele. :)
|
Cat costa o testare dyno ?
Nu exista reducere pentru mai multe testari ? Poate unii vor sa isi testeze masina inainte de modificari si dupa ... |
Pretul este de 50 de euro in care intra 4 testari fara sa mai desfacem masina de pe dyno. Daca trebuie sa pleci ca sa modifici atunci e de discutat.
|
Puterea care apare pe grafice e puterea estimata la volant. Puteti posta si puterea efectiva la roata?
|
Re:
Quote:
|
daca eu am in talon 95 de kilowatzi. pe dino va scoate mai mic la roata?
|
Sigur, pentru ca exista pierderi in cutie de 1-3 % si in anvelope de14-45%, in functie de talonul anvelopei si de treapta de viteza. Pierderile in anvelopa depind de patratul vitezei, evident intr-a cincea ai cele mai mari pierderi. Dar puterea l volanta masurata pe dyno la noi nu depinde de trapta de viteza sau anvelope pt ca e o scula de calitate care evalueaza exact aceste pierderi. A se vedea masuratorile de la Mustang unde sant 2 cu a patra si una cu a cincea.
|
Vazusem o reclama la un dinamometru de sasiu care nu avea probleme cu pierderile de la anvelope. Masina se punea pe capre, iar la rotile motoare se cuplau niste pompe hidraulice. Era o scula interesanta.
|
Foarte interesanta si la fel de scumpa, 80 000 euro pentru 4WD... :shock:
|
Re: Discutii generale despre dyno
In legatura cu NX-ul
se pot oferii niste informatii aproximative despre cat tine o butelie adica o butelie de 5l in cazul in care exista shoturi de 100 montate pe masina, cam cate curse tine ? sau ceva de genul exemplului dat de mine |
0.3 kg/100 cp/ 10 s.
|
Dar cate kg de gaz intra in butelia de 5 l? Presupunem un Fire&Ice controler instalat.
|
Buteliile de nitro sunt in lb, adica 10 sau 15 lb cele mai comune. Asta inseamna 4,5 kg(nu litrii) sau aprox 6.,5 kg aia mare.
|
Pai 200SX a zis 5l, nu 5lb mai sus. Merci de informatie.
|
OFFTOPIC: n-am cerut o informatie f exact ci ceva orientativ, asa ca nare rost sa va luati de valori
Quote:
Quote:
|
Nu am vazut scris pe aici: Dinamometrul vostru masoara si masini cu tractiune integrala?
|
Teoretic nu dar practic da in anumite conditii. Adica daca e 4X4 nepermanent si se decupleaza o punte DA, daca e pemanenta cu Haldex se scoate o siguranta si DA (WV Quatro), daca se poate bloca diferentialul interaxial si se scoate cardanul sau se ridica o punte DA. Daca se mai asteapta pana in toamna DAAAAAA! Oh yeah! In toate felurile!
|
Salut! Unde as putea sa pun masina pe dyno test??? As fi curios cati cai are... este in bucuresti asa ceva...daca da astept un raspuns sa vin O adresa ceva...
|
Quote:
|
Multumesc...Osa sun pentru o programare...Un pret sti?
|
50 Euro 4 teste incluse.
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Salut, nu stiu daca are Haldex pe spate. Intra si tu sub masina si vezi daca cardanul mintra in diferential printr-un agregat care arata ca o mica cutie de viteze si care are si o mufa pe ea. Daca da Uraaa. Sau fa-ne o vizita.
Florin 0722 275522 |
mda, am incercat azi sa ma uit, inafara de un genunchi julit nu am rezolvat nimic. saptamana viitoare cred ca ii schimb uleiul si ma uit atunci .
|
Quatro de la audi A8 are diferential torsen, full mecanic. Adica nu cred ca poti sa-l masori. Parerea mea.
|
asteptam pana in toamna atunci :D
cu putin noroc o sa aduc si un evo9 :) |
E posibil sa fi vorbit prea devreme. Daca ridici puntea din fata in aer complet, am impresia ca rotile fata nu se vor invarti de loc si puterea se duce la puntea spate. Deci ar putea fi masurata. Sa vedem ce zice si zbuciumus.
|
mai bine astept.. nu ma duc la legale cu a8-u totusi :D
|
2 Attachment(s)
Salut,
Am un VW Corrado Syncro. Il puteti masura? Si daca da, se poate masura si distributia pe punti? |
Audi Quattro are diferentiale spate si fata deschise blocabile electronic,iar cel central Torsen 4:1.Daca ridici o punte in aer,se pot intampla doua chestii:
-sistemul electronic de blocaj nu tine seama de diferentele dintre punti,caz in care nu se va observa nici o problema la rotile ridicate,iar diferentialul Torsen va functiona ca unul deschis,adica rotile din aer se invart in gol si celelalte deloc (putin probabil); -sistemul tine seama de diferentele dintre punti,caz in care franeaza rotile din aer si diferentialul Torsen transmite puterea spre celelalte.Teoretic,la rotile de pe role se va masura 80% din putere,restul fiind consumata de rotile din aer,franate.Doar ca metoda nu e exacta,si ma indoiesc sincer ca franele sunt suficient de puternice pentru asta. Syncro are vasco-cuplaj,deci la ridicarea unei punti va functiona ca un diferential blocat.Teoretic se poate masura puterea,dar vasco-cuplajul ala mai aluneca si el,deci vor rezulta ceva erori. |
Pai se pot scoate etrierii la franele fata si se masoara fara probleme puterea la puntea spate, cu cea fata ridicata in aer. Parerea mea.....
|
In cazul in care faci asta ajungi in situatia descrisa in primul caz,si anume rotile fata se invart in gol iar cele spate deloc.
|
va agitati de pomana , nu o sa imi ridice nimeni vre-o punte :P
zbuciumus la nr ala raspunzi tu? am sunat ieri sa imi fac programare si mi-au inchis ,sau s-a terminat bateria . vreau cip la seat ca m-a facut o laguna2 2.2 dci :(( |
Da, eu raspund, numai ca sunt asa de multi care suna la promotia asta ca am ramas fara baterie. Se face ca sa nu mai ai frustrari cu Renault 2.2 DCI.
|
Am vazut mai multe discutii intre tipi care stiau anumite lucruri despre masini dar faceau o greseala legata de viteza max de pe dyno. Dyno are ca principal scop determinarea curbelor de putere si cuplu ale MOTORULUI. Din punctul lui dyno de vedere masina este un suport de motor frumos vopsit si ATATA TOT.
Viteza maxima pe care o atinge o masina pe dyno DEPINDE DOAR de raportul de transmisie al treptei de viteza folosita la masuratoare si de limita de turatie a motorului. EA NU OFERA NICI O INFORMATIE DIRECTA DESPRE TIMP DE ACCELERARE SAU VITEZA MAXIMA DE PE STRADA a masinii. Aceeasi masina dotata cu anvelope cu diametru mai mare cu 10% va atinge o viteza PE DYNO mai mare cu 10%. Cineva avea in vedere ventilatorul folosit de noi la racire. Gresit, nu are nimic in comun cu asta. E ca problema aia de fizica in care erai intrebat ce se intampla daca esti intr-o barca si nu ai vant deloc. Poti sa sufli si inaintezi...? |
Da, dar daca sufli in spate, nu in panze!
|
Buna!
Am si eu niste intrebari legate de dyno test: -care ar fi avantajele fata de masuratorile facute cu calculatorul cu softul VAG-COM prin mufa de diagnoza? -se poate face undeva mai aproape de Cluj, sau numai in Bucuresti? Mersi |
Quote:
Cu dyno inschimb, e mult mai simplu si mai direct, chiar daca poate nu e simulat fluxul de aer intocmai cu realitatea. |
| All times are GMT +2. The time now is 23:00. |
- Copyright 2026 4Tuning