Forum 4Tuning

Forum 4Tuning (https://forum.4tuning.ro/)
-   Generalitati tuning (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning.html)
-   -   Axa cu came...ascutzite sau patrate ?!? (https://forum.4tuning.ro/23-generalitati-tuning/3577-axa-came-ascutzite-patrate.html)

turbojack 11-05-07 01:36

Re: Axa cu came...ascutzite sau patrate ?!?

Quote:

Originally Posted by cristi_x (Post 893577)
ideea cu axa cu came e urmatoarea:axa cea mai ascutita e cea mai performanta ptr ca da o mai mare putere la turatii mari deoarece permite ca supapelor sa ramana deschise o perioada mai mare de timp..

Aici este o contradictie in afirmatii.
O cama ascutita iti va da timp scurt de actionare a supapei ,deci in nici un caz unul lung.
Perioada lunga de deschidere a supapei este data de o cama cit mai ovala posibil.

cristi_x 11-05-07 21:53

Quote:

Originally Posted by turbojack (Post 895447)
Aici este o contradictie in afirmatii.

aaaaaaa..:shock: ..sorry....my bad...m-am gandit la una si-am scris-o pe cealalta...oricum iti multumesc turbojack ca m-ai corectat ptr ca altfel poate ii induceam pe alti in eroare.
intr-adevar e o contradictie in ceea ce am postat mai devreme ptr ca o axa cu came ascutite ridica supapa doar cand varful camei o atinge,si deci ptr o mai putina perioada de timp.Asta e...am scris gresit desi ma gandeam la varianta buna....oricum,ms de corectie turbojack

einstein1984 11-05-07 22:53

Camele pot face 2 lucurui diferite: pot deschide/inchide supapa foarte repede (acceleratii mari ale supapei, necesita arcuri tari , mase reduse ) sau o pot tine deschisa foarte mult. De asmenea, conteaza fosrte mult cand incep sa se deschida supapele, respectiv cand se inchid (uneori acesti parametri se pot regla). Interventiile asupra distributiei unui motor sunt printre cele mai delicate si necesita multa experienta, dar pot aduce castiguri destul de mari de cuplu si putere. De asemenea, astfel de reglaje pot face un motor "bomba" , dar aproape imposibil de condus pe strada!

lazar 12-05-07 14:31

Salut,

Recomand tuturor sa nu isi monteze axe cu came care dau puteri foarte mari vis-a-vis de constructia motorului si aici ma refer in special la turatie. La o dacie daca i-ai dat 10 cai in plus sunt suficienti. Consider ca cel mai bine e sa pui o axa cu came care iti da 10-15 cai, ii pui si niste arcuri la supape mai dure si atunci ai un motor care iti lucreaza "curat" in turatie.
Exemplu de motor care lucreaza "curat" in turatie este Renault 21 (motor 1721 cmc, carburator, 90 cai). Acest motor face diferenta intre 6000 si 6500 de ture si ma refer in sarcina nu pe loc. Desi are doar 90 de cai m-am p...t pe multe masini cu pretentii.

lazar 13-05-07 00:56

Quote:

Originally Posted by lazar (Post 897502)
Salut,

Recomand tuturor sa nu isi monteze axe cu came care dau puteri foarte mari vis-a-vis de constructia motorului si aici ma refer in special la turatie. La o dacie daca i-ai dat 10 cai in plus sunt suficienti. Consider ca cel mai bine e sa pui o axa cu came care iti da 10-15 cai, ii pui si niste arcuri la supape mai dure si atunci ai un motor care iti lucreaza "curat" in turatie.
Exemplu de motor care lucreaza "curat" in turatie este Renault 21 (motor 1721 cmc, carburator, 90 cai). Acest motor face diferenta intre 6000 si 6500 de ture si ma refer in sarcina nu pe loc. Desi are doar 90 de cai m-am p...t pe multe masini cu pretentii.

Uitasem sa mentionez ca axele ascutite sunt construite in acest fel doar ca sa fie mai usoare.

Race 15-05-07 03:32

1 Attachment(s)
Quote:

da o mai mare putere la turatii mari deoarece permite ca supapelor sa ramana deschise o perioada mai mare de timp.Astfel se obtine mai mult amestec aer-carburant si deci o detonare mai puternica(putere mai mare).
Timpul cat stau supapele deschise nu afecteaza cu nimic "detonarea mai puternica",respectiv cuplul maxim,ci doar il "muta" mai jos sau mai sus in turatie.Deschiderea e cea care afecteaza cuplul maxim,pana la un punct,si asta doar daca o permite chiulasa.

Quote:

o axa cu came ascutite ridica supapa doar cand varful camei o atinge,si deci ptr o mai putina perioada de timp
Depinde.Daca e vorba de timpul total de deschidere,adica de cand deschiderea nu mai e 0 pana se face 0 la loc (gen 320 grade),e acelasi indiferent daca axa e "ascutita" sau "patrata".Daca e vorba de timpul masurat de cand depaseste o anumita deschidere pana scade iar sub ea,e mai mic intr-adevar la cea ascutita.

Quote:

Uitasem sa mentionez ca axele ascutite sunt construite in acest fel doar ca sa fie mai usoare
Clar.Cele cateva grame in plus sau in minus fac diferenta :lol:
Sunt constuite asa pentru ca se uzeaza mai greu si sunt mai usor de urmarit,in special de tachetii fara role.Profilul ideal al unei axe cu came e in poza de mai jos (pentru un unghi oarecare),insa e evident ca un astfel de profil nu poate fi urmarit de nici un fel de tacheti.

Care sunt mai bune a fost lamurit de B-34-SGM acum doi ani la inceputul topicului,asa ca dezbaterile ulterioare nu-si mai au sensul.

lazar 15-05-07 16:11

Quote:

Originally Posted by Race (Post 901847)
Timpul cat stau supapele deschise nu afecteaza cu nimic "detonarea mai puternica",respectiv cuplul maxim,ci doar il "muta" mai jos sau mai sus in turatie.Deschiderea e cea care afecteaza cuplul maxim,pana la un punct,si asta doar daca o permite chiulasa.

Depinde.Daca e vorba de timpul total de deschidere,adica de cand deschiderea nu mai e 0 pana se face 0 la loc (gen 320 grade),e acelasi indiferent daca axa e "ascutita" sau "patrata".Daca e vorba de timpul masurat de cand depaseste o anumita deschidere pana scade iar sub ea,e mai mic intr-adevar la cea ascutita.

Clar.Cele cateva grame in plus sau in minus fac diferenta :lol:
Sunt constuite asa pentru ca se uzeaza mai greu si sunt mai usor de urmarit,in special de tachetii fara role.Profilul ideal al unei axe cu came e in poza de mai jos (pentru un unghi oarecare),insa e evident ca un astfel de profil nu poate fi urmarit de nici un fel de tacheti.

Care sunt mai bune a fost lamurit de B-34-SGM acum doi ani la inceputul topicului,asa ca dezbaterile ulterioare nu-si mai au sensul.

Nu vreau sa fiu off topic dar personal consider ca cea mai buna metoda de a ridica puterea unui motor este montarea unui turbo sau a unui compresor pentru ca astfel se pastreaza si caracteristicile unui motor "normal" (relanti fara probleme, consum rezonabil cand se conduce normal) mai ales ca eu personal am facut asa ceva si am "vazut cu ochii mei" ce inseamna asta.

einstein1984 17-05-07 09:15

Daca tu compari montarea unui turo cu schimbarea arborelui cu came (si ca pret, ca de complexitate nu mai are rosts a vorbim) e clar ca avem probleme. Oricum, daca vrei ca motorul ala turbo sa mearga corect, ai nevoie si de un arbore de distributie corespunzator.

lazar 18-05-07 12:59

Quote:

Originally Posted by einstein1984 (Post 905488)
Daca tu compari montarea unui turo cu schimbarea arborelui cu came (si ca pret, ca de complexitate nu mai are rosts a vorbim) e clar ca avem probleme. Oricum, daca vrei ca motorul ala turbo sa mearga corect, ai nevoie si de un arbore de distributie corespunzator.

Einstein citeste mai bine postul meu si ai sa vezi ca eu deja am facut asa ceva, adica montarea unui turbo pe un motor (opel comodore, 2500 cmc, carburator) si nu am intampinat nici o problema. Singura problema cred ca o ai tu, eu am 15 ani de mecanica auto in spate.

PS: Daca tu crezi ca schimbi un ax cu came o sa faci minuni si o sa pastrezi si caracteristicile unui motor "normal" te inseli amarnic.

einstein1984 18-05-07 16:34

Stiu ce face un arbore cu came (stiu si in ce conditii aduce el maximul de performanta). Si mai stiu ca e muuuult mai ieftin decat montarea unui turbo (ok, si rezultatele sunt mai modeste). Dar una e sa pui o piesa facuta pentru motorul ala (arborele cu came) si alta e sa suparalimentezi un motor aspirat (cu toate compromisurile pe care le aduce asta).
De aceea zic ca avem comparatie de mere cu pere. Si mai simplu e sa pui o instalatie NOS pe masina, si ai o masina care "fuge"cand ai nevoie si e perfect docila in rest.

lazar 18-05-07 16:41

Quote:

Originally Posted by einstein1984 (Post 907703)
Stiu ce face un arbore cu came (stiu si in ce conditii aduce el maximul de performanta). Si mai stiu ca e muuuult mai ieftin decat montarea unui turbo (ok, si rezultatele sunt mai modeste). Dar una e sa pui o piesa facuta pentru motorul ala (arborele cu came) si alta e sa suparalimentezi un motor aspirat (cu toate compromisurile pe care le aduce asta).
De aceea zic ca avem comparatie de mere cu pere. Si mai simplu e sa pui o instalatie NOS pe masina, si ai o masina care "fuge"cand ai nevoie si e perfect docila in rest.

asta cu nos-u n-ai nimerit-o. oricum eu ma refeream in principiu ca e mai bine sa pui un turbo pt ca vad ca domnii de mai sus vor niste axe care sa le ridice motoru'n aer. acum sa fim seriosi, daca nu alergi la curse cu masina respectiva nu are rost sa bagi axe cu came performante pt ca o sa te chinui sa mergi cu masina prin oras cand ai treaba.
in germania sunt o gramada de tuneri care monteaza axe cu came care iti dau doar 15-20% putere in plus, dar care sunt de ajuns sa faca masina mai intepata iar costurile cu tot cu manopera nu sareau de 2000 de euro.

PS: un turbo bun nu costa foarte mult (la mana a 2-a). Intradevar e mai complicat decat sa pui o axa cu came dar rezultatul e mult mai bun

Nautilus 18-05-07 23:13

Un tip care a testat o Alfa Romeo cu axe cu came foarte "agresive" spunea ceva de genul: "it huffed and puffed until 5000rpm, then exploded in a mad surge up to the red line" - ii dorim succes celui care va conduce asa ceva in trafic (a)normal :D

~Nautilus

turbojack 19-05-07 05:49

Quote:

Originally Posted by einstein1984 (Post 907703)
... Si mai simplu e sa pui o instalatie NOS pe masina, si ai o masina care "fuge"cand ai nevoie si e perfect docila in rest.

Te stiam baiat shcolit.
Si cite secunde ma duce NOS-u' ALA?Dreaq de mecanica,una este infuzia de seroizi si alta este fortza bruta.
Pardon,unii au nevoie de masini de fuga si nu de liniutze,unde orice muce stie sa calce acceleratia la fund. NO OFENCE.
Cred si ramin la aceeasi parere ,ca mecanicii practicieni sint peste cei teoreticieni.:(

turbojack 19-05-07 05:56

Quote:

Originally Posted by lazar (Post 907710)

PS: un turbo bun nu costa foarte mult (la mana a 2-a). Intradevar e mai complicat decat sa pui o axa cu came dar rezultatul e mult mai bun

E adevarat,insa daca reusesti sa cuplezi cele doua pe un motor,esti in "loja".Mai greu cu hartile carburatiei,dar si aici se gasesc baieti destepti sa te ajute.Normal ,ca va trebui sa folosesti componente mecanice de top...

einstein1984 19-05-07 10:06

Quote:

Originally Posted by turbojack (Post 908676)
Te stiam baiat shcolit.
Si cite secunde ma duce NOS-u' ALA?Dreaq de mecanica,una este infuzia de seroizi si alta este fortza bruta.
Pardon,unii au nevoie de masini de fuga si nu de liniutze,unde orice muce stie sa calce acceleratia la fund. NO OFENCE.
Cred si ramin la aceeasi parere ,ca mecanicii practicieni sint peste cei teoreticieni.:(

Mda, presupun ca daca ai 300 de cai sub capota ii folosesti pe toti minim 50% din timp, atat in oras cat si pe autostrada, nu? De ce draq sa te chinui cu un motor mare care consuma mult tot timpul cand poti folosi unul mai mic dar care sa scoata destui cai atunci cand ai nevoie de ei? Oricum, foecare cu nevoile si stilul sau de condus. Eu nu am nici o treaba cu liniutele si nici cu demonstartiile auto pe drumuri publice. Sunt destui care se ocupa de asta ca sa-i mai incurc si eu.
Eu raman la ideea ca inginerii sunt peste mecanici.

lazar 21-05-07 10:08

Quote:

Originally Posted by turbojack (Post 908677)
E adevarat,insa daca reusesti sa cuplezi cele doua pe un motor,esti in "loja".Mai greu cu hartile carburatiei,dar si aici se gasesc baieti destepti sa te ajute.Normal ,ca va trebui sa folosesti componente mecanice de top...

Ordinea ideala in care se monteaza un turbo cu un carburator este urmatoarea: carburator - turbo-galerie admisie. Astfel turbo-ul trage amestecul din carburator gata dozat. Mai este o varianta, sa bage turbo in carburator dar nu da randamentul dorit.

PS: ca sa nu fim off topic fiecare sa monteze ce axe vrea caci numai prin practica se va convinge fiecare ce e mai bun pt masina lui.

All times are GMT +2. The time now is 03:55.

- Copyright 2026 4Tuning