![]() |
Pentru 400m ce e mai important: cuplul sau caii putere?
Vreau sa stiu ce ar ajuta mai mult o masina sa ajunga mai repede la 400m: cuplul sau caii putere? Imi dau seama k e bine sa fie amandoua cat mai mari si o greutate redusa, insa intrebarea vine in urma unor restrictii: la un moment dat trebuie sa ma opresc cu cuplul, pt k va incepe ambreiajul sa patineze. Atunci marirea numarului de cai va ajuta la un timp mai scurt sau nu se vor simti? Stiu ca mai sunt colegi, in special cu diesel care erau nevoiti sa-si limiteze cuplul, dar cai puteau pune maxim cat putea scoate motorul, insa nu stiu daca ii ajuta sau nu.
Si ca sa ma fac inteles si mai bine, voi da un exemplu real la masina mea: initial 225cp si 280Nm. Dupa unele modificari, se poate ajunge la 350Nm(poate si mai sus) fara sa aiba de suferit ambreiajul, iar puterea undeva la 250cp. De la aceasta putere, din alte modificari din soft se mai pot castiga cativa cai, insa.......isi au rostul pt un timp mai scurt pe 400 m? |
Re: Pt 400m...ce e mai important: cuplul sau caii putere
cuplul castiga curse, caii vand masini.
|
:)) Puterea ( caii ) este un raport intre turatii si cuplu! Nu se poate sa cresti in cai fara sa cresti in cuplu... :D Daca limitezi una dintre ele o limitezi si pe cealalta!
|
Nu te contrazic pentru k nu sunt 100% sigur de informatie, insa am auzit, si de foarte multe ori, k ai putea limita cuplul la o valoare maxima(cat tine ambreiajul sa zic), insa cu puterea te mai poti duce mai sus, daca iti permite motorul. Chiar am incercat sa gasesc topicul unde se vorbea de asa ceva, insa chiar nu reusesc sa dau de el, si acolo vorbeau de acesta limitare oameni care au investit multi bani in masinile lor(deci banuiesc k stiu ce vorbesc), si chiar oameni care se ocupa cu resoftare
Tocmai de aceea vroiam sa stiu daca se poate, k si eu stiam la fel, k cel putin teoretic puterea este un raport turatie cuplu, care se impart la nuj ce constanta(sper sa fi zis corect....nu prea am fost bun la fizica :sad:) |
Si ar mai fi un argument: la motorul de 225 cp si 280 Nm, dupa resoftare, motorul se spune k obtine 265cp, si la unii tuneri 350Nm, iar la altii 380. Deci care ar fi explicatia?
|
Quote:
Daca o masina are 500nm la 4000 de ture si are o putere de 350 de cai la 7000 de ture inseamna ca la 7000 de ture are ~350nm, daca ar fi 400nm la 4000 de ture si motorul poate sa ii tina pana la 7000 de ture se ajunge la ~385 de cai la 700 de ture... Cum la o liniuta motorul lucreaza in zona de putere maxima in acest exmplu 6000-7000 de ture degeaba ai 500nm la 4000 de ture ca nu te ajuta cu nimic, totul este sa ai cuplu respectiv putere in zona in care folosesti motorul in functie si de rapoartele cutiei dar de obicei de la o treapta la alta se scad 1000 de ture sau mai putin. Caii sunt cei care conteaza nu cuplul sau mai bine zis puterea sau cuplul mediu din zona unde lucreaza motorul in timpul liniutei |
Quote:
Odata cu turatia daca se mentine cuplul puterea creste dar de obicei in jurul turatiei de putere maxima cuplul este mult mai mic fata de cuplul maxim al motorului care este la o turatie mult mai mica |
Quote:
Daca are 350nm la 4000 dar la 6000 doar 300nm ar putea cauta o solutie sa faca cuplul cat mai constant pe toata plaja de ture pana spre limitare. Asta il intereseaza pe el....... |
Quote:
|
Quote:
|
in fata caror masini ai mai pierdut?
|
Quote:
|
cuplul reprezinta momentul maxim la o anumita turatie pe care poate motorul sa il dezvolte fara a incetini. adica tu daca pui o cheie de un metru la axul cotit motorul poate sa traga ceva in capatul la cheia aia cu 280 nm. daca pui in schimb una de jumate de metru va trage cu 560 nm. daca pui una de 2 m va trage cu 140. si tot asa. puterea reprezinta lucrul mecanic efectuat de cuplu intr-un interval de timp. in general pe durata unei secunde se calculeaza. asta reprezinta produsul dintre cuplu si turatie raportat la o constanta, care nu o mai tin minte. deci daca ai cuplu la 4000 rpm inseamna ca acolo e eficienta volumetrica maxima pentru configuratia motorului tau. dup asta incepe sa scada din cuplu, dar turatia creste , asa ca motorul continua sa produca putere mai multa pana cand intervin restrictiile. Daca tu ai nevoie de cuplu la turatii mai mari, va trebui sa sacrifici la turatii mai mici. ceea ce se intampla cu tunerii care ziceai tu ca unii au 350 si altii 380 e o chestie de cum e setata turbina. aici depinde de ce o folosesti. pt uz mare parte de oras, depasiri si distractie prin oras vei alege cel de 380 la turatia mai mica. daca vrei pt curse alegi varianta de 350 care se manifesta la turatii mai mari. sper ca team lamurit.
|
Quote:
Cel mai rusinos a fost in fata lui Bonu, care desi masina lui zice k are 170 cp, totusi din mers m-a dat cu cca jumatate de masina. Intr-adevar, masina are cu 400 kg mai putin, tractiune fata, si la o luna a inceput sa-mi patineze ambreiajul (deci cred k am gasit explicatia) dar tot nu cred k ar fi trebuit sa ma faca. Avand in vedere k am iesit la egalitate cu Kostas, iar kostas cik se joaca cu Bonu, banuiesc k nu ala trebuia sa fie rezultatul......dar pana una alata "winning is winning".....si bv lui Bonu :peace: Hai poate vine primavara , terminam si noi cu hibernatul si poate ne mai intalnim prin oras |
DarkJEDI....incepusem sa ma lamuresc, acum dupa postul tau m-am lamurit si mai mult. Ms pentru ajutor:D
|
hmmm...inseamna ca masina lu kostas nu prea trage cum trebuie !
cu gog te-ai dat? vezi ca S3 celalalt, daca e cel care cred eu, va mai creste curand. asteapta o piesa pt vacuare (cred ca voi scoate catalizatorul..) si voi reface softul, acum ca am si intercooler mare.. da-te cu CZTul ala..si vezi cum stai. eu am fost egal cu el.. iar donul si-o ia de la Dinu, pe care il bat grav! |
Da Da .. cu CZT-ul cu CZT-ul.
Ce ar fi sa veniti amandoi, acu cat mai am admisia si evacuarea stock.;) |
am rotile de iarna, am pus FMIC si posibil sa am putin lag, tre sa fac update de soft.
|
bogdan_wrc: te-ai dat de pe loc cu CZT-ul sau din mers? si pe ce distanta? Spor la modificari :D......de dat tot o sa ne dam....macar sa vedem ce distanta e intre noi......din cate am enumerat eu acum, ai in plus FMCI, ambreiaj sport si 150-160 kg in minus.......
voon; am auzit k fuge grav masina ta. Vine primavara si o sa ne intalnim prin oras. O sa avem noi ocazia sa ne dam, dar dc bogdan zice k ai facut egalitate cu el, inseamna k stiu rezultatul de acum |
din mers...de la 50km/h in sus...egali.
PS: in cadru legal..se stie :) voon, nimeni nu sta pe loc... |
Eu stau pe loc... si va astept cand puteti cu cea mai mare placere
Barladi - masina mea nu trage grav - ca doar e comparabila cu un S3 de 210Cp la baza deci se poate spune ca trage normal |
Trage grav fata de alte masini cu pretentii mult mai mari. Avantajul cel mai mare il consider cele 1050 kg daca nu ma insel. Daca ai reusit sa faci egalitate cu un S3 ce are unele modificari....nu e de lepadat..oricum, bafta la modificari in continuare(sa avem masini competitive la legale ;))
|
1175kg - cantarita de mine;)
Merci, la fel si tie! |
Quote:
Unde ai cantarit-o k si eu sunt curios de a mea. In talon scrie 1580 kg, plus k am niste jante mai mari, deci cred k ating 1600 kg. |
Am cantarit-o la Boldesti(unde este un punct de reciclare hartie - am impresia ca este si fabrica acolo) si au cantar dala ca la RAR. Eu aveam cam jumate rezervorul atunci si sub-ul in spate.
|
din contra...eu sunt ff multumit ca am stat langa VOON! pana sa ne dam, ma asteptam sa fie in fata.
|
Toata lumea stie ca naturalintre cuplu si putere si turatie exista o stransa legatura.
Nu toata lumea stie ca motoarele nu functioneaza liniar si nu primesc tot ce ar vrea de la 1000rpm la 9000rpm. Asa ca acea formula de interdependenta nu este general valabila decat la modul ideal. In plus de asta masinile noi variaza electronic parametrii de lucru si limiteza cuplul sau puterea in mod voit. Cuplul denumit si puterea mica in limbaj popular nu se foloseste la curse decat poate din greseala siextrem de rar. La curse se merge in turatie sus in zona de putere maxima. Nu cuplul si nu puterea vand masinile. |
Re: Pentru 400m ce e mai important: cuplul sau caii putere?
daca cunoaste cineva:
multi afirma ca puterea maxima a unei masini(Cp) si topspeed care sunt date de producatorii de masini ca orientative,ele fiind calculate in conditii de siguranta rularii pe sosea(cel putin asa afirma multi), si ca DE FAPT ORICE MASINA ARE MAI MULTI CP SI UN TOPSPEED MAI MARI decat cele date in cartea tehnica a oricarei masini. Acum eu intreb pe cei care au cunostinta de mecanica si matematica daca asta e adevarat sau e doar un mit, si daca e adevarat atunci e posibil ca o masina sa fie mai "buna" in realitate din acest pdv ? |
In general viteza maxima depaseste in realitate pe cea scrisa in talon. Cred k peste 90% din cei care au incercat au reusit sa prinda mai mult decat se declara. Si asta in diferite conditii nu tocmai ideale. Eu cu toate masinile pe care le-am avut am reusit mai mult, cu 10-20kmh peste cat era in talon.
In ceea ce priveste puterea, este invers: 90% nu reusesc sa scoata cat este declarat, si o spun testele dyno. Nu mai zic k sunt unele marci care umfla rau puterea maxima si iti vine sa plangi cand vezi cat e in realitate. Dar sunt si cateva masini care au reusit sa arate pe fisa dyno mai multa putere decat era declarata, si asta fara nici o modificare. Intra pe sectiunea Dyno sa afli mai multe exemple |
De obicei performantele sunt cele din acte sau ceva mai bune, dar puterea poate fi si mai mica.
|
salut am si eu un opel astra f din 95 cu motor 18 16v ecotec si vreau sa ai fac cateva anbunatatiri ca sa scot cativa cai din el ce iasi putea face?
|
Admisie directa si evacuare....primii pasi:D
|
Usurezi masina...
|
Chestia mai e si in alt fel....De ce masinile americane care au, spre exemplu, 7.0 V8 300 de cai si 550 Nm cuplu????
Asta fiind un fel de tema de casa |
pt ca au cuplu ala foarte jos si in ture mai multe motoru nu mai e capabil sa genereze destul cuplu, se sufoca. si nu mi se pare prea mult 550 nm sin 7.0l pana si loganu scoate cuplu specific mai mare din al sau 1.4.
|
valoarea cuplului motor este data(la motoarele aspirate) de capacitatea cilindrica, deci crestere fiind proportionala in conditii optime.
De aceea si la drag race(germania, austria, europa) se fac clasele in functie de capacitatea cilindrica care este prima unitate de masura ptr. puterea si cuplul unui motor!!!!!!!!(la motoarele turbo se merge cu coeficient de multiplicare de 1,7, iar la cele cu compresor mecanic 1,5). Referitor la tema topicului ptr. acceleratie sunt anumiti factori f. importanti de luat in considerare: 1. caracteristica de cuplu si putere a motorului 2. greutatea masinii 3. etajarea transmisiei 4. coeficientul de aerodinamicitate referitor la 1. amindoua sunt la fel de importante,conteaza mult curba de cuplu sa fie cit mai plata.....si etajarea rapoartelor de transmisie se face in functie de aceasta curba de cuplu: parerea mea este ca cuplul(curba de cuplu) este mai important(a) la acceleratie, puterea avind importanta asupra vmax daca priviti diagrama de putere a unui motor( curba de cuplu si putere) veti vedea cit este de ascendenta curba de putere fata de cea a momentului, deci la accelerare clar avantajeaza momentul motor ca un ex. practic putem face urmatoarele: teoretic(si practic) avem un autoturism de 1000kg cu doua motoare: 1. echipat cu motor de motocicleta de 1000cmc si 150 cai 2. cu motor de 2000cmc tot de 150 cai care credeti ca va accelera mai repede?? bineinteles ca cel cu motor de 2000cmc, deoarece cuplul maxim la motorulde 2000 este aproape dublu mai mare decit la motorul de 1000 |
mai vin cu ceva in completare: exista un program de dinamica a autovehiculelor, care face niste chestii f.interesante ptr. fanii liniutelor(si nu numai)
se introduc parametrii: puterea/turatie, cuplu max/turatie, greutatea, rapoartele cutiei de viteze si iti scoate acceleratii, elasticitate, etc. |
Quote:
Adica ce vrei s spui ca loganul scoate 550 Nm?!?!?!??!:O:O:O:O:O NICI IN VISELE CELE MAI EROTICE AL CELUI MAI NEBUNINGINER DE LA DACIA-RENAULT NU O SA VADA EI UN CUPLU MACAR APROPIAT DE ACEASTA CIFRA!!! |
daca citesti cu atentie o sa vezi: CUPLU SPECIFIC! adica pentru un litru la ala american se fac 78 nm,iar la logan 82. si domnu stefan din sibiu ar trebui sa te uiti pe pagina 1 sa vezi ce inseamna cuplu si puterea.
|
sal,
ptr darkjedi: de la o formula invatata la fizica pin clasa a X-a si pina la tema topicului este exact cit de la Leonardo da Vinci la Boening 747. pune te rog mina pe un manual de dinamica autoturismelor - il au studentii de la AR - si studiaza-l poate intelegi ce se intimpla pe acolo. Si la specialitatea turbo, tare as fi curios de bibliografia studiata, sau hai na, zi-mi si mie cite masini supraalimentate ai avut P.S. am niste documentatie de motoare turbo, si in germana si in engleza, ce preferi? |
| All times are GMT +2. The time now is 15:31. |
- Copyright 2026 4Tuning