![]() |
Re: Secretul unei plecari perfecte
Quote:
P.S cred ca mai bine faci o fise dyno care costa cat un set de cauciucuri si o sa ajungi sa faci plecari mult mai bune intr`un timp mult mai scurt cu mai putina bataie de cap pentru masina... |
Adevaru' e treaba cu plecarea perfecta nu poate fi redusa la teorie...tre' sa sti ce sa faci..la cat sa schimbi...si toate cele..da' practica face cat 90% din teorie. De ex..conteaza daca esti RWD...FWD sau AWD... la ce turatii ai cuplu' maxim...unde se spune ca e cel mai bine sa schimbi treapta de viteza. Cu turarea motorului pe loc..la 3-4 mii de ture...nu reprezinta o certitudine...aici aderenta si greutatea masini jucand un rol important. O masina supra-alimentata pleaca mult mai bine la turatii de 5...unde un ambreaj perfomant face diferenta. Am vazut ca s-a spus ar fi bine sa schimbi fara sa iei picioru' dupa acceleratie...indraznesc sa spun ca e o prostie...fara a avea un soft care sa iti permita sa faci chestia asta. Atunci cand se tine picioru' apasat pe acceleratie si se apasa ambreaju'...motoru' va intra in limita de turatie...iar dupa schimbarea treptei si ridicarea picioarului dupa ambreaj...va avea loc o patinare a ambreajului pana cand turatia cutiei se va egala cu cea a motorului....rezultand incalzirea ambreajului..si evantual pierderea aderentei intre placa de presiune si disc. Softu' desprea care vb... se numeste Lunch Control...si te ajuta atat la plecarea de pe loc...unde poate fi setat...de ex motoru sa intre in limita la 3 mii de ture..iar dupa plecare de pe loc..atunci cand se calca ambreaju' turatia morotului sa scada pana la turatia pefecta pt treapta a 2-a...si tot asa. Cine face schimbarea treptelor fara ridicarea piciorului dupa acceleratie trebuie sa stie ca pune o preiune mult prea mare pe ambreaj si pe cutia de viteze...si nu ar trebui sa se mira cand acestea vor ceda. Mult succes la practica!!!
|
multi se mira inca atunci cand prajesc ambreaju :)))
|
Eu unul nu cred ca exista o anumita turatie de plecare conteaza foarte mult si aderenta ... turatia difera depinde de suprafata de rulare
|
imi permit sa-mi spun si eu parerea ...intradevar n ai ce sa inveti pe forum ...dar daca sunt oameni cu ceva experienta si bine intentionati, poti "fura" 2-3 ponturi care-ti pot prinde bine ...
ca idee eu zic ca e bine sa se foloseasca frana de mana la plecare si sa se patineze usor ambreiajul (atentie USOR adik de cand simti ca incepe sa cupleze ...sa se miste masina, il mai ridici putin ...vorbim de lucruri fine, da?) si cand se pleaca se ridica ambreiajul total, se lasa frana de mana si acceleratia se dozeaza in functie de masina ...la unele o tii undeva la jumate astfel incat sa scartzaie rotile ft putin pe masura ce inaintezi la altele din lipsa de putere poti accelera maxim ... acest trick cu frana de mana se explica prin faptul ca find cu ambreiajul cuplat la plecare nu mai exista socul din transmisie care face ca anvelopele sa rupa aderenta deci plecarea e mult mai curata ... pana la urma asta e ideea plecarii perfecte, a zis si sebastian cu alte cuvine ... trebuie sa fii cu aderenta rotilor la limita iar limita nu o poti cunoaste (pe asfalt uscat) decat atunci cand auzi scartzaitul de roti) ...uite o sa ti dau si ceva link uri cu filmari de plecare d'ale mele ....tractiune fata minutul 1:27 -> https://www.youtube.com/watch?v=BWpoP6jA6bs plecare cu ~300 CP -> https://www.youtube.com/watch?v=GqZVsrt2ros plecare 4x4 ~ 350 CP -> https://www.youtube.com/watch?v=VOn0RxscbLQ ATENTIE ! acest tip de plecare, trebuie folosit cu foarte multa atentie pentru ca poate distruge ambreiajul foarte usor ...fiind concentrat sa pleci la timp si tare...uiti de ambreiaj iar masina nu se misca pt ca e frana trasa zicea cineva la un mom dat ca pleaca cu diesel ul din 4000 RPM si cineva il corecta spunandu i ca e suficient 3500 rpm ... mai fac si eu o corectare si ii spun ca ~2000 RPM la diesel e suficient pentru ca fiind diesel face mult cuplu => rupe aderenta ft usor => patinaj artistic pe loc => pierdere de timp ! |
Doua mici corectii amicale, Alecs: la un Evo nu tii frana de mana trasa, altfel toata puterea merge pe puntea fata si spargi diferentialul la lansare (unii "stie"), iar la un turbodiesel se pleaca bine pe la 2800-3000 - daca pleci din 2000 pica in afara boostului si da in bot.
|
Plecarea perfecta se face pe strada..difera enorm de la o masina la alta....gume marimea lor cat de repede se incalzesc temperatura asfaltului..si altele...am vazut masini si diesel si benzina si cu turbo si fara turbo....de ex. 2 ursuleti unu pleaca din 3500 si pleaca foarte tare...altu din 2500-2800....tractiune fata..cam din jurul la 2000 de ture.....bmw automat plecare din 1600 de ture daca pleca mai tare lasa 2 m de cauciuc...sau audi 4x4 automat plecare din 1800 de ture...
|
Quote:
referitor la diesel... depinde de diesel ...daca la 4000 rpm deja schimbi ...eu am avut 1.9 dci cu aproximativ 200 CP si daca plecam mai sus de 2000 era inutil .. |
Simplifici treaba cu o cutie SST gen evo10.
|
Quote:
|
Nostalgia ne cuprinde pe toti, insa electronica avanseaza pana in sufletul nostru.
Era frumos pe vremea cand un duel se rezolva cu sabia. |
Quote:
|
Ai un 10 manual?
|
nope, altceva. Conteaza ?
|
Pai daca nu vrei sa comparam mere cu pere?
|
| All times are GMT +2. The time now is 13:34. |
- Copyright 2026 4Tuning