![]() |
Re: Axa cu came...ascutzite sau patrate ?!?
Quote:
Aici este o contradictie in afirmatii. O cama ascutita iti va da timp scurt de actionare a supapei ,deci in nici un caz unul lung. Perioada lunga de deschidere a supapei este data de o cama cit mai ovala posibil. |
Quote:
aaaaaaa..:shock: ..sorry....my bad...m-am gandit la una si-am scris-o pe cealalta...oricum iti multumesc turbojack ca m-ai corectat ptr ca altfel poate ii induceam pe alti in eroare. intr-adevar e o contradictie in ceea ce am postat mai devreme ptr ca o axa cu came ascutite ridica supapa doar cand varful camei o atinge,si deci ptr o mai putina perioada de timp.Asta e...am scris gresit desi ma gandeam la varianta buna....oricum,ms de corectie turbojack |
Camele pot face 2 lucurui diferite: pot deschide/inchide supapa foarte repede (acceleratii mari ale supapei, necesita arcuri tari , mase reduse ) sau o pot tine deschisa foarte mult. De asmenea, conteaza fosrte mult cand incep sa se deschida supapele, respectiv cand se inchid (uneori acesti parametri se pot regla). Interventiile asupra distributiei unui motor sunt printre cele mai delicate si necesita multa experienta, dar pot aduce castiguri destul de mari de cuplu si putere. De asemenea, astfel de reglaje pot face un motor "bomba" , dar aproape imposibil de condus pe strada!
|
Salut,
Recomand tuturor sa nu isi monteze axe cu came care dau puteri foarte mari vis-a-vis de constructia motorului si aici ma refer in special la turatie. La o dacie daca i-ai dat 10 cai in plus sunt suficienti. Consider ca cel mai bine e sa pui o axa cu came care iti da 10-15 cai, ii pui si niste arcuri la supape mai dure si atunci ai un motor care iti lucreaza "curat" in turatie. Exemplu de motor care lucreaza "curat" in turatie este Renault 21 (motor 1721 cmc, carburator, 90 cai). Acest motor face diferenta intre 6000 si 6500 de ture si ma refer in sarcina nu pe loc. Desi are doar 90 de cai m-am p...t pe multe masini cu pretentii. |
Quote:
|
1 Attachment(s)
Quote:
Quote:
Quote:
Sunt constuite asa pentru ca se uzeaza mai greu si sunt mai usor de urmarit,in special de tachetii fara role.Profilul ideal al unei axe cu came e in poza de mai jos (pentru un unghi oarecare),insa e evident ca un astfel de profil nu poate fi urmarit de nici un fel de tacheti. Care sunt mai bune a fost lamurit de B-34-SGM acum doi ani la inceputul topicului,asa ca dezbaterile ulterioare nu-si mai au sensul. |
Quote:
|
Daca tu compari montarea unui turo cu schimbarea arborelui cu came (si ca pret, ca de complexitate nu mai are rosts a vorbim) e clar ca avem probleme. Oricum, daca vrei ca motorul ala turbo sa mearga corect, ai nevoie si de un arbore de distributie corespunzator.
|
Quote:
PS: Daca tu crezi ca schimbi un ax cu came o sa faci minuni si o sa pastrezi si caracteristicile unui motor "normal" te inseli amarnic. |
Stiu ce face un arbore cu came (stiu si in ce conditii aduce el maximul de performanta). Si mai stiu ca e muuuult mai ieftin decat montarea unui turbo (ok, si rezultatele sunt mai modeste). Dar una e sa pui o piesa facuta pentru motorul ala (arborele cu came) si alta e sa suparalimentezi un motor aspirat (cu toate compromisurile pe care le aduce asta).
De aceea zic ca avem comparatie de mere cu pere. Si mai simplu e sa pui o instalatie NOS pe masina, si ai o masina care "fuge"cand ai nevoie si e perfect docila in rest. |
Quote:
in germania sunt o gramada de tuneri care monteaza axe cu came care iti dau doar 15-20% putere in plus, dar care sunt de ajuns sa faca masina mai intepata iar costurile cu tot cu manopera nu sareau de 2000 de euro. PS: un turbo bun nu costa foarte mult (la mana a 2-a). Intradevar e mai complicat decat sa pui o axa cu came dar rezultatul e mult mai bun |
Un tip care a testat o Alfa Romeo cu axe cu came foarte "agresive" spunea ceva de genul: "it huffed and puffed until 5000rpm, then exploded in a mad surge up to the red line" - ii dorim succes celui care va conduce asa ceva in trafic (a)normal :D
~Nautilus |
Quote:
Si cite secunde ma duce NOS-u' ALA?Dreaq de mecanica,una este infuzia de seroizi si alta este fortza bruta. Pardon,unii au nevoie de masini de fuga si nu de liniutze,unde orice muce stie sa calce acceleratia la fund. NO OFENCE. Cred si ramin la aceeasi parere ,ca mecanicii practicieni sint peste cei teoreticieni.:( |
Quote:
|
Quote:
Eu raman la ideea ca inginerii sunt peste mecanici. |
Quote:
PS: ca sa nu fim off topic fiecare sa monteze ce axe vrea caci numai prin practica se va convinge fiecare ce e mai bun pt masina lui. |
| All times are GMT +2. The time now is 03:55. |
- Copyright 2026 4Tuning