![]() |
Re: Tinutul Secuiesc-viitor Kosovo?
Quote:
Problema e mai ascunsa decat cred multi, inainte de comunism nu era nici o problema in transilvania referitoare la minotitati, atunci era cat de cat invers situatia, dar niciodata nu putem spune ca erau numai unguri acolo sau numai romani,sau numai sasi, era un ghiveci. In schimb odata cu venirea comunismului au venit sate intregi de romani in transilvania prin ordin de la bucuresti, si de atunci au aparut cat de cat probleme. Ex: Clujul, in 1944 erau 140.000 locuitori din care ~80.000 maghiari (sper sa nu gresesc dar mai intreb un istoric) acuma peste 300.000 din nu cred sa fie 20.000 maghiari. Au existat si tentative sa faca asta in mai multe orase mici, cu o populatie majoritar maghiara, dar au avut putin succes. Dar daca e ceva in care nu imi dai dreptate intreaba-ma, contrazi-ma, poate tu iti dai seama ca stau altfel lucrurile, sau eu invat ceva de la tine... |
ok, eu am cateva... sa spunem mici indoieli, si cateva parti unde nu sunt deacord cu tine.
sa spunem ca partea cu banii care ii ia bucurestiul din transilvania si ii duce in moldova nu sunt deacord. eu stau in moldova, si vad zilnic ce se face pe aici, merg si am mers si eu mult prin tara si pe afara, si pe aici prin moldova, dar crede-ma ca banii s-au luat si de aici, dar de intors nu s-au intors cu siguranta, darmite sa mai si vina din alte parti... zonele mai dezvoltate economic aici s-au descurcat local, cum e galati, bacau, etc, iar cele sarace n-au primit 1 leu gaurit, pentru nimic (pot sa iti arat zone din vaslui, sau din botosani, sau din alte parti unde n-a fost pus un centimetru de asfalt sau o canalizare sau un stalp de curent din anii 60-70 cred). cat despre problema autonomiei, o autonomie locala este absolut necesara. si tinutul secuiesc trebuie sa fie autonom, si transilvania trebuie impartita in regiuni autonome, si celelalte zone din tara, DAR, pe modelul cantoanelor elvetiene eventual, si egale intre ele, indiferent de regiunea tarii, si fara imixtiunea nimanui, nici a ungariei, nici a rusiei, nici a americii sau chinei, nu conteaza a cui... asa ar fi corect, pentru ca oameni suntem toti, cum spuneai si tu, flash and bones, si nu e cazul sa facem discriminari, nici pozitive nici negative. abia atunci ar disparea tensiunile, altfel vor fi pe vecie... |
Quote:
Si nu intelege gresit, legat de asfaltare, numai drumurile de legatura intre Tg.Mures-Sovata-Odorhei- M.Ciuc s-au facut, in rest cam nimic. acum incearca sa faca Odorhei-Brasov (aici niciodata nu a fost asfaltat desi e un drum principal). Aici vorbesc despre cele mai mari drumuri din Harghita, unde economia incepe sa bazeze pe turism, mai mult decat pe alta parte a romaniei (exceptie partea de la marea neagra). Partea cu autonomia pentru regiuni mai mici, asa si asa, din pacate Clujul are mai multi locuitori decat judetele Harghita si Covasna la un loc, dar cine stie...E greu de prezis ce s-ar putea intampla, dar mai mult ca sigur ar fi mai buna situatia decat cum e acum. Cu aruncatul de pietre nu ajungem nicaieri... nici discriminarea si nici generalizarea nu ajuta prea mult in acest domeniu, nu aduce progres... |
Quote:
|
Quote:
E drept ca eu nu prea stau in statiuni, am rude, prieteni peste tot si stau la ei, oricum Viena e la 100 km de la mine, la fel si Graz, gasesc partii la max 40 de minute, nu ma complic. dar de preturi e drept, in multe locuri e mai ieftin decat in romania, dar si publicul e la alt nivel... |
O parere personala .
O tara in care poporul are un trai decent In care Institutiile statului functioneaza normal Prosti or fi cetatenii acelei tari sa creeze probleme artificiale ,sa ia la paruiala tiganeasca "Din cite vad eu tara noastra asigura toate cele mentionate ",dar de becisnici ce suntem multi ( milioane) o iau din loc unde vad cu ochii ,aici nu mai conteaza originea cetateanului (tigan,ungur tatar,turc ,roman ) Parerea mea ca lipsa unei strategii economice de dezvoltare,coruptia ,actul de justitie,hotia pe fata il fac pe cetateanul de rind sa nu mai aIba speranta. -Cind Bisericile sunt pline sunt de regula 2 motive a)Omul multumit si aduce lauda Domnului nu este cazul Romaniei b)Omul disperat si cere ajutorul Domnului,ca statul care trebuie sa il protejeze prin mecanismele de care dispune nu e capabil . Simpatic topicul cu statiunea STRAJA acolo sigur nu swe incaiera intre ei |
Quote:
apoi,ai sarit de la topic (tinutul secuiesc) la autonomia transilvaniei (asta fara ca cineva sa-ti atraga atentia).asta e tehnica pasilor marunti ? :twisted: apoi,o dai cu "Apropo...cine vrea autonomia transilvaniei? Romanii cu bani...care s-au saturat sa dea bani bucurestiului care ii redistribuie apoi oriunde altundeva cu exceptia transilvaniei, asta e adevarul, 70% din banii statului provin de aici...si e bine daca 30-40% se intorc...de asta vor multi autonomia..." din nou,subiectul era tinutul secuiesc(si e prima oara cand aud de romani care vor autonomia transilvaniei),iar judetele harghita si covasna primesc mai mult de la bucuresti decat trimit ... urmandu-ti rationamentul,noi astia din constanta care suntem pe locul 2 la contribuitori dupa bucuresti ar trebui sa cerem autonomie,sa nu mai sustinem judetele alea 2,nu ? romanii aia cu bani de care vorbesti (sa le zicem baroni locali) vor descentralizare,nu autonomie (a nu se confunda)pt a controla mai bine fondurile regiunii lor. daca se va face pana la urma descentralizarea (care este necesara) zonele create ar trebui sa fie teoretic egale economic,nu ? ar trebui sa fie maxim 11 zone (sunt 45 de jutede + buc deci ar veni cate 4 jutete) .eu zic ca daca s-ar face o zona formata din : constanta,tulcea,ialomita si calarasi,ar fi o zona la fel de bogata ca si o zona formata din timisoara,arad,caransebes si hunedoara. tu cu cine ai face o zona care sa cuprinda harghita si covasna?eu as face harghita,covasna sibiu si brasov.dar ce facem cu judetele din moldova?cui i le lipim? nu cred ca se va face vreodata descentralizarea sub forma autonomiei regiunilor (si nu cred ca liderii secuilor,indiferent de ce uniune/front apartin vor sa ramana minoritate) cam atat pt moment,sunt obosit. p.s : mie nu mi-a fost rusine ca sunt roman pe nicaieri si n-am ascuns lucrul asta.nu stiu de ce va treziti deodata cu obrazul subtire si mai cu mot decat ceilalti... in italia am fost arestat degeaba ,in primul peco din italia de dupa granita cu austria,era prima mea vizita acolo si am stat 12 ore la chestura din udine,am fost pozat si amprentat.pana la urma politia si-a cerut scuze pt cele intamplate (nu m-a incalzit cu nimic)in japonia un politist mi-a carat un geamantan jumate de kilometru.in turcia a mers politia cu noi sa ne arate drumul dupa ce il ratacisem,s.a.m.d. perceptia celorlalti despre noi incepe de la contactul cu fiecare roman,daca tie ti-e rusine de nationalitatea ta,fii sigur ca vei scadea automat in ochii celorlalti.(pana acuma cred ca am schimbat perceptia multor straini despre romani si romania) |
Quote:
despre prima parte...fie care cu de a lui, eu am plecat de 4 ani din cauza studiilor, am firma acasa ma umnplu relativ mult si cunosc cateva oameni care vad situatia financiara relativ obiectiv. Ce sa spun, dute la primaria si cere datele referitoare la cati bani erau acumlat in periaoda 2005-2007 si cati erau alocata inapoi, deci cat a primit judetul, sa faci asta penru tot tara. Nu sunt documente securizate, deci trebueie sa iti da, este in constiturie, e dreptul tau sa sti. can vazi cifrele reale putem discuta problema banilor is cine ce vrea cu ele. ********* |
reveniti la subiect, lasati tema romanilor in afara tarii, facem topic separat daca vreti, aici discutam tema tinutului secuiesc, strict
multumesc |
Quote:
revenind la subiect,ai vrea o descentralizare (altii ar vrea/zice o autonomie )a unei regiuni ce va cuprinde asa-zisul tinut secuiesc, pe criterii etnice sau economice? |
Quote:
Revenind la subiect, nu e vorba de autonomie economica-administrativa, ei vor autonomie teritoriala Hexer zi-mi si mie ce a facut Marko Belo pentru Romania sa intre in UE? |
Quote:
si chestia cu marko bello vroiam sa o pun in discutie la urmatorul raspuns a lui Hexer. |
Cum am zis, eu nu tin cu nici unul pana ce profitez pe urma...sa nu uitam, ceea mai mare afacere e razboiul...
N neaparat Marko Bela a facut, dar ei cu partidul. UE stie despre situatia in romania referitor la minoritati, iar una din problemele cele mai mari in UE sunt etniile. Voi nu stiti ce era inainte de '89 intre romani si maghiari. Sa nu sun ca si la revolutie erau aduse camioane pline de romani care prin ordin veneau la Tg Mures sa faca "mica revolutie acolo... In acele zile in ungaria 90% a armatei ara la 50km de granita romaniei, daca la mures si la alte orase cu un numar mai mare de maghiari ar fi fost un macel cu siguranta ar fi atacat romania (asta este securizat pentru 50 de ani deci nu afli nimic despre asta...chear armata nu stia ce fac acolo). Nu sunt 100% sigur dar UE si altii erau implicati pentur a remedia problema in romanaia daca asta scap de sub contol. Cum e acuma in Kosovo. De atunci au schimbat lucrurile, asta e clar... situatia intre romani si maghiari, asta este pe o parte din cauza munci UDMR-ului. Si asta inseamna un mare plus la UE... Despre cine ce fel de autonomie vrea...treaba lor, nu ma intereseaza numai sa fie ceva ce se vede...din pacat sunt multe case frumoase, dar imprejurarea e...doamne fer, asta trebue sa schimba cat mai repede. De geaba in casa te simti ca in elvetia daca iesi pe strada si e ca in Saraievo... |
si daca erau la 50 km ce? aici e sat fara caini ?crezi ca ungaria singura are/avea vreo sansa? si aia a fost revolutie ?!?! daca armata se implica cu adevarat acuma vizitam siteuri comuniste si scriam omagii familiei ceausescu...
si da,munca udmr-ului a fost sa creeze conflicte artificiale,sa dea steagul romaniei jos de ziua nationala,anumiti parlamentari sa declare 1 decembrie zi de doliu,etc apoi sa strige : lupul !(uite ce ne fac romanii ) eu nu inteleg de ce tot o dai ca sunteti in vreun fel discriminati si ca udmr-ul e aparatorul romaniei peste afara... ce dreq,la pristina au fost 2 parlamentari ai udmr-ului ,nu reprezentanti oficiali ai guvernului romaniei (asta dupa ce pozitia oficiala a romaniei a fost si este sa nu recunoasca independenta UNILATERAL declarata) |
E trist ca assta intelegi prin ce am scris...dar e decizia ta suverena sa screzi ce vrei...
|
| All times are GMT +2. The time now is 17:03. |
- Copyright 2026 4Tuning