Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Colt Legislativ (https://forum.4tuning.ro/221-colt-legislativ.html)
-   -   Cum recuperezi taxa de prima inmatriculare? (https://forum.4tuning.ro/221-colt-legislativ/240272-recuperezi-taxa-prima-inmatriculare.html)

obywan 08-04-11 08:43

Re: Cum recuperezi taxa de prima inmatriculare?

Quote:

Originally Posted by ovi747 (Post 4165102)
Buna eu am reusit vineri sa-mi inmatriculeaz masina fara plata taxei, cu avocata de care a a vorbit si Elena,Larisa Dudciuc din Alba Iulia 0745330285 e tare sa stiti,deci se poate.Nu am platit 11mii EUR,inca ma astept sa vina Finantele sa-mi ceara banii...............
Uitati si aici sunt multe sfaturi de acolo m-am inspirat:
http://forum.club4x4.ro/showthread.p...tr.-TAXA/page7
Ea zice ca se pot recupera banii dar doar daca ii platesti in anumite judete.........
Sper sa va ajute,avocatul trebuie sa stie astfel de cauze

Felicitari . :yes:

obywan 08-04-11 08:47

Quote:

Originally Posted by master_mod (Post 4134148)
Întrebarea este dacă a câştigat cineva procesul cu noua taxă din 2011 şi a recuperat banii.
În caz de nu se poate încă câştiga şi pierzi procesul, poţi avea şanse la C.E.D.O.?

Deocamdata eu nu stiu pe nimeni, dar ... ai putea sa incerci tu .

eddy1973 08-04-11 15:48

sincer nu am inteles nimic din comunicatul ala de la u.e. in final imi pot recupera cei 880euroi de la statul roman sau nu?adica ma gandesc ca daca iau un avocat care imi cere 500 ce mare rahat fac ma chinui si stau si cu emotii pt 330 euroi?!eventual in bucuresti stie cineva un avocat care a castigat asemenea proces?

antonsan_77 08-04-11 20:53

Quote:

Originally Posted by eddy1973 (Post 4238050)
sincer nu am inteles nimic din comunicatul ala de la u.e. in final imi pot recupera cei 880euroi de la statul roman sau nu?adica ma gandesc ca daca iau un avocat care imi cere 500 ce mare rahat fac ma chinui si stau si cu emotii pt 330 euroi?!eventual in bucuresti stie cineva un avocat care a castigat asemenea proces?

ce dai la avocat se numesc cheltuieli de judecata pe care le primesti inapoi in momentul in care castigi procesul + dobanda la taxa de prima inmatriculare.

eddy1973 08-04-11 21:37

anton stiu asta ca nu s deficient ce naiba,ceea ce nu am mai detaliat eu sau se subintelege este ca nu te duci la avocat fara banuti nu?!trebui sa dai marafetii avanti :!: si este la risc daca nu castigi ramai cu banii dati plus ca majoritatea primesc bani negri din cate stiu nu ti se taie chitanta decat pe o mica parte din cat ii dai si o spun din mare experienta cu mai multi avocati patiti de mine sau prieteni ai mei..asta e ideea trebui un avocat beton si care sa ceara avans mic si la final sa inacaseze ce castigi la proces si evident cat cere atat sa scrie pe chitanta sa nu mai aiba "cheltuielile ascunse sau suplimentare" ascunse...

antonsan_77 09-04-11 09:13

Quote:

Originally Posted by eddy1973 (Post 4238872)
anton stiu asta ca nu s deficient ce naiba,ceea ce nu am mai detaliat eu sau se subintelege este ca nu te duci la avocat fara banuti nu?!trebui sa dai marafetii avanti :!: si este la risc daca nu castigi ramai cu banii dati plus ca majoritatea primesc bani negri din cate stiu nu ti se taie chitanta decat pe o mica parte din cat ii dai si o spun din mare experienta cu mai multi avocati patiti de mine sau prieteni ai mei..asta e ideea trebui un avocat beton si care sa ceara avans mic si la final sa inacaseze ce castigi la proces si evident cat cere atat sa scrie pe chitanta sa nu mai aiba "cheltuielile ascunse sau suplimentare" ascunse...

tare faza cu deficientul, nici prin gand nu mi-a trecut sas te reduc asa, ma grabeam si am facut economie de cuvinte.
eu am 2 seria 3, o limuzina si un coupe, ambele din germania, aduse in 2008 cand am incetat sa mai lucrez acolo. limuzina am inmatriculat-o in februarie 2009 si coupe-ul avea platit impozitul si asigurarea in germania, TUV valabil 2 ani, asa ca nu m-am grabit.
cand s-a ivit ocazia am deschis proces pentru ambele masini, pentru recuperarea taxei si pentru neplata. avocata mi-a zis ca pentru recuperare taxa e 12mil si pentru neplata 15mil.
dar daca le platesc pe ambele odata platesc doar 20mil (am avut rabat de grup). mi-a taiat chitante (2X10mil) care s-au atasat la dosar.
avocatii care percep taxe exorbitante si nu taie chitante nu mi se par in regula si ai mari sanse sa te trezesti peste o perioada ca ala si-a mutat cabinetul si si-a schimbat nr de telefon si ai ramas cu banii dati.
a, era sa uit. coupe-ul l-am inmatriculat la sfarsitul lui decembrie anul trecut pentru ca imi expira inspectia tehnica si trebuia sa merg in germania sa o fac, am mers la avocata si tot in banii aia merg mai departe pentru recuperarea taxei. a trebuit sa mai ataseze la dosar copii dupa cartea noua, certificat de autenticitate si dovada platii taxei. la limuzina mi-am luat banii inapoi dupa aproximativ 4 luni.

eddy1973 10-04-11 03:01

nu ma refeream ca mai jignit tu :) ma refeream asa in genere ca nu as fi..:) deci in final in bucuresti nimeni nu a gasit avocat care se bage in asa caz?!din pacate observ ca numai in provincie avocatii sunt mai harnici si mai interesati si de cazurile astea marunte ca ale noastre..aici la bucuresti toti vor numai divorturi si partaje sau sa apere interlopi sa traga bani frumosi...cu noi e maruntis..am voie sa dau in judecata oare in alt oras?

obywan 10-04-11 08:06

Quote:

Originally Posted by eddy1973 (Post 4241756)
nu ma refeream ca mai jignit tu :) ma refeream asa in genere ca nu as fi..:) deci in final in bucuresti nimeni nu a gasit avocat care se bage in asa caz?!din pacate observ ca numai in provincie avocatii sunt mai harnici si mai interesati si de cazurile astea marunte ca ale noastre..aici la bucuresti toti vor numai divorturi si partaje sau sa apere interlopi sa traga bani frumosi...cu noi e maruntis..am voie sa dau in judecata oare in alt oras?

Ce spui tu este foarte grav. Dar nu ma mai mira nimic in tara asta

antonsan_77 10-04-11 11:40

Quote:

iti dau un nr de telefon daca te intereseaza si intrebi direct. nu cred ca daca esti din alt judet deranjeaza pe cineva.
cabinet avocat Mitria Alina 0755095766
iti va raspunde asistenta, poti suna in timpul saptamanii intre 11 si 19.
in Galati.

trusca 10-04-11 11:49

A recuperat taxa auto careva care e din valcea? .. eu am platit-o in decembrie 2010 , se mai poate face ceva ?

antonio_ultras 12-04-11 15:07

Va salut.am citit tot topicul si m-a ambitionat si pe mine sa incep demersurile pentru a-mi recupera taxa.am platit in jur de 2700 ron in august 2008.Exista un formular tip pentru cererea pe care o depun la administratia financiara sau e o cerere facuta de mana normala? pe langa cerere trebuie sa pun o copie simpla dupa chitanta? intentionez sa ma duc saptamana asta sa depun cererea.daca puteti sa ma ajutati cu aceste detalii.multumesc anticipat

mihaib1 12-04-11 15:40

Quote:

Am postat in alt thread despre avocatul care mi-a recuperat mie taxele, si care e din bucuresti!
nu mai reiau din nou experienta mea foarte fericita cu aceasta chestiune. mie mi-a taiat chitante, am semnat contract si am recuperat banii dati ca onorariu + banii din taxa de timbru + banii dati finantelor + dobanda fiscala. mie mi s-a parut foarte corect si, mai ales profitabil:daca vrei datele lui scrie-mi la adresa [email protected] si ti le dau.

eddy1973 12-04-11 17:27

mersi mult mihai...imi poti da un p.m. sau lasa un nr in p.m si te sun

obywan 12-04-11 18:15

Quote:

Originally Posted by antonio_ultras (Post 4248888)
Va salut.am citit tot topicul si m-a ambitionat si pe mine sa incep demersurile pentru a-mi recupera taxa.am platit in jur de 2700 ron in august 2008.Exista un formular tip pentru cererea pe care o depun la administratia financiara sau e o cerere facuta de mana normala? pe langa cerere trebuie sa pun o copie simpla dupa chitanta? intentionez sa ma duc saptamana asta sa depun cererea.daca puteti sa ma ajutati cu aceste detalii.multumesc anticipat

Mai Antonio , ce pana mea ai citit pana acum ? in afara de topic ?
Du-te la un avocat si completeaza acolo "cererea" si "formularu ' ".

antonio_ultras 12-04-11 18:27

Quote:

Originally Posted by obywan (Post 4249372)
Mai Antonio , ce pana mea ai citit pana acum ? in afara de topic ?
Du-te la un avocat si completeaza acolo "cererea" si "formularu ' ".

Daca vorbeam cu un avocat era clar ca nu mai am nevoie de sfatul vostru,Vroiam initial sa trimit petitia catre Finante si dupa ce am raspunsul sa contactez avocatul...in loc sa veniti cu raspunsuri la obiect vorbiti sa va aflati in treaba.e usor pt orice user sa spuna "du-te la un avocat"...

obywan 12-04-11 18:49

Quote:

Originally Posted by antonio_ultras (Post 4249403)
Daca vorbeam cu un avocat era clar ca nu mai am nevoie de sfatul vostru,Vroiam initial sa trimit petitia catre Finante si dupa ce am raspunsul sa contactez avocatul...in loc sa veniti cu raspunsuri la obiect vorbiti sa va aflati in treaba.e usor pt orice user sa spuna "du-te la un avocat"...

Daca vrei sa faci cereri si petitii nu te opreste nimeni.
Te rog, sa ne impartasesti si noua ce petitie vei face si ce "formular" vei completa.
Ca din cate stiu eu nu exista nici un "formular" de recuperare de taxa la finante, sau pe site-ul ministerului finantelor.

antonio_ultras 12-04-11 18:57

Quote:

Originally Posted by obywan (Post 4249477)
Daca vrei sa faci cereri si petitii nu te opreste nimeni.
Te rog, sa ne impartasesti si noua ce petitie vei face si ce "formular" vei completa.
Ca din cate stiu eu nu exista nici un "formular" de recuperare de taxa la finante, sau pe site-ul ministerului finantelor.

Stiam ca nu exista formular tip...ma refeream ca poate exista o "cerere" tip...gen cum sunt cele postate de userul "cangri" in legatura cu chemarea in judecata etc...

cangri 12-04-11 19:10

Quote:

Originally Posted by antonio_ultras (Post 4249507)
Stiam ca nu exista formular tip...ma refeream ca poate exista o "cerere" tip...gen cum sunt cele postate de userul "cangri" in legatura cu chemarea in judecata etc...

Fa tot ce am zis eu aici si castigi 100%

obywan 12-04-11 21:14

Quote:

Originally Posted by antonio_ultras (Post 4249507)

Man, crede-ma dupa ce stai la 10 cozi la finante si idioatele de acolo habar nu au ce vrei tu si oricum le doare-n kur de banii pe care ii dai tu pe taxe, te vei satura . In final tot la avocat si proces ajungi .

cangri 19-04-11 08:12

ANAF a modificat ordinul privind taxa pe poluare.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat modificarea Ordinului 986/2008 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

Documentul aduce modificări la capitolul I, punctul 1.3, unde se menționa că „organul fiscal competent stabilește taxa pe poluare pentru următoarele situații reglementate de ordonanță”.

La litera a) în loc de „ca urmare a solicitării persoanei fizice sau juridice care intenționeaza să efectueze prima înmatriculare a unui autovehicul în România sau să repună în circulație un autovehicul după încetarea exceptării sau scutirii” a fost trecut „ca urmare a solicitării persoanei fizice sau juridice care intenționează să efectueze prima înmatriculare a unui autovehicul în România, să repună în circulație un autovehicul după încetarea exceptării ori scutirii sau să reintroducă în parcul auto național un autoturism scos din parcul auto național pentru care s-a restituit ultimului proprietar valoarea reziduală a taxei”.

De asemenea, a fost modificat capitolul II. În loc de „stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule la prima înmatriculare în România sau la repunerea în circulație a unui autovehicul după încetarea exceptării sau scutirii”, se stipulează „stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule la prima înmatriculare în România, la repunerea în circulație a unui autovehicul după încetarea exceptării ori scutirii sau la reintroducerea în parcul auto national a unui autoturism scos din parcul auto național”.

La punctual 2.12 al aceluiași capitol scrie acum că „taxa pe poluare calculată de organul fiscal prin decizia comunicată contribuabilului se achită în condițiile prevăzute de art. 3 alin. (5) din normele metodologice, iar dovada plății taxei se prezintă autorității competente pentru înmatricularea autovehiculului, pentru repunerea în circulație a autovehiculului după încetarea exceptării ori scutirii sau pentru reintroducerea în parcul auto național a unui autoturism scos din parcul auto național, în cazul în care, la momentul scoaterii sale din parcul auto național, i s-a restituit ultimului proprietar valoarea reziduală a taxei.”

Au fost modificate și anexele Ordinului 986/2008 care constau în „Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule”, „Decizia de calcul a taxei pe poluare pentru autovehicule” și „Decizia de clacul a taxei pe poluare pentru autovehicule care fac obiectul contractelor de leasing”.

Pentru a vedea documentul legislativ, click aici

cangri 21-04-11 08:03

Taxa pe poluare: Statul trebuie să înapoieze banii
Restituirea banilor încasați din taxa de poluare și modificarea legislației prin introducerea unei taxe conforme cu dreptul mediului vor fi primele consecințe ale recentei hotărâri a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Curtea de Justiție de la Luxemburg a decis, de curând, că taxa de poluare instituită în România începând cu 1 iulie 2008 este contrară dreptului UE. Tribunalul Sibiu, care avea pe rol un litigiu ce viza această taxă, a adresat Curții de Justiție a UE (CJUE) întrebări cu privire la compatibilitatea acestei reglementări cu dreptul Uniunii. Cazul Tatu a devenit astfel unul de referință pentru toate litigiile care au avut, au sau vor avea ca obiect această taxă.

„Decizia este obligatorie pentru noi, Curtea de la Luxemburg fiind singura care interpretează oficial Tratatul UE. Astfel, în toate litigiile aflate pe rolul instanțelor, care au ca obiect taxa de poluare, va trebui să se țină cont de această decizie. Chiar dacă se referă strict la OUG nr. 50/2008, modificările ulterioare au vizat doar cuantumul taxei, și nu concepția cu privire la aceasta. De aceea, hotărârea CJUE ar trebui să aibă efect și asupra modificărilor ulterioare“, ne-a spus judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Această precizare vine în contextul în care autoritățile române au înțeles că decizia nu ar viza decât vechea formă a OUG nr. 50, nu și modificările ulterioare.

„În forma actuală, legea privind taxa de poluare auto nu a ridicat până acum probleme de natura neconformităţii cu dreptul european. Nici CJUE şi nici Comisia Europeană nu au semnalat acest aspect. O hotărâre preliminară a CJUE, care este o interpretare a dreptului european relevant, nu este susceptibilă de a fi pusă în executare. Ea este însă obligatorie pentru instanţa naţională în procesul de soluţionare a cauzei“, este de părere Horațiu Răzvan Radu, agent guvernamental al României pentru CJUE și Tribunalul UE.

La rândul său, Claudiu Ecedi-Stoisavlevici, administrator jurist la CJUE, a precizat pentru Capital că „Hotărârea CJUE are în vedere OUG nr. 50/2008 în versiunea sa inițială, fără modificările ulterioare. În ceea ce privește forma modificată a taxei, revine instanțelor naționale sarcina de a examina compatibilitatea acesteia cu dreptul Uniunii, pe baza argumentelor din hotărârea Tatu. În cazul în care ar avea dubii cu privire la interpretarea dreptului Uniunii, instanțele naționale au posibilitatea de a sesiza din nou Curtea de la Luxem*burg.

De altfel, Curtea a fost deja sesizată cu o nouă trimitere preliminară, care privește versiunea modificată a OUG nr. 50/2008 - astfel cum aceasta era în vigoare la 1 februarie 2010, însă hotărârea va fi pronunțată, probabil, abia în toamnă“.

cangri 21-04-11 08:04

Dacă nu sunt bani, se compensează cu datoriile la stat

Judecătorul Danileț consideră că, în mod firesc, Executivul ar trebui să găsească o soluție pentru restituirea banilor, care să evite blocarea instanțelor cu o avalanșă de dosare, deoarece soluția este previzibilă.

„În ultimii ani s-a triplat numărul hotărârilor date în contenciosul administrativ, din care o bună parte vizează taxele de poluare. E vorba de mii de cazuri“, susține magistratul. Acesta consideră că, în urma deciziei CJUE, vor trebui despăgubiți atât cei care au pierdut procesele, deoarece unele instanțe au respins astfel de cereri, aplicând greșit dreptul comunitar, cât și cei care au astfel de dosare pe rolul instanțelor și cei care încă nu au depus cerere în instanță, dar au achitat taxa.

„În ceea ce privește restituirea banilor, dacă hotărârea judecătorească nu se execută sau se întârzie executarea ei, riscăm condamnări la CEDO pentru lipsa unui proces echitabil. Este adevărat că, din cauza crizei, nu sunt bani. Dar se poate compensa cu alte datorii la stat. De exemplu, nu mai plătești impozit o perioadă, până la stingerea datoriei statului“, spune Danileț. Aceeași opinie o are și avocatul Gheorghe Gheorghiu: „Sumele vor fi recuperate integral. Practic, se va lua din buzunarul nostru, al tuturor. Orice reeșalonare a sumelor este ilegală. În caz de nerespectare a hotărârilor judecătorești privind returnarea banilor, cetățenii pot apela, în ultimă instanță, la executarea conturilor și bunurilor statului“.

Cum trebuie modificată legislația

În viziunea judecătorului Danileț, există două soluții legislative pentru a respecta decizia CJUE. Fie se renunță la această taxă, situație puțin probabilă, deoarece Guvernul are nevoie de bani la buget, fie se introduce o taxă de poluare adevărată. Adică, pentru toate mașinile care se află în circulație, indiferent de țara în care au fost produse și indiferent dacă se află sau nu la prima înmatriculare, să se plătească o taxă în funcție de vechimea autoturismului, în acord cu dreptul mediului, conform căruia poluatorul plătește. Însă această taxă nu trebuie să fie excesivă, așa cum se precizează și în decizia Curții Europene.

Claudiu Ecedi-Stoisavlevici explică și care ar fi urmările dacă legislația nu se va modifica pentru a se pune în acord cu cea europeană: „Curtea nu obligă în mod direct statul membru să își modifice legislația în cauză. Totuși, statul are această obligație în temeiul principiului cooperării loiale. În cazul în care nu își modifică legislația pentru a o pune în acord cu decizia Curții, Comisia Europeană poate declanșa împotriva acestui stat procedura de infringement“.

Efecte pe piața auto

Așa cum era de așteptat, comercianții de mașini noi nu văd cu ochi buni efectele deciziei CJUE. În privința comercianților de mașini de ocazie, părerile sunt împărțite. Pe de o parte sunt cei care, forțați de taxa pe poluare, au preferat să aducă în parcuri, pentru vânzare, doar mașini deja înmatriculate în România. Aceștia se tem că vor rămâne cu mașinile nevândute sau vor fi nevoiți să vândă în pierdere. De cealaltă parte sunt samsarii de mașini care au continuat să aducă mașini second-hand din afara țării. Cu certitudine însă, pe lângă efectele directe asupra vânzărilor de mașini noi și de ocazie, eventuala renunțare la taxa pe poluare poate duce și la un efect secundar greu de evitat. Este vorba despre blocarea programului de casare. Pentru că, în proporție covârșitoare, fondurile Administrației Fondului de Mediu destinate acestui program proveneau din taxa pe poluare.

cangri 28-04-11 20:50

Taxa auto (de prima inmatriculare sau poluare) se poate recupera?
Da, se poate.

Cine poate solicita rambursarea taxei auto?
Persoanele care au platit taxa pentru inmatricularea masinilor second hand aduse din spatiul comunitar si le-au inmatriculat prima oara in Romania dupa 01 ianuarie 2007 si pana in prezent.

Ce documente trebuie sa pregatesc?
Aceleasi documente care au stat la baza inmatricularii masinii in Romania.

Daca nu am toate documentele, mai am vreo sansa sa recuperez taxa auto platita?
Sigur ca da.Se pot cere.

Daca am vandut intre timp autovehiculul pentru care s-a platit taxa auto, mai pot sa solicit returnarea taxei?
Da. Singurele persoane indreptatite sa ceara taxa auto inapoi sunt cele care au platit-o.

Mai este necesara plata taxei auto pentru masinile second hand de provenienta comunitara?
NU,

eddy1973 29-04-11 01:38

nu inteleg la ultimul tau post,cine punea intrebarile si cine raspundea?era ceva retoric sau dintr-o lege ceva?

obywan 29-04-11 16:37

Quote:

Originally Posted by eddy1973 (Post 4289436)
nu inteleg la ultimul tau post,cine punea intrebarile si cine raspundea?era ceva retoric sau dintr-o lege ceva?

E un fel de FAQ.
Un rezumat foarte bun la toate intrebarile care se tot repeta pe forumul asta .

Imi place, scurt si la obiect .

zepolikahhh_ 29-04-11 19:42

De curiozitate intreb....
Daca mi-am inmatriculat masina prin intermediul unei firme,sansele ca eu sa pot da statul in judecata si sa mi recuperez banii ,banuiesc ca sunt imposibile,nu?

eddy1973 29-04-11 20:09

obiwan din ce zice cangri acolo ar reiesi ca se recupereaza 100% taxa si fara avocat si tot legal..ori eu inca nu am vazut nici o lege aprobata pe tema asta si nici macar la nivel de stire barfa..de unde ai facut acest faq?...sunt curios

cangri 29-04-11 23:02

Etapele prin care cetateanul roman isi poate recupera de la stat acea taxa discriminatorie denumita si “taxa de prima inmatriculare/taxa de mediu/taxa de poluare”:

TEORETIC

Pentru a recupera sumele achitate in contul taxei de prima inmatriculare, trebuie parcurs urmatorul itinerariu:

• Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. La cerere se va anexa totodata si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare.
Reprezentantii Fiscului vor fi obligati sa raspunda la aceasta cerere in cel mult 30 de zile. Bineinteles, raspunsul va fi mai mult ca sigur negativ.

• Odata obtinut acest raspuns negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Fiscului, pe care o va depune la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului unitatii administrative de domiciliu.
In cererea de chemare in judecata se va solicita anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitari taxei de prima inmatriculare, obligarea Fiscului la restituirea banilor si suportarea de catre stat a cheltuielilor de judecata.

• Daca Tribunalul admite cererea, tot demersul se poate incheia cu recuperarea banilor numai daca Fiscul nu face recurs. In ultima faza, in cazul in care Curtea de Apel va respinge recursul, aceasta instanta va investi hotararea cu formula executorie, iar petentul va solicita restituirea taxei.

PRACTIC (caz real)

19 martie:

S-a platit aprox.XXXX de euro – taxa prima inmatriculare pt.o masina euro X adusa din XXXX. Am stat cu ea X luni in parcare in speranta ca se va modifica legislatia [...] n-am mai rezistat ,mi-am facut un credit si am platit taxa.

28 martie:

Eu am solicitat deja la Administratia Financiara returnarea taxei pt. masina (XXX ron). In 10 zile am primit negatia iar ieri am fost la avocat si am deschis proces pt. recuperarea taxei.
Am anexat si extrasul de cont din care reiese ca am imprumutat banii pt. plata taxei si am solicitat dobanda pentru acestia, care se poate acorda doar pt. intervalul dintre plata taxei si data introducerii efective a actiunii in instanta.
Am platit la avocat 514 ron care includ;
-onorariu avocat, care e procent din suma solicitata (taxa + dobanda);
-39 ron, taxa fixa perceputa de stat pentru solictarea de recuperare a unor valori, in procese in contencios administativ.
Primul termen de judecata va fi in aprox. o luna, in care parata va cera o amanare pt. pregatirea apararii. Urmatorul termen va fi dupa doua saptamani.

15 Nov.

Dupa lupte seculare, care au durat din martie pana martea ce tocmai a trecut, am primit un prim verdict. Instanta a admis cererea mea de returnare integrala taxei de prima inmatriculare, XXXXX ron.
O PRIMA VICTORIE !. Trebuie sa mai astept cam doua saptamani pana se trimite cu posta ambelor parti (Finantelor si mie) motivarea in scris a deciziei.
Apoi e operioada de 15 de zile in care partea nemultumita poate sa faca apel la Curtea de Apel. Aici dureaza aprox. trei saptamani pana intra cauza pe rol. Avantajul e ca in acest stadiu Finantele nu ma mai pot sicana cu tot felul de amanari, cum au facut-o pana acum si va fi doar o singura infatisare. Asta daca Finantele fac apel…
Altfel, in termen de 10 zile calendaristice de la ramanerea definitiva a sentintei, Finantele trebuie sa-mi returneze banii. Cu dobanda si cheltuielile mele judiciare ( avocat, taxa de timbru, cu toate ca e un proces in contencios administrativ, adica scutit de taxe … da’ nu in Romanica…), aproape XXXXX ron in total.

20 februarie:

In decembrie Finantele au declarat recurs.
In 13 februarie a.c. Curtea de Apel Timis a dat sentinta definitiva si irevocabila in favoarea mea. In consecinta voi primi integral taxa de prima inmatriculare + dobanda pe toata suma, de la data intrarii pe rol a cauzei (mai 2008) pana la data livrarii banilor catre mine + cheltuieli judiciare (avocat, executor judecatoresc).
VICTORIE FINALA

22 februarie

In ziua in care am avut ultima infatisare, pe rolul instantei de contencios administrativ au fost 41 de cauze, dintre care 13 pentru recuperarea taxei. Toti au castigat. Dar ati auzit ceva despre asta in massmedia ? Si traim intr-o democratie, unde presa e libera. Sau incearca sa ne convinga ca e asa…

Intrebare: Care au fost motivatiile pe care ti-ai bazat actiunea? Cum ai argumentat-o?

Raspuns: Am spus ca Ordonanata care prevedea taxa de prima inmatriculare este ilegala si discriminatorie, pentru ca incalca mai multe articole din Tratatul de aderare a Romaniei la CE, cel mai important fiind art. 90. Nu mai stiu exact si paragrafele.
Or, legile comunitare prevaleaza legile nationale ce contravin celor europene.
Problema este ca Ordonanta cu pricina nici macar nu are putere organica pt. ca nu a fost ratificata de catre Parlament nici pana acum. Si nici celelalte Ordonante care au fost date ulterior si care se refera la taxa de prima inmatriculare. In instanta sunt carne de tun.
Eu am recunoscut ca sunt poluator, dar poluare fac si masinile deja inmatriculate,precum si cele de peste 3,5 tone, care nu sunt taxate. Iar poluarea nu inseamna doar noxe, ci si praf, zgomot, emisii electromagnetice. Or, in Romania nu exista taxe de poluare pentru santiere de constructii (praf, zgomot), antene radio si gsm de mare putere din zone urbane.
In consecinta, eu m-am considerat discriminat. Iar discriminarea de orice fel este ferm interzisa in jurisprudenta CE.

cangri 29-04-11 23:05

2 Attachment(s)
Mai întâi, despre metoda detaliată de chemare în judecată a statului şi recuperarea taxei, în două reportaje de la Ştirile ProTV. Iată argumentele legale. “Taxa auto trebuie restituita petentilor – aceasta este solutia legala care trebuie data de judecatori Cazul aradeanului care a castigat la Judecatoria Arad procesul cu DGFP Arad si a obtinut returnarea taxei de inmatriculare 2000 de euro , este doar un semn al normalitatii care ar fi trebuit sa existe in Romania.Romania, in calitate de membra a Uniunii Europene, este obligata sa respecte prevederile europene [ care se aplica cu prioritate fata de legislatia interna].In plus, desi conform Codului de Procedura Civila din Romania, precedentul judiciar nu constituie izvor de drept pentru judecatorii romani, totusi, ca efect al aderarii Romaniei la UE, sentintele pronuntate in tarile UE conform normelor europene, sunt obligatorii de respectat ca jurisprudenta si izvor de drept de catre judecatorii romani.Practic, judecatorul de la Judecatoria Arad, nu a facut decat sa constate faptul ca, statul roman incalca cu intentie normele europene care il obliga sa anuleze taxa de prima inmatriculare si a dat castig de cauza petentului.IN recurs, daca Tribunalul Arad va respecta legea , va trebui in mod automat sa respinga recursul Finantelor si sa constate ca hotararea obtinuta de aradean in prima instanta este irevocabila si executorie.Daca pe teritoriul Romaniei se vor pronunta pe aceasta tema hotarari contradictorii, adica daca unele instante vor admite actiunile petentilor iar altele le vor respinge, atunci Laura Codruta Kovesi, in calitate de Procuror General al Romaniei va fi obligata sa promoveze un recurs in interesul legii. Acesta se va supune atentiei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care va trebui sa emita o decizie de indrumare, prin care in spete de acest gen, judecatorii din Romania sa dea hotarari doar intr-un singur sens; sens, ca nu poate fi decat admiterea actiunilor celor care dau in judecata statul pentru restituirea taxei auto, intrucat nici un judecator de la ICCJ nu isi va permite sa dea o hotarare impotriva normelor europene! Oricum este de asteptat un val de cateva mii de procese deschise de romani impotriva Finantelor, mai ales ca, aceste actiuni sunt scutite de taxa de timbru, fiind vorba de actiuni in contencios administrativ . Fiind o procedura contencioasa, actul de impunere impreuna cu dovada platii taxei, se ataca la instanta de contencios administrativ in termen de 30 de zile; nefiind un proces care sa necesite administrarea unor expertize, ci probatoriul consta doar in prezentarea actelor doveditoare ale cumpararii si inmatricularii masinii + normele europene in domeniu + jurisprundenta Curtii Europene de Justitie, procesul se deruleaza relativ repede, adica in maxim 3 – 4 termene de judecata; in total maxim 4 luni de zile la instanta de fond; hotararea data de instanta de fond, este atacabila doar cu recurs , astfel incat in maxim 8 luni de zile am avea o hotarare irevocabila. Avem de a face cu o procedura conctencioasa; adica, in termen de 30 de zile de la plata taxei si primirea chitantei doveditoare de la Fisc, petentul se poate adresa instantei de contencios administrativ solicitand restituirea banilor ; fiind o procedura contencioasa promovata in baza normelor din Codul de Procedura Fiscala, ea este scutita de taxa judiciara de timbru;Din punct de vedere al avocatului si statelor Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, se incheie un contract de asistenta juridica in baza caruia se negociaza cu titlu de comision un procent din valoarea sumei restituite cuprins intre 10 si 20 % din suma recuperata; banii se platesc la momentul obtinerii restituirii sumelor de bani de la Ministerul Finantelor Publice In Romania, o hotarare precum cea data la Judecatoria Arad, nu este opozabila altor instante de judecata intrucat in sistemul procesual civil din Romania, jurisprundenta nu este considerata izvor de drept.Totusi, ca efect al aderarii Romaniei la UE, normele europene se aplica cu prioritate in dreptul nostru intern; pe cale de consecinta si hotararile judecatoresti pronuntate de instante ale Uniunii Europene, sunt obligatorii de urmat de catre judecatorii romani; ca atare, in conditiile existentei unei condamnari a Romaniei la Curtea Europeana de Justitie, ne-am afla in situatia in care, hotararea ar fi aplicabila in Romania si ar insemna sistarea incasarii pe viitor a taxei auto.Pentru taxele platite deja, daca nu se pronunta Curtea Europeana de Justitie in sensul obligarii statului roman la restituirea acesteia [ cum s-a intamplat in Ungaria ] , atunci fiecare cetatean care a achitat taxa, va trebui sa actioneze in justitie si sa ceara restituirea acesteia , obtinand hotarari judecatoresti impotriva Ministerului Finantelor Publice. Situatia este delicata si are mai mult valente politice. In conditiile in care in Europa exista precedent asupra acestei taxe auto in sensul declararii ei drept ilegala la nivelul statelor care au incasat-o de la cetatenii lor, nu inteleg aceasta decizie politica a Ministerului Finantelor Publice de a nu decide macar acum sistarea incasarii ei.Semnalul a fost dat deja de instantele de judecata de la nivelul Uniunii Europene, dar si din Romania, in sensul sanctionarii acestui comportament al statului roman, si cred ca pericolul ca toate aceste sume uriase de bani incasate sa fie restituie, este real. Sub valul proceselor care se vor pierde in Romania, Guvernul va trebui sa intervina si sa decida pentru ca, vor urma actiunile de executare silita iar deconturile se vor face asupra bugetului de stat.Mai departe, va fi decizia Guvernului sa ceara sanctionarea celor care acum ar putea sa schimbe o lege stramba si aflata in neconcordanta cu normele si directivele europene, insa pe considerente politice, ma tem ca acest lucru nu il vom vedea prea curand.Interesant este faptul ca, nota de plata finala va plana asupra urmatorului Guvern, pentru ca din 2008 vor incepe executarile silite ; ori urmatorul Guvern va trebui sa raspunda pentru greselile actualului Guvern, motiv pentru care ma astept ca acest scandal sa genereze in 2008 si anii urmatori, lungi drumuri la DNA pentru fosti ministri si secretari de stat, iar unii dintre acestia vor fi atrasi in aceste anchete penale, desi in acest moment nu de ei depinde direct decizia de stopare a incasarii taxei autor Urban Iulian “ Când veţi merge în instanţă să vă cereţi înapoi de la stat banii pe care i-aţi dat pe taxa de prima înmatriculare luaţi cu voi şi o copie după scrisoarea pe care v-o ofer azi. E un răspuns oficial dat de Ministerul Economiei şi Finanţelor unui prieten care a întrebat care e rostul impunerii. După cum veţi vedea, încalcă numeroase reglementări europene. Şi cum legislaţia europeană primează în faţă celei naţionale, avocatul tău nu va avea probleme în a convinge judecătorii.

a3ds 29-04-11 23:45

Din ce ai scris tu, reiese asa:

-am o masina cumparata in 2007, vanduta in 2008, la care am platit taxa(in cazul meu vreo 60 de mil).

-trebuie sa ma duc la trezorerie sa cer o copie dupa chitanta aia(nu o mai am, mi-au oprit-o la dosar cand am inscris masina)

-cu respectiva chitanta, deschid proces, nu? Asta e tot ce am nevoie? Nu cred ca mai e nevoie de vreun act, corect? In pm mi-ai zis de tot felul de acte si plm, dar de fapt e nevoie doar de o copie a chitantei care atesta ca am platit suma x, reprezentand taxa de prima inmatriculare, corect?

cangri 30-04-11 00:46

Dupa cum ai scris tu se vede ca nu ai citit nimic.
Mai vorbesti si urat pe deasupra.

a3ds 30-04-11 01:28

Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. La cerere se va anexa totodata si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare.

Asta am inteles eu din respectivul paragraf, singurul ACT de care ai nevoie este, logic vorbind, o copie dupa chitanta de la trezorerie unde se plateste taxa respectiva si unde figurez evident. Tu in pm mi-ai zis asa:

"Actele se fac rost de la politie ,circa financiara si toate celelalte organe de stat."

Ce treaba am eu cu politia, circa financiara sau alte organe de stat? Nu stiu ce vrei sa spui prin "vorbesti urat"...Ce acte? O "petitie" nu este un "act", daca de aici s-a ivit confuzia.

Chill out, prea esti incrancenat :) Suntem aici sa ne ajutam unii pe altii, nu sa ne certam. Am citit, si cu mare atentie chiar, ce ai scris.

shm3ny 01-05-11 08:18

salutare, va intreb iara ca vad ca voi sunteti mai la curent:
-cei care aduc o masina acum din afara pot face vreun demers, a facut cineva ?
-cei cu nr de bg cum este si cazul meu pot face ceva? a facut cineva ceva?

obywan 02-05-11 08:01

Quote:

Originally Posted by eddy1973 (Post 4291131)
obiwan din ce zice cangri acolo ar reiesi ca se recupereaza 100% taxa si fara avocat si tot legal..ori eu inca nu am vazut nici o lege aprobata pe tema asta si nici macar la nivel de stire barfa..de unde ai facut acest faq?...sunt curios

Am recitit si nu scrie nicaieri de nici un avocat. Legal, nelegal, e legal din moment ce sute de romani au recuperat taxa (eu sunt unul dintre acestia)..
Nu stiu sa existe o lege caare sa iti dea banii inapoi, tocmai de aceea este necesar sa te adresezi unei instante .
FAQ nu l-am facut eu ci colegul nostru de forum cangri, si sustin in continuare ca este bine facut .

obywan 02-05-11 08:03

Quote:

Originally Posted by zepolikahhh_ (Post 4291078)
De curiozitate intreb....
Daca mi-am inmatriculat masina prin intermediul unei firme,sansele ca eu sa pot da statul in judecata si sa mi recuperez banii ,banuiesc ca sunt imposibile,nu?

nimic nu este imposibil, du-te cu actele la un avocat.

obywan 02-05-11 08:04

Quote:

Originally Posted by shm3ny (Post 4293680)
salutare, va intreb iara ca vad ca voi sunteti mai la curent:
-cei care aduc o masina acum din afara pot face vreun demers, a facut cineva ?
-cei cu nr de bg cum este si cazul meu pot face ceva? a facut cineva ceva?

daca ai nr. de bulgaria de ce te mai stresezi ?

shm3ny 02-05-11 08:20

Quote:

Originally Posted by obywan (Post 4295680)
daca ai nr. de bulgaria de ce te mai stresezi ?

pai oare de ce? "prietenii stiu de ce" . Motive ar fi multe:

- pot sa imi iau loc de parcare fara sa mai apelez la contracte de comodat cu cei de la munca
- daca vreau sa vand masina (ca deja se plange familia ca nare loc in coupeul meu); o vinzi altfel ca deh tot romanu a auzit la tv ca daca ii dai o masina cu nr de bg ii vinzi defapt o masina de spalat si alte chestii de genu
- poate asa mai cunosc si eu militieni ca in 4-5 ani decand circul cu masini de bg si una de spania m-au oprit doar de 3 ori : de 2 ori sa fiu martor la niste incidente si odata ca sa ma ia in evidenta ( ma rog doamne fereste si in continuare de zevzeci)
- aa si era sa uit ca sa contribui si eu cu ceva bani la bugetul tarii sa le mai creasca un pic fundu la alesi nostri ca tot siau deschis si restaurant special

obywan 02-05-11 08:21

Quote:

Originally Posted by a3ds (Post 4291729)
Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminatorie si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. La cerere se va anexa totodata si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare.

Asta am inteles eu din respectivul paragraf, singurul ACT de care ai nevoie este, logic vorbind, o copie dupa chitanta de la trezorerie unde se plateste taxa respectiva si unde figurez evident. Tu in pm mi-ai zis asa:

"Actele se fac rost de la politie ,circa financiara si toate celelalte organe de stat."

Ce treaba am eu cu politia, circa financiara sau alte organe de stat? Nu stiu ce vrei sa spui prin "vorbesti urat"...Ce acte? O "petitie" nu este un "act", daca de aici s-a ivit confuzia.

Chill out, prea esti incrancenat :) Suntem aici sa ne ajutam unii pe altii, nu sa ne certam. Am citit, si cu mare atentie chiar, ce ai scris.

cangri a scris foarte clar .
Am sa incerc sa iti traduc eu daca vrei sa recuperezi taxa:

te duci cu actele la finante si la registratura ceri printr-o "CERERE" sa iti dea banii inapoi . Eu iti recomand cererea sa o faca un avocat pentru ca el stie ce sa invoce in cerere.

Dupa ceva timp (MAXIM 30 de zile conform legii) vei primi acasa un raspuns negativ (EVIDENT) cum ca nu iti dau banii pe diverse motive ...
Dupa care incepe procesul .

Daca apelezi la un avocat nu mai tebuie sa iti bati capul ca stie el ce sa faca.

ATENTIE !!! cei ce nu mai au acte ca le-au pierdut, sau nu si-au facut copii xerox cand au inmatriculat masina ...sau le-au aruncat la gunoi ca-s prosti ... etc. nu e nici o problema, le pot obtine de la politie. La politie este dosarul de inmatriculare cu toate actele ... brief, kaufvertrag, chitanta de la finante, etc .

obywan 02-05-11 08:30

Quote:

Originally Posted by a3ds (Post 4291729)

mai fac o precizare : "petitia" cum ii zice cangri , la cluj se cheama cerere, este un ACT si inca foarte important , pe baza lui finantele iti vor da "refuzul" si in baza lui pornesti procesul de recuperare a banilor.

Vezi definitia act-ului aici : http://dex.infoportal.realitatea.net/~cuvant-act.html

a3ds 02-05-11 09:36

Eu am intrebat foarte simplu: ce "Acte" trebuie la dosar, in afara de chitanta aia si de o cerere? Singurul lucru care atesta ca am platit taxa este chitanta aia din dosar, restul ce mai conteaza? Dar vad ca tot nu mi-ati raspuns, acum ziceti de dosarul masinii de la politie care are "toate actele", deci pana la urma imi trebuie ceva in afara de o copie dupa chitanta aia de la trezorerie, ca m-ati bagat in ceata. Eu sunt din Craiova, nu stiu nici un avocat care sa fi avut cazuri de genul asta si sa le fi castigat, de asta va intreb pe voi care ati trecut prin chestia asta si ziceti ca v-ati recuperat taxa. Aveti vreo recomandare ceva?

All times are GMT +2. The time now is 06:31.

- Copyright 2026 4Tuning